open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

іменем України

Справа № 632/778/23

Провадження № 2/621/130/24

19 березня 2024 року м. Зміїв Харківська область

Зміївський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді В.Філіп`євої

за участі секретаря судового засідання - А.Бабич

учасники справи:

позивач АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз"

представник позивача О. Ляшко

відповідач ОСОБА_1 (в режимі відеоконференції)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" до ОСОБА_1

про стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу,

ВСТАНОВИВ:

З Первомайського міськрайонного суду Харківської області за підсудністю надійшла позовна заява АТ «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз», в якій позивач просив стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за послуги з розподілу природного газу в розмірі 1781,22 гривень та суму судового збору в розмірі 2684,00 гривень

В обґрунтування позову зазначено, що АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" (далі - АТ "Харківгаз", Оператор ГРМ), - є газорозподільним підприємством, що здійснює діяльність з розподілу природного газу в Харківській області. В своїй роботі керується Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, від 30.09.2015 року №2494, (далі НКРЕКП), Правилами безпеки систем газопостачання, тощо. Діяльність Товариства здійснюється на підставі Ліцензії, виданої НКРЕКП.

Відповідно до п. 1 глави 3 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками, зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт. На виконання статті 40 Закону України "Про ринок природного газу" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, постановою від 30.09.2015 № 2498 затвердила Типовий договір розподілу природного газу (далі - Договір).

Типовий договір розподілу природного газу є публічним, регламентує порядок та умови забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи (п. 1.1. Договору). Умови цього Договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України "Про ринок природного газу" і Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2494 (п. 1.2. Договору). Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє Споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (п. 1.3. Договору).

Фактом приєднання відповідача ОСОБА_2 до умов Договору розподілу природного газу є забезпечення її квартири природним газом, його фізична доставка та цілодобовий доступ об`єкта споживача за адресою: АДРЕСА_1 до газорозподільної системи, та часткова сплата рахунків.

Обсяги споживання природного газу по особовому рахунку, відкритому за вищевказаною адресою на ім`я позивача, визначаються згідно з Правилами комерційного обліку природного газу в газорозподільній системі, визначеними розділом IX Кодексу газорозподільних систем. Оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється Споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем. Розмір плати за розподілгазу розраховується індивідуально для кожного абонента. За основу розрахунку береться обсяг споживання газу за минулий "газовий рік" (період з початку жовтня до кінця вересня наступного року). Цей індивідуальний об`єм використаного природного газу розділяється на 12 рівних частин та помножується на встановлений НКРЕКП для Оператора ГРМ тариф на послуги з розподілу природного газу (п. 6.3 Договору).

Крім того, Постановою НКРЕКП №580 від 06.03.2022 року внесено зміни до Кодексу газорозподільних систем, згідно яких, з 01.01.2021 року річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, але не може бути меншою за: 39 куб. м - для об`єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі; 126 куб. м - для об`єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі; 314 куб. м - для об`єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об`єкта споживача, що не є побутовим.

Оплата вартості послуги з розподілу природного газу за Договором розподілу природного газу здійснюється Споживачем, який є побутовим, до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, на підставі рахунка Оператора ГРМ. (абзац другий пункту 6.6 розділу VI Договору). Споживачі можуть сплачувати за розподіл газу щомісяця або одним платежем за будь-який період, в тому числі квартал, півроку чи рік.

Відповідно до п. 9 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадків, передбачених цим пунктом, у тому числі розірвання цього договору або внесення змін до заяви-приєднання, що є додатком до договору розподілу природного газу, та вилучення об`єкта споживача.

Відповідач ОСОБА_2 свої обов`язки щодо повної та своєчасної оплати послуг з розподілу природного газу не виконувала, внаслідок чого утворилася заборгованість за період з 01.11.2021 року по 31.03.2023 року, яка складає 1781,22 гривні, в зв`язку з чим позивач змушений звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості за надані послуги.

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 25.07.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи про дату, час та місце розгляду справи.

Згідно довідки Первомайського міськрайонного суду Харківської області № 07 від 31.08.2023 року вбачається, що ОСОБА_1 дійсно працює на посаді помічника судді з 03.07.2007 року згідно наказу № 28/06-01 від 03.07.2007 року і по теперішній час (а. с. 59).

Ухвалами суддів Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 31.08.2023 року, 07.09.2023 задоволено самовідводи головуючих у цивільній справі, в зв`язку з чим розпорядженням в.о.голови Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 11.09.2023 року справу передано на розгляд до найбільш територіально наближеного суду відповідно до положень ч.4 статті 31 ЦПК України.(а.с.71)

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 28.09.2023 року цивільну справу № 632/778/23 за позовною заявою Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників про дату, час і місце судового засідання.

31.10.2023 року від ОСОБА_1 надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач позовні вимоги не визнала, та просила відмовити у задоволенні позову. В обґрунтування своєї позиції зазначила, що з 04.10.2021 року її квартиру за адресою АДРЕСА_1 відключено від газопостачання по теперішній час, а отже жодні послуги позивачем не надаються, тому вона нічого не зобов`язана сплачувати. Якщо якісь послуги й надавалася позивачем, то виключно за його власної ініціативи, оскільки останній був достовірно обізнаний про неможливість відповідача користуватися послугами газопостачання не зі своєї волі. З боку відповідача є численні звернення з заявами про відновлення газопостачання в квартирі, на які отримано безліч відповідей, проте працівниками підприємства не вчинено жодної дії (встановлення лічильника газу, перевірка обладнання, та інше, що випливає з листів начальника, що потрібно зробити).

До 04.10.2021 року вона, як добросовісний Споживач, вчасно та належним чином виконувала свої обов`язки та сплачувала за надані їй послуги як за використаний природний газ, так і за розподіл природного газу, згідно нарахувань відповідних організацій. 29.09.2020 року позивачем з її квартири за адресою: АДРЕСА_1 , особистий рахунок НОМЕР_1 , було знято на повірку газовий лічильник 04 РЛ "Агрегатний завод" № 1053438. Інший лічильник позивачем в її квартирі не встановлювався. 04.10.2023 року, без будь якого завчасного попередження мешканців під`їзду та її особисто, відбулось відключення стояка квартир у під`їзді від газопостачання, в тому числі й в квартирі відповідача. Після проведення необхідних робіт, працівники позивача прибули до її квартири для встановлення іншого лічильника газу, який не підходив на місце знятого за типорозміром та принципом роботи, а тому відповідач наполягала на встановленні лічильника, подібного за попередній. Одночасно, 05.10.2021 року, контролером було виявлено порушення, яке виразилося в самовільному підключенні варильної поверхні замість газової плити (без зміни місця розташування), в зв`язку з чим був складений Акт про відключення квартири від газопостачання за порушення споживачем Правил безпеки систем газопостачання, що створює загрозу виникнення аварійної ситуації.

В зв`язкуз незаконнимидіями працівниківпозивача,вона звернуласяз заявоюдо поліції,а такожз відповіднимпозовом досуду.З тогочасу неюбуло написанобезліч заявпро відновленнягазопостачання вквартирі,однак,незважаючи натривалу переписку,з 04.10.2021 року послуга з газопостачання їй, як споживачеві, не надається взагалі, а суми за розподіл природного газу, який не постачають, постійно нараховують позивачем, який достовірно обізнаний, що відповідач не може користуватися газом.

12.12.2023 року від представника позивача ОСОБА_3 до суду надійшла відповідь на відзив, в якому зазначено, що у відповідача наявний обов`язок здійснювати оплату за послуги з розподілу природного газу. Посилання відповідача на припинення газопостачання у квартирі споживача від 05.10.2021 року № 1640, не спростовує вищевикладене, оскільки відповідно до зазначених в позові положень законодавства, припинення газопостачання не звільняє споживача від оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу. Правомірність дій АТ "Харківгаз" щодо демонтажу газового лічильника та відключення газопостачання в квартирі відповідача визнано законним відповідно до Постанови Верховного Суду від 26 жовтня 2022 року по цивільній справі № 632/2072/21. Зокрема, судом встановлено, "що відповідач (АТ "Харківгаз") вчинив дії, спрямовані на виконання покладеного на нього обов`язку щодо безкоштовного встановлення газового лічильника, однак відмова ОСОБА_2 від встановлення у її квартирі запропонованого працівниками АТ "ОГС "Харківгаз" мембранного лічильника газу типорозміру G-4 перешкодила встановленню нового засобу вимірювальної техніки і до застосування особливого порядку нарахування спожитих об`ємів природного газу за період відсутності лічильника. Судом встановлено, що ОСОБА_2 порушила пункт 5.5 Правил безпеки систем газопостачання, що могло створити загрозу виникнення аварійної ситуації, а саме самовільно змінила варочну поверхню газової плити, а тому працівники АТ «Харківгаз» правомірно здійснили відключення квартири відповідача від газопостачання.

Щодо проведеннярозрахунків запослуги зрозподілу природногогазу,то якзазначалося вище,їх вартістьрозраховується заобсягами споживанняприродного газупо особовомурахунку споживача,з розрахункуобсягу споживаннягазу заминулий "газовийрік"(періодз початкужовтня докінця вересня).Цей індивідуальнийоб`ємвикористаного природногогазу розділяєтьсяна 12рівних частинта помножуєтьсяна встановленийНКРЕКП дляОператора ГРМтариф напослуги зрозподілу природногогазу (п.6.3Договору).Споживачі можутьсплачувати зарозподіл газущомісяця абоодним платежемза будь-якийперіод,в томучислі квартал,півроку чирік.З моментувідключення квартиривід газопостачанняза допущеніпорушення,відповідач припиниласплачувати йза розподілприродного газу,в зв`язкуз чимутворилася заборгованістьза періодз 01.11.2021року по31.03.2023року,яка складає1781гривень 22коп. тане погашена дотерепішнього часу. (а. с. 117-120).

16.01.2024 року від відповідача ОСОБА_2 до суду надійшли додаткові пояснення, в яких просила відмовити у позові, з викладених вище підстав. Вважала, що заборгованість виникла через свідомі незаконні дії працівників АТ "Харківгаз" по припиненню газопостачання в її квартирі. (а. с. 140-143).

В судовому засіданні представник позивача АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" О.Ляшко наполягала на задоволенні позовних вимог з підстав, викладених в позовній заяві. Зазначила, що припинення газопостачання в самій квартирі відповідача не означає припинення послуг з розподілу природного газу між споживачами і під`єднання до об`єкту відповідача. На так званому «вході» до квартири Є.Дорошенко газ подається, і в, разі виконання відповідачкою вимог Правил безпеки систем газопостачання, здійснення уповноваженими працівниками АТ «Харківгаз» в установленому законом порядку пуску природного газу, вона може користуватися послугами газопостачання в повному обсязі. На даний час послуги з газопостачання відповідачці не надаються і їх вартість не нараховується. Надаються послуги з розподілу природного газу, які відповідач не сплачує, а тому позивач просить стягнути їх в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 заперечувала проти задоволення позову, просила відмовити в задоволенні позову, вказавши на постійні неправомірні дії уповноважених працівників позивача, які, користуючись монопольним становищем на ринку газу, спочатку не повернули їй раніше встановлений прилад обліку газу, відключили квартиру від газопостачання, а тепер вимагають значні додаткові кошти за виготовлення проектної документації, пуск газу, тощо, та за розподіл природного газу, який вона фактично не отримує. Просила відмовити позивачеві в задоволенні позовних вимог.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши надані сторонами письмові докази в обґрунтування своєї позиції, суд встановив наступне:

Згідно розрахунку заборгованості за послуги з розподілу природного газу перед АТ"Харківгаз" за особовим рахунком НОМЕР_1 споживача за адресою: АДРЕСА_1 , відповідач ОСОБА_1 має заборгованістьза періодз 01.11.2021року по31.03.2023року врозмірі 1781грн 22коп. (а.с.11).Для розрахунку визначення обсягу річної замовленої потужності враховувався обсяг спожитого природного газу за відповідний газовий рік (з жовтня по вересень попереднього року) з розрахунком місячного обсягу на поточний рік, а також тариф на послуги з розподілу природного газу, встановлений Постановами НКРЕКП за відповідні роки (а.с.11)

05.10.2021 року співробітниками позивача Первомайської дільниці Зміївського відділення АТ "Харківгаз" за участі споживача ОСОБА_1 складено Акт проприпинення газопостачанняна об`єкт(газовіприлади)споживача у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , в зв`язку з порушенням споживачем пункту 5.7 Правил безпеки систем газопостачання, що створює загрозу виникнення аварійної ситуації, а саме: самовільна заміна варильної поверхні. (а. с. 29, 88, 121).

З Довідки про непридатність законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів" (ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ") №39-1-3/32737від 12.10.2020року вбачається, що за результатами повірки встановлено, що засіб вимірювальної техніки, заводський номер 1053438, що перебував у користуванні відповідача ОСОБА_2 , не відповідає вимогам п. 5.3.2 562.М.Т2.784.000 Д1 "Лічильники газу роторні РЛ. Методика повірки", та є непридатним, оскільки похибка лічильника перевищує максимально допустимі значення (а. с. зв. 88).

26.11.2021 року, згідно Акту приймання-передачі лічильника газу, вказаний прилад обліку був повернутий ОСОБА_2 представниками АТ "Харківгаз" (а. с. 89).

Листом Зміївського відділення АТ "Харківгаз" від 19.11.2021 року, відповідачеві ОСОБА_2 надано відповідь про непридатність раніше встановленого у її квартирі приладу обліку природного газу, та виявлені порушення Правил безпеки систем газопостачання, а саме: невідповідність системи газопостачання проектній та виконавчо-технічній документації (самовільна заміна газового приладу плита газова на варильну поверхню); незабезпечення власником технічного обслуговування газових приладів та системи газопостачання; вентиляційний канал перекритий. Вищезазначене є грубим порушенням п. 5.7 Правил безпеки системи газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 року № 285, в зв`язку з чим газові прилади її квартирі були відключені. Після приведення системи газопостачання у відповідність, забезпечення технічного обслуговування газового обладнання, надання акту перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів газопостачання буде відновлено у законодавчо встановлений термін (а. с. 37, 41, зв. 89-90).

01.12.2021року та05.09.2023року співробітникамиКП "ЖИЛСЕРВІС"складено Актипервинної (повторної)перевірки тапрочищення димовихі вентиляційнихканалів комунально-побутовихоб`єктів,житлових тагромадських будинківпро перевірку та прочистку димових і вентиляційних каналів в квартирі відповівдача, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 39, 91, 105).

08.12.2021, 16.12.2021 року, 12.01.2022, 30.11.2022 року, 30.01.2023 року, 12.09.2023 року відповідач ОСОБА_2 зверталась до Зміївського відділення АТ "Харківгаз" із заявами про підключення квартири до системи газопостачання (а. с. 40, 43, 46, 52, зв. 90, зв. 91, зв. 92, зв. 94, зв. 95-96, зв. 101-103).

З листів Зміївського відділення АТ "Харківгаз" від 31.12.2021 року та 12.12.2022 року, 14.02.2023 року, 03.10.2023 року вбачаєтьься, що для приведення системи газопостачання у квартирі відповідача ОСОБА_2 у відповідність з діючими нормами безпеки, їй необхідно: отримати технічні умови та розробити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію системи газопостачання, в якій буде визначено типорозмір газового лічильника відповідно загальній потужності встановленого газового обладнання яке планується підключити до газових мереж після комерційного ВОГ; виконати роботи з реконструкції та вводу в експлуатацію системи газопостачання. Відновлення газопостачання можливе при умові виконання вищезазначених вимог (а. с. 42, 44, 53, 54, 92, 95, зв. 96, зв. 103-104).

Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 18.02.2022 року позов ОСОБА_1 до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" про захист прав споживача задоволено частково, визнано дії Акціонерне Товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" протиправними, усунуто перешкоди у користуванні природним газом, шляхом відновлення газопостачання у квартирі споживача ОСОБА_1 № АДРЕСА_2 , зобов`язано відповідача провести нарахування спожитих об`ємів природного газу за період споживання природного газу без приладу обліку (лічильника) до часу встановлення лічильника у квартирі споживача ОСОБА_1 № АДРЕСА_2 , відповідно до середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу, відповідно до глави 8 розділу Х кодексу ГРМ, зобов`язано Акціонерне Товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" встановити за власний рахунок лічильник газу (аналогічного типорозміру), розміру та типу підключення, аналогічного до встановленого у квартирі ОСОБА_1 , (роторного), стягнуто з Акціонерне Товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" на користь ОСОБА_1 витрати по оплаті судового збору у розмірі 454 грн 00 коп., та завдану моральну шкоду у розмірі 25 000 грн 00 коп., стягнуто з Акціонерне Товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" на користь держави судовий збір у розмірі 992 грн 40 коп. В іншій частині позовних вимог відмовлено (а. с. зв. 105-106).

Постановою Полтавського апеляційного суду від 19.07.2022 року апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" задоволено, рішення Зміївського районного суду Харківської області від 18.02.2022 року скасовано, та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено в повному обсязі. Постановою Верховного Суду від 26.10.2022 року касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, постанову Полтавського апеляційного суду від 19 липня 2022 року залишено без змін. (а. с. 30-36, 107, 108-109, 122-125).

З листа відділу НКРЕКП у Харківській області Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, надісланого на адресу відповідача ОСОБА_2 , вбачається, що спірні питання, що виникли між нею та АТ "Харківгаз" мають вирішуватись з урахуванням ухвалених судових рішень (а. с. 45, зв. 93-94).

01.08.2023 року відповідач ОСОБА_2 звернулась із заявою про порушення до Антимонопольного комітету України, в якій просила перевірити законність дій працівників Зміївського відділення АТ "Харківгаз" щодо відключення її квартири до газопостачання (а. с. 97).

З листа Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 70-02/1-2658 від 24.08.2023 року вбачається, що вирішення порушених у заяві ОСОБА_2 питань належить до компетенції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (а.с.100).

Згідно відповіді Зміївського відділення АТ "Харківгаз" від 21.08.2023 року, на підставі заяви ОСОБА_2 від 08.12.2021 року було проведено обстеження системи газопостачання , за результатами якого був складений акт, в якому зазначено, що встановлені в квартирі газові прилади не відповідають проектно-кошторисній документації, що зберігається в архіві АТ "Харківгаз". Для продовження робіт із заміни газової плити на варильну поверхню необхідно звернутись до АТ"Харківгаз" з письмовою заявою про виготовлення технічних умов на реконструкцію системи газопостачання (а. с. 98-99).

13.12.2023 року та 14.12.2023 року відповідач ОСОБА_2 зверталась до Зміївського УЕГГ Харківської філії ТОВ "Газорозподільні мережі України" із заявою про надання дозволу на відновлення газопостачання в квартирі (газового котла з опломбуванням виходу на газову пічку) без сплати заборгованості за доставку/розподілу природного газу (а. с. 147-148, 150-151).

З листівХарківської філіїТОВ "Газорозподільнімережі України"від 22.12.2023року та25.12.2023року вбачається,що послугиз розподілуприродного газуспоживачу надаютьсявідповідно доукладеного договоруз розподілуприродного газу,який єтиповим тане потребуєдвостороннього підписання.Відтак успоживача наявнийобов`язокздійснювати оплатуза наданіфілією послугирозподілу природногогазу.Посилання відповідачана актпро припиненнягазопостачання наоб`єкт(газовіприлади)споживача від05.10.2021року №1640,не спростовуєвищевикладене,оскільки відповіднодо вищевказаногоакту,припинення газопостачанняв їїквартирі відбулосявідповідно довимог п. 5.7 Правил безпеки систем газопостачання, шляхом перекриття запірних пристроїв та встановлення пломби перед газовим лічильником. В той час, тільки уразі розірваннядоговору розподілуприродного газута припиненнягазопостачання шляхоммеханічного від`єднаннявід газорозподільноїмережі,припиняє обов`язокспоживача щодооплати вартостіпослуг задоговором розподілуприродного газу. (а. с. 149, 152).

12.01.2024 року співробітниками позивача (Харківська філія ТОВ "Газорозподільні мережі України", Первомайська/Зміївська УЕГГ) за участі споживача ОСОБА_1 складено Акт провідновлення газопостачання на об`єкт (газові прилади) споживача у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , з якого вбачається, що відповідачці відновлено газопостачання на газовий прилад - котел Имергаз - 24, на об`єкті встановлений лічильник газу: тип RGK, типорозмір G-4, зав. № 9620054178, дата виг. 2023 року, номер пломби R40365910, показники 00000,42 куб м. При відновленні газопостачання проведено перевірку системи газопостачання та газовикористовуючого обладнання зазначеного домоволодіння (а. с. 144).

При цьому, одночасно, 12.01.2024 року співробітниками позивача за участі споживача ОСОБА_1 складено Акт проприпинення газопостачанняна об`єкт(газовіприлади)споживача у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , в зв`язкуз несанкціонованимпідключення газовихприладів/пристроїв до системи газопостачання, (а. с. 145-146).

З Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021222120000097 від 10.12.2021 року вбачається, що в провадженні сектору дізнання ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 356 Кримінального кодексу України, за фактом вчинення працівниками Зміївського відділення АТ "Харківгаз" у жовтні місяці 2021 року, самовільних дій щодо відключення газопостачання споживача ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що заподіяло значну шкоду інтересам громадянина. Досудове розслідування станом на момент розгляду цивільної справі не завершено, підозра у вчиненні самовільних дій, що спричинили (а. с. 154-172).

Таким чином, в судовому засіданні підтверджено наявність спору між сторонами з приводу надання послуг з розподілу природного газу позивачем та обов`язку відповідача щодо сплати їх вартості.

При цьому, розрахунок вартості вказаних послуг та розмір заборгованості відповідачем не спростовується.

Доказів щодо надання послуг з газопостачання та розподілу природного газу відповідачці ОСОБА_2 іншим оператором газорозподільних мереж, аніж позивач АТ «Харківгаз», - матеріали справи не містять.

Дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, їх належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд зазначає наступне:

Правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією, врегульовано Законом України "Про житлово-комунальні послуги", Законом України "Про ринок природного газу" від 09.04.2015, Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2494 від 30.09.2015, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 1379/27824, 06.11.2015, постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2498 від 30.09.2015 "Про затвердження Типового договору розподілу природного газу".

За нормами статті 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", до житлово-комунальних послуг належать, комунальні послуги, зокрема послуги з постачання та розподілу природного газу.

Відповідно до статті 6 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є, зокрема споживачі (індивідуальні та колективні); виконавці комунальних послуг. Згідно із п.1 частини 2 цієї статті - виконавцями комунальних послуг, зокрема, послуг з постачання та розподілу природного газу є постачальник, який на підставі ліцензії провадить діяльність із постачання природного газу, та оператор газорозподільної системи, до якої приєднані об`єкти газоспоживання споживача.

За змістом пункту 5 частини 2 статті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" - індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про ринок природного газу", розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Договір розподілу природного газу є публічним.

Згідно пункту 3 глави 1 розділу І Кодексу Газорозподільних систем, дія цього Кодексу поширюється на операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників Крім того, цим Кодексом регулюються взаємовідносини: між оператором газорозподільної системи та несанкціонованими споживачами, які втручаються в роботу газорозподільної системи, у тому числі шляхом самовільного під`єднання несанкціонованого газопроводу.

Згідно пункту 4 глави 1 розділу І Кодексу ГРС, договір розподілу природного газу правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким оператор газорозподільної системи забезпечує цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи для можливості розподілу природного газу;

Взаємовідносини, пов`язані з розподілом природного газу споживачам, у тому числі побутовим споживачам, підключеним до/через ГРМ, включаючи забезпечення Оператором ГРМ цілодобового їх доступу до ГРМ для споживання (розподілу) належного їм (їх постачальникам) природного газу, регулюються договором розподілу природного газу, укладеним між Оператором ГРМ та споживачем відповідно до вимог глави 3 розділу VI цього Кодексу (пункт 5 глави 3 розділу І Кодексу ГРС).

Згідно пункту 2 глави 1 розділу VI Кодексу ГРС, доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2498 (далі типовий договір розподілу природного газу), в порядку, визначеному цим розділом.

Відповідно до п.3 глави 3 розділу VІ Кодексу ГРС, договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Згідно з п. 4 глави 3 розділу VІ Кодексу ГРС, договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і непотребує двосторонньогопідписання сторонамиписьмової формидоговору.

Згідно пункту 2, 3 глави 5 розділу VI Кодексу ГРМ, фактичний розподіл природного газу для потреб споживача здійснюється Оператором ГРМ у загальному потоці природного газу від точок його надходження в ГРМ до пунктів призначення споживача. За відсутності у споживача діючого постачальника (якщо споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не маєправа здійснювативідбір/споживанняприродного газуз газорозподільноїсистеми та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Відповідно до пункту 1.3 Типового договору розподілу природного газу, договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 ЦК України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього Договору, яку в установленому порядку Оператор ГРМ направляє споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього Договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/абодокументально підтвердженеспоживання природногогазу.

Згідно з пунктом 2.1 Типового договору за цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором.

Згідно пункту 2 глави 6 розділу VI ГРС, оператор ГРМзобов`язанийдо 12жовтня щорічноза підсумкамигазового рокупроінформувати споживачапро фактичнийобсяг споживанняприродного газувсіма об`єктамиспоживача запопередній газовийрік таодночасно повідомитийого,що зазначенийобсяг споживаннягазу зазамовчуванням споживачабуде визначенийяк розміррічної замовленоїпотужності споживачана наступнийкалендарний рік.У такомуповідомленні ОператорГРМ одночасномає зазначитипро:величину річноїзамовленої потужностіна поточнийкалендарний рік;величину потужності,яка розрахованадля щомісячноїоплати споживачему поточномукалендарному році;величину потужності,яка розрахованадля щомісячноїоплати споживачему наступномукалендарному році;покази лічильникаприродного газу/іншідані,за якимибуло сформовано(станомна 30вересня поточногороку)розмір річноїзамовленої потужності(зазамовчуванням)на наступнийкалендарний рік(дляпобутових споживачів). Така інформація надається споживачеві шляхом розміщення її у платіжних документах (для побутових споживачів), особистих кабінетах споживача (за наявності), актах приймання-передачі природного газу (для споживачів, що не є побутовими).

Згідно положеньпунктів 8,9 цієїж глави,у разівиникнення успоживача заборгованостіза договоромрозподілу природногогазу сторони(зазгодою ОператораГРМ)можуть укластиграфік погашеннязаборгованості,який оформлюєтьсядодатком додоговору абоокремим договоромпро реструктуризаціюзаборгованості. У разі відсутності графіка погашення заборгованості Оператор ГРМ має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення. Укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняєспоживача від виконання зобов`язань за договором. У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи неоплати поточних платежів Оператор ГРМ має право у порядку, визначеному цим Кодексом та договором розподілу природного газу, припинити або обмежити розподіл (споживання) природного газу ГРМ на об`єкти споживача до повного погашення заборгованості.

Припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадків, передбачених цим пунктом, у тому числі розірвання цього договору або внесення змін до заяви-приєднання, що є додатком до договору розподілу природного газу, та вилучення об`єкта споживача.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В судовому засіданні належними й допустимими доказами підтверджується надання позивачем АТ «Харківгаз» як оператором газорозподільної мережі послуг з газопостачання та розподілу природного газу до квартири відповідача ОСОБА_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Припинення газопостачання до квартири внаслідок допущених відповідачем порушень, відповідно до вище викладених приписів законодавства, не звільняє її від обов`язку оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу.

Відсутність оплати за послуги з розподілу природного газу та розмір заборгованості за період з 01.11.2021 року по 31.03.2023 року у розмірі 1 781 грн 22 коп. відповідачем ОСОБА_2 не оспорюють ся.

За таких обставин, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявності підстав для їх задоволення.

Згідно статей 264, 265 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує питання розподілу судових витрат між сторонами.

Відповідно до положень ч.1, ч.2 статті 141 ЦПК України, в зв`язку з задоволенням позову, з відповідача на користь позивача належить стягнути суму сплаченого судового збору в розмірі 2684,00 гривень.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про житлово-комунальні послуги", Законом України "Про ринок природного газу" від 09.04.2015, Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2494 від 30.09.2015, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 1379/27824 06.11.2015, постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2498 від 30.09.2015 "Про затвердження Типового договору розподілу природного газу", статтями 509, 525, 526 ЦК України, статтями 12, 13, 19, 76, 81, 141, 247, 258, 259, 263-265, 273, 280-284, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь позивача АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", ЄДРПОУ 03359500, вартість послуги з розподілу природного газу за період з 01.11.2021 року по 31.03.2023 року в розмірі 1 781 (однієї тисячі сімсот вісімдесят одну) грн 22 коп., які перерахувати на поточний рахунок № НОМЕР_3 ХОУ АБ "Ощадбанк".

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь позивача АТ "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", ЄДРПОУ 03359500, суму сплаченого судового збору в розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп., які перерахувати на поточний рахунок № НОМЕР_4 ХОУ АБ "Ощадбанк".

Учасники справи мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Зміївський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Харківгаз", код ЄДРПОУ 03359500, юридична адреса: вул. Безлюдівська, буд.1, м. Харків, 61109.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення складено 25.03.2024 року.

Суддя В. Філіп`єва

Джерело: ЄДРСР 118504096
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку