open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 758/2250/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

04 березня 2024 року місто Київ

Суддя Подільського районного суду м. Києва Ларіонова Н.М., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Подільської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_2 , інтереси якого представлені адвокатом Чучковською А.В., звернувся до Подільського районного суду м. Києва в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить визнати недієздатним свого двоюрідного брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном.

Вищевказана заява не оплачена судовим збором.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддя вважає, що вищевказану заяву слід залишити без руху за таких підстав.

Відповідно до ст.177 ч.4 ЦПК України до заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі або документ, що підтверджує підстави для звільнення від його сплати відповідно до закону.

Статтею 3 ч.1 Закону України «Про судовий збір» визначені об`єкти справляння судового збору, до яких відносяться заяви, подані в порядку окремого провадження.

Частиною 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» встановлений вичерпний перелік процесуальних документів, за які не справляється судовий збір, та до вказаного переліку заяви про визнання фізичної особи недієздатною не відносяться.

При цьому ст.299 ЦПК України, яка регулює розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визначено, що на рахунок держави відносяться судові витрати, пов`язані з провадженням справи.

Отже, це є судові витрати, які пов`язані з розглядом справи, тобто після відкриття провадження у справі (в даному випадку, згідно ст.133 ч.3 п.2 ЦПК України, витрати на проведення судово-психіатричної експертизи).

А відтак, вищевказана заява має бути оплачена судовим збором у встановленому законом порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяв у справах окремого провадження, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на час звернення заявника до суду дорівнюється 605,6 грн.

Отже, для розгляду вищевказаної заяви заявнику необхідно сплатити судовий збір у встановленому законом розмірі (605,6 грн.) до державного бюджету (отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м.Київ/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) - 899998, рахунок отримувача - UA468999980313151206000026008, код класифікації доходів бюджету - 22030101) та подати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору або документи, які підтверджують звільнення заявника від сплати судового збору.

В зв`язку з наведеним, подана без додержання вимог ст.177 ЦПК України заява на підставі ст.185 ч.1 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням заявнику строку для усунення вказаних вище недоліків з роз`ясненням того, що в разі їх не усунення у встановлений судом термін вищевказана заява буде визнана неподаною та повернута заявнику.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.185 ч.1, 258-260, 261, 353, 354 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Залишити без руху заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Подільської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною, надавши заявнику строк для усунення недоліків в 10 (десять) днів з дня отримання копії ухвали, в інакшому випадку заява буде вважатись неподаною та повернута заявнику.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена заявником до Київського апеляційного суду з подачею апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 15 днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому копія ухвали не була вручена в день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

СуддяН. М. Ларіонова

Джерело: ЄДРСР 117426178
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку