open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/5120/24

провадження № 2-о/753/271/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року Дарницький районний суд м. Києва в складі :

головуючого судді Комаревцевої Л.В.,

за участю секретаря Гаврилюк О.В.,

присяжного Скрипниченко С.М.,

присяжного Гаврилюк Ж.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Мальованої В.А.,

представника заінтересованої особи Деревянко А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 224 по вул. Кошиця, 5-А в м. Києві цивільну справу в окремому провадженні за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації, Київський психоневрологічний інтернат Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про заміну опікуна над недієздатною особою,

ВСТАНОВИВ:

Заявники 11.03.2024 звернулись до суду із заявою до заміну опікуна над недієздатною особою, просили:

звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 від повноважень опікуна щодо недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , інваліда II групи загального захворювання, що зареєстрований по АДРЕСА_1 ;

призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 новим опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_2 , інваліда II групи загального захворювання, що зареєстрований по АДРЕСА_1 .

12.03.2024 ухвалою суду справу призначено в порядку окремого провадження у судове засідання.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 вимоги заяви підтримав, просив задовольнити, оскільки відвідує дядька в інтернаті один раз на два тижні, купує необхідні речі, організовує надання медичних послуг.

Представник Київського психоневрологічного інтернату Виконавчого органу Київської міської ради Мальована В.А. в судовому засіданні щодо задоволення заявлених вимог не заперечувала, підтвердила, що ОСОБА_2 повідомляла про перебування за кордоном, ОСОБА_1 дійсно відвідує дядька в інтернаті, заміна опікуна необхідна, оскільки заклад самостійно не забезпечує усі потреби осіб, які перебувають в закладі.

Представник Органу опіки та піклування Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації Деревянко А.С. в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення заявлених вимог.

ОСОБА_2 в судове засіданні не прибула, надала до справи докази перебування за кордоном.

Заслухавши пояснення заявника, представників заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення вимог заяви з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Дрогобич Львівської обл., зареєстрований з 14.09.2006 року у АДРЕСА_2 , що підтверджується паспортом Серії НОМЕР_4 ( а.с. 10).

Згідно до рішення Дарницького районного суду м. Києва від 24.07.2008 визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , інваліда 2 групи загального захворювання, який зареєстрований та проживає у АДРЕСА_2 недієздатним та встановлено опіку, призначено опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає в АДРЕСА_3 ( а.с. 13-14).

Згідно до пенсійного посвідчення № НОМЕР_5 , ОСОБА_3 отримує пенсію по інвалідності 2 грп. загальне захворювання ( а.с. 12).

Відповідно до Договору про надання соціальних послуг Київським психоневрологічним інтернатом, укладеного 23.02.2021 року між директором Київського психоневрологічного інтернату, з однієї сторони та законним представником ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , з другої сторони, інтернат приймає на обслуговування отримувача соціальних послуг ОСОБА_3 на підставі наказу директора інтернату від 13.08.2014 року №200 та надає соціальні послуги відповідно до індивідуального плану надання соціальних послуг ( а.с. 15-16).

Згідно до ст. 2 ЗУ «Про соціальні послуги», соціальні послуги надаються для досягнення таких цілей: профілактика складних життєвих обставин; подолання складних життєвих обставин; мінімізація негативних наслідків складних життєвих обставин.

Відповідно до п. 12, п. 13 ст. 12 ЗУ «Про соціальні послуги», отримувач соціальних послуг має право на участь в оцінюванні його потреб у соціальних послугах; спілкування зі своїми рідними, близькими та іншими особами.

ОСОБА_2 при зверненні до суду вказала про те, що за рекомендацією та направленням психіатричного закладу ОСОБА_3 був поміщений до Київського психоневрологічного інтернату в м. Києві по вул. Юнкерова,37 в м. Києві і там перебуває. Заявник зазначила, що дбала про підопічного, відвідувала в інтернаті, купувала все необхідне. 24.02.2022 року, з початком військових дій разом з невісткою та онуками виїхала за кордон до Федеративної Республіки Німеччини. Всі обов`язки протягом перебування опікуна за межами України виконував ОСОБА_1 , племінник ОСОБА_3 .

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 про що Приморським відділом реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції Одеської області складено актовий запис №3048, батьками записано ОСОБА_2 , ОСОБА_2 ( а.с. 9).

Згідно із ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 57 ЦК України, особа, якій стало відомо про фізичну особу, яка потребує опіки або піклування, зобов`язана негайно повідомити про це орган опіки та піклування.

Згідно до ст. п.10 ст. 12 ЗУ «Про соціальні послуги», отримувач соціальних послуг має право на захист своїх прав і законних інтересів, у тому числі в судовому порядку.

Згідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно із ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно із ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун має право вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Згідно із ст. 72 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах.

Згідно до Договору дарування частки квартири, укладеного між ОСОБА_4 , дарувальником, з однієї сторони та ОСОБА_1 , обдаровуваним, з другої сторони, дарувальник передав безоплатно, а обдаровуваний прийняв у дарунок частки квартири АДРЕСА_4 ( а.с. 22).

Відповідно до ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Згідно з довідкою Київського психоневрологічного інтернату від 23.02.2024 за вих. №0511026-69, адміністрація Київського психоневрологічного інтернату не заперечує в оформленні опікунства над недієздатним підопічним - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який знаходиться на повному державному забезпеченні та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , з 13.08.2014 року по теперішній час, його племінником, ОСОБА_1 ( а.с. 18).

В судовому засіданні обставини заявлених вимог підтверджено поясненнями сторін, ОСОБА_3 дійсно перебуває у Київському психоневрологічному інтернаті Виконавчого органу Київської міської ради та потребує лікування та догляду, ОСОБА_2 перебуває за кордоном, обов`язки опікуна виконує її син, ОСОБА_1 , тому суд приходить до висновку про задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 12,76,77,78,79,80,81,141, 263,265 ЦПК, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації, Київський психоневрологічний інтернат Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про заміну опікуна над недієздатною особою - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 від повноважень опікуна щодо недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , інваліда II групи загального захворювання, що зареєстрований по АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 новим опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_2 , інваліда II групи загального захворювання, що зареєстрований по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Повний текст судового рішення складено 08.04.2024.

Суддя : Л.В. Комаревцева

Присяжні Скрипниченко С.М., Гаврилюк Ж.О.

Джерело: ЄДРСР 118181055
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку