open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 752/26456/23

Провадження № 2/752/2854/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

11 квітня 2024 року місто Київ

Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Ольшевської І.О.,

за участю секретаря судових засідань Стороженко С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної установи «Фонд енергоефективності» про визнання неправомірним та скасування наказу про скорочення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

До Голосіївського районного суду м. Києва надійшов позов ОСОБА_1 , за результатом розгляду якого позивач просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Державної установи «Фонд енергоефективності» від 14.11.2023 року № 158-к/тр про звільнення ОСОБА_1 із посади начальника юридичного відділу Державної установи «Фонд енергоефективності»; поновити ОСОБА_1 на посаді начальника юридичного відділу Державної установи «Фонд енергоефективності» з 15.11.2023 року; стягнути з Державної установи «Фонд енергоефективності» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 5.11.2023 по дату винесення рішення суду; стягнути з Державної установи «Фонд енергоефективності» судовий збір з вимог заподіяння моральної шкоди та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 65 000,00; допустити до негайного виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми стягнення за один місяць.

Обґрунтовуючи позовну заяву вказує, що 12 березня 2019 року позивач була призначена на посаду юриста в юридичному відділі офісу підтримки Фонду. Пізніше, 24 липня 2019 року її перевели на посаду начальника юридичного відділу офісу підтримки діяльності Фонду. Зміни в назві посади відбулися 1 липня 2022 року, коли посаду "Начальника відділу офісу стратегічного розвитку" перейменували на "Начальника юридичного відділу" в Державній установі "Фонд енергоефективності". Проте, 14 листопада 2023 року за наказом № 158-к/тр позивача звільнили з посади згідно з пунктом 1 статті 40 Кодексу законів про працю України, який стосується скорочення чисельності штату працівників. Позивач переконана в незаконності свого звільнення з наступних причин: нечітке формулювання підстав для звільнення, порушення процедур скорочення та внесення змін до організаційної структури Фонду, штучне створення реорганізації та скорочення посад в юридичному відділі з метою звільнення конкретних працівників, а також наявність вакантних посад на момент звільнення, які не були запропоновані їй, як працівнику який має переважне право залишення на роботі.

Ухвалою судді від 20.12.2023р. за вказаною позовною заявою відкрито провадження та вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

11.01.2024р. канцелярією Голосіївського районного суду м. Києва було зареєстровано відзив представника відповідача на позовну заяву. В поданому до суду відзиві на позов представник відповідача заперечує проти задоволення позовних вимог, вказуючи на те, що наглядова рада Фонду в межах своїх повноважень прийняла рішення про затвердження нової організаційної структури Фонду, яке передбачало скорочення штатної чисельності з 61 до 58,25 штатних одиниць. Рішення Наглядової ради про затвердження нової організаційної структури та скорочення штатної чисельності прийнято в очній формі з дотриманням усіх необхідних процедур. Дирекція Фонду на виконання рішень Наглядової ради організувала проведення реорганізації та скорочення штатної чисельності працівників. ОСОБА_1 була повідомлена про скорочення посади начальника юридичного відділу та запропонована їй робота на іншій вакантній посаді, яка відповідала її кваліфікації, але вона відмовилась від переведення. Фондом дотримано всіх норм трудового законодавства України при звільненні ОСОБА_1 . Тому представник відповідача просить суд позовні вимоги ОСОБА_1 залишити без задоволення і стягнути з позивача на користь Фонду судові витрати.

22.01.2024 р. до суду надійшла відповідь на відзив, яка по суті дублює зміст позовної заяви, однак, стороною позивача були надані додаткові підстави для задоволення позову, зокрема пояснення щодо засідання дирекції, зміст якого зафіксований у протоколі засідання Дирекції від 14.11.2023 № 14112023, та вказано, що він підписаний лише двома членами Дирекції, а не трьома, як того вимагає закон. Протокол не підписаний Наталією Гарною , яка на той момент виконувала обов`язки фінансового директора. У зв`язку із вказаними обставинами стороною позивача було заявлено клопотання про витребування доказів.

24.01.2024р. судом зобов`язано Державну установу «Фонд енергоефективності» надати на адресу Голосіївського районного суду м. Києва оригінал протоколу №14112023 засідання Дирекції «Фонд енергоефективності» від 14.11.2023 року з обов`язковими реквізитами, включаючи електронний підпис автора або підпис, що прирівнюється до власноручного підпису.

01.02.2024 року на виконання ухвали суду надішли запитувані відомості та додаткові пояснення зі сторони відповідача, в яких вказано, що Рішення про звільнення ОСОБА_1 було прийнято Дирекцією Фонду на засіданні 14.11.2023р. Рішення зафіксовано протоколом №14112023, який підписаний повноважними посадовими особами власноручними підписами. Електронний примірник протоколу, хоча і має дефект, але паперовий примірник є дійсним доказом, що встановлює його лігитимність.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються, відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Із запису від 12.03.2019р. у трудовій книжці, позивач наказом №3-к від 11.03.2019р. прийнята на посаду юриста юридичного відділу офісу підтримки діяльності Фонду за конкурсом.

Наказом № 20-к від 23.07.2019р. ОСОБА_1 переведена на посаду начальника юридичного відділу офісу підтримки діяльності Фонду.

Наказом ДУ «Фонд енергоефективності» від 14.11.2023 р. № 158-к/тр позивач була звільнена із займаної посади на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв`язку із скороченням чисельності штату працівників.

02.08.2023р. відбулось засідання Наглядової ради Державної установи «Фонд енергоефективності», на якому вирішили затвердити Організаційну структуру ДУ «Фонд енергоефективності» згідно з Додатком 1; доручити Дирекції організувати подальшу роботу по введенню в дію Організаційної структури ДУ «Фонд енергоефективності» з урахуванням вимог чинного трудового законодавства; оголосити конкурс на заміщення вакантних посад керівників новостворених структурних підрозділів, що вбачається з протоколу №16 Наглядової ради ДУ «Фонд енергоефективності» від 02.08.2023 р.

Згідно з додатком 1 до протоколу №16 Наглядової ради ДУ «Фонд енергоефективності» від 02.08.2023р. організаційна структура ДУ «Фонд енергоефективності» складається з 58,25 штатних одиниць, серед яких є: код 09, відділ юридичного забезпечення та договірної роботи.

З протоколу засідання дирекції ДУ «Фонд енергоефективності» від 03.08.2023 року вбачається, що 03.08.2023р. було вирішено, що на виконання рішення Наглядової ради від 02.08.2023 №16 щодо реорганізації та скорочення штатної чисельності працівників ДУ «Фонд енергоефективності», згідно із затвердженою організаційною структурою Фонду, яка вводиться в дію 10.11.2023р., необхідно здійснити: ліквідувати структурні підрозділи, серед яких є юридичний відділ, та вивести зі штатного розпису посади, серед яких є просада начальника юридичного відділу (1 штатна одиниця).

Також було вирішено створити та увести до штатного розпису Відділ юридичного забезпечення та договірної роботи (4 штатні одиниці), який складається з наступних посад: - начальник відділу юридичного забезпечення та договірної роботи (1 штатна одиниця); - провідний юрисконсульт (1 штатна одиниця); - юрисконсульт (1 штатна одиниця); - фахівець з публічних закупівель (1 штатна одиниця).

Поряд із цим вирішено створити та увести до штатного розпису Відділ оцінки ризиків (4 штатні одиниці), який складається з наступних посад: - начальник відділу оцінки ризиків (1 штатна одиниця); - провідний експерт з ризикменеджменту (1 штатна одиниця); - провідний експерт з комплаєнсу (1 штатна одиниця); - експерт відділу оцінки ризиків (1 штатна одиниця).

Отже, у зв`язку із відповідним скороченням дирекцією доручено: організатору з персоналу Олені Чебаковій внесення відповідних змін та подання на затвердження оновленого штатного розпису із введенням його в дію з 10.11.2023; виконуючому обов`язки організатора з персоналу Вікторії Свіщо оформити внесення відповідних змін до положень про відділи, посадові інструкції та інші облікові документи. Подати оновлені Положення про відділи на затвердження Наглядовій раді Фонду.

Між тим, створено кадрову комісію з визначення та порівняння кваліфікації та продуктивності праці працівників при реорганізації та скороченні штату.

Комісії доручено провести порівняння кваліфікації та продуктивності праці працівників, посади яких підпадають під скорочення, проаналізувати підстави для врахування переважного права на залишення на роботі та дотримання обмежень звільнення певних категорій працівників. Надати результати порівняння директору Єгору Фаренюку в термін до 08 серпня 2023 року.

Вирішено запропонувати працівникам, посади яких підлягають скороченню (із врахування гарантій та обмежень, передбачених трудовим законодавством України певним категоріям співробітників), роботу на інших наявних вакантних посадах за відповідною професією чи спеціальністю (за наявності таких на момент попередження) та переведення за їх згодою на такі вакантні посади. У разі відмови від переведення або відсутності відповідних вільних посад в Фонді звільнити за скороченням чисельності персоналу 09 листопада 2023 року на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України.

Згідно із ст. 2 Закону України «Про Фонд енергоефективності» від 8 червня 2017 року Фонд діє відповідно до Статуту Фонду енергоефективності, який затверджується Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Статут Фонду затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2017 р. № 1099 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2022 року № 1184).

Органами управління Фонду є Наглядова рада (найвищий орган управління) та Дирекція (виконавчий орган управління).

Пунктом 39 Статуту Фонду встановлено, що Наглядова рада діє відповідно до Закону, цього Статуту та Положення про Наглядову раду Фонду енергоефективності, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

Дирекція є виконавчим органом Фонду, що здійснює поточне управління його діяльністю (п. 58 Статуту Фонду). Права та обов`язки директора Фонду та членів Дирекції визначаються законодавством, цим Статутом та Положенням про Дирекцію, а також умовами контракту, що укладається з директором Фонду та кожним членом Дирекції (п. 66 Статуту Фонду).

Пунктом 82 Статуту Фонду передбачено, що трудовий колектив Фонду становлять громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Фондом.

Відповідно до п. 46 Положення про Наглядову раду державної установи «Фонд енергоефективності», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 р. № 142, рішення, прийняті Наглядовою радою в межах її компетенції, є обов`язковими для виконання всіма посадовими особами та працівниками Фонду.

Відповідно до пункту 19 Постанови Пленуму Верховного суду України № 9 від 06.11.92 «Про практику розгляду судами трудових спорів», розглядаючи трудові спори, пов`язані зі звільненням за п. 1 ст. 40 КЗпП, суди зобов`язані з`ясувати, чи дійсно у відповідача мали місце зміни в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідація, реорганізація або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, про те, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу або що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільнюваний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджувався він за 2 місяці про наступне вивільнення.

Отже, перевіряючи позовні вимоги в частині обставин про наявність змін в організації виробництва і праці, вбачається що в ДУ «Фонд енергоефективності» дійсно мали місце зміни у скороченні чисельності або штату працівників шляхом ліквідації структурного підрозділу - юридичний відділ, та уведення Відділу юридичного забезпечення та договірної роботи у кількості 4 штатних одиниць.

Прийняття такого рішення є виключною компетенціє органу управління такого підприємства чи установи або уповноваженого ними органу та є складовою права на управління діяльністю підприємством чи установою, а тому в судовому порядку переглянуте бути не може.

Проведення засідання Наглядової ради у формі спільної присутності за допомогою засобів дистанційного зв`язку, які забезпечили усім учасникам можливість чути один одного, спілкуватися між собою та ідентифікувати результати голосування, є очною формою проведення засідання Наглядової ради та прийняття під час нього рішень, що віднесені до її виключної компетенції згідно пункту 43 Статуту Фонду. Таким чином, рішення Наглядової ради Фонду щодо затвердження нової організаційної структури та скорочення штатної чисельності прийняте у межах її повноважень, які визначені Законом України «Про Фонд енергоефективності», Статутом Фонду, Положенням про Наглядову раду та відповідно до передбаченої процедури в очній формі.

З наведених вище обставин вбачається, що посада позивача підпадала під скорочення.

Наказом Директора Фонду «Про скорочення штату, затвердження та введення в дію штатного розпису ДУ «Фонд енергоефективності» від 04.08.2023р. №77 наказано, зокрема, затвердити та ввести в дію з 10.11.2023р. штатний розпис, згідно з додатком до наказу, у кількості 58,25 штатних одиниць; вивести посади, які підлягають скороченню (в т.ч. посаду юрисконсульта юридичного відділу); запропонувати працівникам, посади яких підлягають скороченню з врахуванням гарантій та обмежень, передбачених трудовим законодавством України певним категоріям співробітників) роботу на інших наявних вакантних посадах за відповідною професією чи спеціальністю (за наявності таких на момент попередження) та переведення за їх згодою на такі вакантні посади. У разі відмови від переведення або відсутності відповідних вільних посад в Фонді звільнити за скороченням чисельності персоналу 09 листопада 2023 року на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України.

09.08.2023р. наказом Директора Фонду «Про реорганізацію та скорочення штату ДУ «Фонд енергоефективності» від 09.08.2023р. №79 наказано, зокрема: вручити, не пізніше 08.09.2023 р., працівникам пропозицію про переведення на вакантні посади; - запропонувати працівникам, посади яких підлягають скороченню (із врахуванням гарантій та обмежень, передбачених трудовим законодавством України певним категоріям співробітників, роботу на інших наявних вакантних посадах, за відповідною професією чи спеціальністю (за наявності таких на момент попередження) та переведення за їх згодою на такі вакантні посади. У разі відмови від переведення або відсутності роботи в Фонді, звільнити таких працівників за скороченням чисельності 09 листопада 2023 року на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (п 1.3. наказу).

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст.49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно. У разі якщо вивільнення є масовим відповідно до статті 48 Закону України «Про зайнятість населення», власник або уповноважений ним орган доводить до відома державної служби зайнятості про заплановане вивільнення працівників.

У зв`язку із проведенням скорочення посади «начальник юридичного відділу», повідомленням Фонду №30 від 08.09.2023р. ОСОБА_1 було повідомлено про скорочення посади, яку вона обіймає. Також позивачу було запропоновано переведення на посаду провідного експерта з ризик менеджменту відділу оцінки ризиків з посадовим окладом 41860 грн. Та повідомлено - у Фонді відсутні інші вакантні посади або інша робота з відповідною професією чи спеціальністю.

Згоду на переведення позивач не надала, про що міститься її рукописна відмова від 13.09.2023р. на вказаному вище повідомлені із зазначенням причин відмови, зокрема: «пропозиція не відповідає моїй кваліфікації».

Дирекцією Фонду було прийняте рішення про перенесення введення в дію штатного розпису державної установи «Фонд енергоефективності» з 10.11.2023 р. на 15.11.2023р., що вбачається з протоколу № 18092023/2 засідання Дирекції Фонду від 18.09.2023р.

На виконання рішення Дирекції Фонду наказом Директора Фонду «Про внесення змін до наказу від 04.08.2023р. №76 «Про реорганізацію та введення в дію нової організаційної структури ДУ «Фонд енергоефективності»» від 19.09.2023р. №91 внесені зміни до наказу Фонду від 04.08.2023р. №76, якими нову організаційну структуру введено в дію з 15.11.2023р.

Також, наказом Директора Фонду «Про внесення змін до наказу від 04.08.2023р. №77 «Про скорочення штату, затвердження та введення в дію штатного розпису ДУ «Фонд енергоефективності»» від 20.09.2023р. №92 передбачено перенесення дати затвердження та введення в дію з 15.11.2023р. штатного розпису в кількості 58,25 штатних одиниць, а також перенесено дату звільнення працівників за скороченням на 14 листопада 2023 року

Наказом Директора Фонду від 20.09.2023р. №93 також були внесені зміни до наказу Фонду «Про реорганізацію та скорочення штату ДУ «Фонд енергоефективності» від 09.08.2023р. №79.

Перевіряючи доводи позивача в частині посилань, що остання повинна була бути залишена на роботі, як працівник з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці, так як вона мала переважне право на залишення в ДУ «Фонд енергоефективності», суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається: сімейним - при наявності двох і більше утриманців; особам, в сім`ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком; працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

На виконання приписів п. 1 ч. 1 ст. 40, ст. 42 КЗпП України відповідно до рішення Дирекції Фонду від 03.08.2023 р. (п. 5 протоколу № 03082023 засідання Дирекції ДУ «Фонд енергоефективності» від 03.08.2023 р.), з метою організації виконання рішення Наглядової ради Фонду щодо затвердження нової організаційної структури та скорочення штатної чисельності фонду з дотриманням чинних вимог трудового законодавства, було створено кадрову комісію з визначення та порівняння кваліфікації та продуктивності праці працівників при реорганізації та скороченні штату.

Пунктом 6 рішення Дирекції Фонду доручено Комісії провести порівняння кваліфікації та продуктивності праці працівників, посади яких підпадають під скорочення, проаналізувати підстави для врахування переважного права на залишення на роботі та дотримання обмежень звільнення певних категорій працівників. Результати порівняння Комісії доручено надати в термін до 08 серпня 2023 року.

За результатами проведеної роботи Кадровою комісією Фонду було складено Протокол №2 засідання Кадрової комісії для порівняння продуктивності праці та кваліфікації працівників при реорганізації та скороченні штату ДУ «Фонд енергоефективності» від 08.08.2023р. та Акт (протокол) про результати аналізу продуктивності праці та рекомендації, стосовно переліку працівників, які можуть мати переважне право для залишення на роботі від 08.08.2023р.

З протоколу № 2засідання комісії вбачається, що схвалено рекомендації Комісії щодо наступного переліку працівників, які можуть мати перевагу при залишенні на роботі та переведені на введені до штатного розпису посади, що відповідають займаним посадам, з урахуванням порівняння кваліфікації працівників та продуктивності праці, аналізу підстави для врахування переважного права на залишення на роботі та обмеження звільнення певних категорій працівників, підтвердженого наданими Комісії документами та інформацією, що міститься в особових справах працівників: 1.1. Юридичний відділ: Д.Юхименко, юрисконсульт юридичного відділу; К.Габельчук, юрисконсульт юридичного відділу; ОСОБА_1, начальник юридичного відділу.

Продуктивність праці та кваліфікація працівника повинні оцінюватися окремо, але в кінцевому підсумку роботодавець визначає працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників.

Зазначене питання викладене в постанові Верховного Суду у справі №161/7196/19, провадження №61-4375св20 від 22.09.2020.

Отже, кадровою комісією Фонду в ході її роботи згідно наявних документів та інформації, які містилися в особових справах працівників, та надісланих анкетах з доданими підтвердними документами для визначення переліку працівників, відповідно до частини першої статті 42 Кодексу законів про працю України, посади яких підлягають скороченню, проаналізовано та відображено в довідці окремо про кваліфікацію працівників (за критеріями освіта, загальний стаж та досвід роботи, стаж роботи у Фонді, додаткові сертифікати (свідоцтва), підвищення кваліфікації та інші документи) та продуктивність праці (за критеріями назва посади (відповідність групі та посаді за ДК), участь у проектах Фонду, преміювання (заохочення за виконання роботи з 2021 року для збереження рівних прав працівників).

На підставі інформації комісія встановлювала переважне право на залишення на роботі при наявності вакантних посад для працівників. Також було проаналізовано інформацію про працівників у разі виникнення рівних умов продуктивності праці і кваліфікації згідно з частиною другою статті 42 Кодексу законів про працю України та сформовано довідку щодо переваги в залишенні на роботі.

Аналогічна обставина, зокрема підтверджується актом (протокол) про результати аналізу продуктивності праці та рекомендації стосовно переліку працівників, які можуть мати переважне право для залишення на роботі від 08.08.2023р.

Вказане спростовує посилання позивача про нібито неврахування відповідачем преважного права позивача на залишення на роботі, оскільки комісія таке переважне право позивача досліджувала, встановила та схвалила рекомендувати позивача на призначення на рівнозначну посаду.

Добір на інші посади, на яких наголошує позивач, здійснюється на конкурсній основі відповідно до Закону України «Про Фонд енергоефективності», а отже в порядку ст. 49-2 КЗпП України запропоновані позивачу не могли бути, оскільки добір на дані посади регулюється ЗУ «Про Фонд енергоефективності», відповідно до якого до виключної компетенції Наглядової ради належать затвердження порядку добору керівників та працівників Фонду на конкурсній основі. Конкурси на посади були оголошені наказами Директора Фонду та участі в яких позивач не брала.

Згідно із ч. 1 ст. 7 Закону України «Про Фонд енергоефективності» керівники структурних підрозділів Фонду призначаються та звільняються Дирекцією за погодженням з Наглядовою радою, а решта працівників Фонду призначаються та звільняються Директором відповідно до законодавства про працю та Статуту Фонду. Відповідно до п. 2.1. Положення про юридичний відділ ДУ «Фонд енергоефективності», затвердженого рішенням Наглядової ради Фонду від 16.06.2022 р., відділ очолює начальник юридичного відділу Фонду, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом директора Фонду за погодженням з Наглядовою радою, з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України та чинного законодавства України.

Рішенням Наглядової ради Фонду від 07.11.2023р. погоджено звільнення ОСОБА_1 , начальника юридичного відділу, 14.11.2023р. на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України з виплатою вихідної допомоги відповідно до ст. 44 КЗпП України.

На виконання рішення Наглядової ради Фонду щодо погодження звільнення ОСОБА_1 з посади начальника юридичного відділу у зв`язку із скороченням посади, яку вона обіймала, Дирекцією Фонду було прийняте рішення про звільнення ОСОБА_1 14.11.2023 р. за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Рішення, ухвалене на засіданні Дирекції ДУ «Фонд енергоефективності» від 14.11.2023, є прийнятим, оскільки зафіксовано протоколом № 14112023, підписаним повноважними посадовими особами власноручними підписами, оригінал якого надано суду для дослідження.

Наказом Директора Фонду «Про звільнення працівників ДУ «Фонд енергоефективності» від 14.11.2023р. №158-к/тр позивача було звільнено 14.11.2023 року у зв`язку із скороченням чисельності та штату працівників за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

У зв`язку із звільненням позивачу були проведені нарахування та здійснені виплати вихідної допомоги в розмірі середнього місячного заробітку згідно ст. 44 КЗпП України, компенсації за 13 календарних днів невикористаної щорічної відпустки.

Частина третя статті 129 Конституції України визначає основні засади судочинства, однією з яких, згідно пункту 3 вказаної статті, є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод всі судові процедури повинні бути справедливими.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Частиною другою статті 40 цього Кодексу встановлено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

За положеннями частини першої та третьої статті 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівника персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Згоду на переведення на іншу роботу працівник підтверджує письмово заявою про таке переведення.

Згідно із частиною першою статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (частина перша статті 12 ЦПК України).

Відповідно до положень частини третьої статті 12, частини першої статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (Серявін та інші проти України, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що звільнення позивача із займаної посади за п. 1 ст. 40 КЗпП України відбулося з дотриманням трудового законодавства, а тому в суду відсутні правові підстави для задоволення позовних вимог про визнання незаконним та скасування наказу від 14.11.2023 № 158-к/тр про звільнення та поновлення позивача на роботі.

Позовні вимоги щодо стягнення з відповідача на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу, а також відшкодування моральної шкоди є похідними, а тому задоволенню також не підлягають.

Витрати позивача, у зв`язку із відмовою в задоволенні позову, залишити за позивачем.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 4, 12, 13, 19, 76-83, 141, 258, 259, 263-265, 268, 352, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов ОСОБА_1 до Державної установи «Фонд енергоефективності» про визнання неправомірним та скасування наказу про скорочення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди залишити без задоволення.

2. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

3. Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Голосіївський районний суд міста Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , адреса АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Державна установа «Фонд енергоефективності» місцезнаходження: 03150, м. Київ, вул. Ділова, буд. 24, код ЄДРПОУ 42325421.

Повний текст судового рішення складено та підписано 11.04.2024 р.

Суддя І.О. Ольшевська

Джерело: ЄДРСР 118326781
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку