open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 162/14/24

Провадження № 1-кп/162/56/2024

ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року селище Любешів

Любешівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 (в режимі відеоконференції),

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 27.11.2023 року за №12023030530000802 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, неодруженого, військовослужбовця, несудимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 Кримінального кодексу України (далі - КК України)

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 в порушення вимог ст. 3, 28, 29, 68 Конституції України, ст.. 1, 4, 69 Лісового кодексу України, ст. 5, 38 ЗУ «Про охорону природного навколишнього середовища», ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», ст.. 9,11, 16, 49, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст. 1, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, п. 2 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого постановою КМУ від 23.07.2007 за №761, 27.11.2023 року близько 01 год 00 хв, перебуваючи у лісовому масиві Залізницького агролісництва, що розташоване неподалік с. Судче Камінь-Каширського району Волинської області, а саме у лісовому масиві виділу №4 кварталу №14 філії Любешівського лісомисливського господарства ДП «Ліси України», діючи умисно, з корисливих мотивів, всупереч встановленому порядку заготівлі лісодеревини, незаконно, без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів, за допомогою бензопили марки «Husqvarna» із серійним номером 5ZYE0728604, зрізав до ступеня припинення росту, відокремивши їх повністю від кореня, 5 сироростучих дерев породи «сосна звичайна» з діаметрами пнів 25 см, 35 см, 29 см, 35 см, 34 см, внаслідок чого, відповідно до постанови КМУ №665 від 23.07.2008 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» спричинив істотну шкоду державним інтересам в особі ДП «Любешівське ЛМГ» та навколишньому природному середовищу на загальну суму 41944,05 гривень, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та відповідно до примітки ст.246 КК України є істотною. У подальшому ОСОБА_4 порізав тією ж бензопилою дані стовбури дерев на частини (41 сортиментів, загальною кубомасою 2,03 м3), однак був виявлений на місці незаконної порубки працівниками поліції ВПД №1 (сел.. Любешів) Камінь-Каширського РВП ГУНП у Волинській області.

Вказані вище умисні, протиправні дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 1 ст. 246 КК України як незаконна порубка дерев у лісах, що заподіяла істотну шкоду.

Під час досудового розслідування між керівником Волинської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 , за участі захисника - адвоката ОСОБА_5 , 03.01.2024 року укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з угодою підозрюваний ОСОБА_4 беззаперечно визнав себе винуватими у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України.

Сторони погодили, що відповідно до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування завданих збитків.

Відповідно до ст. 67 КК України обставини, що обтяжують покарання, відсутні.

Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди ОСОБА_4 буде призначене покарання у межах санкції ч.1 ст. 246 КК України - у виді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив дану угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання.

У судовому засіданні ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому кримінальному правопорушенні визнав повністю. Обвинувачений та його захисник - адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні також, кожен зокрема, просили укладену з прокурором угоду про визнання винуватості затвердити та призначити узгоджену в ній міру покарання.

У матеріалах кримінального провадження наявна письмова заява представника потерпілої юридичної особи про надання згоди на укладення між прокурором та підозрюваним угоди про визнання винуватості, у якій зазначено, що завдана майнова шкода у кримінальному провадженні в повному обсязі відшкодована.

Розглядаючи в порядку п.1 ч.3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості щодо кримінальних проступків, нетяжких, тяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого ОСОБА_4 визнав себе винуватим, згідно зі ст.12 КК України є нетяжким злочином.

Суд, шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угод сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угодах.

Судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_4 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення щодо якого визнає себе винуватими, цілком розуміє свої права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження та невиконання даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 та ст.476 КПК України відповідно.

Зміст угоди про визнання винуватості відповідає вимогам ст.472 КПК України.

Оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_4 , її форма та зміст відповідає вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

З урахуванням ст. 66 КК України, є встановленим, що обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування завданих збитків.

Обставин, які обтяжують покарання, - не встановлено.

З огляду на вказане, суд вважає доведеним, що обвинувачений ОСОБА_4 своїми умисними, протиправними діями вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 246 КК України, за якими належить призначити обвинуваченому узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості міру покарання у межах санкції ч.1 ст. 246 КК України - у виді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не обирався.

Цивільний позов не заявлявся.

На підставі положень ч.2 ст.124 КПК України стягнути з ОСОБА_4 на користь держави документально підтверджені витрати за залучення експертів.

Долю речових доказів вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України, скасувавши накладений на них арешт.

Керуючись ст. 373, 374, 472, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 03.01.2024 року між керівником Волинської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 , за участі захисника - адвоката ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань 27.11.2023 року за №12023030530000802.

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України і призначити йому узгоджене сторонами в угоді про визнання винуватості від 03.01.2024 року покарання у виді штрафу у розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 в дохід держави витрати за проведення судової трасологічної експертизи в сумі 1912 (одна тисяча дев`ятсот дванадцять) гривень.

Арешт, накладений на майно ухвалою слідчого судді Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 30.11.2023 року - скасувати.

Речові докази, а саме:

-бензопилу марки «Husqvarna» із серійним номером 5ZYE0728604 (яка знаходиться у камері схову речових доказів Камінь-Каширського РВП ГУНП у Волинській області) - повернути власнику - ОСОБА_4 ;

-лісопродукцію породи «сосна звичайна» в кількості 41 сортимент довжиною по 1,25 м (яка знаходиться на відповідальному зберіганні у лісничого Залізницького агролісництва ОСОБА_6 ), 5 зрізів з пнів та 5 зрізів з комлевих частин сортименту деревини породи «сосна звичайна» (які знаходяться у камері схову речових доказів Камінь-Каширського РВП ГУНП у Волинській області) - повернути Залізницькому агролісництву філії Любешівське ЛГ ДП «Ліси України»;

-недопалок цигарки марки «Прилуки» (який знаходиться у камері схову речових доказів Камінь-Каширського РВП ГУНП у Волинській області) - знищити;

-оптичний диск із відеозаписом з нагрудних відеокамер працівників поліції ВПД №1 (сел.. Любешів) Камінь-Каширського РВП ГУНП у Волинській області - залишити у матеріалах кримінального провадження.

Копію вироку негайно після його оголошення вручити обвинуваченому, прокурору. Інші учасники судового провадження копію вироку мають право отримати в суді.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Любешівський районний суд.

Вирок суду першої інстанції якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Любешівського районного суду Волинської області ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 117586704
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку