open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

19 лютого 2024 рокусправа № 380/3113/24

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Костецький Н.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Галицько-Франківського об`єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (вул. Батуринська, 2, м. Львів, код ЄДРПОУ 09696635) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання до вчинення дій,-

в с т а н о в и в:

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Галицько-Франківського об`єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у якій позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Галицько-Франківського об`єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яка полягає у ненаданні військовозобов`язаному майору юстиції запасу ОСОБА_1 на підставі абз.6 ч.1 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 р. № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно його заяви від 13.12.2023 р., відстрочки від призову за мобілізацією на особливий період під час дії правового режиму воєнного стану;

- зобов`язати Галицько-Франківський об`єднаний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, надати військовозобов`язаному майору юстиції запасу ОСОБА_1 на підставі абз.6 ч.1 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 р. № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно його заяви від 13.12.2023 р., відстрочку від призову за мобілізацією на особливий період під час дії правового режиму воєнного стану.

Ухвалою суду від 13.02.2024 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу 5-денний строк з дня вручення такої ухвали на усунення недоліків шляхом подання до суду платіжного документа про сплату судового збору.

15.02.2024 до суду від представника позивача надійшло клопотання на виконання ухвали суду від 13.02.2024, у якому просить приєднати до справи копію тимчасового посвідчення військовозобов`язаного офіцера запасу ТП № 962/1, виданого 18 січня 2023 року ОСОБА_1 . Галицько-Франківським ОРТЦК та СП, на підтвердження віднесення ОСОБА_1 до військовозобов`язаних осіб та його звільнення від сплати судового збору на підставі п. 12 ч. 1 ст. 5 Закону України від 8 липня 2011 року №3674-VI «Про судовий збір».

Надаючи оцінку виконанню позивачем ухвали від 13.02.2024 про залишення позовної заяви без руху, суд зазначає таке.

Пунктом 12 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 №3674-VI встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у справах, пов`язаних з виконанням військового обов`язку, а також під час виконання службових обов`язків.

Відповідно до ч. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII, щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники особи, які підлягають приписці до призовних дільниць; призовники особи, приписані до призовних дільниць; військовослужбовці особи, які проходять військову службу; військовозобов`язані особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави; резервісти особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Отже, оскільки військовозобов`язані та резервісти не є військовослужбовцями, законодавець виділив їх в окрему категорію осіб, звільнених від сплати судового збору під час призову на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори.

Із долученої представником позивача до клопотання копії тимчасового посвідчення військовозобов`язаного офіцера запасу ТП № 962/1 від 18.01.2023, виданого Галицько-Франківським ОРТЦК та СП, судом встановлено, що позивач є військовозобов`язаним. Водночас, представником позивача не надано суду доказів, що позивач як військовозобов`язаний є призваним на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори.

З наведеного суд робить висновок, що пільги зі сплати судового збору, визначені п. 12 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», на позивача не поширюються.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

Оскільки позивач, у наданий судом строк, не усунув недоліки позовної заяви, яка залишена без руху, зазначена позовна заява та додані до неї матеріали підлягають поверненню згідно з п. 1 ч. 4 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 8 ст. 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє його права на повторне звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст. 169, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Галицько-Франківського об`єднаного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання до вчинення дій - повернути позивачу.

Копію ухвали про повернення позовної заяви невідкладно надіслати особі, яка її подала, разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами.

Повернення позовної заяви не позбавляє права позивача повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з дати підписання ухвали.

Повний текст ухвали складено 19.02.2024 року.

СуддяКостецький Назар Володимирович

Джерело: ЄДРСР 117080490
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку