open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 760/5850/23

Провадження № 2/344/568/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

15 лютого 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого - судді Антоняка Т.М.

за участю секретаря Мрічко Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» про повернення депозитного вкладу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся з позовом до Солом`янського районного суду міста Києва Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» про повернення депозитного вкладу.

Ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва від 20 березня 2023 року цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» про повернення депозитного вкладу передано за підсудністю на розгляд Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.07.2023, справу передано у провадження судді Антоняку Т.М.

Ухвалою від 31 липня 2023 року справу прийнято до провадження.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач вказав, що він є членом кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» відповідно до договору про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок № 63/09-20/В10. Відповідно до умов Договору № 63/09-20/В10, член Кредитної спілки вносить строковий внесок (вклад) на депозитний рахунок до Спілки, а Спілка приймає Вклад на строк (24 місяці) вказаний у п. 1.2. Договору та зобов`язується на умовах і в порядку, передбачених Договором повернути Члену КС Вклад та виплачувати проценти за ставку, передбачену пунктом 1.3. цього договору. Пунктами 1.2., 1.2.1., 1.2.2,1.3 даного договору визначено наступне: Строк Вкладу становить 24 місяців, у зв`язку з чим Договір діє до «07» вересня 2022 року. Дата внесення Вкладу - «07» вересня 2020 року. Сума депозитного вкладу поповнювалася ним протягом дії Договору, сукупна сума внесків на сьогоднішній день складає: 28 604 грн. 30 коп., підтвердженням чого є копії квитанцій про поповнення депозитних внесків. Датою повернення Вкладу є наступний день після дня закінчення строку дії договору, тобто планова дата повернення Вкладу - «08» вересня 2022 року. Процентна ставка за Вкладом встановлюється у розмірі 13,5 % річних, з виплатою процентів щомісячно «08» числа на вимогу Члена КС. З настанням терміну повернення Вкладу, Вклад повертається члену КС разом із нарахованими, але не виплаченими процентами.

Позивач зазначає, що по закінченню строку дії договору він неодноразово звертався до Відповідача з вимогою повернути йому грошові кошти за депозитним договором, однак його вимоги було залишено без задоволення. У зв`язку з наявним порушенням його прав він був вимушений звернутися до Національного банку України для повідомлення останнього про порушення умов чинного законодавства. Національним банком України було повідомлено, що з 31.03.2022 року Комітет з нагляду, керуючись пунктом 14 розділу VII Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», прийняв рішення № 21/578-рк про виключення СК «ЕКСПРЕС КРЕДИТ ЮНІОН» з Державного реєстру фінансових установ та анулювання свідоцтва про реєстрацію фінансової установи. Посилаючись на те, що Відповідач в порушення умов депозитного договору не повертає належні грошові кошти, Позивач звернувся до суду за захистом своїх прав.

Позивач подав заяву про розгляд справи без його участі позивача. Вимоги позову підтримує, просить позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача не прибув у судове засідання, належно повідомлявся про час і місце розгляду справи. У строк, встановлений судом відповідач відзив на позов не подав, будь-яких інших клопотань та заяв від нього не надходило, відтак у відповідності до ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням положень ст. 280 ЦПК України суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею ч. 1 ст. 5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 07 вересня 2021 року між кредитною спілкою «Експрес кредит юніон» та ОСОБА_1 укладено Договір № 63/09-20/В10 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок (а.с. 14-16).

За умовами даного Договору вкладник вносить строковий вклад на депозитний рахунок до спілки, а спілка приймає вклад і зобов`язується повернути його Вклад та виплачувати проценти із розрахунку 13,5 % річних.

Пунктом 1.2 Договору сторони погодили, що договір укладено строком на 24 місяці.

Дата внесення вкладу 07.09.2020 року. Датою повернення вкладу 08.09.2022 року.

Як слідує з матеріалів справи, сума депозитного вкладу поповнювалася позивачем протягом дії Договору, що підтверджено долученими копіями квитанцій про поповнення депозитних внесків на загальну суму 108 640 грн. 90 коп. (а.с. 17-23).

Позивач звертався до Відповідача з вимогою про повернення грошових коштів за договором, однак такі вимоги було залишено без задоволення.

Підстави виникнення цивільних прав та обов`язків визначені в статті 11 Цивільного кодексу України, зокрема з договорів та інших правочинів.

Відповідно до частини 1 статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Загальні умови виконання зобов`язань визначено статтею 526 ЦК України.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту (частина 1 статті 527 ЦК України).

Згідно з частиною 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Боржник, який прострочив виконання зобов`язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала після прострочення (частина 1, 2 статті 612 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 23 Закону України «Про кредитні спілки» внески (вклади) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також нарахована на такі кошти та пайові внески плата (проценти) належать членам кредитної спілки на праві приватної власності.

Кожний член кредитної спілки має право одержати належні йому кошти, зазначені в частині першій цієї статті, у порядку і строки, які визначені відповідно до частини сьомої статті 10 цього Закону, статуту кредитної спілки або укладеними з членом кредитної спілки договорами (абзац 3 частини другої статті 23 Закону України «Про кредитні спілки»).

Відповідно до частини сьомої статті 10 Закону України «Про кредиті спілки» у разі припинення членства фізичної особи у кредитній спілці вступний внесок їй не повертається. Повернення обов`язкового пайового та інших внесків, крім вступного внеску, провадиться в порядку, передбаченому статутом кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після прийняття загальними зборами або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення. Повернення вкладів провадиться за взаємною згодою сторін або не пізніше строку, передбаченого відповідним договором.

За своєю правовою природою договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок має багато спільного з договором банківського вкладу. Тому допустимим є застосування аналогії закону щодо прогалин правового регулювання відносин за договорами про залучення внеску (вкладу), які укладаються кредитними спілками.

За змістом частини першої статті 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов`язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Вклад (депозит) це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору (стаття 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

Згідно з частиною першої статті 1060 ЦК України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

Порядок надання депозитних послуг кредитними спілками визначений Правилами здійснення депозитних операцій для кредитних спілок, затвердженими розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 30 грудня 2011 року № 821 (далі Правила), відповідно до яких операції, які здійснюються із внесками (вкладами) на депозитні рахунки та включають залучення і виплату грошових коштів, нарахування та виплату процентів за такими внесками (вкладами), що підлягають обов`язковій фіксації в комплексній інформаційній системі кредитної спілки. Сума внеску (вкладу) на депозитний рахунок, строки дії договору залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок, умови залучення та повернення внеску (вкладу) на депозитний рахунок, а також нараховані на такі внески (вклади) на депозитний рахунок проценти (плата) визначаються між кредитною спілкою та членом кредитної спілки на договірних умовах. Договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок укладається в письмовій формі. Нарахування процентів визначається умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок. Кредитні спілки повертають внески (вклади) на депозитні рахунки та сплачують нараховані проценти у строки, що визначені умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок між вкладником і кредитною спілкою. Кредитна спілка виплачує вкладникові проценти на суму внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок у розмірі, який встановлюється в договорі про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Таким чином, судом встановлено, що на час звернення до суду, відповідачем, незважаючи на вимогу позивача про повернення вкладу, не повернуто позивачу вклад (внесок) за Договором в загальній сумі 108 640 грн. 90 коп.

За таких обставин, у зв`язку з невиконанням відповідачем взятих на себе з зобов`язань, що призводить до порушення майнових прав позивача, суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для стягнення з відповідача в користь позивача заборгованості, що складається із вкладу 108 640 грн. 90 коп.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд з урахуванням задоволення позову відповідно до ст. 141 ЦПК України, вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати по справі у розмірі 1083,72 грн. за подання позовної заяви до суду.

Відповідно до статті 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво в суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Пунктом 1 частини третьої статті 133 ЦПК України визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 137 ЦПК України визначено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Згідно з частиною другою статті 137 ЦПК України для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до частини третьої цієї статті для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката, виходячи із положень частини четвертої статті 137 ЦПК України має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до частини п`ятої статті 137 ЦПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина шоста статті 137 ЦПК України).

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторонасплатила абомає сплатитиу зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Судом встановлено, що між ОСОБА_1 та ТОВ «АМАДЕО ПРАВО» в особі директора Колосюка О.М., 02.12.2022 року було укладено Договір про надання юридичних послуг (а.с. 29-30), за умовами якого сторони погодили, що за надання професійної правничої допомоги Замовник ( ОСОБА_1 ) своєчасно сплачує Виконавцю послуги, зазначені у п. 1.2 Договору.

Актами приймання-передачі від 02.12.2022 та від 09.02.2023 підтверджено повне та належним чином виконання умов Договору від 02.12.2022 року (а.с. 33, 34).

На підтвердження понесених витрат на отримання професійної правничої допомоги суду надано копію прибуткових касових ордерів на суму 5000 грн. та на суму 5500 грн. (а.с. 31, 32).

Виходячи з предмета та підстав даного позову, значення справи для сторін та конкретні обставини справи, обсяг виконаних адвокатом робіт, виходячи також із загальних засад законодавства щодо справедливості, добросовісності та розумності, принципу співмірності, враховуючи критерій обґрунтованості та доцільності понесених позивачем витрат, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення вимоги щодо стягнення з відповідача витрат на правничу (правову) допомогу у розмірі 10 500 грн. Такий розмір витрат, на думку суду, є цілком обґрунтованим та пропорційним до предмета задоволеного позову.

На підставі викладеного, відповідно до статті 10, 23 Закону України «Про кредитні спілки», ст.ст. 11, 526, 610, 625, 1058, 1060 Цивільного Кодексу України, керуючись ст. ст. 4, 7, 10, 12, 13, 76, 77, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280-282, 430 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» про повернення депозитного вкладу - задовольнити.

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес кредит юніон», місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 32, код ЄДРПОУ 39045012 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , вклад за Договором № 63/09-20/В10 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок від 07 вересня 2020 року у розмірі 108 640 (сто вісім тисяч шістсот сорок) гривень 90 копійок.

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес кредит юніон», місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 32, код ЄДРПОУ 39045012 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , понесені витрати на оплату судового збору у розмірі 1083 (одна тисяча вісімдесят три) гривні 72 копійки та понесені витрати на оплату правничої допомоги у розмірі 10 500 (десять тисяч п`ятсот) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Антоняк Т.М.

Повний текст рішення складено та підписано 19.02.2024 року.

Джерело: ЄДРСР 117065662
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку