open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/13631/23

Полтавський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Довгопол М.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Стислий зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Військової частини НОМЕР_1 , в якій просив:

- визнати протиправною бездіяльність Військової частини НОМЕР_1 щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_1 станом на день звільнення 29.08.2023, одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно частини 2 ст. 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей;

- зобов`язати Військову частину НОМЕР_1 нарахувати та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу при звільненні 29.08.2023 із військової служби в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно частини 2 ст. 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що наказом від 29.08.2023 № 246 позивача звільнено у запас на підставі пункту «б» (за станом здоров`я на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби) пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» та станом на 29.08.2023 вислуга років позивача у календарному обчисленні склала 06 років 02 місяці 14 днів, що свідчить про те, що позивач на момент звільнення набув право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої частиною 2 статті 15 Закону № 2011-ХІІ у розмірі 50 відсотків грошового забезпечення станом на день звільнення за 6 повних календарних років військової служби. Однак відповідач при виключенні позивача зі списків особового складу частини не провів усіх необхідних розрахунків щодо виплати такої допомоги.

2. Стислий зміст заперечень відповідача

У відзиві на позовну заяву /а.с. 35 - 38/ представник відповідача просив відмовити у задоволенні позову у повному обсязі, посилаючись на положення Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України № 260 від 07.06.2018, які стосуються виплати грошового забезпечення та визначення посадових окладів і окладів за військовими (спеціальними) званнями військовослужбовців. Обґрунтувань правомірності нарахування та виплати одноразової грошової допомоги позивачу представник відповідача не навів.

3. Процесуальні дії по справі

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 20.09.2023 позовну заяву залишено без руху /а.с. 16/.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 02.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) /а.с. 20/.

Ухвалою суду від 31.01.2024 зобов`язано Міністерство оборони України вручити військовій частині НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) копії позовної заяви ОСОБА_1 разом з доданими до неї документами, а також ухвали від 02.10.2023 про відкриття провадження у справі №440/13631/23, витребувано від Міністерства оборони України інформацію про наявні засоби зв`язку (адреса електронної пошти, номер телефону тощо) військової частини НОМЕР_1 /а.с. 32/.

02.04.2024 надійшли пояснення відповідача /а.с. 52 56/.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України.

ІІ. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Дослідивши докази та письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, суд встановив такі обставини справи та відповідні правовідносини.

ОСОБА_1 є громадянином України, ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією паспорту № НОМЕР_2 /а.с. 9 10/.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 31.05.2022 № 79 (по стройовій частині) відповідно до статті 20 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» старшого солдата ОСОБА_1 вирішено вважати призначеним солдатом резерву запасної роти, з 31 травня 2022 року зараховано до списків особового складу частини та на всі види забезпечення і визнано таким, що справи та посаду прийняв і приступив до виконання службових обов`язків за посадою з посадовим окладом 2470 грн на місяць (п. 1.62) /а.с. 45/.

Згідно з пунктом 5 наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 29.08.2023 № 246 військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період старшого солдата ОСОБА_1 , телефоніста лінійного наглядача відділення зв`язку батальйону матеріального забезпечення військової частини НОМЕР_1 , звільненого наказом командира військової частини НОМЕР_1 (по особовому складу) від 23.08.2023 № 236-РС з військової служби у запас за підпунктом «б» (за станом здоров`я - на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби) пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» вирішено вважати таким, що справи та посаду здав, та направлено з пункту постійної дислокації м. Київ для виключення з військового обліку до ІНФОРМАЦІЯ_2 ; з 29.08.2023 виключено із списків особового складу військової частини НОМЕР_1 , знято з усіх видів забезпечення /а.с. 43 44/.

У вказаному наказі зазначено, що вислуга років позивача у Збройних Силах України станом на 29.08.2023 становить: календарна 06 років 02 місяці 14 днів; пільгова 00 років 02 місяці 14 днів; загальна 06 років 04 місяці 22 дні.

Також визначено відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів від 17.09.2014 № 460 «Порядку та умови виплати деяким категоріям військовослужбовців одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби» виплатити одноразову грошову допомогу в розмірі 4 % місячного грошового забезпечення за 14 повних календарних місяців служби, але не менш як 25 % місячного грошового забезпечення.

Не погодившись із бездіяльністю Військової частини НОМЕР_1 щодо ненарахування та невиплати станом на день звільнення 29.08.2023 одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно частини 2 ст. 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, позивач звернувся до суду з цим позовом.

ІІІ. ДЖЕРЕЛА ПРАВА

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з такого.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв`язку з виконанням ними конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, а також визначення загальних засад проходження в Україні військової служби здійснюється Законом України від 25.03.1992 №2232-XII Про військовий обов`язок і військову службу (далі - Закон №2232-XII) .

За змістом частини першої статті 2 Закону №2232-XII військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Частиною шостою статті 2 Закону № 2232-XII передбачено такі види військової служби: строкова військова служба; військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період; військова служба за контрактом осіб рядового складу; військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу; військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти), а також закладів фахової передвищої військової освіти; військова служба за контрактом осіб офіцерського складу; військова служба за призовом осіб офіцерського складу; військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 введено на території України воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. В подальшому дія воєнного стану була неодноразово продовжена та була чинною на час спірних правовідносин .

Указом Президента України від 24.02.2022 №69/2022 Про загальну мобілізацію оголошено загальну мобілізацію на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

Підстави звільнення з військової служби під час дії воєнного стану визначені пунктом 2 частини 4 статті 26 Закону №2232-XII.

Так, відповідно до підпункту «б» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону №2232-XII військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби за станом здоров`я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців.

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20 грудня 1991 року № 2011-XII (далі Закон № 2011-XII ) відповідно до Конституції України визначає основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, встановлює єдину систему їх соціального та правового захисту, гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей в економічній, соціальній, політичній сферах сприятливі умови для реалізації їх конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни та регулює відносини у цій галузі.

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону № 2011-XII держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Абзацом 1 пункту 2 статті 15 Закону № 2011-XII передбачено, що військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються зі служби за станом здоров`я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Пунктом 2 статті 15 Закону № 2011-XII також визначено, що у разі повторного звільнення військовослужбовців з військової служби одноразова грошова допомога, передбачена цим пунктом, виплачується за період їх календарної служби з дня останнього зарахування на службу без урахування періоду попередньої служби, за винятком тих осіб, які при попередньому звільненні не набули права на отримання такої грошової допомоги.

Військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, виплата одноразової грошової допомоги, передбаченої цим пунктом, здійснюється за період такої служби з дня їхнього призову на військову службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували, за винятком тих осіб, які при попередньому звільненні з військової служби не набули права на отримання такої грошової допомоги. Зазначена допомога виплачується на день звільнення таких військовослужбовців. Умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які звільняються з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 р. № 460 затверджено Порядок та умови виплати деяким категоріям військовослужбовців одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби (далі Порядок № 460).

Згідно з пунктом 1 Порядку № 460 військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (далі - військовослужбовці) та звільняються із служби, виплачується одноразова грошова допомога (далі - допомога) в розмірі 4 відсотки місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення.

Пунктом 2 Порядку № 460 встановлено, що військовослужбовцям виплата допомоги здійснюється за період військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період із дня їх призову на відповідну військову службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували, за винятком тих осіб, які при попередньому звільненні з військової служби не набули права на отримання грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 статті 15 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Згідно з пунктом 4 Порядку № 460 допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення (без урахування винагород), на яке має право військовослужбовець на день звільнення.

Також пунктом 1 розділу XXXII Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 07 червня 2018 року № 260 (далі Порядок № 260), передбачено, що військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які звільняються зі служби за станом здоров`я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Пунктом 7 розділу XXXII Порядку № 260 встановлено, що у разі повторного звільнення військовослужбовців з військової служби одноразова грошова допомога виплачується за період їх календарної служби з дня останнього зарахування на службу без урахування періоду попередньої служби, за винятком тих осіб, які при попередньому звільненні не набули права на отримання одноразової грошової допомоги, установленої Законом України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

ІV. ВИСНОВКИ СУДУ

Аналіз наведених положень законодавства свідчить, що законодавець розмежовує визначення самого права військовослужбовця, крім військовослужбовців строкової військової служби, на одноразову грошову допомогу при звільненні та визначення розміру такої допомоги.

Предметом спору у цій справі є визначення розміру одноразової грошової допомоги при звільненні позивача, як військовослужбовця, звільненого за підпунктом «б» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону №2232-XII (за станом здоров`я - на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби).

Із змісту пункту 5 наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 29.08.2023 № 246, згідно з яким військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період старшого солдата ОСОБА_1 , телефоніста лінійного наглядача відділення зв`язку батальйону матеріального забезпечення військової частини НОМЕР_1 , звільненого наказом командира військової частини НОМЕР_1 (по особовому складу) від 23.08.2023 № 236-РС з військової служби у запас за підпунктом «б» (за станом здоров`я - на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби) пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» вирішено вважати таким, що справи та посаду здав, з 29.08.2023 виключено із списків особового складу військової частини НОМЕР_1 /а.с. 43 44/ слідує, що позивачу визначено відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів від 17.09.2014 № 460 «Порядку та умови виплати деяким категоріям військовослужбовців одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби» виплатити одноразову грошову допомогу в розмірі 4 % місячного грошового забезпечення за 14 повних календарних місяців служби, але не менш як 25 % місячного грошового забезпечення.

Водночас відповідно до п. 2 Порядку №460, військовослужбовцям виплата допомоги здійснюється за період військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період із дня їх призову на відповідну військову службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували, за винятком тих осіб, які при попередньому звільненні з військової служби не набули права на отримання грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 статті 15 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Згідно з витягом з наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 29.08.2023 № 246, вислуга років позивача у Збройних Силах України станом на 29.08.2023 становить: календарна 06 років 02 місяці 14 днів; пільгова 00 років 02 місяці 14 днів; загальна 06 років 04 місяці 22 дні.

Тобто, під час попереднього звільнення позивач не набув права на виплату грошової допомоги, передбаченої п. 2 статті 15 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" і до нього не застосовується Порядок №460 в частині нарахування допомоги лише за час проходження служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період із дня їх призову на відповідну військову службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували.

Враховуючи зазначене, позивач, як військовослужбовець, що звільнений з військової служби за станом здоров`я за наявності вислуги років 06 років, має право на одноразову грошову допомогу, передбачену абз.1 п.2 ст.15 Закону № 2011-XII у порядку, визначеному п.1 розділу XXXII Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, у розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби.

Відповідачем не надано суду доказів нарахування та виплати позивачу одноразової грошової допомоги при звільненні у розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби, як і документів на підтвердження відсутності підстав для виплати одноразової грошової допомоги у такому розмірі .

В силу вимог частини 2 статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

В ході розгляду справи відповідачем не доведено правомірності оскаржуваної бездіяльності.

З огляду на викладене, обираючи належний спосіб захисту прав позивача, суд вважає за необхідне визнати протиправною бездіяльність Військової частини НОМЕР_1 щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно пункту 2 статті 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, а також зобов`язати Військову частину НОМЕР_1 нарахувати та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу при звільненні 29.08.2023 із військової служби в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно пункту 2 статті 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, з урахуванням виплачених сум.

Отже, позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

V. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

Беручи до уваги те, що позивач звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 1 частини 1 статті 5 Закону України "Про судовий збір", доказів понесення інших судових витрат до суду не надав, підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Військової частини НОМЕР_1 щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно пункту 2 статті 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Зобов`язати Військову частину НОМЕР_1 нарахувати та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу при звільненні 29.08.2023 із військової служби в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за 6 повних календарних років служби, згідно пункту 2 статті 15 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, з урахуванням виплачених сум.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Головуючий суддя М.В. Довгопол

Джерело: ЄДРСР 118111517
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку