open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/35654/15-к

Провадження №1-кп/761/83/2024

В И Р О К

іменем України

06 лютого 2024 року

Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

судді ОСОБА_1 ,

розглянувши кримінальне провадження, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013110100012606 від 07.08.2013 року, відносно:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, освіта вища, працючого Головою федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, раніше не судимого, одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України

за участю:

секретаря - ОСОБА_3 ,

прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в :

12 січня 2006 року Дочірнє підприємство «Санаторно - курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» в особі ОСОБА_5 та Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_2 заснували ТОВ «Компанія Деткі», предметом діяльності якого була посередницька діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб`єктів туристичної діяльності, а також посередницька діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг. 30 січня 2008 року Дочірнє підприємство «Санаторно - курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» в особі ОСОБА_5 та Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_2 здійснили дарування своїх часток у Статутному капіталі ТОВ «Компанія Дєткі» юридичній особі ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця» засновником якого є ОСОБА_6 після чого було затверджено Статут ТОВ «Компанія Деткі» в новій редакції. Відповідно до наказу №5 від 20 лютого 2008 року на посаду директора ТОВ «Компанія Деткі» вступила ОСОБА_5

30 січня 2008 року відповідно до протоколу №9 Загальних зборів учасників ТОВ «Компанія Деткі» було прийнято рішення про створення Харківської філії ТОВ «Компанія Деткі». З моменту заснування до липня 2012 року ТОВ «Компанія Деткі» працювало відповідно до норм чинного законодавства. Протягом часу з 2006 по 2012 роки ТОВ «Компанія Деткі» здійснювало свою правомірну діяльність, заслуговуючи при цьому довіру своїх клієнтів.

В червні 2012 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, розробили спільний злочинний план, відповідно до якого вони за допомогою заснованих ними юридичних осіб під час здійснення законної їх діяльності під привидом надання туристичних послуг будуть також вчиняти незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою, директор ПП «Сімя Тревел» ЄДРПОУ 36010029 зареєстрованого 24.06.2008 року за юридичною адресою - місто Київ вул. А.Барбюса, 11\2 та фактичним розташуванням за адресою - м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 , в Товаристві якого ОСОБА_5 була призначена на посаду Директора, з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які здійснювали діяльність від імені ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ» за адресою: м. Харків вул. Пушкінська буд. 79\1 офіс 1, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до дитячого табору «Атлантика» в м. Севастополі, за допомогою ОСОБА_9 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівників юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_10 без укладення з нею договору про надання туристичних послуг перерахувати грошові кошти у розмірі 5370 грн. 00 коп. на банківський рахунок ПП «Сім`я Тревел» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до дитячого табору «Атлантика» для неповнолітньої ОСОБА_11 , 2000 р.н.

В свою чергу ОСОБА_10 , будучи впевненою у порядності керівництва ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника ТОВ «Компанія Деткі», розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, 03.07.2012 року перерахувала зазначені грошові кошти на рахунок ПП «Сім`я Тревел» за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_11 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_10 з приводу гарантування поїздки її доньки до дитячого табору «Атлантика», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 з яким було розроблено злочинний план, свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність договору з останньою про надання туристичних послуг і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел», умисно незаконно заволоділа грошовими коштами ОСОБА_10 у розмірі 5370 грн., у подальшому розпорядившись ними разом з засновником ТОВ «Компанія Детки» ОСОБА_7 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») на власний розсуд, як своїми власними, обіцянку щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2012-2013 р.р. не повернули.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5370 гривень.

Крім того, в лютому 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 25.02.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівників юридичної особи, шляхом обману 25.02.2013 року уклали договір про придбання путівки з ОСОБА_13 , після чого остання згідно умов договору повинна була перерахувати грошові кошти у розмірі 18770 грн. 00 коп. на банківський розрахунковий рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_13 , будучи впевненою у порядності керівників ТОВ «Компанія Деткі» в особі засновника ОСОБА_2 та директора ОСОБА_5 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, перерахувала зазначені грошові кошти на рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_14 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_13 з приводу гарантування поїздки її доньки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно за попередньою змовою з ОСОБА_7 заволоділа грошовими коштами ОСОБА_13 у розмірі 18770 грн. 00 коп. У подальшому ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_7 коштами, якими останні заволоділи шляхом обману, розпорядились на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 року не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 18770 гривень.

Крім того, в березні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 11.03.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_15 11.03.2013 року уклали договір про надання туристичних послуг та сплатити грошові кошти у розмірі 18070 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_15 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітньої ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_16 з приводу гарантування поїздки для неповнолітньої ОСОБА_16 до табору «Морського» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_15 у розмірі 18070 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 18070 гривень.

Крім того, в березні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 27.03.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівників юридичної особи, шляхом обману 27.03.2013 року уклали договір про придбання путівки з ОСОБА_17 , після чого останній згідно умов договору повинен був перерахувати грошові кошти у розмірі 15170 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітнього ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_4

ОСОБА_17 , будучи впевненим у порядності керівників ТОВ «Компанія Деткі» в особі засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директора ОСОБА_5 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаним відносно істинних їх намірів, перерахував зазначені грошові кошти на рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для його сина ОСОБА_18 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_17 з приводу гарантування поїздки його сина до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за домовленістю з засновником ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділа грошовими коштами ОСОБА_17 у розмірі 15170 грн. 00 коп. У подальшому ОСОБА_5 разом з ОСОБА_7 коштами, якими останні заволоділи шляхом обману, розпорядились на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 року не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 15170 гривень.

Крім того, в березні 2013 року згідно розробленого заздалегідь злочинного плану директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 01.03.2013 року реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек», директор ПП «Сімя Тревел» ЄДРПОУ 36010029 зареєстрованого 24.06.2008 року за юридичною адресою - місто Київ вул. А.Барбюса, 11\2 та фактичним розташуванням за адресою - м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, уклала агентський договір з ПП «Аква-Тревел», в особі директора ОСОБА_19 під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до дитячого табору Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек». ОСОБА_5 за змовою з ОСОБА_7 шляхом обману директора ПП «Аква Тревел» ОСОБА_19 при укладанні агентського договору в інтересах клієнта ОСОБА_20 переконали перерахувати грошові кошти у розмірі 14 075 грн. 00 коп. на банківський рахунок ПП «Сім`я Тревел» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до дитячого табору ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_21 .

В свою чергу директор ПП «Аква Тревел» ОСОБА_19 , будучи впевненою у порядності керівництва ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), що здійснювало спільну діяльність з ПП «Сімя Тревел», розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, 01.03.2013 року перерахувала зазначені грошові кошти на рахунок ПП «Сім`я Тревел» за надання туристичних послуг для доньки клієнта ОСОБА_20 .

Після цього, ввівши в оману директора ПП Аква Тревел» ОСОБА_19 з приводу гарантування поїздки доньки клієнта ОСОБА_20 до дитячого табору ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність договору з даним табором про надання туристичних послуг і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел», умисно за попередньою змовою з засновником ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») незаконно заволоділи грошовими коштами ПП «Аква Тревел» у розмірі 14 075 грн., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, обіцянку щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 року не повернули.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 14075 гривень.

Крім того, в березні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 27.03.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівників юридичної особи, шляхом обману 27.03.2013 року уклали договір про придбання путівки з ОСОБА_22 , після чого остання згідно умов договору повинна була перерахувати грошові кошти у розмірі 15000 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітнього ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_5

ОСОБА_22 , будучи впевненою у порядності керівників ТОВ «Компанія Деткі» в особі засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директора ОСОБА_5 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, перерахувала зазначені грошові кошти на розрахунковий рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для її сина ОСОБА_23 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_22 з приводу гарантування поїздки її сина до табору «Янтарний» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за домовленістю з засновником ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно за попередньою злочинною змовою з ОСОБА_7 заволоділа грошовими коштами ОСОБА_22 у розмірі 15170 грн. 00 коп. У подальшому ОСОБА_5 разом з ОСОБА_7 коштами, якими останні заволоділи шляхом обману, розпорядились на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 року не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 15170 гривень.

Крім того, в березні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 27.03.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць в Дитячому оздоровчому таборі «Мандарин» з метою особистого збагачення, шляхом обману переконали ОСОБА_24 без укладення будь яких договорів, 27.03.2013 року за допомогою платіжного доручення, перерахувати грошові кошти у розмірі 9560 грн. 00 коп. на банківський рахунок ПП «Сім`я Тревел» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого оздоровчого табору «Мандарин» для її неповнолітньої хворої доньки ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ОСОБА_24 , будучи впевненою у порядності керівників ТОВ «Компанія Дєткі» в особі засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директора ОСОБА_5 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, перерахувала зазначені грошові кошти на розрахунковий рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_25 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_24 з приводу гарантування поїздки її доньки Дитячого оздоровчого табору «Мандарин», ОСОБА_5 за попередньою злочинною змовою з засновником ТОВ « Компанія Деткі» ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць в Дитячому оздоровчому таборі «Мандарин», у тому числі про надання туристичної путівки, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі» та ПП «Сім`я Тревел», умисно незаконно за злочинною змовою з ОСОБА_7 заволоділи грошовими коштами ОСОБА_24 у розмірі 9560 грн. 00 коп. У подальшому ОСОБА_5 разом з ОСОБА_7 коштами, якими останні заволоділи шляхом обману, розпорядились на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 року не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 9560 гривень.

Крім того, в квітні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 15.04.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою злочинною змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_26 15.04.2013 року укласти договір про надання певних послуг та перерахувати грошові кошти у розмірі 18870 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_26 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з її боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_27 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_26 з приводу гарантування поїздки її доньки до табору «Морського» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_27 у розмірі 18870 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 18870 гривень.

Крім того, в червні 2013 року згідно розробленого заздалегідь злочинного плану директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Детки» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), в Товаристві якого, ОСОБА_5 за сумісництвом перебувала на посаді директора, керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 03.06.2013 року реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць у Дитячому оздоровчому таборі «Какаду»( АРК, м. Евпаторія вул. А.Дружби, 29) ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_7 з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_28 , яка здійснювала діяльність від імені ПП «Сім`я Тревел» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до Дитячого оздоровчого табору «Какаду», за допомогою ОСОБА_28 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівників юридичних осіб, шляхом обману переконала ОСОБА_29 03.06.2013 року укласти договір про надання певних послуг та сплатити готівкою грошові кошти у розмірі 6 740 грн. 00 коп. ОСОБА_28 за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого оздоровчого табору «Какаду» для неповнолітнього ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

ОСОБА_29 , будучи впевненою у порядності керівника ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»)., які співпрацювали, а саме ОСОБА_5 перебувала на посаді директора Товариства заснованого ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з її боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, за допомогою чоловіка ОСОБА_31 надала готівкою згідно квитанції до прибуткового касового ордеру грошові кошти у розмірі 6 740 грн. 00 коп. ОСОБА_28 за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_32 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_29 з приводу гарантування поїздки її сина до Дитячого оздоровчого табору «Какаду», ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з Дитячим оздоровчим табором «Какаду», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел» та ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_29 у розмірі 6740 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали, грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 6740 гривень.

Крім того, в червні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 04.06.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновникома від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_33 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_34 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_35 04.06.2013 року укласти договір про надання певних послуг та перерахувати грошові кошти у розмірі 36140 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді надання двох путівок до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для його доньки неповнолітньої ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та неповнолітньої ОСОБА_37 .

ОСОБА_38 , будучи впевненим у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з його боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаним відносно істинних їх намірів сплатив грошові кошти згідно виставленого йому рахунку фактури готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для його доньки неповнолітньої ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та неповнолітньої ОСОБА_37 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_35 з приводу гарантування поїздки його доньки та неповнолітньої ОСОБА_39 до табору «Морського» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_35 у розмірі 36140 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 36140 гривень.

Крім того, в червні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 10.06.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, підписала агентський договір №121/13 по реалізації туристичних продуктів з ФОП « ОСОБА_40 » туристична фірма «Сезон путишествий» в інтересах клієнта ОСОБА_41 та шляхом обману переконала ОСОБА_42 перерахувати грошові кошти у розмірі 10700 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Лесной» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_43 .

ОСОБА_40 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно рахунку-фактури ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для її клієнтки ОСОБА_44 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_42 з приводу гарантування поїздки доньки її клієнтки до табору «Лєсной» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівники юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ФОП « ОСОБА_40 » у розмірі 10700 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 10700 гривень.

Крім того, в червні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 19.06.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_33 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», за допомогою ОСОБА_33 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_45 19.06.2013 року укласти договір про надання певних послуг та перерахувати грошові кошти у розмірі 35060 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітніх ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_47 ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ОСОБА_45 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітніх ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_47 ІНФОРМАЦІЯ_5 грошові кошти в сумі 35060 гривень 00 коп.

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_45 з приводу гарантування поїздки для неповнолітніх ОСОБА_46 та ОСОБА_47 до табору «Морського» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_45 у розмірі 35060 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 35060 гривень.

Крім того, в липні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 08.07.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких діючих договірних відносин з керівництвом Державного підприємства Міжнародний дитячий центр «Артек» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, підписала агентський договір №014/13 по реалізації туристичних продуктів з ТОВ «Авеста Тур» в особі директора ОСОБА_48 в інтересах клієнта ОСОБА_49 та шляхом обману переконала ОСОБА_48 перерахувати грошові кошти у розмірі 17270 грн. 00 коп. на банківський рахунок ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек» для неповнолітньої ОСОБА_50 ІНФОРМАЦІЯ_9 .

ОСОБА_51 , будучи впевненим у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з його боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаним відносно істинних їх намірів сплатив грошові кошти згідно рахунку-фактури ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для його клієнта ОСОБА_52 .

Після цього, ввівши в оману директора ТОВ «Авеста Тур» ОСОБА_48 з приводу гарантування поїздки доньки його клієнта до табору «Морський» ДП МДЦ «Артек», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з ДП МДЦ «Артек», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівники юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ТОВ «Авеста Тур» у розмірі 17270 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 17270 гривень.

Крім того, в липні 2013 року згідно розробленого заздалегідь злочинного плану директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за сумісництвом директор «ТОВ «Компанія Деткі» діючи за попередньою змовою з засновником даного Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 09.07.2013 року реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за сумісництвом директор «ТОВ «Компанія Деткі» діючи за попередньою змовою з засновником даного Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта будь-яких договірних відносин з керівництвом МДЦ «Артек» табір «Морський», перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_53 , яка здійснювала діяльність від імені ПП «Сім`я Тревел» та ТОВ «Компанія Дєткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до МДЦ «Артек» табір «Морський», за допомогою ОСОБА_33 , яка була необізнана відносно істинних намірах керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_54 09.07.2013 року укласти договір про надання певних послуг та надати готівкою грошові кошти у розмірі 18920 грн. 00 коп. ОСОБА_33 за надання туристичної путівки до МДЦ «Артек» табір «Морський» для неповнолітньої ОСОБА_55 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

ОСОБА_54 , будучи впевненою у порядності керівника ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, надала готівкою грошові кошти у розмірі 18920 грн. 00 коп. ОСОБА_33 за надання туристичних послуг для її доньки ОСОБА_56 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_54 з приводу гарантування поїздки її доньки до МДЦ «Артек» табір «Морський», ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору будь яких договірних відносин з МДЦ «Артек» табір «Морський», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел» та ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_54 у розмірі 18920 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконала, грошові кошти протягом 2013 р. не повернула та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 18920 гривень.

Крім того, в липні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 18.07.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для туристів у ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарії) ОСОБА_5 за попередньою змовою засновника ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія), за допомогою ОСОБА_33 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_57 18.07.2013 року укласти договір про надання туристичних послуг та перерахувати грошові кошти у розмірі 5335 грн. 00 коп безготівковим розрахунком на рахунок ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія) для неповнолітньої ОСОБА_58 ІНФОРМАЦІЯ_11 .

ОСОБА_57 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітньої ОСОБА_59 ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_57 з приводу гарантування поїздки для неповнолітньої ОСОБА_59 до ММЦ «Сердіка», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць для туристів у ММЦ «Сердіка», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_57 у розмірі 5335 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5335 гривень.

Крім того, в липні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 20.07.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів заброньованих місць для туристів у ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарії) ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_60 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія), за допомогою ОСОБА_60 , яка була необізнаною відносно істинних намірів керівників юридичної особи, а саме ТОВ «Компанія Деткі» шляхом обману переконала ОСОБА_61 20.07.2013 року укласти договір про надання певних послуг та сплатити грошові кошти у розмірі 5610 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія) для неповнолітньої ОСОБА_62 ІНФОРМАЦІЯ_12 .

ОСОБА_63 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітньої ОСОБА_64 ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_61 з приводу гарантування поїздки для неповнолітньої ОСОБА_62 до ММЦ «Сердіка», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору з клієнтом заброньованих місць для туристів у ММЦ «Сердіка», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_64 у розмірі 5610 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5610 гривень.

Крім того, в липні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»)та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 20.07.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта, що звернувся заброньованих місць для відпочинку туристів у Дитячому таборі «Союз» (Словакія) ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_60 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до Дитячого табору «Союз» (Словакія), за допомогою ОСОБА_60 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_65 20.07.2013 року укласти договір про надання туристичних послуг та сплатити грошові кошти у розмірі 5280 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого табору «Союз» (Словакія) для неповнолітньої ОСОБА_66 ІНФОРМАЦІЯ_13 .

ОСОБА_65 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітньої ОСОБА_66 ІНФОРМАЦІЯ_13 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_65 з приводу гарантування поїздки для неповнолітньої ОСОБА_66 до Дитячого табору «Союз» (Словакія), ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність заброньованих місць для відпочинку туристів у Дитячому таборі «Союз» (Словакія), у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівники юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_65 у розмірі 5280 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5280 гривень.

Крім того, в серпні 2013 року згідно розробленого заздалегідь злочинного плану директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за сумісництвом директор «ТОВ «Компанія Деткі» діючи за попередньою змовою з засновником даного Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 20.06.2013 року реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для відпочинку туристів в Дитячому спортивному - оздоровчому таборі «Командус» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія деткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення уклала агентський договір №031/13 з ФОП « ОСОБА_67 в інтересах клієнта ОСОБА_68 , відповідно до якого ПП «Сімя Тревел» повинне надати туристичні послуги, а ФОП « ОСОБА_67 » сплатити безготівковим розрахунком грошові кошти у розмірі 6320 грн. 00 коп. на рахунок ПП «Сімя Тревел» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого спортивно-оздоровчого табору «Командус» для неповнолітнього ОСОБА_69 , ІНФОРМАЦІЯ_14 .

ОСОБА_67 , будучи впевненою у порядності керівника ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів, перерахувала безготівковим розрахунком згідно рахунку-фактури ПП «Сімя Тревел» грошові кошти у розмірі 5920 грн. 00 коп. за надання туристичних послуг для сина її клієнта ОСОБА_69 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_67 з приводу гарантування поїздки сина її клієнта до Дитячого спортивно-оздоровчого табору «Коммандос», ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_70 свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць у Дитячому оздоровчому таборі «Командус», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівники юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел» та ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_29 у розмірі 5920 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконала, грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5920 гривень.

Крім того, в липні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 26.07.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для відпочинку туристів у Дитячому таборі «Союз» (Словакія) ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення шляхом обману переконала ОСОБА_71 26.07.2013 року укласти договір про надання певних послуг та перерахувати грошові кошти у розмірі 5280 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого табору «Союз» (Словакія) для неповнолітньої ОСОБА_72 ІНФОРМАЦІЯ_15 .

ОСОБА_71 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для неповнолітньої ОСОБА_72 ІНФОРМАЦІЯ_15 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_71 з приводу гарантування поїздки для неповнолітньої ОСОБА_72 до Дитячого табору «Союз» (Словакія), ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць у Дитячому таборі «Союз» (Словакія), у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_71 у розмірі 5280 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5280 гривень.

Крім того, в липні 2013 року директор ПП «Сімя Тревел» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), в Товаристві, якого ОСОБА_5 за сумісництвом займала посаду директора, керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжуючи свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 30.07.2013 року реалізовуючи свій злочинний намір направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для відпочинку туристів у Дитячому санаторії «Ялинка» ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення уклала договір на придбання путівок з ОСОБА_73 , відповідно до якого ПП «Сімя Тревел» повинне надати туристичні послуги, а ОСОБА_74 сплатити готівкою відповідно до квитанції прибуткового касового ордера грошові кошти у розмірі 3270 грн. 00 коп. на рахунок ПП «Сімя Тревел» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до Дитячого санаторію «Ялинка» для неповнолітньої ОСОБА_75 , ІНФОРМАЦІЯ_16 .

ОСОБА_74 , будучи впевненим у порядності керівника ПП «Сім`я Тревел» в особі ОСОБА_5 та засновника співпрацюючого Товариства ОСОБА_7 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаним відносно істинних їх намірів, передала готівкою перебуваючи в приміщенні офісу ПП «Сімя Тревел» грошові кошти у розмірі 3270 грн. 00 коп. за надання туристичних послуг для його доньки ОСОБА_76 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_77 з приводу гарантування поїздки його доньки до Дитячого санаторію «Ялинка», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_7 свої обіцянки не реалізувала та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць у Дитячому санаторії «Ялинка», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ПП «Сім`я Тревел» та ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_77 у розмірі 3270 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконала, грошові кошти протягом 2013 р. не повернула та у подальшому продовжила вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 3270 гривень.

Крім того, в серпні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжуючи свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 01.08.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для відпочинку туристів в ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарії) ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія), за допомогою ОСОБА_12 , яка була не обізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_78 01.08.2013 року укласти договір про надання туристичних послуг та сплатити грошові кошти у розмірі 5907 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія) для ОСОБА_78 ІНФОРМАЦІЯ_11 .

ОСОБА_79 , будучи впевненим у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 , розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаним відносно істинних їх намірів сплатив грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для себе.

Після цього, ввівши в обману ОСОБА_78 з приводу гарантування поїздки для нього до ММЦ «Сердіка», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць для відпочинку туристів з ММЦ «Сердіка», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_78 у розмірі 5907 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

А всього, шляхом шахрайства заволоділи чужим майном на загальну суму 5907 гривень.

Крім того, в серпні 2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, продовжили свої злочинні дії, а саме за допомогою заснованих ними юридичних осіб, під час здійснення ними законної діяльності під привидом надання туристичних послуг також вчиняли незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Так, 06.08.2013 року засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 (як засновник від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме не маючи на час перерахунку грошових коштів від клієнта заброньованих місць для відпочинку туристів у ММЦ «Дельта Бич» ОСОБА_5 за попередньою злочинною змовою з засновником ТОВ «Компанія Дєткі» ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») з метою особистого збагачення, перебуваючи в трудових відносинах з ОСОБА_12 , яка здійснювала діяльність від імені ТОВ «Компанія Деткі» за адресою: м. Київ вул. Симона Петлюри, 20-в, під приводом надання туристичних послуг у вигляді туристичної путівки до ММЦ «Сердіка» (Республіка Болгарія), за допомогою ОСОБА_12 , яка була необізнана відносно істинних намірів керівника юридичної особи, шляхом обману переконала ОСОБА_80 06.08.2013 року укласти договір про надання туристичних послуг та сплатити грошові кошти у розмірі 4862 грн. 00 коп готівкою в приміщенні офісу ТОВ «Компанія Дєткі» за надання туристичних послуг у вигляді путівки до табору ММЦ «Дельта Бич» для неповнолітнього її сина ОСОБА_81 ІНФОРМАЦІЯ_17 .

ОСОБА_82 , будучи впевненою у порядності керівництва ТОВ «Компанія Деткі» в особі директора ОСОБА_5 та засновника ОСОБА_2 (як засновника від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця»), розраховуючи на виконання з їх боку обумовлених зобов`язань, будучи необізнаною відносно істинних їх намірів сплатила грошові кошти згідно квитанції до прибуткового касового ордеру готівкою перебуваючи в офісі ТОВ «Компанія Деткі» за надання туристичних послуг для свого неповнолітнього сина ОСОБА_83 .

Після цього, ввівши в оману ОСОБА_80 з приводу гарантування поїздки для неї до ММЦ «Сердіка», ОСОБА_5 за попередньою змовою з засновником Товариства ОСОБА_7 (як засновником від ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця») свої обіцянки не реалізували та, усвідомлюючи відсутність на час укладення договору заброньованих місць з ММЦ «Дельта Бич», у тому числі про надання туристичних послуг, і маючи як керівник юридичної особи доступ до банківських рахунків ТОВ «Компанія Деткі», умисно незаконно заволоділи грошовими коштами ОСОБА_84 у розмірі 4862 грн. 00 коп., у подальшому розпорядившись ними на власний розсуд, як своїми власними, зобов`язання щодо надання туристичних послуг не виконали грошові кошти протягом 2013 р. не повернули та у подальшому продовжили вчинення аналогічних умисних корисливих злочинів.

Таким чином, ОСОБА_6 , обвинувачується у тому, що він повторно за попередньою змовою групою осіб заволодів чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_6 допитаний в судовому засіданні, винуватість у вчиненні злочину передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України не визнав. Надав показання, що він не розуміє суть пред`явленого обвинувачення. Зазначив, що він був керівником дочірнього підприємства «Тріада», а також являється керівником дочірнього підприємства Санітарно курортний департамент столиця регіон, а ОСОБА_5 не мала ніякого відношення до даного підприємства. У ТОВ компанії «Деткі» засновником було приватне підприємство центр бізнесу та відпочинку Столиця.

Обвинувачений не пам`ятає щодо дарування своєї частки. Обвинувачений зазначив, що не мав відношення до перерахованих коштів та йому не відомо, що з ними робили. Обвинувачений зазначив, що до ПП «Сім`я тревел» він не мав ніякого відношення та не пам`ятає хто був директором.

За змістом ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод, законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до частини 2 статті 17 КПК України, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

Згідно з частиною 1 статті 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Положеннями статті 25 КПК України передбачено обов`язок прокурора, слідчого в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Крім того, саме на них законом покладається обов`язок всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, відповідно до статті 9 КПК України.

Так, у статті 62 Конституції України закріплено, що ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчинені злочину. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Європейський Суд з прав людини зазначає, що принцип презумпції невинуватості вимагає, серед іншого, щоб, виконуючи свої обов`язки, судді не розпочинали розгляд справи з упередженої думки, що підсудний вчинив злочин, який йому ставиться в вину; обов`язок доказування лежить на обвинуваченні, і будь-який сумнів має тлумачитися на користь підсудного (п. 146 справи «Барбера, Мессегуз і Джабардо проти Іспанії» від 06.12.1998).

Згідно п. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1954 року кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено згідно закону.

Обвинувальний вирок може бути постановлений судом лише в тому випадку, коли вина обвинуваченої особи доведена поза розумним сумнівом.

У справах "Нечипорук і Йонкало проти України" від 21 квітня 2011 року та "Барбера, Мессеге і Ябардо проти Іспанії" від 06 грудня 1998 року Європейський Суд вирішив, що "суд при оцінці доказів керується критерієм доведеності винуватості особи "поза будь-яким розумним сумнівом" і така "доведеність може випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумцій, достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою" (п. 150, п. 253).

За правилами статті 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: 1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини, вчинення кримінального правопорушення); 2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; 3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; 4) обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; 5) обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання.

Відповідно до частини 1 статті 92 КПК України, обов`язок доказування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, передбачених статтею 91 КПК України, покладається на прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Тобто, обов`язок доказування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, покладається на сторону обвинувачення безпосередньо у судовому засіданні.

Згідно ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Так, на обґрунтування винуватості ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, сторона обвинувачення посилається на фактичні дані, які досліджені судом безпосередньо в судовому засіданні, та містяться в:

показаннях потерпілої ОСОБА_84 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що особисто з обвинуваченим не знайома. Зазначила, що вона купувала путівку до Болгарії, саме її син розраховувався за неї та завозив кошти в офіс, який знаходився недалеко від вокзалу. Він заплатив 500 євро та йому дали решту 60 євро. Потерпіла зазначила, що був підписаний договір з квитанціями, який оформлювала ОСОБА_12 , яка на той час працювала там менеджером та займалась оформленням та видачею документів.

Потерпіла зазначила, що раніше вже користувалася послугами ТОВ «Компанія Деткі». Потерпіла зазначила, що коли вони зрозуміли, що гроші їм не повернуть, вони почали звертатися до них кожен день, з питань про повернення коштів за путівку. Також телефонували ОСОБА_12 , яка спочатку відповідала на дзвінки, а потім перестала, офіс не працював.

Потерпіла повідомила, що договір підписувала менеджер ОСОБА_12 , а з іншого боку потерпіла, якій син привіз договір на підпис. Про умови договору потерпілій повідомила ОСОБА_12 у телефонному режимі, особисто в офісі потерпіла не була, грошові кошти передавав син потерпілої.

Потерпіла зазначила, що у зв`язку із не виконанням умов договору, вони намагалися зв`язатися з фірмою, але всі відповідальні за цю подію люди не бажали з ними розмовляти. Потерпіла зазначила, що візою займалася ОСОБА_12 та вона була відкрита.

Потерпіла повідомила, що паспорт повернули приблизно 14 серпня, син потерпілої домовився про зустріч з ОСОБА_12 та вона повернула йому паспорт.

Показаннях потерпілої ОСОБА_85 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що звернулась до агентства для придбання путівки для своєї дитини, оплата за путівку була здійснення в червні місяці. Потерпіла зазначила, що телефонувала в агенцію для того щоб їй надали путівки, але потерпілій повідомили, що путівка буде надана за кілька днів до виїзду.

Потерпіла зазначила, що на телефонні звідки відповідала менеджер ОСОБА_86 , а також вона приймала оплату за путівку та складала з потерпілою договір. Потерпіла зазначила, що знайомі їй сказали, що дана компанія не має права надавати путівки в Артек . Потерпіла повідомила, що особисто після цього не зустрічалась з представниками компанії «Деткі», до них звертався чоловік потерпілої та намагався повернути кошти.

Потерпіла зазначила, що про компанію знала давно, так як дитина неодноразово їздила відпочивати до Артека . Після того як дізналися, що офіційні путівки надаються лише офіційними представниками Артек , потерпіла зв`язалася з « Деткі » для отримання путівки.

Потерпіла зазначила, що ОСОБА_5 виписала їй гарантійний лист про повернення коштів.

Потерпіла повідомила, що грошові кошти оплачені за путівку повернуті не були.

Показаннях потерпілої ОСОБА_13 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що в 2013 році захотіла відправити свою дитину до літнього табору, в лютому 2013 року подивившись фірми в Інтернеті знайшла фірму «Деткі». Потерпіла приїхала у фірму де були дві дівчини, багато нагороду та заключила з ними договір, дитина повинна була поїхати літом. Потерпіла зазначила, що через місяць їй ніхто не зателефонував і вона вирішила сама вийти з ними на зв`язок, де їй повідомили, що потрібно привезти гроші на дорогу.

Потерпіла зазначила, що 7 липня та 6 серпня вона ще 2 рази здійснила оплату та її заспокоювали, що будемо їхати, їй зателефонують. Потерпіла зазначила, що ще хотіла їхати одна дівчинка і вона хотіла за неї домовитися щоб її донька та її подружка їхали разом в поїзді. Потерпілій повідомили щоб вона приїхали та віддала кошти за квиток, коли було оплачено їй сказали, що виїзд завтра та зустріч буде на вокзалі. На наступний день потерпілій зателефонували та повідомили, що потрібно оплатити ще раз. Потерпіла повідомила, що взяла адвоката та поїхали до офісу. В офісі був ОСОБА_6 , який наче був директором, він повідомив, що Артек загубив їхні кошти та потрібно оплатити ще раз, щоб дитина поїхала відпочивати.

Потерпіла зазначила, що вона потім напряму зв`язалася з Артеком , оплатила і дитина поїхала. Фірма «Деткі» обіцяла повернути гроші, але вони не були повернуті. Потерпіла зазначила, що спочатку вони відповідали на дзвінки, а потім перестали. Потерпіла телефонувала на телеканал, щоб вони приїхали розібралися, цивільний позов потерпіла до суду не подавала. Також повідомила, що є лист від Артеку , що ніякі кошти не були перераховані. Потерпіла зазначила, що фірма «Деткі» ввела її в оману та не повернули кошти.

Потерпіла повідомила, що про ліцензії та договори їй розповіла все менеджер і казала, що все буде добре, а коли сиділа в офісі вже з адвокатом у іншої дівчини виникла така ж ситуація, як у неї. Потерпіла зазначила, що точно договір не пам`ятає, а в офісі була рази два або три. Всі питання потерпіла обговорювала з менеджером ОСОБА_86 та всі контакти були з нею.

Потерпіла повідомила, що компанія «Деткі» гроші не повернула, гарантійних листів також не було. Коли потерпіла приїхала до офісу і поговорила з ОСОБА_7 відразу зателефонувала до міліції, а також зазначила, що її хвилює де її гроші.

Потерпіла повідомила, що до 2013 року вона не користувалася послугами компанії «Деткі». Зазначила, що договір підписувала менеджер ОСОБА_86 , а путівку їй не видали.

Потерпіла зазначила, що договір укладала з ТОВ «Деткі», з менеджером ОСОБА_12 , довіреність була перевірена. Потерпіла оплатила в лютому 2013 року, але за пів року вони так і не перерахували кошту «Артеку» і потім вводили в оману, зловживали довірою та не казали, що дитина не потрапить на відпочинок. Потерпіла вважає, що на момент укладання договору вони і не планували його дотримуватися, гроші так і не були повернуті.

Потерпіла зазначила, що загальною вартістю путівки було 13 000 грн., страхування 70 грн. та два платежі 1600 грн. за дорогу.

Показаннях потерпілої ОСОБА_29 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що в неї є договір щодо поїздки в табір «Какаду», а також є чеки про оплату путівки. Зазначила, що потерпілій мали зателефонувати за день до виїзду. Потерпіла повідомила, що коли їм ніхто не подзвонив, вона сама зателефонувала та їй сказали, що все скасовується. ПП «Сім`я тревел» видали документ про не можливість надання путівки і про повернення коштів, документ був підписаний ОСОБА_5 . В подальшому чоловік потерпілої звернувся з претензією щодо повернення коштів. Від ТОВ «Деткі» надійшов лист за підписом ОСОБА_5 про повернення коштів. Потерпіла повідомила, що її чоловік подав заяву до Оболонського районного суду про стягнення заборгованості, але справу закрили. Потерпіла зазначали, що дзвонила до фірми, але їй ніхто не відповідав, пізніше дізналася, що фірма закрилася.

Потерпіла повідомила, що на укладання та підписання договору приїжджала разом з чоловіком. Зазначила, що ПП «Сім`я тревел» не відмовлялась повернути кошти, але їх ніхто не повернув. Потерпіла запитувала у менеджера, яка була причина, що діти не поїхали до табору, їй повідомили що не знають. В подальшому потерпіла зв`язалася з іншими потерпілими та вони подали заяву.

Потерпіла зазначила, що вважає себе веденою в оману, грошей не було повернуто та не надано путівку.

Потерпіла зазначила, що крім договору та квитанцій нічого не отримувала.

Показаннях потерпілої ОСОБА_24 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що вона оплатила повну вартість путівки 27.03.2013 року. В подальшому звернулась до керівництва щоб повернути свої грошові кошти, так як її дитині потрібна була операція на серці, на яку потерпіла потім взяла кредит, так як ОСОБА_5 не повернула, кошти. Путівка була до ТОВ "Мандарин", вартість 9560 грн. потерпіла зазначила, що зверталась і до прокуратури та до міліції, але кошти так не повернули. До суду потерпіла цивільний позов не подавала.

Зазначила, що 29 числа їй було надано платіжне доручення, а з 08 червня вона зверталась до ОСОБА_5 щоб повернули кошти. Оформлювали документи працівники ТОВ "Деткі", був офіційний лист та звернення до керівництва з проханням повернути кошти, протягом 23 днів вони обіцяли повернути гроші.

Потерпіла повідомила, що вона уклала договір та офіційно перевела грошові кошти, 27 березня було надано рахунок, 29 потерпіла оплатила, а починаючи з 08 червня вона просила повернути кошти, дитина повинна була їхати в липні відпочивати, точніше 21 липня. Потерпіла зверталась про повернення грошових коштів з квітня цілих три місяців. Їй ніхто не казав що потрібно показати довідку з лікарні, але вона показала всі наявні довідки. Зазначила що розмовляла з ОСОБА_5 по телефону.

Потерпіла зазначила, що договору підписаного не має. Потерпіла зазначила, що її дитина вже вдруге їхала через цю компанію, і перший раз заключали договір, вдруге договір не підписували. Також повідомила, що планувала підписати договір, але не вдалося.

Показаннях потерпілої ОСОБА_54 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що в 2013 році її дитина потребувала оздоровлення, тому вони зайнялися пошуками фірми, яка організовує поїздки. Знайшовши фірму поїхали до них та уклали договір, відразу заплативши готівкою 18 920 гривень, дана подія була 9 липня та мав бути табір «Морський». Потерпіла повідомила, що їй зателефонував ОСОБА_6 та сказав, що сталася прикрість, що кошти не встигли дійти до Артека , і якщо вони ще раз готівкою внесуть ту саму суму то зможуть поїхати. Також потерпіла зазначила, що вона зателефонувала в « Артек » де їй повідомили, що їх і не було в списках.

Потерпіла повідомила, що вона телефонувала до фірми де її заспокоювали, але стало зрозуміло, що їх ввели в оману. Потерпіла зателефонувала до табору «Артек» де їм повідомили, що їх не зараховано, але запропонували заплатити готівкою, що вони і зробили. Потерпіла зазначила, що потім поїхала в фірму «Деткі» де вже сиділи інші потерпілі та заповнювали заяви. Було видано гарантійний лист про повернення коштів, але їх так і не повернули. Також потерпіла повідомила, що дзвонили з поліції та казали, що справу передадуть до суду.

Потерпіла зазначила, що їй не надавали путівку, тільки обіцяли, що вона буде. Потерпіла вважає такі дії шахрайством. Потерпіла їздила в «Артек» просила перевірити ще раз і було надано підтвердження, що гроші не зараховувались.

Потерпіла повідомила, що цікавилась у менеджера ОСОБА_33 чи бувають накладки та вона відповіла, що ні і в їх фірмі такого не буває. Гарантійний лист надала ОСОБА_5 .

Показаннях потерпілого ОСОБА_77 допитаного у судовому засіданні, який зазначив, що знайомий з обвинуваченими ОСОБА_7 та ОСОБА_5 . В 2013 році його донька приїхала до бабусі в місто Овруч на літні канікули та захотіла поїхати до дитячого табору. Через інтернет найшли компанію «Деткі». Потерпілий повідомив, що дитина вибирала, а він заплатив, так як повинна була бути добра програма на 25 днів. Потерпілий повідомив, що на 2 день зателефонувала дитина та сказала, що програми не має та їжі не вистачає. На третій день потерпілий зателефонував до компанії «Деткі» де його заспокоїли та сказали, що все буде добре, але нічого не змінилося, за програмою діти повинні були бути зайняті, але діти почали курити та вживати спиртні напої.

Потерпілий повідомив, що вожатих було 2 чи 3, за дітьми ніхто не слідкував. Також потерпілий дізнався з інтернету, що в таборі «Альфа» лікують туберкульоз. Потерпілий зазначив, що забрав дитину на 5 чи 6 день та написав заяву щодо не виконання обіцянок з приводу харчування, програми та відношення до дітей. В подальшому написав заяву до поліції щоб повернули кошти в розмірі 300 доларів.

Потерпілий зазначив, що донька мала бути в таборі з 01.08.13 по 25.08.13 року, а на справді була 5 днів орієнтовно. Путівку потерпілий оплачував грошовими коштами, не кредитною картою, сума була 300 доларів, по тому курсу. Як зазначив потерпілий кошти не було повернуто. Телефонував до компанії «Деткі» йому обіцяли виправити ситуацію.

Потерпілий повідомив, що його дитина поїхала до табору та згідно договору мало бути посилене харчування. Дитину з табору забрала мати потерпілого добровільно. Потерпілий зазначив, що путівку купував особисто. А також зазначив, що коли він приїхав в кінці серпня місяця то фірма була закрита, після того як забрали дитину.

Потерпілий повідомив, що путівка була до табору «Альфа», а поселили дитину в зовсім інший табір, це було за місцезнаходженням табору «Ялинка». Потерпілий зазначив, що претензії виключно до умов перебування в таборі, а також щодо неналежного виконання компанією «Деткі» свої обов`язків.

Потерпілий зазначив, що йому не відомо про інших учасників, його цікавить тільки власна дитина зазначив, що путівка була надана.

Показаннях представника потерпілого ОСОБА_92 допитаного у судовому засіданні, який зазначив, що особисто з обвинуваченими не знайомий. В 2013 році у представника були клієнти котрі хотіли відправити дитину на відпочинок і тому був укладений договір між Авент-Тур та фірмою «Деткі». В подальшому фірмі були перераховані кошти в сумі 17 217 грн. Представник потерпілого зазначив, що на наступний день йому зателефонувала колега та повідомила, що клієнтів не приймають в «Артек». ОСОБА_93 зателефонував ОСОБА_94 для пояснення ситуації. Представник повідомив, що ОСОБА_6 запропонував щоб клієнти наручно заплатили і потім з ними розберуться. Пізніше клієнт, який заплатив ще раз за дитину приїхав до ОСОБА_95 та обурювався.

Представник потерпілого повідомив, що він взяв у ОСОБА_5 гарантійний лист і вона показала наказ про призначення її директором, після отримання двох гарантійних листів нічого не відбувалося.

Представник потерпілого повідомив, що пізніше дізнався що вони «кинули» не тільки їх, а ще інших людей, які звернулися до Шевченківського відділку. Представник потерпілого зазначив, що намагався зв`язатися з ОСОБА_5 , але вона не брала слухавку. Також повідомив, що гроші так і не були повернуті.

Представник потерпілого повідомив, що у нього в Києві є філіал і співробітниця перевіряла чи працює компанія «Деткі» чи ні, а також вона отримувала гарантійні листи.

Представник потерпілого зазначив, що в договорі не було жодних гарантійних положень. Після подання заяви до поліції співробітник телефонував у фірму та приходив, але там нікого не було.

Представник потерпілого повідомив, що переговори проходили в телефонному режимі та укладання договору, уклав його співробітник представника. Зазначив, що « Артек » не мав права укладати договір з туристичними фірмами. Представник потерпілого повідомив, що його співробітник не перевіряв документи.

Представник потерпілого повідомив, що він розмовляв з ОСОБА_7 по телефону, спробував вирішити конфлікт, це було на наступний день.

Представник потерпілого повідомив, що йому було не відомо про те, що «Артек» укладає договори напряму без посередників.

Показаннях представника потерпілого ОСОБА_97 допитаної у судовому засіданні, яка зазначила, що в серпні 2015 року ОСОБА_98 повідомила, що має намір відправити дитину в табір, але ввечері перед відправленням зателефонувала в « Артек » де їй сказали, що немає оплати. Образу було за телефоновано ОСОБА_5 та 12 серпня особисто поїхали зустрітися з ОСОБА_5 , просили її подивитися чи надійшли кошти та підтверджено, що їй кошти надішли, але вона не відправила їх в «Артек» так як була зайнята. Представник зазначила, що вони попросили повернути кошти, але їм надали гарантійний лист. Потім до кабінету зайшов ОСОБА_6 і вони почали сперечатися та стало зрозуміло, що така ситуація не вперше, а кошти так і не були повернуті.

Представник потерпілого повідомила, що вони потім ходили до офісу, але там було зачинено та на дверях була інформація, що вони у відпустці. Представник зазначила, що вони зрозуміли що це були шахраї, пізніше вони перевірили тур тривалістю 21 день та передзвонили до « Артеку » де дізналися, що такої дати виїзду в них ніколи не було.

Представник потерпілого повідомила, що ОСОБА_5 надавала їм свій номер телефону, але через день телефон не відповідав, а потім номер став недійсним. Зверталися до слідчого, подали цивільний позов до нього, а потім і до суду.

Представник потерпілого повідомила, що по договору з ТОВ «Деткі» дитина не відпочила. Кошти перерахували до « Артеку », їх хватило на 7 днів.

Представник потерпілого повідомила, що вони просили уточнити ОСОБА_5 чи надходили кошти на рахунок, вона перевірила та сказала, що зайшли, але кошти не надійшли до « Артеку » бо вона була зайнята.

Також на підтвердження події злочину передбаченого ч.2 ст.190 КК України та вини ОСОБА_2 у його вчиненні прокурором надані суду та безпосередньо у судовому засіданні фактичні дані в досліджених документах, а саме: витяг з ЄРДР № 12013110100012606 від 07.08.2013 року; протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 07.08.2013 року прийнятої від ОСОБА_10 з додатками; заява ОСОБА_99 від 07.08.2013 року; договор поручения від 12.04.2012 р.; довіреність від 12.04.2012 року № 01/04/12; договор купли-продажи туристического продукта № 10 від 02.04.2012 р. з додатками; акт № 9/3 від 30.06.12 р.; акт № 9/1 від 30.06.12 р.; акт № 9/5 від 30.06.12 р.; лист від 12.12.2013 року № 59/12669; лист від січня 2014 року № 59; лист від 14.01.2014 року № 59/12606; протокол прийняття заяви ОСОБА_100 про вчинене кримінальне правопорушення від 08.08.2013 року; договір від 20.07.2013 року з додатками; протокол прийняття заяви ОСОБА_54 про вчинене кримінальне правопорушення від 08.08.2013 року; копія договору на придбання путівок від 09.07.2013 року; гарантійний лист від 02.08.2013 року; договор купли-продажи від 20.02.2009 р.; статут ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТКІ»; ліцензія серії АЕ № 185756; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 039514; справка № 4/13 від 09.08.2013 р.; лист ТОВ «Компанія Деткі» від 21.08.2013 року № 2013/08/21/1; протокол прийняття заяви ОСОБА_13 про вчинене кримінальне правопорушення від 08.08.2013 року; копія договору від 25.02.2013 року; копія квитанцій; копія гарантійного листа від 08.08.2013 року вих. № 2013/08/08/1; ліцензія серії АВ № 566751; лист ДПУ МДЦ «Артек» від 19.08.2013 року вих. № 01/11-593; копія акту № 001503 від 24 вересня 2013 р. перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів на підставі звернення ОСОБА_13 ; постанова № 000144 про накладання стягнень передбачених статтею 23 Закон України «Про захист прав споживачів» від 02.10.2013 р.; протокол прийняття заяви ОСОБА_71 про вчинене кримінальне правопорушення, від 08.08.2013 року; договір про надання банківської гарантії виконання зобов`язань від 19.03.2013 року; гарантія виконання зобов`язань № 239/13-Г; ліцензія серії АВ № 392348; наказ № 5 від 20.02.2008 р., про вступ на посаду Директора ТОВ «Компанія Деткі»; свідоцтво серії НОМЕР_1 ; довідка АА № 635310 з ЄДРПОУ; довідка про взяття на облік платника податків від 27.02.2008 р. № 2445; повідомлення про взяття на облік юридичної особи від 09.11.2006 р.; свідоцтво № 37731119 про реєстрацію платника податку на додану вартість; протокол прийняття заяви ОСОБА_64 про вчинене кримінальне правопорушення, від 15.08.2013 року; договір від 20.07.2013 року з додатками; протокол прийняття заяви ОСОБА_77 про вчинене кримінальне правопорушення, від 16.08.2013 року; договір про придбання путівок від 30.07.2013 року; копія квитанції від 30.07.2013 року; відповідь на запит дві 08.01.2013 року № 5; договір № 1 про співпрацю між дитячим санаторієм «Ялинка» та ПП «Сім`я Тревел» від 10.05.2012 року; заява про порушення кримінальної справи від ОСОБА_101 , від 19.08.2023 р.; агентський договір № 031/0013 від 20.06.2013 року; рахунок-фактура № СФ-000313 від 21.06.2013 року;квитанція від 24.06.2023 р.; гарантійний лист від 12.08.2013 року вих. № 2013/08/12/1; протокол прийняття заяви ОСОБА_78 про вчинене кримінальне правопорушення, від 14.09.2013 року; заява про вчинення кримінального правопорушення, від ОСОБА_45 , від 12.09.2013 р.; квитанція від 19.06.2013 р.; обьяснительная записка від ОСОБА_5 , від 04.07.2013 року; гарантийное письмо от 25.07.2013 вих. № 2013/07/25/1; договір придбання путівок від 19.06.2013 року; заява ОСОБА_48 про вчинення кримінального правопорушення, від 13.09.2023 року; заявление ООО «Авеста-тур» от 16.07.2013 г. № 2; гарантийное письмо от 24.07.2023 р. вих. № 2013/07/24/1; гарантійний лист від 16.07.2013 року № 2013/07/16/1; наказ № 5 від 20.02.2008 р.; агентський договір № 014/2013 від 08.07.2013 року; рахунок фактура № СФ-000285 від 08.07.2013 р.; заявка на бронирование туристического обслуживания от 08.07.2013 г.; претензия от ОСОБА_102 , от 23.07.2013 года; расписка ОСОБА_102 от 06.08.2013 г.; платіжне доручення № 64 від 10.07.2013 року; заява ОСОБА_51 від 13.09.2013 року про вчинення кримінального правопорушення; заявление ОСОБА_51 от 16.07.2013 г. № 2; заява про відкриття кримінальної справи по факту шахрайства від 16.09.2013 року; договір на придбання путівок від 11.03.2013 року; квитація від 11.03.2013 року; гарантійний лист від 25.07.2023 року № 2013/07/25/1; протокол прийняття заяви ОСОБА_35 про вчинене кримінальне правопорушення, від 10.10.2013 року; копія квитанції від 04.07.2013 року; договір на придбання путівок від 04.06.2013 року; рахунок фактура № СВ-000280 від 04.07.2013 року; протокол прийняття заяви ОСОБА_29 про вчинене кримінальне правопорушення, від 15.10.2013 року; договір на придбання путівок від 04.06.2013 року; копія квитанції від 17.06.2023 року; повідомлення від 09.08.2013 року № 2013/08/09/1; лист директора дитячого табору «Какаду» від 30.12.2013 р. вих. № 77; заява ОСОБА_26 від 23.09.2013 року про вчинення кримінального правопорушення; договір на придбання путівок від 15.04.2013 року; квитанція від 15.04.2013 року; справка № 3/13 от 09.08.2013 г.; протокол прийняття заяви ОСОБА_24 про вчинене кримінальне правопорушення, від 07.11.2013 року; квитанція № 821/з3 від 29.03.2013 року; квитанція № 821/з4 від 29.03.2013 року; заява карасик від 13.06.2013 року; лист ОСОБА_24 до ОСОБА_5 від 05.07.2013 року; выписной эпикриз из истории болезни № 2067/1099М; видаткова накладна № РН-0000392 від 09.07.2013 року; договір на туристичне обслуговування від 18.07.2013 року, складений між ОСОБА_57 та ТОВ «Компанія Деткі», з додатками; платіжне доручення № Р24А148766975150411 від 09.07.2013 року; заява ОСОБА_57 від 10.10.2023 року про вчинення злочину; договір на туристичне обслуговування від 18.07.2013 року між ОСОБА_57 та ТОВ «Компанія Деткі», з додатками; платіжне доручення № Р24А148766975150411 від 09.07.2013 року; протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від ОСОБА_84 , від 25.10.2023 року; договір на туристичне обслуговування від 06.08.2013 року між ОСОБА_103 та ТОВ «Компанія Деткі», з додатками; квитанція від 06.08.2013 року; лист ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві від 22.10.2013 року № 3147/9/26-55-18-06-09, з додатком; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ», за 1, 2 квартал 2013 року; лист заступника начальника слідчого відділення 1-го відділу Шевченківського РУГ МВС України в м. Києві ОСОБА_104 до т.в.л. генерального директора ДПУ «МДЦ» Артек» Косих, від 19.09.2013 року № 59/12669; протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення, від ОСОБА_19 , від 13.11.2013 року; заява ОСОБА_19 , про вчинення кримінального правопорушення, від 13.11.2013 року; інформація по операції по рахунку НОМЕР_2 ; заява ОСОБА_105 про вчинення злочину, від 08.11.2023 року; рахунок фактура № СФ-000262 від 11.06.2013 року; Претензія ОСОБА_105 від 30.08.2013 року; платіжне доручення № 92, від 12.06.2013 року; роздруківка банківського рахунку № НОМЕР_3 ПАТ «Кредобанк», що належить ПП «Компанія Деткі»; роздруківка банківського рахунку № НОМЕР_4 ПАТ «Кредобанк», що належить ПП «Сім`я Тревел», протоколи огляду від 14.06.2014 року; заява ОСОБА_17 про вчинення кримінального правопорушення від 15.03.2013 року; договір на придбання путівок від 27.03.2013 року між ОСОБА_17 та ТОВ «Компанія Деткі»; заява ОСОБА_106 про вчинення кримінального правопорушення; договір на придбання путівок від 27.03.2013 року між ОСОБА_106 та ТОВ «Компанія Деткі»; платіжне доручення № 7 від 15.03.2013 року; розписка ОСОБА_2 , від 22.06.2013 року, про отримання заяви ОСОБА_106 ; заява про відкриття поточного рахунку; договір № 26009000227519 банківського рахунку суб`єкта господарювання від 22.12.2011 року; виписка по рахунку № НОМЕР_5 ; статут ПП «Сім`я Тревел»; договір № 26009000227379 банківського рахунку суб`єкта господарювання від 22.12.2011 року; договір № 26009000227381 банківського рахунку суб`єкта господарювання від 22.12.2011 року; протокол № 1 установчих зборів Засновників та учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 12.01.2006 р.; протокол № 9 установчих зборів Засновників та учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 30.01.2008 р.; повідомлення про реєстрацію страхувальника від 17.01.2006 р.; повідомлення № 10,30968; лист ОСОБА_5 від 21.12.2011 року № 2011/12/21/1; опитувальник для юридичних осіб; картка із зразками підписів і відбитка печатки ТОВ «Кампанія Деткі»; заяви ТОВ «Компанія Деткі», про відкритя поточного рахунку в ПуАТ «Ерсте Банк», від 22.12.2011 року; копії електронного файлу-відповіді; виписка по рахунку № НОМЕР_6 ; виписка по рахунку № НОМЕР_7 ; клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів від 14.04.2014 року; ухвала суду по справі № 761/11104/14-к; протокол виїмки від 14.05.2014 року; опис речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді, суду; лист Держтуризмкурорту від 03.02.2014 року № 335/60/3-14; витяг з наказу Держтуризмкурорту від 03.02.2014 року № 12; службова записка завідувача Сектору з питань безпеки та інформації в туризмі ОСОБА_107 ; акт про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов провадження тур операторської діяльності № 12 від 31.12.2014 року; акт проведення планової/позапланової перевірки додержання ліцензіатом Ліцензійних умов провадження тур операторської діяльності від 31.01.2014 року № 11; наказ Держтуризмкурорту від 31.01.2014 року № 11; посвідчення Держтуризмкурорту від 31.01.2014 року № 10; розпорядження Держтуризмкурорту від 27.11.2013 року № 1; акт проведення планової/позапланової перевірки додержання ліцензіатом Ліцензійних умов провадження тур операторської діяльності від 22.11.2013 року № 3; посвідчення Держтуризмкурорту від 18.11.2013 року № 3; наказ Держтуризмкурорту від 18.11.2013 року № 134; повідомлення Держтуризмкурорту від 05.11.2013 року № 1316/60/4-13; клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів від 14.04.2014 року; ухвала по справі № 761/11111/14-к; ухвала по справі № 761/11108/14-к; документи надані ПАТ «Кредобанк», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Горького, 91/14, на підставі виконання ухвали суду по справі № 761/11111/14-к, про тимчасовий доступ до документів; довідка АА № 369571 з ЄДРПОУ; повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ»; наказ № 1 від 05.04.2011 року; рішення № 2 засновника (учасника) ПП «Євро-тур Україна» від 21.01.2011 року; анкет-опитувальник ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ»; акт встановлення та початковий пуск системи «Клієнт-Інтернет-Банк» від 19.04.2011 року; договір про надання послуг в системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Інтернет-Банк» від 19.04.2011 року; додатковий договір до Договору про оплату банківських послуг у формі пакету послуг від 19.04.2011 року; договір банківського рахунка від 19.04.2011 року; наказ № 1 від 17.01.2006 року, про призначення ОСОБА_5 директором ТОВ «Компанія Деткі»; договір банківського рахунка від 01.02.2006 р. з додатком; договір про надання послуг в системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Інтернет-Банк» від 10.05.2006 р. з додатком; анкета-опитувальник ТОВ «Компанія Деткі»; акт про передачу системи «Клієнт-Інтернет-Банк» від 16.11.2012 року; анкета-уточнення даних ТОВ «Компанія Деткі»; заява про відкриття поточного рахунку ТОВ «Компанія Деткі» у ВАТ «Кредобанк»; договір банківського рахунка від 18.03.2009 р., з додатком; протокол № 9 загальних зборів учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 30.01.2008 р.; рішення № 49 власника Дочірнього підприємства «Санаторно-курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» від 30.01.2008 р.; рішення № 9 власника Дочірнього підприємства «ДКП Тріада» від 30.01.2008 р.; наказ № 4 від 19.02.2008 р., про звільнення ОСОБА_2 з посади директора ТОВ «Компанія Деткі»; лист ТОВ «Компанія Деткі» від 29.01.2008 р. № 01/08; розпорядження про відкриття рахунків від 17.10.2007 року; додатковий договір до договору банківського рахунку від 16.02.2006 р.; акт генерації нового ключа до системи «Клієнт-Інтернет-Банк» від 12.07.2007 р.; свідоцтво № 37731119 про реєстрацію платника податку на додану вартість; лист ОСОБА_2 до ВАТ «Кредобанк» від 22.02.2007 р. № 2/07; довідка про взяття на облік платника податків від 31.01.2007 р.; довідка № 84 з ЄДРПОУ; наказ № 20 від 01.12.2006 р; протокол № 5 загальних зборів Засновників та Учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 01.12.2006 р.; лист ОСОБА_108 до ВАТ «Кредобанк» від 07.12.2006 р. № 63/06; заява про відкриття поточного рахунку від 27.11.2006 р.; договір банківського рахунка від 27.11.2006 р. з додатком; протокол № 4 загальних зборів учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 09.08.2006 р.; наказ №16 від 10.08.2006 р.;наказ № 17 від 10.08.2006 р.; акт встановлення та початковий пуск системи «Клієнт-Банк» від 04.05.2006 р.; договір про надання послуг в системі «Клієнт-Банк» від 04.05.2006 р.; довідка № 138 З ЄДРПОУ; страхове свідоцтво ТОВ «Компанія Деткі»;повідомлення № 10,30968; проткол № 1 установчих зборів Засновників та Учасників ТОВ «Компанія Деткі» від 12.01.2006 р.; протокол виїмки в порядку тимчасового доступу до речей і документів від 28.05.2014 року; опис речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали суду, від 21.05.2014 року; картка із зразками підписів і відбитка печатки ПП «Сім`я Тревел»; Опитувальний для юридичних осіб ПП «Сім`я Тревел»; лист ОСОБА_5 від 21.12.2011 р. вих. № 2011/12/21/1 до АТ «ЕРСТЕ БАНК»; наказ № 1 про призначення директора ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ» від 05.04.2011 р.; рішення № 2 засновника (учасника) ПП «Євро-тур Україна» ОСОБА_5 від 21.01.2011 року; клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів від 05.05.2014 року; ухвала суду по справі № 761/12927/14-к від 07.05.2014 р.; лист т.в.о. Генерального директора ДПУ «МДЦ «Артек» ОСОБА_109 від 27.09.2013 року № 01/11-679; лист т.в.о. Генерального директора ДПУ «МДЦ «Артек» ОСОБА_109 від 27.09.2013 року № 01/11-753; лист від 17 жовтня 2013 року за № 59/12669 про надання інформації щодо провадження № 12013110100012669 за фактом шахрайських дій посадових осіб ТОВ «Компанія ДЕТКІ»; договір № 540 купівлі-продажу путівок від 28 грудня 2009 року; договір № 289 купівлі-продажу путівок від 28 травня 2010 року; договір поручення № 322 від 21 червня 2010 року; договір № 483 купівлі-продажу путівок від 07 серпня 2013 рок; договір № 762 купівлі-продажу путівок від 01 серпня 2012 року; лист ОСОБА_5 від 21.08.2013 року № 2013/08/21/1; гарантія виконання зобов`язань № 410/11-Г; наказ № 1 про призначення ОСОБА_5 директором ПП «Сім`я тревел», від 05.04.2011 року; довіреність № 01/04/13 від 29.03.2013; довіреність № 04/04/13 від 29.03.2013; агентський договор № 52 от 05.11.2007 г.; договор купли-продажи от 20.02.2009 г.; свідоцтво про державну реєстрацію ФОП ОСОБА_5 ; довідка ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ» від 20.08.2013 року вих. № 2013/08/20/1; картка рахунку :311 ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ» за 03.07.12 - 16.07.12; договір купівлі-продажу путівок № 540 від 28.12.2009 р.; договір купівлі-продажу путівок від 28.05.2010 року; договор поручение № 322 від 21.06.2010 р.; договор купли-продажи путевок № 483 від 07.08.2013 року; договор купли-продажи путевок от 07.08.2013 года; рішення щодо отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за результатом розгляду запиту від 24.10.2013 року № 7158277, з додатками; інформаційні довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_5 ; відомості з інформаційного фонду ЦБД Державного реєстру фізичних осіб Міндоходів України про анкетні дані працюючих співробітників, які перебувають у трудових відносинах на підприємстві «Компанія Деткі»; лист з управління ДАІ ГУ МВС України від 25.10.2013 року № 10/3055; лист ПП «СІМ`Я ТРЕВЕЛ» щодо наявності розрахункових рахунків; лист ТОВ «Компанія Деткі» щодо наявності розрахункових рахунків; повідомлення про підозру від 24.06.2014 року, складене відносно ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 190 КК України; повідомлення про підозру від 26.06.2014 року, складене відносно ОСОБА_2 за ч. 2 ст. 190 КК України; витяг з кримінального провадження № 12015100100003778; витяг з кримінального провадження № 12015100100005741; постанову про об`єднання матеріалів досудових розслідувань від 18.08.2015 року; протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від ОСОБА_110 , від 31.03.2015 року; заява ОСОБА_110 від 31.03.2015 року про вчинення кримінального правопорушення, з додатками; агентський договір № 020/2012 від 05.04.2012 року; агентський договір № 021/2013 від 04.06.2013 року; квитанція від 23.07.2013 року (без номеру); платіжне доручення № 48 від 01.08.2013 року; гарантійний лист від 08.08.2013 року № 2013/08/08/1; рапорт слідчого ОСОБА_111 про виявлення кримінального правопорушення, від 20.05.2015 року; відповідь на запит № 144-2015 від 02.06.2015 р.; повідомлення про підозру від 19.08.2015 року, складене відносно ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 190 КК України; характеристика на ОСОБА_2 від 25.07.2014 року; довідка № 329264 з КМПКЛ «Соціотеріпія» відносно ОСОБА_2 .

Суд, проаналізувавши та оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, перевіривши та оцінивши усі доводи учасників судового провадження, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 370 КПК України, обґрунтованим є рішення ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 цього Кодексу.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 94 КПК України, жоден доказ не має наперед встановленої сили. При постановленні вироку суд за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин кримінального провадження в їх сукупності, керуючи законом, повинен оцінити кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного рішення та для вирішення питань, зазначених у ст. 374 КПК України.

Усі сумніви щодо доведеності обвинувачення, якщо їх неможливо усунути, повинні тлумачитись на користь обвинуваченого. Коли зібрані у справі докази не підтверджують обвинувачення і всі можливості збирання додаткових доказів вичерпані, суд зобов`язаний постановити виправдувальний вирок.

Суд, безпосередньо, всебічно, ретельно, дослідивши всі обставини кримінального провадження та оцінивши кожний наданий доказ з точки зору належності, допустимості та достовірності, а сукупність наданих стороною обвинувачення доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, дійшов висновку, що в судовому засіданні не доведено вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України обвинуваченим ОСОБА_7 , виходячи із наступного.

З об`єктивної сторони шахрайство полягає у заволодінні майном або придбанні права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. В результаті шахрайських дій потерпілий - власник, володілець, особа, у віданні або під охороною якої знаходиться майно, добровільно передає майно або право на майно винній особі.

Суб`єктивною стороною є прямий умисел, корисливі мотив і мета, тобто особа має усвідомлювати, що посягає на чужу власність, на яке вона не має ніякого права, заволодіває чужим майном шляхом обману, передбачає спричинення матеріальної шкоди в певному розмірі і бажає завдати таку шкоду.

При цьому під прямим умислом слід розуміти таке психічне ставлення особи до діяння і його наслідків, при якому особа усвідомлювала суспільно-небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно-небезпечні наслідки і бажала їх настання.

Обов`язковими суб`єктивними ознаками шахрайства є корисливий мотив - спонукання до незаконного збагачення за рахунок чужого майна та корислива мета - збагатитися самому або незаконно збагатити інших осіб, в долі яких зацікавлений винний.

Крім цього, корисливий мотив, у кримінально-правовому розумінні, являє собою прагнення, спонукання особи до незаконного збагачення (як свого, так і третіх осіб) за рахунок вчинення протиправних дій у відношенні інших осіб, суспільства або держави, який може розцінюватись як прагнення задовольнити індивідуальну життєву потребу винного або іншої особи (групи осіб) шляхом завідомо протиправного, передбаченого кримінальним законом, заволодіння чужим майном чи чужими майновими правами, або шляхом звільнення від майнових зобов`язань та зменшення витрат; а також як прагнення протиправно задовольнити потребу винного в набутті майнових цінностей, майнових прав або в звільненні від майнових зобов`язань для особистої вигоди або наживи.

За дослідженими матеріалами провадження судом не було встановлено, що ОСОБА_6 мав будь-який умисел і корисливий мотив на вчинення злочину, та не доведено, що він взагалі заволодів будь-яким чужим майном.

Так, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

Стандарт доведення поза розумним сумнівом означає, що сукупність обставин справи, встановлена під час судового розгляду, виключає будь-яке інше розумне пояснення події, яка є предметом судового розгляду, крім того, що інкримінований злочин був вчинений і обвинувачений є винним у вчиненні цього злочину.

Поза розумним сумнівом має бути доведений кожний з елементів, які є важливими для правової кваліфікації діяння: як тих, що утворюють об`єктивну сторону діяння, так і тих, що визначають його суб`єктивну сторону.

Це питання має бути вирішено на підставі безстороннього та неупередженого аналізу наданих сторонами обвинувачення і захисту допустимих доказів, які свідчать за чи проти тієї або іншої версії подій.

Обов`язок всебічного і неупередженого дослідження судом усіх обставин справи у цьому контексті означає, що для того, щоб визнати винуватість доведеною поза розумним сумнівом, версія обвинувачення має пояснювати всі встановлені судом обставини, що мають відношення до події, яка є предметом судового розгляду. Суд не може залишити без уваги ту частину доказів та встановлених на їх підставі обставин лише з тієї причини, що вони суперечать версії обвинувачення. Наявність таких обставин, яким версія обвинувачення не може надати розумного пояснення або які свідчать про можливість іншої версії інкримінованої події, є підставою для розумного сумніву в доведеності вини особи.

Для дотримання стандарту доведення поза розумним сумнівом недостатньо, щоб версія обвинувачення була лише більш вірогідною за версію захисту. Законодавець вимагає, щоб будь-який обґрунтований сумнів у тій версії події, яку надало обвинувачення, був спростований фактами, встановленими на підставі допустимих доказів, і єдина версія, якою розумна і безстороння людина може пояснити всю сукупність фактів, установлених у суді, - є та версія подій, яка дає підстави для визнання особи винною за пред`явленим обвинуваченням.

Суд вважає за необхідне зазначити, що безпосередність дослідження доказів означає звернену до суду вимогу закону про дослідження ним всіх зібраних у конкретному кримінальному провадженні доказів шляхом допиту обвинувачених, потерпілих, свідків, експерта, огляду речових доказів, оголошення документів, відтворення звукозапису і відеозапису тощо. Ця засада кримінального судочинства має значення для повного з`ясування обставин кримінального провадження та його об`єктивного вирішення. Безпосередність сприйняття доказів дає змогу суду належним чином дослідити і перевірити їх (як кожний доказ окремо, так і у взаємозв`язку з іншими доказами), здійснити їх оцінку за критеріями, визначеними у частині 1 статті 94 КПК України, і сформувати повне та об`єктивне уявлення про фактичні обставини конкретного кримінального провадження.

Недотримання засади безпосередності призводить до порушення інших засад кримінального провадження: презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини, забезпечення права на захист, змагальність сторін та свобода в поданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (пункти 10, 13, 15 статті 7 КПК України). Тому засада безпосередності виступає необхідним елементом процесуальної форми судового розгляду.

Суд зазначає, що 14.01.2022 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , обвинувачену у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.190, ч. 2 ст. 190 КК України, було звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження з цих підстав закрито.

В той же час обвинувачений ОСОБА_6 висловим бажання продовжувати розгляд кримінального провадження з метою доведення своєї невинуватості у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень.

Як вбачається з пред`явленого ОСОБА_94 обвинувачення, 12 січня 2006 року Дочірнє підприємство «Санаторно - курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» в особі ОСОБА_5 та Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_2 заснували ТОВ «Компанія Деткі», предметом діяльності якого була посередницька діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб`єктів туристичної діяльності, а також посередницька діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг. 30 січня 2008 року Дочірнє підприємство «Санаторно - курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» в особі ОСОБА_5 та Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_2 здійснили дарування своїх часток у Статутному капіталі ТОВ «Компанія Дєткі» юридичній особі ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця» засновником якого є ОСОБА_6 після чого було затверджено Статут ТОВ «Компанія Деткі» в новій редакції. Відповідно до наказу №5 від 20 лютого 2008 року на посаду директора ТОВ «Компанія Деткі» вступила ОСОБА_5 .

В той же час, судом встановлено, що обвинувальному акті, складеному щодо ОСОБА_2 містяться недостовірні дані щодо фактичних обставин справи.

Так, в обвинувальному акті зазначано, що 30 січня 2008 року Дочірнє підприємство «Санаторно - курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» в особі ОСОБА_5 та Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_2 здійснили дарування своїх часток у Статутному капіталі ТОВ «Компанія Дєткі» юридичній особі ПП «Центр бізнесу та відпочинку «Столиця» засновником якого є ОСОБА_6 , після чого було затверджено Статут ТОВ «Компанія Деткі» в новій редакції.

Вказана інформація не відповідає дійсносності, оскільки, як вбачається з документів наданих прокурором Дочірнє підприємство «ДКП Тріада» в особі ОСОБА_112 , а не ОСОБА_2 здійснили дарування своїх часток у Статутному капіталі ТОВ «Компанія Дєткі».

Вказаний факт підтверджується наявним в матеріалах кримінального провадження рішенням № 9 власника Дочірнього підприємства «ДКП Тріада» ОСОБА_112 , від 30.01.2008 р., з якого вбачається, що ОСОБА_113 володіє 100 % у статутному капіталі Дочірнього підприємства «ДКП Тріада». Вказаним рішенням було подаровано частку Дочірнього підприємства «ДКП Тріада» у статутному капіталі ТОВ «Компанія Деткі» юридичній особі ПП «Центр бізнесу та відпочинку Столиця».

Вказане також підтверджується статутом ТОВ «Компанія Деткі» в новій редакції від 30.01.2008 року (дата реєстрації 07.02.2008 р.).

З вказаного документу вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Деткі» засновується без правового попередника, відповідно до Цивільного Кодексу України», Господарського кодексу України та Закону України «Про господарські Товариства».

В розділі 4 вказаного статуту зазначено, що Засновником та Учасником Товариства виступає юридична особа.

Засновником та учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Деткі" виступає:

1) Юридична особа - Приватне підприємство "Центр бізнесу та відпочинку "Столиця" в особі директора ОСОБА_114 , ідентифікаційний код юридичної особи 25267543, місцезнаходження юридичної особи - 03150, м.Київ, вул. Анрі Барбюса, 1 112, місце проведення державної реєстрації - Печерська районна у місті Києві державна адміністрація, дата проведення державної реєстрації 19.09.1997 р., номер запису 10701200000007037.

Також з рішення № 49 власника Дочірнього підприємства «Санаторно-курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» ОСОБА_112 , від 30.01.2008 р. вбачається, що ОСОБА_113 володіє 100 % у статутному капіталі Дочірнього підприємства «Санаторно-курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони». Вказаним рішенням було подаровано частку Дочірнього підприємства «Санаторно-курортний Департамент профспілок «Столиця-Регіони» у статутному капіталі ТОВ «Компанія Деткі» юридичній особі ПП «Центр бізнесу та відпочинку Столиця».

Отже відомості зазначені в обвинувальному акті, стосовно того, що ОСОБА_6 є засновником ТОВ «Компанія Деткі» не відповідає дійсності.

Крім того, матеріали кримінального провадження не містять жодного доказу того, що ОСОБА_6 був працівником вказаного товариства.

Натомість директором ТОВ «Компанія Деткі», як і ПП «Сім`я Тревел», про діяльність яких за період з червня 2012 року вказується в обвинувальному акті була ОСОБА_5 .

В той же час судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_6 був співзасновником ТОВ «Компанія Деткі» з 12.01.2006 року по 30.01.2008 р., що підтверджується статутом ТОВ «Компанія Деткі» від 12.01.2006 р., який з 30.01.2008 року, а саме з моменту прийняття статуту в новір редакції є недійсним. Крім того обвинувачений ОСОБА_6 з 01.12.2006 р. до 19.02.2008 року займав посаду директора ТОВ «Компанія Деткі», що підтверджується наказом № 04 від 19.02.2008 року, відповідно до якого ОСОБА_6 знінає з себе обов`язки директора ТОВ «Компанія Деткі».

Крім того обвинуваченому ОСОБА_94 інкримінується вчинення злочинів у період з червня 2012 року, тобто після виходу ОСОБА_2 із складу засновників та припинення трудових відносин з ТОВ «Компанія Деткі».

Отже будь-яка причетність обвинуваченого ОСОБА_2 до діяльності ТОВ «Компанія Деткі», з 19.02.2018 року судом не встановлена, та не підтверджується жодним доказом.

Варто зазначити, що товариство вважається створеним з моменту його державної реєстрації. Таким чином, до моменту державної реєстрація товариства, особа є засновником, а після створення товариства вже набуває статус учасника. Відповідно усі особи, які набули право участі у товаристві після його державної реєстрації є учасниками. Особливість відповідальності засновників та учасників залежать від їхнього статусу.

Засновники несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями, що виникли до державної реєстрації товариства при будь-яких обставинах. Якщо їхні дії будуть схвалені іншими засновниками, що буде оформлено відповідним рішенням, такі засновники звільняються від відповідальності, а зобов`язання переходять до господарського товариства.

Отже сам факт перебування особи в статусі засновка не призводить до його безумовної відповідальності за дії учасників такого товариства.

Крім того обвинуваченому ОСОБА_94 інкримінується причетність до незаконної діяльності ПП «Сім`я Тревел».

До матеріалів кримінального провадження прокурором долучено фотокопію статуту ПП «Сім`я Тревел» в новій редакції від 21.01.2011 року.

З вказаного документу вбачається, що засновником ПП «Сім`я Тревел», є громадянка України ОСОБА_5 .

Також, прокурором долучено наказ № 1 від 05.04.2011 року, відповідно до якого ОСОБА_5 вступила на посаду директора ПП «Сім`я тревел» з 05.04.2011 року.

Отже з матеріалів кримінального провадження не вбачається будь-яка причетність ОСОБА_2 , до діяльності вказаного підприємства, оскільки останній не був ані працівником ані засновником вказаного підприємства.

Також про непричетність ОСОБА_2 до вчинення інкримінований йому кримінальних правопорушень свідчать договори, які були складені між потерпілими та ТОВ «Компанія Деткі», ПП «Сім`я Тревел», які не місять жодних відомостей про ОСОБА_2 , як особи уповноваженої на складання договору та жодних підписів останнього.

Натомість усі долучені договори містять підписи абож ОСОБА_5 , або ж менеджера уповноваженого заключати договори в інтересах ПП «Сім`я тревел» або ТОВ «Компанія Деткі».

Крім того потерпілі ОСОБА_13 , ОСОБА_54 , ОСОБА_74 , представник потерпілого ОСОБА_93 , представника потерпілого ОСОБА_97 , під час допиту в судовому засіданні зазначили, що бачили ОСОБА_2 в офісі «Компанії Деткі», або ж спілкувались з ним, з приводу повернення грошових коштів.

В той же час матеріали кримінального провадження не місять доказів того, що останій був уповноважений представляти інтереси ПП «Сім`я тревел» або ТОВ «Компанія Деткі», а відтак відсутні підстави вважати, що останній був обізнаний в діяльності вказаних юридичних осіб, або міг керувати ними.

Інші потерпілі, допитані в судовому засіданні, про ОСОБА_2 , як особу причетну до скоєння кримінального правопорушення не згадували.

Отже сама по собі розмова потерпілих та представників потерпілих з ОСОБА_7 , не свідчить про причетність останнього до можливої незаконної діяльності ПП «Сім`я тревел» або ТОВ «Компанія Деткі».

Також в обвинувальному акті зазначено, що засновник ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_6 та директор ТОВ «Компанія Деткі» ОСОБА_5 керуючись корисливими мотивами та прагненням до незаконного збагачення, розробили спільний злочинний план, відповідно до якого вони за допомогою заснованих ними юридичних осіб під час здійснення законної їх діяльності під привидом надання туристичних послуг будуть також вчиняти незаконні дії, направленні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) своїх клієнтів.

Разом з тим, прокурором не доведено наявність попередньої змови ОСОБА_115 та ОСОБА_2 на вчинення кримінальних правопорушень. Будь-яких відомостей про таку змову матеріали кримінального провадженя не містять, та вони не викладені в пред`явленому обвинуваченні.

Так само не вказано в чому саме полягали незаконні дії ОСОБА_2 , та яка була його роль в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях.

Отже вочевидь наявність складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України - шахрайство вчинено повторно, за попередньою змовою групою осіб, передбачає наявність та доведення поза розумними сумнівами кількох обставин, а саме наявність прямого умислу на вчинення кримінального правопорушення, реальне вчинення дій з реалізації саме цього умислу, наявність змови групи осіб, та навність повторності таких дій.

В той час, як згідно наданих прокурором доказів, які були досліджені судом, встановлено, що ОСОБА_6 не був причетний до діяльності ТОВ «Компанія Дєткі» та ПП «Сім`я тревел», описаної в обвинувальному акті.

Крім того прокурором не зазначено, які саме дії вчиняв ОСОБА_6 на реалізацію злочинного умислу та в чому полягала попередня змова ОСОБА_2 та ОСОБА_5 .

Також судом були вжиті всі можливі засоби виклику потерпілих та свідків в судові засідання, шляхом направлення повісток та встановлення місця знаходження останніх, однак здійснити допит усіх потерпілих та свідків не виявилось за можливе, з підстав, що не залежали від суду.

Крім того, обов`язок виклику потерпілих та свідків покладався на прокурора, однак останній жодних активних дій, спрямованих на виклик таких осіб в судове засідання не здійснив.

Суд зазначає, що презумпція невинуватості є одним із основних принципів сучасного кримінального провадження. Вказане положення закріплено в п.2 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, в якій зазначено, що кожен обвинувачений в скоєнні кримінального правопорушення вважається невинним, до тих пір поки його винність не буде встановлена в законному порядку.

На підставі наведеного, провівши судовий розгляд даного кримінального провадження, відповідно до положень ст. 337 КПК України, згідно з якими судовий розгляд проводиться лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акту, дотримуючись принципів змагальності сторін та свободи в подані ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості, дотримуючись принципу диспозитивності, а саме: діючи в межах своїх повноважень та компетенції, вирішуючи лише ті питання, що винесені на розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створив необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, у зв`язку з чим не наділений повноваженнями за власною ініціативою ініціювати проведення певних слідчих /розшукових/ дій, оскільки функції державного обвинувачення, захисту та судового розгляду не можуть покладатися на один і той самий орган, суд приходить до висновку про те, що докази здобуті під час досудового розслідування не доводять вини обвинуваченого, позиція сторони обвинувачення фактично є припущенням, а відтак прокурором не доведено, що ОСОБА_7 було вчинено кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ст. 62 Конституції України, ст. 17 КПК України, в основу вироку можуть бути покладені тільки достовірні докази, досліджені в судовому засіданні. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності обвинувачення, якщо їх неможливо усунути, повинні тлумачитись на користь обвинуваченого. Коли зібрані по справі докази не підтверджують обвинувачення і всі можливості збирання додаткових доказів вичерпані, суд зобов`язаний ухвалити виправдувальний вирок.

Згідно з положеннями ч.1 ст. 373 КПК України, виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що: 1) вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа; 2) кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим; 3) в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.

Таким чином, з урахуванням викладеного раніше, в ході судового розгляду, за наслідками всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ наданий сторонами обвинувачення та захисту з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, суд приходить до висновку, що висунуте ОСОБА_94 обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, не знайшло свого підтвердження, оскільки доказів наявності в діянні ОСОБА_2 складу кримінального правопорушення, стороною обвинувачення не надано та судом не виявлено, в зв`язку з чим суд вважає за необхідне в силу презумпції невинуватості, закріпленої у ст.62 Конституції України, виправдати обвинуваченого на підставі п.2 ч.1 ст. 373 КПК України, оскільки у судовому засіданні не було доведене, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України, було вчинено обвинуваченим ОСОБА_7 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 5, 6 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод, ст. 62 Конституції України, ст.ст. 2, 17, 22, 23, 24, 83, 84, 91, 92, 94, 95, 98, 100, 337, 369-373, 376 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, та на підставі п. 2 ч. 1 ст. 373 КПК України виправдати у зв`язку з недоведеністю вчинення кримінального правопорушення обвинуваченим.

Цивільні позови, заявлені в межах кримінального провадження № 12013110100012606 від 07.08.2013 року, до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити без розгляду.

Речові докази залишити в матеріалах кримінального провадження.

Процесуальні витрати, пов`язані з проведенням експертиз, віднести на рахунок держави.

На вирок можуть бути подані учасниками судового провадження апеляційні скарги до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з моменту його проголошення, а особою, яка перебуває під вартою, - в той же строк із моменту отримання його копії. Якщо вирок ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 117213941
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку