open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

29 лютого 2024 року № 520/33658/23

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 34756609), Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653), Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694) про зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернулася позивачка ОСОБА_1 з адміністративним позовом до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, в якому просила суд:

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР прийняти рішення щодо надання соціальної послуги екстрено кризової допомоги ОСОБА_1 в повному обсязі згідно чинного законодавства, що саме і було метою звернення до департаменту вищезазначеного 03.10.2023 р.,

- зобов`язати вищезазначений департамент надати ОСОБА_1 соціальну послугу екстрено кризової допомоги після індивідуального узгодження особисто її потреб згідно закону про соціальні послуги.

В обґрунтування позовних вимог позивачкою зазначено, що відповідачем протиправно не надаються позивачці пільги та соціальні послуги, не виплачуються допомоги, передбачені чинним законодавством, зокрема, послуга екстрено кризової допомоги.

Ухвалою судді від 28.11.2023 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження за правилами ст. 263 КАС України.

11.12.2023 на адресу суду надійшла заява позивачки про збільшення позовних вимог, в якій позивачка виклала позовні вимоги у такій редакції:

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР прийняти рішення щодо надання соціальної послуги екстрено кризової допомоги ОСОБА_1 в повному обсязі згідно чинного законодавства;

- зобов`язати Департамент соціальної політики ХМР вчинити дії самостійно або підконтрольними цьому департаменту структурними підрозділами шляхом надання їм розпоряджень, щодо винесення рішення про надання соціальних послуг та допомоги, щодо укладання письмової угоди зі мною з вищезазначених питань, щодо скасування рішення про відмову у наданні пільги зі сплати житлово-комунальних послуг, щодо надання соціальних послуг та допомоги та пільг, передбачених згідно довідки МСЕК та ІПР та програми надання пільг окремим категоріям громадян.

В обґрунтування уточнень позивачка додатково зазначила, що у неї наявні усі необхідні документи стосовно отримання соціальних послуг, обов`язком УСЗН є у разі виникнення питань стосовно документів прибути до місця проживання не пізніше наступного дня після отримання документів, чого в порушення чинного законодавства зроблено не було, письмова угода щодо надання послуг теж в порушення чинного законодавства не укладена та ніякі соціальні послуги на дату надання заяви не надаються позивачці, але ж всі вони передбачені довідкою МСЕК та ІПР.

Ухвалою суду від 12.01.2024 залишено позовну заяву без руху, надано позивачці строк на усунення недоліків позовної заяви протягом 5 днів з дня отримання ухвали шляхом подання до суду: уточненої позовної заяви із викладенням позовних вимог із конкретизацією, яких саме соціальних послуг, допомог, пільг стосується подана 11.12.2023 заява та які саме рішення (дата, номер, орган видання), дії або бездіяльність та стосовно яких саме соціальних послуг, допомог, пільг оскаржує позивачка; копій листів Департаменту соціальної політики від 16.11.2023 № 1430/0/147/23 та від 07.12.2023 № 1562/0/147-23 у вигляді, що надасть змогу встановити їх зміст.

Ухвалою суду від 22.01.2024 продовжено розгляд справи, залучено у якості співвідповідачів у справі: Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради та Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації. Розгляд справи розпочато спочатку. Надано відповідачам строк на подання відзиву на адміністративний позов 15 днів з дня отримання ухвали суду.

Витребувано у відповідача Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради інформацію щодо всіх соціальних пільг, послуг та допомог, які надавалися та надаються позивачці та з приводу яких Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради розглядалися звернення позивачки, прийняті за результатом такого розгляду рішення, надані відповіді. (Докази на виконання вказаної ухвали надані до суду 15.02.2024.)

Витребувано у Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації інформацію стосовно того, нарахування яких саме допомог та виплат здійснюється центром на адресу ОСОБА_1 . (Докази на виконання вказаної ухвали надано відповідачем 01.02.2024.)

Ухвалою суду від 09.02.2024 відмовлено позивачці у винесенні окремої ухвали.

26.02.2024 відповідачем, Департаментом соціальної політики ХМР, було подано відзив на адміністративний позов з клопотанням про поновлення строку на його подання.

Позивачкою до суду 27.02.2024 подано відповідь на відзив Департаменту соціальної політики ХМР.

В той же час, суд зазначає, що провадження у справі відкрито в порядку ст. 263 КАС України. Категорія справи, що розглядається, відповідає п. 2 ч. 1 ст. 263 КАС України - оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Відповідно до ч. 3 ст. 263 КАС України у справах, визначених частиною першою цієї статті, заявами по суті справи є позов та відзив.

Відтак, подання відповіді на відзив не передбачено КАС України для справ, визначених частиною першою ст. 263 КАС України.

З огляду на зазначене, доводи поданої позивачкою відповіді на відзив не беруться судом до уваги.

Ухвалою суду від 28.02.2024 виправлено описки в ухвалах суду від 22.01.2024 та від 09.02.2024 шляхом заміни у тексту ухвал помилково зазначеної назви відповідача "Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної військової адміністрації" на правильну "Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації" у відповідних відмінках.

Ухвалою суду від 29.02.2024 відмовлено відповідачу Департаменту соціальної політики Харківської міської ради у поновленні строку на подання відзиву.

Відповідачем, Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації, 28.02.2024 на електронну адресу суду без використання електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, направлено відзив на позовну заяву.

Вирішуючи питання можливості прийняття вказаного відзиву, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 18 КАС України в судах функціонує Єдина судова інформаційно-комунікаційна система.

Позовні та інші заяви, скарги та інші визначені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в день надходження документів.

Відповідно до ч. 6 вказаної статті адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя рішенням № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) є інструментом, який забезпечує автоматизацію процесів діяльності в системі правосуддя, включаючи документообіг, автоматизований розподіл справ, обіг документів між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції та інші потреби користувачів ЄСІТС. ЄСІТС є основою для функціонування електронного судочинства.

05 жовтня 2021 року було офіційно оголошено про запуск перших трьох підсистем (модулів) ЄСІТС: 1) «Електронний кабінет»; 2) «Електронний суд»; 3) підсистема відеоконференцзв`язку.

Відтак, з 05.10.2021 у відповідача як особи, визначеної ч. 6 ст. 18 КАС України виник обов`язок зареєструвати електронний кабінет в системі Електронний Суд.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 162 КАС України відзив повинен містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

З поданого Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації відзиву вбачається, що Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації вказаних відомостей всупереч вимогам КАС України не зазначено, відзив подано без застосування Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля) шляхом направлення на електронну адресу.

Одночасно відповідно до ч. 8 ст. 18 КАС України реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, подає процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням кваліфікованого електронного підпису або засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", якщо інше не визначено цим Кодексом.

Відтак, для осіб визначених в ч. 6 ст. 18 КАС України до яких віднесений і Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації, законом визначено виключно два способи подання заяв по суті справи та інших документів в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля) або у паперовій формі в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до ч. 7 ст. 162 КАС України суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 18 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку.

З огляду на неналежний спосіб подання відзиву без дотримання вимог п. 2 ч. 2 ст. 162 КАС України, ч. 6, 8 ст. 18 КАС України, без повідомлення причин невиконання обов`язку щодо реєстрації електронного кабінету, суд вважає за необхідне застосувати наслідки, встановлені ч. 7 ст. 162 КАС України, та розглядає справу за наявними матеріалами без врахування поданого Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації відзиву на позовну заяву.

Згідно з положеннями ч.4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

ОСОБА_1 згідно висновку № 5529 від 05.10.2023 встановлено наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.

ОСОБА_1 03.10.2023 звернулась до Департаменту соціальної політики ХМР в усній формі за телефоном як особа, яка має складну невиліковну хворобу та опинилась в кризових життєвих обставинах із загрозою безпеки життєдіяльності та здоров`я для отримання екстрено кризової допомоги з урахуванням індивідуальних потреб.

Як вбачається з відповіді Департаменту соціальної політики Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області (далі Департамент, Відповідач 1) від 16.11.2023 № 1430/0/147-23 на підставі телефонного звернення позивачки до терцентру, 05.10.2023 фахівець відділення соціальної допомоги здійснила вихід за адресою проживання позивачки з метою визначення потреби у наданні соціальної послуги догляду вдома та складання акту про надання повнолітній особі соціальних послуг екстрено (кризово). Фахівцем відділення позивачці були надані роз`яснення щодо порядку надання соціальних послуг терцентром під час дії воєнного стану на території України, акцентовано увагу на тому що соціальні послуги терцентр надає в межах наявних можливостей, та надана допомога в написанні заяв для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та державної соціальної допомоги на догляд, які були направлені до Управління засобами поштового зв`язку. Соціальна послуга догляду вдома надавалась позивачці один раз на тиждень з 09.10.2023 по 26.10.2023, 02.11.2023 позивач відмовилась від отримання послуги без пояснення обставин. У зв`язку із закінченням терміну надання соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) 08.11.2023 фахівець терцентру намагалась домовитись про зустріч з метою визначення потреби в подальшому наданні соціальної послуги догляду вдома, проте як зазначає відповідач-1 - Департамент соціальної політики, від зустрічі з фахівцем терцентру позивачка відмовилась.

Враховуючи вищевикладене, відповідач-1 зазначив, що надання соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) завершено, про що 09.11.2023 проінформовано Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (далі Управління, відповідач-2, УСЗН) відповідно до вимог чинного законодавства.

Позивачка зазначає, що даний вид послуги їй належним чином згідно затверджених державних стандартів не надано, і на її вимогу до відповідача по цьому питанню від 30.10.2023 надійшла офіційна відмова листом, датованим 16.11.2023 від даного Департаменту, що і було підставою для звернення до суду для захисту своїх прав порушених відповідачем.

Позивачка посилається на те, що даний вид соціальної послуги передбачає надання її без укладання письмової угоди лише один раз протягом 24 годин із моменту звернення особи. Якщо і надалі даній особі продовжують надавати соціальні послуги за наслідком звернення, то згідно чинного законодавства із даною особою обов`язково повинна бути укладена письмова угода щодо надання соціальних послуг після узгодження їх складу, чого відповідач не зробив взагалі ні через надання розпоряджень підконтрольним підрозділам, ні самостійно.

За інформацією Управління, 09.10.2023 через засоби поштового зв`язку надійшли звернення ОСОБА_1 щодо призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та державної соціальної допомоги на догляд.

Відповідно до вимог Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632) (зі змінами), на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії про тривалу хворобу (більше трьох місяців) позивачці було призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям на період з 01.10.2023 по 31.03.2024 у розмірі 1207,80 грн щомісячно.

Оскільки позивачка станом на жовтень 2023 року не одержувала пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності, в призначенні допомоги на догляд за заявою від 09.10.2023 їй було відмовлено.

Повідомлення про відмову в призначенні державної соціальної допомоги (вих. від 11.10.2023 № 992) надіслано поштою за місцем реєстрації.

Рішенням про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям від 12.10.2023 № 626407 гр. ОСОБА_1 було призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям з 01.10.2023 по 31.03.2024 у розмірі 1207,80 грн, про що було повідомлено позивачку.

Як вбачається з довідки до акту огляду МСЕК серії 12ААВ № 342737, позивачці з 14.11.2023 було встановлено інвалідність групи 1Б за загальним захворюванням.

У зв`язку з цим була складена індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю №818 від 14.11.2023 (далі - ІПР), згідно з якою позивачка потребує серед іншого милиці ліктьові (місце проведення УПСЗН), приліжковий стіл (місце проведення УПСЗН), підставка та сидіння для ванни, крісло-стілець із санітарним оснащенням (місце проведення УПСЗН), санаторій згідно з висновком ЛКК, ЛПЗ (місце проведення УПСЗН), ЛФК (без зазначення надавача), потребує постійного стороннього догляду (без зазначення надавача), потребує соціальної адаптації (без зазначення надавача), а також зазначені інші потреби, що надаються закладами охорони здоров`я.

У зв`язку із встановленням групи інвалідності, позивачці з 14.11.2023 призначено пенсію по інвалідності та встановлено надбавку на догляд до пенсії в розмірі 50 грн.

20.11.2023 позивачкою було подано заяву про призначення/перерахунок Державної соціальної допомоги на догляд, державної соціальної допомоги малозабезпеченим родинам, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію.

Після отримання інформації про припинення виплати надбавки на догляд до пенсії в органах Пенсійного фонду України (вх. від 20.12.2023 № 3583/0/327-23) рішенням про призначення допомоги Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради від 28.12.2023 № 626642 ОСОБА_1 призначено державну допомогу на догляд з 20.11.2023 по 31.12.2023 у розмірі 313,95 грн, з 01.01.2024 по 30.11.2024 у розмірі 354,15 грн щомісяця.

Про зазначені рішення позивачці було повідомлено відповіддю УСЗН від 29.12.2023 №3860/0/534- 23.

На виконання листа УСЗН від 23.01.2024 № 297/0/534-24 до Управління Листом Центру від 24.01.2024 № 677/07 було надано супровідну відомість на зарахування державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, за січень 2024 року на ім`я ОСОБА_1 на суму 714,89 грн (з 20.11.2023 по 30.11.2023 - 96,79 грн; з 01.12.2023 по 31.12.2023 - 263,95 грн; з 01.01.2024 по 31.01.2024 - 354,15 грн, з урахуванням утримання переплати надбавки на догляд у сумі 68,33 грн (за листопад 2023 року - 18,33 грн, за грудень 2023 року - 50,00 грн).

Вказані обставини повідомлені суду відповідачем Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації (далі Відповідач-3, Центр) на виконання ухвали суду від 22.01.2024.

Також Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації на виконання ухвали суду від 22.01.2024 повідомлено, що Рішенням 1274314101-2023-5 від 05.12.2023, номер електронної особової справи 1274314101, зроблено перерахунок державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям з 01.11.2023 по 30.04.2024 у розмірі 2093,00 грн, масовий перерахунок з 01.01.2024 по 30.04.2024 у розмірі 2361,00 грн, щомісяця. За період з 01.11.2023 по 29.02.2024 допомога у сумі 5284,60 грн (доплата за листопад 2023 року - 885,20 грн, за грудень 2023 року - 885,20 грн, за січень 2024 року - 1153,20 грн, за лютий 2024 року - 2361,00 грн) нарахована на перший період лютого 2024 року та буде виплачена при надходженні відповідного фінансування.

Позивачка зазначає, що у визначений законом термін виплата нарахованих сум державних соціальних допомог не зроблена, чим порушено її права.

Також позивачкою у зв`язку із встановленням їй з 14.11.2023 інвалідності було подано до відповідача-1 вимогу від 21.11.2023 щодо укладання письмової угоди на надання соціальних послуг як непрацездатній особі з 14.11.2023 по 01.12.2024.

У вказаній вимозі позивачка просила надати їй постійний догляд, зазначивши що її влаштовує соціальна послуга догляд вдома, затверджена згідно класифікатора стандартів соціальних послуг, також їй потрібна послуга натуральна допомога згідно довідки МОЗ України, послуга соціальної адаптації згідно програми реабілітації, а також згідно тієї ж програми потрібне безкоштовне санаторно-курортне лікування, а також наступні засоби реабілітації милиці ліктеві для пересування для підтримки життєдіяльності, спеціальні засоби для самообслуговування допоміжні побутові пристрої - прикроватний стіл столик біля ліжка, спеціальні засоби для догляду допоміжні засоби для туалету підставка та сидіння для ванни, допоміжні засоби для підіймання, та крісла-стільці з санітарним оснащенням.

У відповідь на вказане звернення відповідачем-1 було направлено відповідь від 07.12.2023 № 1562/0/147-23, в якій зазначено, що «рішення про надання соціальних послуг чи відмову в їх наданні в м. Харкові приймають управління соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради, згідно з покладеними на них повноваженнями. Для прийняття рішення про надання соціальних послуг чи відмову в їх наданні Вам необхідно звернутися з заявою до Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (далі - Управління) у письмовій або електронній формі, що складається за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16.11.2020 №769, разом з документами, зазначеними у пункті 28 Порядку. За результатами розгляду заяви та з урахуванням результатів оцінювання потреб особи/сім`ї у соціальних послугах Управлінням буде прийняте рішення про надання соціальних послуг чи відмову в їх наданні про що Ви будете повідомлені та, за необхідності, надавач соціальних послуг. Соціальні послуги надаються надавачем соціальних послуг після визначення індивідуальних потреб отримувача соціальних послуг, складання індивідуального плану та укладання договору про надання соціальних послуг, який затверджено наказом Мінсоцполітики від 23.12.2020 № 847…

Відповідно до Порядку № 187 Ви маєте можливість стати на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в Управлінні соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (далі - Управління) за місцем своєї реєстрації. Для постановки в чергу для забезпечення санаторно-курортними путівками необхідно надати до Управління заяву та наступні документи: медична довідка закладу охорони здоров`я за формою 070/о; паспорт; РНОКПП; пенсійне посвідчення; довідка МСЕК. На підставі зазначених вище документів, санаторно-курортні путівки надаються в міру їх надходження, у порядку черговості, з урахуванням медичних рекомендацій за формою № 070/о. …

З питання забезпечення Вас засобами реабілітації інформуємо, що за інформацією Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради відповідно до п. 2 Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321 (зі змінами) (далі - Порядок № 321), особи з інвалідністю забезпечуються відповідними засобами реабілітації в порядку черговості згідно з індивідуальною програмою реабілітації (далі - ІПР). Для забезпечення засобами реабілітації особа з інвалідністю подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення заяву про забезпечення засобами реабілітації за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет особи з інвалідністю або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг з копіями документів.

В ІПР № 818, яку видано Немишлянською МСЕК 14.11.2023 на Ваше ім`я, не зазначені коди за МКХ-10. У телефонній розмові з головою Немишлянської МСЕК з`ясовано, що коди за МКХ-10 до Вашої ІПР будуть внесені найближчим часом. Ураховуючи зазначене вище, питання щодо забезпечення Вас засобами реабілітації вирішуватиметься після дооформления ІПР Немишлянською МСЕК».

Позивачка зазначає, що 06.12.2023 УСЗН було отримано дооформлену ІПР №818, проте вчинення дій щодо надання позивачці засобів реабілітації та відповідних послуг за вказаною ІПР здійснено не було.

29.11.2023 позивачкою на адресу Департаменту було направлено вимогу з питання надання додаткових соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки.

06.12.2023 Позивачка також звернулась до Управління з усним зверненням з питання надання додаткових соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки.

04.12.2023 Управління звернулось до органу Пенсійного забезпечення з листом, у якому просило повідомити, чи перебуває позивачка на обліку та чи отримує пенсію (вид пенсії), з метою вирішення питання про право позивачки на отримання додаткових соціальних гарантій - 20 % пільгову знижку на оплату житлово-комунальних послуг згідно з п.9.1 Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки.

05.12.2023 на адресу Управління надійшла відповідь, з якої вбачається, що позивачка перебуває на обліку в органі ПФУ та отримує пенсію по інвалідності 1 групи Б загального захворювання з 14.11.2023 по 31.11.2024.

07.12.2023 Управлінням направлено відповідь № 0-8-780/0/326 23 - 782/0/540-23.01-32 на усне звернення позивачки, в якому зазначено, що на виконання Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, Управлінням проводиться робота з формування пакета документів та подання списків громадян на адресну грошову компенсацію - місцеву пільгу на оплату за користування житлово-комунальними послугами окремим соціальним категоріям громадян, а саме: сім`ям, які виховують дітей з інвалідністю, прикутих до ліжка (до 18 років); сім`ям, які виховують дітей, хворих на ДЦП (до 18 років); сім`ям з дітьми (до 18 років), де обидва батьки - особи з інвалідністю 1 та 2 групи; батькам, які не працюють, здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю до 18 років і отримують надбавку на догляд за дитиною з інвалідністю згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю 3 дитинства та дітям з інвалідністю»; особам з інвалідністю 1 групи, які отримують соціальну пенсію або державну соціальну допомогу; сім`ям матерів-героїнь; сім`ям одиноких матерів (2 або більше дітей до 18 років); особам з інвалідністю 1 та 2 групи по зору; сім`ям, які виховують дітей з інвалідністю з онкологічними захворюваннями (до 18 років).

За даними Пенсійного фонду України позивачка отримує пенсію по інвалідності 1 групи Б загального захворювання відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», тому не відноситься до категорії осіб з інвалідністю 1 групи, які отримують соціальну пенсію або державну соціальну допомогу. Таким чином, включити позивачку до списків на отримання місцевої пільги Управління законних підстав не має.

Відповідь аналогічного змісту направлено позивачці також Відповідачем-1 (лист від 12.12.2023 № 2621/0/48-23).

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з таких нормативних приписів.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Враховуючи загальні формулювання заявлених позивачкою позовних вимог стосовно соціальних послуг та пільг, на які вона має право як малозабезпечена особа та особа з інвалідністю, у суду за умови підтвердження в ході розгляду справи порушень прав ОСОБА_1 , будуть наявні підстави для застосування приписів ч. 2 ст. 9 КАС України для належного захисту її прав.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов`язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

Терміни "розумне пристосування" та "універсальний дизайн" вживаються у значенні, наведеному в Конвенції про права осіб з інвалідністю, а термін "дискримінація за ознакою інвалідності" вживається у значенні, наведеному в Конвенції про права осіб з інвалідністю та Законі України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Відповідно до ст. 4 України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» діяльність держави щодо осіб з інвалідністю виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті та полягає у:

виявленні, усуненні перепон і бар`єрів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню потреб, у тому числі стосовно доступу до об`єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, транспортної інфраструктури, дорожнього сервісу (далі - об`єкти фізичного оточення), транспорту, інформації та зв`язку, а також з урахуванням індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів - до освіти, праці, культури, фізичної культури і спорту; охороні здоров`я; соціальному захисті; забезпеченні виконання індивідуальної програми реабілітації осіб з інвалідністю; наданні пристосованого житла; сприянні громадській діяльності.

Соціальний захист осіб з інвалідністю є складовою діяльності держави щодо забезпечення прав і можливостей осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами та полягає у наданні пенсії, державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійсненні реабілітаційних заходів, встановленні опіки (піклування) або забезпеченні стороннього догляду.

З метою реалізації особами з інвалідністю прав та свобод людини і громадянина під час розроблення державних соціальних стандартів та державних соціальних гарантій, національних стандартів, кодексів усталеної практики, стандартів, технічних умов, проведення дослідно-конструкторських, науково-дослідних робіт враховуються потреби осіб з інвалідністю та/або застосовуються принципи розумного пристосування та універсального дизайну.

З метою створення оптимальних умов для життя людини шляхом попередження негативних явищ, пов`язаних насамперед з її здоров`ям та життєзабезпеченням, Харківською міською радою було розроблено та схвалено Програму сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021 2025 роки, яку затверджено рішенням 37 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 19.08.2020 № 2257/20.

Відповідно до пп. 9.1.1.5 пп. 9.1.1 п. 9.1 вказаної Програми вирішено надати додаткові соціальні гарантії на оплату житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян міста Харкова і забезпечити їх шляхом перерахування грошових коштів (грошової компенсації) підприємствам, що надають послуги:

9.1.1. У розмірі 20 % знижки на оплату за користування послугами з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами, послуг з управління багатоквартирним будинком (у межах соціальної норми житла і соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами) (додаток 15):

9.1.1.5. Особам з інвалідністю I групи, які отримують соціальну пенсію або державну соціальну допомогу.

В той же час, з матеріалів справи судом встановлено, що Рішенням про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям від 12.10.2023 № 626407 ОСОБА_1 було призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям з 01.10.2023 по 31.03.2024 у розмірі 1207,80 грн.

Відтак, починаючи з 12.10.2023, позивачка є особою, яка отримує державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям.

З 14.11.2023 позивачка є особою з інвалідністю І групи.

Отже, станом на дату подання заяви від 29.11.2023 про надання пільги з оплати за користування ЖКП та усного звернення від 06.12.2023 позивачка належала до числа осіб з інвалідністю І групи, які отримують державну соціальну допомогу, тому відповідала критеріям, визначеним п.п. 9.1.1.5 Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, як особа, яка має право на вказану пільгу.

Розділом 9 Програми встановлено додаткові соціальні гарантії окремим категоріям громадян міста, зокрема, додаткові соціальні гарантії на оплату житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян міста Харкова І забезпечення їх шляхом перерахування грошових коштів (грошової компенсації) підприємствам, що надають послуги: у розмірі 20 % знижки на оплату за користування послугами з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами, послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, послуг з управління багатоквартирним будинком (у межах соціальної норми житла і соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами) особам з інвалідністю І групи, які отримують соціальну пенсію або державну соціальну допомогу.

У додатку 15 Програми також затверджено Положення про порядок надання додаткових соціальних гарантій (20 % пільгової знижки) на оплату за користування житлово-комунальними послугами окремим соціальним категоріям громадян міста та яким визначено порядок нарахування додаткових соціальних гарантій, відповідно до якого Управління соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради щомісячно до 21 числа звітного місяця надають в електронному вигляді поіменні списки громадян за звітний місяць, які мають право на додаткові соціальні гарантії, та інформацію про зміни у списках або про їх відсутність до Управління з соціальних питань Департаменту соціальної політики Харківської міської ради і підприємствам, що надають житлово-комунальні послуги.

Підприємства, що надають житлово-комунальні послуги, відповідно до поіменних списків, наданих управліннями соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради, надають до Управління з соціальних питань Департаменту соціальної політики Харківської міської ради розрахунки витрат на надання додаткових соціальних гарантій до 10 числа кожного місяця, наступного за звітним кварталом, комунальні підприємства Харківської міської ради - до 10 числа щомісячно.

Управління з соціальних питань Департаменту соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов`язання в УДКС України у місті Харкові Харківської області в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням сесії Харківської міської ради в бюджеті Харківської міської територіальної громади на відповідний рік, та при надходженні коштів на реєстраційний рахунок Управління з соціальних питань Департаменту соціальної політики Харківської міської ради здійснює перерахування сум компенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, в межах зареєстрованих бюджетних зобов`язань.

Відтак, Управлінням соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради було протиправно відмовлено позивачці у включенні до списків на отримання місцевої пільги надання додаткових соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки.

Враховуючи, що вирішення питання щодо включення у поіменні списки на отримання соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг належить до компетенції УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради, останнім при вирішенні зазначеного питання було відмовлено позивачці у реалізації належного їй права на отримання пільги з оплати житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, права позивачки є порушеними.

Виходячи зі встановлених судом обставин, процедури призначення та отримання пільги з оплату житлово-комунальних послуг, право на отримання якої позивачкою підтверджено в ході судового розгляду, суд вважає, що належним способом захисту прав позивачки у цій частині вимог буде визнання протиправною відмови УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради у включенні позивачки до поіменних списків громадян, які мають право на отримання соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг та зобов`язання УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради включити позивачку до поіменних списків громадян (починаючи з дати звернення позивачки з вказаного питання з 29.11.2023), які мають право на додаткові соціальні гарантії.

Стосовно призначення та виплати позивачці соціальних допомог, судом встановлено наступне.

Позивачка є отримувачем державних соціальних допомог, а саме: державної допомоги на догляд та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Як вбачається з матеріалів справи, вказані види допомог позивачці станом на день винесення рішення призначені та виплачуються.

У позовній заяві та в уточненій позовній заяві не зазначено про порушення при призначенні позивачці вказаних виплат в частині їх розміру, судом таких порушень також не встановлено.

Щодо здійснення виплат на рахунок позивачки в АТ «ОЩАДБАНК» замість зазначеного нею рахунку а АКБ «ПриватБанк», суд вважає, що вказана обставина не створює підстав для судового захисту у спірних правовідносинах, оскільки обидва рахунки належать саме позивачці, доказів обмеження у розпорядженні коштами на одному з цих рахунків до суду не надано.

Як вбачається з матеріалів справи, УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради здійснюється призначення державних соціальних допомог, а нарахування допомог, формування та звірка виплатних відомостей, завантаження до електронних особових справ інформації щодо нарахування, отримання/неотримання коштів за призначеними державними соціальними допомогами входить до повноважень Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА.

Судом в ході розгляду справи встановлено, що на виконання листа Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради від 23.01.2024 № 297/0/534-24 щодо надання Супровідної відомості на зарахування через відділення А Т КБ «ПРИВАТБАНК» ОСОБА_1 допомоги на догляд за період з 20.11.2023 по 31.01.2024 до Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради листом Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА від 24.01.2024 № 677/07 було надано Супровідну відомість на зарахування за січень 2024 року, на суму 714,89 грн (з 20.11.2023 по 30.11.2023 - 96,79 грн; з 01.12.2023 по 31.12.2023 - 263,95 грн; з 01.01.2024 по 31.01.2024 - 354,15 грн, з урахуванням утримання переплати надбавки на догляд у сумі 68,33 грн (за листопад 2023 року - 18,33 грн, за грудень 2023 року - 50,00 грн).

Також, як вбачається з матеріалів справи, на перший період лютого 2024 р. (нарахування допомог здійснювалось Обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА 22.01.2024) за період з 01.11.2023 по 29.02.2024 допомога у сумі 5284,60 грн (доплата за листопад 2023 року - 885,20 грн, за грудень 2023 року - 885,20 грн, за січень 2024 року - 1153,20 грн, за лютий 2024 року - 2361,00 грн) нарахована на перший період лютого 2024 року для виплати через АТ «ОЩАДБАНК». Починаючи з березня 2024 року, на підставі листа Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради від 23.01.2024 №297/2/534-24 нарахування допомоги малозабезпеченим сім`ям переведено в АТ КБ «ПРИВАТБАНК». На перший період березня 2024 року допомога нарахована у сумі 2361,00 грн (за березень 2024 року) та у сумі 1207.80 грн (доплата за січень 2024 року).

З вказаного вбачається, що виплата зазначених допомог здійснюється позивачці несвоєчасно. При цьому таке несвоєчасне нарахування та виплата вказаних допомог здійснюється відповідачем-3.

Водночас, відповідачем-3 у зв`язку з несвоєчасною виплатою допомог не нараховано та Відповідачем-2 не профінансовано виплату компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати.

Питання, пов`язані зі здійсненням компенсації громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, врегульовані Законом України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" № 2050-ІІІ (далі - Закон № 2050-ІІІ) та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 159 (далі - Порядок № 159).

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати", підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Статтею 2 вказаного Закону зазначено, що компенсація громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період, починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Згідно зі ст. 3 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Статтею 4 Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" визначено, що виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Норми аналогічного змісту містяться також у Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 №159.

Водночас, зі змісту статті 1 Закону № 2050-ІІІ випливає, що право на компенсацію частини доходів у громадянина пов`язується з настанням такого юридичного факту (події), як невиплата грошового доходу у встановлені строки його виплати.

Згадані вище статті 2, 3 Закону № 2050-ІІІ встановлюють строк затримки виплати доходу, за якого виникає право на компенсацію, визначення поняття «доходи» для цілей цього Закону, а також порядок обчислення суми компенсації.

Пункти 1, 2 Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 року №159 відтворюють положення Закону №2050-ІІІ, конкретизують підстави та механізм виплати компенсацій.

У пункті 4 цього Порядку визначено, що сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але невиплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100.

За такої умови слід зазначити, що кошти, які підлягають нарахуванню в порядку компенсації частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати, мають компенсаторний характер, спрямовані на забезпечення достатнього життєвого рівня та купівельної спроможності особи і пов`язані з інфляційними процесами та зростанням споживчих цін на товари та послуги.

Відповідно до п. 26 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого Постановою КМУ від 24 лютого 2003 р. № 250, державна соціальна допомога виплачується один раз на місяць за зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) уповноваженого представника малозабезпеченої сім`ї та перераховується через виплатні об`єкти АТ Укрпошта або на рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку, за вибором отримувача.

Затримка виплати державної соціальної допомоги з вини органу, що її призначає чи виплачує, не допускається.

Також, згідно зі статтею 10 Закону України Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю № 1727-IV від 18 травня 2004 року, державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державна соціальна допомога на догляд виплачуються щомісячно за поточний місяць.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачці нараховано соціальну допомогу на догляд за період, зокрема, з 20.11.2023 по 31.12.2023 для виплати у січні 2024 року (фактично профінансовано Відповідачем-2 24.01.2024), допомогу малозабезпеченим сім`ям за період з 01.11.2023 по 31.01.2024 для виплати у лютому 2024 (фактично профінансовано Відповідачем-2 05.02.2024), тобто з порушенням строку їх виплати.

З огляду на зазначене, в межах спірних правовідносин умови, визначені чинним законодавством для нарахування та виплати компенсації втрати частини доходів, дотримані, проте, відповідач-3 всупереч нормам чинного законодавства не виконав вимоги закону щодо нарахування компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати, чим припустив протиправну бездіяльність у відношенні позивачки.

Відтак, враховуючи встановлені порушення відповідачем-3 строків виплати соціальних допомог позивачці, суд, враховуючи положення ч. 2 ст. 9 КАС України, вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог та визнати протиправною бездіяльність Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА щодо ненарахування компенсації втрати частини доходів у зв`язку з несвоєчасним нарахуванням та виплатою ОСОБА_1 державної соціальної допомоги на догляд та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, а також зобов`язати Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА нарахувати, а Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради профінансувати виплату ОСОБА_1 компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків виплати державної соціальної допомоги на догляд та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям з 20.11.2023 та з 01.11.2023 відповідно по дати фактичної виплати таких допомог.

Позивачем у позові також заявлено позовні вимоги, що стосуються надання соціальних послуг екстрено (кризово) та подальшого укладення договору про надання соціальних послуг.

Питання надання соціальних послуг врегульовано Законом України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671-VIII.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про соціальні послуги» соціальні послуги поділяються на послуги, спрямовані на:

1) соціальну профілактику - запобігання виникненню складних життєвих обставин та/або потраплянню особи/сім`ї в такі обставини;

2) соціальну підтримку - сприяння подоланню особою/сім`єю складних життєвих обставин;

3) соціальне обслуговування - мінімізацію для особи/сім`ї негативних наслідків складних життєвих обставин, підтримку їх життєдіяльності, соціального статусу та включення у громаду.

Соціальні послуги за типами поділяються на:

1) прості соціальні послуги, що не передбачають надання постійної або систематичної комплексної допомоги (інформування, консультування, посередництво, надання притулку, представництво інтересів тощо);

2) комплексні соціальні послуги, що передбачають узгоджені дії фахівців з надання постійної або систематичної комплексної допомоги (догляд, виховання, спільне проживання, соціальний супровід, кризове втручання, підтримане проживання, соціальна адаптація, соціальна інтеграція та реінтеграція тощо);

3) комплексні спеціалізовані соціальні послуги, що надаються певній категорії отримувачів соціальних послуг (ВІЛ-інфікованим особам, особам із залежністю від психотропних речовин, особам, які постраждали від торгівлі людьми, біженцям, особам із психічними розладами та іншим);

4) допоміжні соціальні послуги, що надаються у вигляді натуральної допомоги (продукти харчування, предмети і засоби особистої гігієни, санітарно-гігієнічні засоби для прибирання, засоби догляду, одяг, взуття та інші предмети першої необхідності, організація харчування, забезпечення паливом тощо) та технічних послуг (транспортні послуги, переклад жестовою мовою тощо).

Відповідно до ст. 18 вказаного Закону надання соціальних послуг здійснюється шляхом ведення випадку, що включає такі етапи:

1) аналіз заяви/звернення про надання соціальних послуг, повідомлення про осіб/сім`ї, які перебувають у складних життєвих обставинах або в ситуаціях, що загрожують життю чи здоров`ю особи;

2) оцінювання потреб особи/сім`ї у соціальних послугах;

3) прийняття рішення про надання соціальних послуг з урахуванням індивідуальних потреб особи/сім`ї;

4) розроблення індивідуального плану надання соціальних послуг;

5) укладення договору про надання соціальних послуг;

6) виконання договору про надання соціальних послуг та індивідуального плану надання соціальних послуг;

7) здійснення моніторингу надання соціальних послуг та оцінки їх якості.

2. Ведення випадку не застосовується у разі надання соціальних послуг одноразово, екстрено (кризово).

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про соціальні послуги» підставою для розгляду питання надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів є подання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчого органу міської ради міст обласного значення, ради об`єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування особи:

1) заяви особи або її законного представника про надання соціальних послуг;

2) звернення, повідомлення інших осіб в інтересах осіб/сімей, які потребують соціальних послуг.

У разі звернення особи або її законного представника безпосередньо до надавача соціальних послуг такий надавач зобов`язаний надати їм допомогу в поданні заяви про надання соціальних послуг до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчого органу міської ради міст обласного значення, ради об`єднаної територіальної громади не пізніше наступного робочого дня.

Відповідно до ст. 21 вказаного Закону, рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів приймає структурний підрозділ з питань соціального захисту населення уповноважених органів системи надання соціальних послуг, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої статті 11 цього Закону. Рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг надавачами соціальних послуг недержавного сектору приймає відповідний надавач.

У разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях для невідкладного надання соціальних послуг структурний підрозділ з питань соціального захисту населення уповноважених органів системи надання соціальних послуг, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої статті 11 цього Закону, може надати право надавачам соціальних послуг державної/комунальної власності приймати рішення про надання соціальних послуг екстрено (кризово) (консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо) особам/сім`ям, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг приймається протягом 10 робочих днів з дня одержання заяви, звернення, повідомлення про надання соціальних послуг за результатами оцінювання потреб особи/сім`ї у соціальних послугах.

Рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг екстрено (кризово) приймається невідкладно, не пізніше однієї доби з моменту одержання відповідної заяви, звернення, повідомлення.

Рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг не пізніше трьох робочих днів після його прийняття видається або надсилається заявнику. У рішенні про надання соціальних послуг обов`язково зазначаються результати оцінювання потреб особи/сім`ї у соціальних послугах та надавач соціальних послуг. Рішення про відмову у наданні соціальних послуг має бути вмотивованим.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про соціальні послуги», договір про надання соціальних послуг укладається в письмовій формі між надавачем та отримувачем соціальних послуг чи його законним представником.

Типовий договір про надання соціальних послуг затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Істотними умовами договору про надання соціальних послуг є назва соціальних послуг, умови їх надання та вартість, права, обов`язки та відповідальність сторін, строк дії договору та інші умови, які сторони визнають істотними.

Невід`ємною частиною договору про надання соціальних послуг є індивідуальний план надання соціальних послуг.

В індивідуальному плані надання соціальних послуг, крім заходів, передбачених у державному стандарті соціальних послуг, зазначаються інші заходи, які потрібно здійснити для надання таких послуг, а також відомості про необхідні ресурси, періодичність і строки здійснення заходів, відповідальні виконавці.

Надання соціальних послуг, що надаються одноразово, екстрено (кризово), здійснюється без укладення договору.

У разі якщо надавач соціальних послуг надає особі одночасно кілька соціальних послуг, укладається один договір про надання соціальних послуг та складається один індивідуальний план надання соціальних послуг.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про соціальні послуги» соціальні послуги надаються екстрено (кризово) (консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо) у разі наявності загрози життю чи здоров`ю особи та у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Підтвердженням надання соціальних послуг екстрено (кризово) повнолітній особі є акт про надання соціальних послуг, що містить відомості про отримувача та надавача таких послуг, надані соціальні послуги, строки, дати їх надання.

Форма акта про надання соціальних послуг затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

У разі прийняття відповідно до абзацу другого частини першої статті 21 цього Закону рішення про надання соціальних послуг екстрено (кризово) підтвердні акти про надання соціальних послуг, передбачені абзацом першим цієї частини, надсилаються надавачами соціальних послуг до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення уповноважених органів системи надання соціальних послуг, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої статті 11 цього Закону, протягом одного місяця з дня надання соціальної послуги.

Відповідно до ч. 6 ст. 24 Закону України «Про соціальні послуги» особи/сім`ї, які перебувають у складних життєвих обставинах або належать до вразливих груп населення, отримувачі соціальних послуг (або їхні законні представники) мають право відмовитися від отримання соціальних послуг, крім випадків, передбачених законом.

Відмова від отримання соціальних послуг оформляється в письмовій формі (заява).

Вказані питання також врегульовані положеннями Постанови КМУ від 01.06.2020 № 587 «Про організацію надання соціальних послуг», якою затверджено Порядок організації надання соціальних послуг (далі - Порядок № 587)

Відповідно до п. 34 вказаного Порядку № 587 соціальні послуги можуть надаватися екстрено (кризово): у разі існування загрози життю чи здоров`ю особи; під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Надання соціальних послуг екстрено (кризово) здійснюється без застосування ведення випадку, передбаченого статтею 18 Закону України Про соціальні послуги, без урахування положень пунктів 25 33 цього Порядку та може здійснюватися за місцем звернення особи/сім`ї незалежно від її задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).

У разі отримання звернення (письмового або усного) особи, у тому числі дитини/сім`ї, про надання соціальних послуг екстрено (кризово) або отримання повідомлення від суб`єкта про необхідність надання таких послуг проводиться оцінка ситуації, в якій перебуває особа/сім`я. За результатами оцінки складається акт про надання соціальних послуг екстрено (кризово) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Якщо оцінка проводилася надавачем соціальних послуг, до якого особа/сім`я звернулася безпосередньо, такий надавач протягом одного дня після проведення оцінки інформує про її результати уповноважений орган.

За результатами оцінки та відповідно до потреб особи/сім`ї екстрено (кризово) можуть надаватися такі соціальні послуги: інформування; консультування; надання притулку, зокрема нічного; короткотермінове проживання; екстрене (кризове) втручання.

Під час дії на території України або адміністративно-територіальної одиниці надзвичайного або воєнного стану також може забезпечуватися надання екстрено (кризово) таких соціальних послуг: представництво інтересів; підтримане проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, бездомних осіб; соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах; соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування; догляд вдома; догляд стаціонарний; денний догляд, денний догляд дітей з інвалідністю; паліативний догляд; соціально-психологічна реабілітація; натуральна допомога; переклад жестовою мовою; транспортні послуги.

Рішення про надання послуг екстрено (кризово) приймається уповноваженим органом/надавачем невідкладно та протягом однієї доби забезпечується надання соціальних послуг.

Підтвердженням надання соціальних послуг екстрено (кризово) є акт про надання повнолітній особі соціальних послуг екстрено (кризово), що містить відомості, зокрема, про отримувача та надавача таких послуг, надані соціальні послуги, строки, дати їх надання (далі - акт). Форма акта затверджується Мінсоцполітики.

Акт формується протягом місяця з початку надання соціальних послуг. За результатами роботи в акті зазначаються відомості про необхідність продовження надання соціальних послуг, про що повідомляється уповноваженому органу з надісланням примірника акта.

У разі необхідності продовження надання соціальних послуг, що надавалися екстрено (кризово), надавач соціальних послуг здійснює оцінювання індивідуальних потреб, складає індивідуальний план надання соціальних послуг та укладає договір про їх надання.

У разі виявлення потреби в інших соціальних послугах надавач соціальних послуг допомагає отримувачу або його законному представнику (якщо опікуна недієздатній особі не призначено або втрачено з ним зв`язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях уповноваженому представнику органу опіки та піклування) подати до уповноваженого органу заяву або повідомлення про надання соціальних послуг відповідно до пункту 27 цього Порядку.

Рішення про надання соціальних послуг особі, яка відповідно до акта про надання соціальних послуг потребує продовження надання соціальних послуг, без визначення середньомісячного сукупного доходу отримувача соціальних послуг приймається до припинення/скасування надзвичайного або воєнного стану та протягом місяця після його припинення/скасування.

Відповідно до п. 35 Порядку за результатами надання послуг екстрено (кризово) надавач складає акт про надання соціальної послуги за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Як вбачається з матеріалів справи, 05.10.2023 фахівець відділення соціальної допомоги здійснила вихід за адресою проживання позивачки з метою визначення потреби у наданні соціальної послуги догляду вдома та складання акту про надання повнолітній особі соціальних послуг екстрено (кризово). Позивачці були надані роз`яснення щодо порядку надання соціальних послуг терцентром під час дії воєнного стану на території України, надана допомога в написанні заяв для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та державної соціальної допомоги на догляд, які були направлені до Управління засобами поштового зв`язку. Соціальна послуга догляду вдома надавалась позивачці один раз на тиждень з 09.10.2023 по 26.10.2023, 02.11.2023 позивачка відмовилась від отримання послуги без пояснення обставин.

Проте, до матеріалів справи відповідачами не додано копії письмової заяви позивачки про відмову від отримання послуги за механізмом екстрено (кризово), поданої відповідно до ч. 6 ст. 24 Закону України «Про соціальні послуги».

Відповідач-1 зазначив, що надання соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) завершено, про що 09.11.2023 проінформовано Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (відповідача-2) відповідно до вимог чинного законодавства.

В той же час, копії акту про надання позивачці соціальної послуги за механізмом екстрено (кризово) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, до суду не надано.

Водночас, зазначаючи, що надання соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) завершено, не зважаючи на багаторазові звернення позивачки з приводу укладення з нею договору про надання соціальних послуг, відповідачем укладення такого договору суду також не доведено.

Пояснення, надані позивачкою в позові, уточненнях до позову та додатково в подальшому, відповідачами в ході розгляду справи не спростовані.

Судом з відповідей відповідача-1 та відповідача-2, наявних у матеріалах справи, встановлено, що позивачкою на адресу відповідачів надавалися документи: на підтвердження встановлення інвалідності - довідка МСЕК, висновок № 5529 від 05.10.2023, ІПР від 14.11.2023 № 818, декларація про доходи (разом із заявою від 20.11.2023) та інші документи, передбачені чинним законодавством, неодноразово у своїх заявах та вимогах позивачка зазначала про потребу в наданні відповідних соціальних послуг, зокрема, відповідно до наданої відповідачам ІПР.

З огляду на зазначене, відповідачами належними доказами не доведено факту надання позивачці соціальної послуги догляду вдома за механізмом екстрено (кризово) та укладення договору з позивачкою про надання соціальних послуг.

При цьому посилання відповідача-1 у листах, направлених позивачці, щодо її відмови в отриманні відповідних послуг та спілкуванні з представниками відповідачів 1 та 2 не спростовують протиправності бездіяльності відповідачів, зокрема зважаючи на те, що позивачка в подальшому неодноразово вимагала надання вказаних послуг та дотримання щодо неї приписів чинного законодавства. Підтвердженням наявної потреби у соціальних послугах та зацікавленості позивачки у їх отриманні є, зокрема, подання позову та уточненого позову із викладенням в ньому позовних вимог, що стосуються надання екстреної (кризової) допомоги та укладення договору.

Відтак, суд приходить до висновку, що права позивачки на отримання соціальних послуг є порушеними та підлягають відновленню.

Враховуючи, що відповідно до вищенаведених норм Закону та Порядку № 587 надання соціальних послуг, що надаються одноразово, екстрено (кризово), здійснюється без укладення договору, за своєю суттю така форма соціальних послуг запроваджена задля надання саме екстреної термінової допомоги у кризових ситуаціях, а позивачка потребує отримання декількох соціальних послуг (зокрема, соціальної послуги догляд вдома, послуги натуральної допомоги) та потреба в отриманні таких послуг є постійною, виходячи з характеру її захворювання та встановленої групи інвалідності, права позивачки підлягають відновленню шляхом зобов`язання відповідача-2 укласти договір з ОСОБА_1 про надання соціальних послуг.

Щодо позовних вимог стосовно отримання позивачкою соціального забезпечення відповідно до індивідуальної програми реабілітації, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» порядок та умови визначення потреб у зв`язку з інвалідністю встановлюються на підставі висновку медико-соціальної експертизи та з врахуванням здібностей до професійної і побутової діяльності особи з інвалідністю. Види і обсяги необхідного соціального захисту особи з інвалідністю надаються у вигляді індивідуальної програми медичної, соціально-трудової реабілітації і адаптації.

Індивідуальна програма реабілітації є обов`язковою для виконання державними органами, підприємствами (об`єднаннями), установами і організаціями.

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення осіб з інвалідністю здійснюється у вигляді грошових виплат (пенсій, допомог, одноразових виплат), забезпечення медикаментами, технічними й іншими засобами, включаючи друковані видання із спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та аналізатори, а також шляхом надання послуг по медичній, соціальній, трудовій і професійній реабілітації, побутовому та торговельному обслуговуванню.

Згідно зі ст. 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» особам з інвалідністю і дітям з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, допоміжні засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо), а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом - за наявності відповідного медичного висновку.

Порядок та умови забезпечення осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю лікарськими, допоміжними засобами реабілітації, виробами медичного призначення, санаторно-курортними путівками, автомобілями, а також переліки допоміжних засобів реабілітації і виробів медичного призначення визначає Кабінет Міністрів України.

Порядок забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку, затверджений Постановою КМУ від 5 квітня 2012 р. № 321 (далі Порядок № 321).

Відповідно до п. 5 Порядку № 321 показання для забезпечення засобами реабілітації визначаються на підставі функціональних призначень, потреби в покращенні функціонування людини відповідно до Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров`я, основною метою яких є підтримка або поліпшення функціонування, незалежності та самостійності особи, покращення її добробуту, а також досягнення завдань реабілітації.

Показання для забезпечення засобами реабілітації визначаються висновком про необхідність забезпечення особи з обмеженнями повсякденного функціонування допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) (далі - висновок) за формою згідно з додатком, який формується одним із таких суб`єктів, зокрема:

медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) на підставі індивідуальної програми реабілітації.

За наявності в особи документів, що підтверджують потребу в забезпеченні засобами реабілітації, які видано МСЕК, ВЛК чи ЛКК до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2023 р. № 1306 Деякі питання забезпечення допоміжними засобами реабілітації, забезпечення засобами реабілітації здійснюється на підставі таких документів без необхідності оформлення висновку.

Відповідно до п. 10 Порядку № 321 особи забезпечуються засобами реабілітації в порядку черговості.

Першочергово забезпечуються засобами реабілітації та отримують компенсацію діти з інвалідністю та діти з порушеннями опорно-рухового апарату, далі - в такому порядку: військовослужбовці, особи у разі первинного забезпечення засобами реабілітації, потерпілі від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, інші особи.

Відповідно до п. 12 Порядку № 321 заява про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) у паперовій або електронній формі може бути подана:

до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті (в разі її утворення) ради (далі - органи соціального захисту населення);

до уповноваженої посадової особи з питань соціального захисту виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - виконавчий орган);

до центру надання адміністративних послуг (далі - центр);

через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі - електронний кабінет особи) у банку даних;

через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (за наявності технічної можливості);

до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі Фонд).

Орган соціального захисту населення, виконавчий орган, центр один раз на два тижні передає заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом із документами, зазначеними в цьому пункті, в паперовій формі до територіального відділення Фонду.

Особова справа особи формується в територіальному відділенні Фонду з документів, на підставі яких здійснено забезпечення засобами реабілітації, та зберігається протягом п`яти років з дня зняття особи з обліку, після чого підлягає знищенню.

Відповідно до п.п. 15-17 Порядку 321, днем звернення за засобами реабілітації (виплатою компенсації) вважається дата подання заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом із документами, визначеними пунктом 12 цього Порядку, до органу соціального захисту населення, виконавчого органу, центру, територіального відділення Фонду, через електронний кабінет особи або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Після подання заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документів, визначених пунктом 12 цього Порядку, сформована електронна особова справа в банку даних опрацьовується протягом трьох робочих днів територіальним відділенням Фонду за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (перебування) особи. Відомості, внесені через електронний кабінет особи, підлягають верифікації територіальним відділенням Фонду на підставі копій паперових документів, поданих особою самостійно або отриманих від суб`єктів, визначених пунктами 12 і 13 цього Порядку.

Якщо до заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) додано не всі документи, визначені пунктом 12 цього Порядку, територіальне відділення Фонду протягом трьох робочих днів з дати отримання такої заяви повідомляє особі або її законному представнику через орган соціального захисту населення, виконавчий орган, центр, технічні засоби електронної комунікації (зазначені у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації), через електронний кабінет особи або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг про необхідність подання відсутніх документів.

Протягом трьох робочих днів з дати подання всіх документів, визначених пунктом 12 цього Порядку, територіальні відділення Фонду формують в електронній особовій справі електронне направлення на первинне забезпечення засобами реабілітації (виплату компенсації), про що невідкладно (не пізніше ніж протягом трьох робочих днів) повідомляють особі або її законному представнику через орган соціального захисту населення, виконавчий орган, центр, технічні засоби електронної комунікації (зазначені у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації), через електронний кабінет особи або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Відповідно до п. 30 Порядку 321, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, військовослужбовці, постраждалі, потерпілі від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань або їх законні представники після формування територіальним відділенням Фонду направлення на забезпечення засобами реабілітації в електронній особовій справі звертаються до суб`єкта господарювання із заявкою про намір забезпечення допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, засобами для пересування, меблями та оснащенням (далі - заявка про намір забезпечення технічними засобами реабілітації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, в паперовій формі або через електронний кабінет особи та додають до неї документи, що посвідчують особу та/або підтверджують повноваження законного представника, свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років).

Суб`єкт господарювання протягом трьох робочих днів з дати отримання заявки про намір забезпечення технічними засобами реабілітації завантажує її до електронної особової справи та відповідно до сформованого територіальним відділенням Фонду направлення на забезпечення засобами реабілітації формує попереднє замовлення на виготовлення допоміжного засобу для особистої гігієни, допоміжного засобу для особистої рухомості, переміщення та підйому, засобу для пересування, меблів та оснащення (далі - технічні засоби реабілітації) в електронній особовій справі та оформлює анкету на виготовлення технічних засобів реабілітації або забезпечення ними (далі - анкета) за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Суб`єкти господарювання підбирають особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, військовослужбовцю, постраждалому, потерпілому від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання технічні засоби реабілітації згідно з порядком призначення технічних засобів реабілітації відповідно до функціональних можливостей особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, що затверджується Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачкою у зв`язку з встановленням їй з 14.11.2023 інвалідності було подано до відповідача-1 вимогу від 21.11.2023 щодо укладання письмової угоди на надання соціальних послуг як непрацездатній особі з 14.11.2023 по 01.12.2024.

У вказаній вимозі позивачка просила надати їй постійний догляд, зазначивши що її влаштовує соціальна послуга догляду вдома, затверджена згідно класифікатора стандартів соціальних послуг, також їй потрібна послуга натуральна допомога згідно довідки МОЗ України, послуга соціальної адаптації згідно програми реабілітації. Також згідно тієї ж програми потрібне безкоштовне санаторно-курортне лікування, та наступні засоби реабілітації милиці ліктеві для пересування для підтримки життєдіяльності , спеціальні засоби для самообслуговування допоміжні побутові пристрої - прикроватний стіл столик біля ліжка, спеціальні засоби для догляду допоміжні засоби для туалету підставка та сидіння для ванни, допоміжні засоби для підіймання, та крісло-стілець із санітарним оснащенням.

На вказане звернення відповідачем-1 було направлено відповідь від 07.12.2023 № 1562/0/147-23, в якій останнім зазначено, що рішення про надання соціальних послуг чи відмову в їх наданні в м. Харкові приймають управління соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради, згідно з покладеними на них повноваженнями, запропоновано звернутися із заявою до Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради у письмовій або електронній формі, що складається за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16.11.2020 №769, разом з документами, зазначеними у пункті 28 Порядку.

Як вже було встановлено судом, позивачкою на адресу відповідачів надавалися документи на підтвердження встановлення інвалідності, довідка МСЕК, висновок № 5529 від 05.10.2023, ІПР від 14.11.2023 № 818, яка дооформлена із внесенням до неї кодів МКХ-10, декларація про доходи (разом із заявою від 20.11.2023) та інші документи, передбачені чинним законодавством, неодноразово у своїх заявах та вимогах зазначала про потребу в засобах реабілітації відповідно до наданої відповідачам ІПР.

Як вбачається зі змісту заяви позивачки від 21.11.2023, вказана заява містить відповідні дані, необхідну інформацію, яка дає змогу оцінити намір заявниці, що є достатнім для розгляду її по суті та прийняття рішення в порядку, встановленому чинним законодавством України, щодо надання засобів реабілітації.

Отже, посилання на неподання позивачкою заяви встановленого зразку не спростовує обов`язку органу соціального захисту населення прийняти рішення за результатами розгляду відповідної заяви.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у Постанові від 11.05.2022 по справі № 520/4803/19, зазначивши, що «посилаючись на недотримання порядку звернення до Пенсійного органу із заявою про переведення з одного виду пенсії на інший, суди попередніх інстанцій припустилися формалізму, наслідком якого стало порушення прав та інтересів позивача, як пенсіонера (верстви населення, яка навпаки потребує особливої уваги з боку держави в частині дотримання конституційних гарантій)»

Проте, відповідних дій щодо надання таких засобів та вчинення дій, спрямованих на їх надання, зокрема передачу відповідних відомостей про потреби позивачки у таких засобах реабілітації відповідачами вчинено не було. Доказів протилежного відповідачами 1,2 до суду не надано, судом в ході розгляду справи не встановлено.

Враховуючи, що п. 12 Порядку № 321 передбачає можливість подання заяви про забезпечення засобами реабілітації як до виконавчого органу міської ради, так і до районної у місті ради, які в розумінні вказаного Порядку є органами соціального захисту населення, як Відповідач-1 так і Відповідач-2 припустилися протиправної бездіяльності, не забезпечивши виконання приписів Порядку № 321 щодо передачі заяви ОСОБА_1 до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

З огляду на зазначене, наявні підстави для визнання протиправною бездіяльності Відповідача-1 і Відповідача-2 щодо непередачі заяви ОСОБА_1 про забезпечення засобами реабілітації до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Крім того, для забезпечення захисту прав позивачки, суд вважає за необхідне зобов`язати Відповідача-2, як територіальний орган соціального захисту населення за місцем реєстрації позивачки, з метою забезпечення ОСОБА_1 засобами реабілітації відповідно до Індивідуальної програми реабілітації передати заяву ОСОБА_1 до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Судом також встановлено, що згідно індивідуальної програми реабілітації № 818 від 14.11.2023 позивачці показано санаторно-курортне лікування за ревматичним профілем у 2023-2024 роках.

У зв`язку із зазначеним позивачці видано довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування № 6562/220 від 27.11.2023, складену за формою № 070/о.

Відповідачем-1 Департаментом соціальної політики ХМР у листі від 07.12.2023 з вказаного питання повідомлено позивачці, що згідно з Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян та виплати їм компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 187 (далі - Порядок № 187). Відповідно до Порядку № 187 позивачка має можливість стати на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в Управлінні соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради за місцем своєї реєстрації. Для постановки в чергу для забезпечення санаторно-курортними путівками необхідно надати до Управління заяву та наступні документи: медична довідка закладу охорони здоров`я за формою 070/о; паспорт; РНОКПП; пенсійне посвідчення; довідка МСЕК. На підставі зазначених вище документів, санаторно-курортні путівки надаються в міру їх надходження, у порядку черговості, з урахуванням медичних рекомендацій за формою № 070/о.

Вказану відповідь надано позивачці на її звернення від 21.11.2023.

В той же час, довідку за формою № 070/о видано 27.11.2023, відтак матеріалами справи не підтверджується звернення позивачки з вказаною довідкою з приводу надання санаторно-курортного лікування.

Водночас саме вказана довідка є підставою для взяття на облік позивачки та постановки у чергу для надання відповідних путівок.

Відтак, докази звернення позивачки до Відповідача 1 та Відповідача-2 у встановленому законодавством порядку із заявою та необхідними документами, зокрема, медичною довідкою закладу охорони здоров`я за формою 070/о, яка є підставою для надання санаторно-курортного лікування, до суду не надано.

Також доказів подання відповідачу УСЗН адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради медичної довідки КНП «Міська поліклініка № 6» Харківської міської ради за формою 070/о №6562/220 від 27.11.2023 до суду не надано.

Протилежного позивачкою не доведено, судом не встановлено.

З огляду на зазначене, судом не встановлено порушення прав позивачки у вказаній частині позовних вимог щодо забезпечення її санаторним лікуванням.

Згідно з п. 1.1, п.1.2., п.1.3 Положення про Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради, затвердженого рішенням 1 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 09.12.2020 № 7/20 (далі - Положення про УСЗНА Немишлянського району ХМР), Управління є самостійним виконавчим органом Харківської міської ради, у своїй діяльності підзвітне та підконтрольне Харківській міській раді, підпорядковане виконавчому комітету Харківської міської ради, міському голові, заступнику міського голови з питань охорони здоров`я та соціального захисту населення, голові адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради. Діяльність Управління координує Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради і Департамент соціальної політики Харківської міської ради.

Відповідно до п. 4.1.11 Положення про УСЗНА Немишлянського району ХМР, Управління відповідно до покладених на нього завдань, забезпечує, зокрема, призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд; а також інших видів державної допомоги відповідно до законодавства України та перераховує кошти за призначеними допомогами на рахунки одержувачів соціальних допомог, відкриті в установах уповноважених банків або відділеннях АТ «Укрпошта».

Соціальні послуги надаються надавачами соціальних послуг після визначення індивідуальних потреб отримувача соціальних послуг, складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальних послуг, який затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 23.12.2020 №847.

Таким чином, прийняття рішення щодо надання соціальних послуг та укладення відповідного договору з позивачкою входять до повноважень Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради.

Відповідно до п. 4.1.11, п. 5.2 Положення про Департамент соціальної політики, Департамент соціальної політики координує та контролює роботу його структурних підрозділів, а саме: Апарату Департаменту, Управління соціального моніторингу, Управління з соціальних питань; підвідомчих закладів, центрів соціальних служб та спеціальних закладів для постраждалих від насильства.

Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради не входить до структури Департаменту соціальної політики Харківської міської ради, а тому, виходячи із повноважень, Департамент соціальної політики Харківської міської ради не може зобов`язати або дати доручення Управлінню соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської щодо прийняття будь-яких рішень.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 241-247, 255, 293, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Департаменту соціальної політики Харківської міської ради (вул. Сумська, буд. 64, м. Харків, 61002, код ЄДРПОУ 34756609), Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради (61060, Харківська область, місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 48, код ЄДРПОУ 03196653), Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Харківської обласної державної адміністрації (61002, Харківська область, місто Харків, вулиця Чернишевська, будинок 51, код ЄДРПОУ 03195694) про зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА щодо ненарахування компенсації втрати частини доходів у зв`язку з несвоєчасним нарахуванням та виплатою ОСОБА_1 державної соціальної допомоги на догляд та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Зобов`язати Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат ХОДА нарахувати та Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради профінансувати виплату ОСОБА_1 компенсацію втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків виплати державної соціальної допомоги на догляд та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям з 20.11.2023 та з 01.11.2023 відповідно по дати фактичної виплати таких допомог.

Визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради щодо неукладання письмової угоди з ОСОБА_1 про надання соціальних послуг відповідно до Індивідуальної програми реабілітації № 818 від 14.11.2023.

Зобов`язати Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради укласти письмову угоду з ОСОБА_1 про надання соціальних послуг відповідно до Індивідуальної програми реабілітації № 818 від 14.11.2023.

Визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради та Департаменту соціальної політики Харківської міської ради щодо непередачі заяви ОСОБА_1 про забезпечення засобами реабілітації разом із документами до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зобов`язати Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради передати заяву ОСОБА_1 про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом із документами до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у встановленому чинним законодавством порядку.

Визнати протиправною відмову Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради у включенні ОСОБА_1 до поіменних списків громадян, які мають право на отримання соціальних гарантій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, як особу з інвалідністю 1 групи, яка отримує державну соціальну допомогу.

Зобов`язати Управління соціального захисту населення адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради включити ОСОБА_1 до поіменних списків громадян (починаючи з дати звернення з вказаного питання 29.11.2023), які мають право на додаткові соціальні гарантії на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова на 2021-2025 роки, як особу з інвалідністю 1 групи, яка отримує державну соціальну допомогу, та направити такі списки до Управління з соціальних питань Департаменту соціальної політики Харківської міської ради і підприємствам, що надають житлово-комунальні послуги.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення шляхом подачі апеляційної скарги до Другого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст рішення складено 29.02.2024.

Суддя Білова О.В.

Джерело: ЄДРСР 117349472
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку