open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЄУН 387/2056/23

Номер провадження по справі 2-о/387/11/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року смт Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

головуючого судді Майстер І. П.

за участю секретаря судового засідання Косюг І.В.

представника заявника ОСОБА_1

заявника ОСОБА_2

розглянувши в відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 в інтересах заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , Помічнянська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, Акціонерне Товариство "Українська залізниця" про встановлення факту, що має юридичне значення-

В С Т А Н О В И В :

І. Описова частина

Стислий зміст позовних вимог позивача та позиції відповідача

До Добровеличківського районного суду Кіровоградської області 27 грудня 2023 року надійшла заява про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій представник заявника ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 просить встановити факт самостійного виховання ОСОБА_2 дитини віком до 18 років, а саме сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без матері ОСОБА_3 .

В обґрунтування заяви представник позивача зазначає, що рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 27.07.2015 у справі № 387/861/15-ц шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 розірвано. Мотивувальною частиною зазначеного судового рішення вказано, що спільна дитина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживатиме разом із батьком. З 2018 року по теперішній час малолітня дитина безперервно та постійно проживає разом зі своїм батьком по АДРЕСА_1 . З цього часу ОСОБА_2 одноособово та самостійно виховує дитину без участі її матері ОСОБА_3 . Разом з тим, ОСОБА_2 з квітня 2008 року по теперішній час працює на посаді машиніста незнімної дрезини 6 розряду виробничого підрозділу служби колії "Помічнянська дистанція колії" регіональної філії "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця". З огляду на здійснення заявником самостійного виховання малолітньої дитини, на останнього поширюються гарантії трудового законодавства, передбачені ст. 186-1КЗпП України. ОСОБА_2 звернувся до виробничого підрозділу служби колії "Помічнянська дистанція колії" із заявою про надання додаткової соціальної відпустки як одинокому батьку. Однак листом виробничого підрозділу служби колії "Помічнянська дистанція колії" від 13.12.2023 №798 ОСОБА_2 у наданні соціальної відпустки як одинокому батькові відмовлено, оскільки відсутній будь-який офіційно складений, оформлений і засвідчений у встановленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі матері у вихованні дитини. Отже, встановлення факту самостійного виховання ОСОБА_2 дитини віком до 18 років, а саме його сина ОСОБА_4 має для заявника юридичне значення, оскільки встановлення цього факту в судовому порядку надасть йому змогу у повній мірі скористатися додатковими правами та гарантіями, визначеними законодавством України про працю, в зв`язку з чим він вимушений звернутися до суду з відповідною заявою.

Заявник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву про встановлення факту, що має юридичне значення підтримав, просив задовольнити. Також заявник зазначив, що самостійно утримує сина з 2018 року. Колишня дружина працювала на залізниці в іншому населеному пункті. Вдома нікого не було. З двох років дитину утримував самостійно. Дружина його сина не збиралася забирати до себе бо мабуть дитина була не потрібна. Батьки його дуже хворіли та на цій підставі виникали конфлікти з дружиною, у зв`язку із чим розлучилися. На даний час вона працює неподалік м.Вознесенськ миколаївської області в с.Антоніни на залізниці. Причини, чому його колишня дружина не цікавиться життям сина та не допомагає йому по догляду та утриманню, йому не відомі. Жодних перешкод у спілкуванні з сином він не здійснював і не заперечує щоб син спілкувався із матір`ю. Однак син не бажає спілкуватися з матір`ю. На роботі в АТ "Укрзалізниця" часто потрібно брати відпустку по догляду за сином та йому у відділі тквдрів відповідали, що необхідно надати рішення суду про факт самостійного виховання сина. Водночас встановлення юридичного факту дозволить за місцем роботи бути вдома не виїжджати у рейси у вихідні дні, а також отримувати соціальну відпустку. Тому просив заяву задовольнити. Також цей факт не пов`язаний із ухиленням від мобілізації, так як на даний час він заброньований як працівник АТ "Укрзалізниця".

Представник заявника в судовому засіданні надав пояснення аналогічні змісту заяви про встановлення факту, що має юридичне значення.

Представник служби у справах дітей Руда М.Л. повністю підтримала заяву та зазначила, що за час навчання сина заявника в школі, директор школи повідомляв, що матері ніколи не бачив. Мати ОСОБА_3 не цікавиться внутрішнім світом дитини та не бере жодної участі у шкільному житті дитини. Дитина проживає окремо від матері з вересня 2015 року. Крім того в хлопця із батьком дружні відносини, так як вона спілкувалася з ОСОБА_4 . ОСОБА_2 забезпечує належні умови для проживання сина, про що наявний відповідний акт. Під час здійснення обстеження умов проживання дитини, службою у справах дітей встановлено, що мати хлопчика ОСОБА_3 тривалий час не приїздить до сина. ОСОБА_3 проживає у Миколаївській області, жодної участі у вихованні дитини не приймає. Дитина проживає окремо від матері з вересня 2015 року. Водночас ОСОБА_2 здійснює догляд за дитиною та забезпечує належні умови для його проживання. Служба у справах дітей вважає, що враховуючи режим роботи ОСОБА_2 , який працює на посаді машиніста, надання останньому додаткової соціальної відпустки сприятиме якнайкращому розвитку дитини, що дозволить більше часу проводити із сином.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася про дату час та місце судового засідання повідомлялася належним чином. Подала до суду заяву, в якій зазначила, що ОСОБА_2 дійсно з 2018 року виховує сина ОСОБА_4 самостійно.

Представник заінтересованої особи АТ "Укрзалізниця" в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд заяви за їх відсутності, щодо заяви не заперечують.

Процесуальні дії суду

Ухвалою судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 05.02.2024 було відкрито провадження та призначено судове засідання.

Протокольною ухвалою судді від 13.03.2024, судом залучено заінтересовану особу АТ "Укрзалізниця".

ІІ. Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Суд вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, розглянувши справу в межах заявлених вимог, доходить до висновку, що зава про встановлення факту що має юридичне значення підлягає до задоволення з таких підстав.

Зі змісту свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Помічнянською міською радою Добровеличківського району Кіровоградської області встановлено, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьком є ОСОБА_2 та матір`ю - ОСОБА_3 ( а.с.10).

Згідно з рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області у справі №387/861/15-ц від 27.07.2015 з`ясовано, що розірвано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , зареєстрований 27.12.2011 року в Помічнянській міській раді Добровеличківського району Кіровоградської області, актовий запис № 80 ( а.с.11).

Відповідно до договору про визначення місця проживання та виховання дитини від 13.11.2023, посвідченого приватним нотаріусом Голованівського районного нотаріального округу Науменком Ф.С., ОСОБА_2 та ОСОБА_3 уклали договір стосовно визначення місця проживання та порядку здійснення виховання спільної малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , між батьком та матір`ю, яка проживає окремо від дитини (а.с. 12-13).

З акту обстеження умов проживання від 04.10.2023 з`ясовано, що проведено обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_1 проживають ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зареєстрована, але фактично не проживає ОСОБА_3 . Умови проживання задовільні. Санітарно-гігієнічні умови витримуються. В наявності вся необхідна побутова техніка. Для розвитку та виховання дитини створенні всі необхідні умови. Батьки розлученні з вересня 2015 року. Будинок належить матері - ОСОБА_3 . На даний час вона проживає у с. Олійниково. Участі у вихованні дитини не приймає. (а.с. 14).

Згідно з договором оренди житла від 09.07.2018, укладеного між ОСОБА_7 (орендодавець) та ОСОБА_3 (орендар), з`ясовано, що орендодавець передає, а орендар приймає у тимчасове платне користування (найм) для проживання житловий будинок АДРЕСА_2 (а.с. 15-16).

Зі змісту довідки від 03.10.2023 №ШЧ7-02-58/242 встановлено, що ОСОБА_3 працює у виробничому підрозділі служби сигналізації та зв`язку "Помічнянська дистанція сигналізації та зв`язку" електромонтером з ремонту та обслуговування пристроїв сигналізації, централізації та блокування 5 розряду, з 2017 року по теперішній час. Працює повний робочий день. ОСОБА_3 виконує роботи з ремонту та обслуговування пристроїв сигналізації, централізації та блокування на дільниці Олійникове-Кавуни, Миколаївської області, протяжність якої становить 38,7 км. Робота пов`язана з безпекою руху поїздів, відлучатися від роботи за сімейними обставинами не дозволяється. Враховуючи військовий стан в країні, робітнича посада, яку займає ОСОБА_3 , потребує затримки на роботі та вкрай важлива для забезпечення безпеки руху та безперебійної роботи дистанції (а.с. 17).

З характеристики на машиніста незнімної дрезини 6 розряду виробничого підрозділу служби колії "Помічнянська дистанція колії регіональної філії "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця" ОСОБА_2 , виданої заступником начальника дистанції, з`ясовано, що ОСОБА_2 працює у виробничому підрозділі служби колії "Помічнянська дистанція колії регіональної філії "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця" з квітня 2008 року монтером колії, помічником машиніста незнімної дрезини, машиністом незнімної дрезини по теперішній час. За час роботи зарекомендував себе вольовим, вимогливим працівником. До роботи відноситься старанно, помучену роботу виконує вчасно. Дисциплінарних стягнень в 2023 році не має (а.с. 18).

Зі змісту листа начальника дистанції виробничого підрозділу служби колії "Помічнянська дистанція колії регіональної філії "Одеська залізниця" АТ "Укрзалізниця" від 13.12.2023 з`ясовано, що ОСОБА_2 відмовлено в наданні додаткової соціальної відпустки, як одинокому батьку. Оскільки копія рішення суду про розірвання шлюбу з ОСОБА_3 , не є підставою для виникнення у нього права на додаткову відпустку як одинокому батьку, так як відсутній будь-який офіційно складений, оформлений і засвідчений у встановленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі матері у вихованні дитини (а.с. 19).

Згідно з довідкою від 02.10.2023 №52, виданої директором "Опорного закладу "Ліцей №1 імені Героя України Березняка Євгена Степановича Помічнянської міської Кіровоградської області, з`ясовано, що ОСОБА_4 навчається у вказаному закладі, учень 6_б класу, регулярно відвідує заняття. Дитина завжди охайно одягнена, доглянута, засобам для навчання забезпечена батьком у повному обсязі. Батько дитини ОСОБА_2 з початку навчального 2018 року і по теперішній час одноособово спілкується з педагогами щодо успішності у навчанні сина, цікавиться шкільним життям дитини, бере активну участь у його вихованні. Дитина постійно супроводжується лише батьком, по дорозі до та з навчального закладу, на виклики до школи приходить батько ОСОБА_2 , який одноосібно виховує дитину. Матір ОСОБА_3 не бере участі у шкільному житті дитини, батьківські збори не відвідує та не підтримує телефонного зв`язку з вчителями дитини (а.с. 20).

Зі змісту довідки №14 від 02.10.2023, виданої директором КЗ "Помічнянська музична школа", з`ясовано, що ОСОБА_4 регулярно відвідує позашкільні навчальні заняття у КЗ "Помічнянська музична школа". Батько дитини особисто займається розвитком дитини, забезпечує його засобами для навчання в повному обсязі, одноособово спілкується із педагогами щодо успішності у позашкільному навчанні сина. Дитина постійно супроводжується лише батьком по дорозі до та із закладу, на виклики до викладача ОСОБА_10 приходить батько ОСОБА_2 , який самостійно виховує дитину ( а.с. 21).

Свідок ОСОБА_11 в судовому засіданні надала показання, що вона особисто знайома із ОСОБА_2 та його сином ОСОБА_4 . Їй відомо, що ОСОБА_2 розлічився з ОСОБА_3 та з 2018 року не бачила щоб матір приймала участь у вихованні сина. Вона працює на залізниці та пересікалася неодноразово й з ОСОБА_3 , яка проживає в с.Антонінах миколаївської області. На вихідні неодноразово була в гостях в ОСОБА_2 , так як вона з ним товаришує, та є свідком того, що весь час сином займався батько, в тому числі і ходив з ним до лікарів.

Свідок ОСОБА_15 в судовому засіданні надав показання, що працює в АТ "Укрзалізниця" машиністом та товаришує з ОСОБА_2 . Також він знайомий і з ОСОБА_3 , яка проживає в с.Антоніни Миколаївської області та пересікалися по роботі. Крім того він знайомий із сином ОСОБА_4 та постійно їх бачив з батьком. Батько постійно готує сина до школи, ходить з ним на ринок за покупками та бував в гостях. Матір ОСОБА_4 жодного разу не бачив.

Свідок ОСОБА_17 в судовому засіданні надав показання, що працює в АТ "Укрзалізниця" машиністом та товаришує з ОСОБА_2 . Йому відомо , що ОСОБА_2 потрібна додаткова відпустка, так як дійсно коли приїздить з рейсу відразу біжить додому до сина. Також він знайомий і з ОСОБА_3 , яка проживає в с.Антоніни Миколаївської області та пересікалися по роботі 3 рази. ОСОБА_2 неодноразово розповідав йому, що повністю утримує сина та водив його самостійно до школи. Також свідок часто бував у ОСОБА_2 вдома та жодного разу не бачив матері ОСОБА_4 . Свідку відомо, що ОСОБА_2 виховує сина самостійно з 2018 року.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ст.141 СК України встановлено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно з ч.3 ст.151СК України батьки мають право обирати форми та методи виховання, крім тих, які суперечать закону, моральним засадам суспільства.

Відповідно до ст.155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

При цьому, згідно зі ст.160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Згідно з п.2 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Відповідно до ч.2 ст.315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Так, в обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на те, що встановлення даного факту необхідно заявнику з метою захисту прав та інтересів дітей, а також своїх прав та інтересів, як батька, що займається вихованням та утриманням малолітнього сина самостійно.

Статтею 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.12.1991 року, у всіх діях відносно дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними або приватними інституціями, які займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно зі ст. 18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини.

Відповідно до ст. 157 Сімейного Кодексу України, питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Отже за результатами допиту свідків та досліджених письмових доказів суд встановив, що малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає зі своїм батьком, який створив всі умови для проживання дитини, здійснює опіку над ними, доглядає та піклується про його станом здоров`я, дитина проживає окремо від матері ОСОБА_3 з вересня 2015 року, яка не піклується про дитину та ця обставина також підтверджена й поясненнями представника Помічнянської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, як органу опіки та піклування.

За таких обставин суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає до задоволення. Цей факт встановлюється судом задля можливості ОСОБА_2 отримати додаткову соціальну відпустку та задля забезпечення гарантій трудового законодавства за місцем роботи.

Керуючись ст.ст.12,13,258,259,263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву представника заявника ОСОБА_1 в інтересах заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , Помічнянська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, Акціонерне Товариство "Українська залізниця" про встановлення факту самостійного виховання дитини батьком - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення за місцем роботи заявника, а саме що ОСОБА_2 , самостійно виховує дитину віком до 18 років, сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В порядку п.4. ч.5 ст.265 ЦПК України зазначаються такі реквізити сторін та інших учасників справи :

заявник - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець міста Одеса, зареєстрований за адресою АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ;

заінтересована особа- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка міста Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області, зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 .

заінтересована особа- Помічнянська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, ( 27030, місто Помічна Новоукраїнського району Кіровоградської області вулиця Перемоги, 91, код згідно з ЄДРПОУ 44065177).

заінтересована особа- Акціонерне Товариство "Українська залізниця" (м. Київ, вул. Гедройця, 5, 03150 ЄДРПОУ 40075815).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області Майстер І.П.

Джерело: ЄДРСР 118369052
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку