open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Єдиний унікальний номер №943/840/22

Провадження №1-кс/943/13/2024

29 січня 2024 року м. Буськ

Слідчий суддяБуського районногосуд Львівськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,за участіпрокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання начальника Буського відділу Золочівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про скасування арешту майна,-

встановив:

Начальник Буського відділу Золочівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про зняття арешту майна у кримінальному провадженні №12022142170000027 від 12.07.2022 за ознаками кримінального правопорушення, а саме кримінального проступку, передбаченого ч.2 ст.358 КК України.

Прокурор підтримав подане клопотання та просив скасувати арешт на вказане майно.

Дослідивши матеріали клопотання приходжу до висновку, що таке підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Так, 12.07.2022 на адресу Золочівської окружної прокуратури Львівської області із Управління Служби безпеки України у Львівській області надійшли матеріали за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 358 КК України, а саме підроблення офіційних документів юридичною особою.

Сектором дізнання відділення поліції №2 Золочівського РВП Головного управління Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, зареєстрованого в ЄРДР за №12022142170000027, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 358 КК України.

Встановлено, що на території ПрАТ «Буський Агротехсервіс» у м. Буськ, по вул. Січових Стрільців, 6 Золочівського району Львівської області перебуває вантажний транспортний засіб марки «VOLVO FH 42T» із напівпричепом спеціальним фургон-рефрижератор марки «KRONE SD», який в`їхав на територію України з Республіки Білорусь 24.02.2022 через митний кордон України в пункті пропуску «Краківець-Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці.

Відповідно до свідоцтв про реєстрацію вищевказаних транспортних засобів країна реєстрації Республіка Білорусь, власник - «ТОРГОВО-ПРОИЗВОДСТВЕННОЕ УНИТАРНОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ «АУДИТ-Б» БАЙГОЛОВА БОРИСА ВИТАЛЬЕВИЧА», м. Молодечно, вул. Великий Гостинец, 159В Мінської області республіки білорусь.

Відповідно до свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів з`ясовано, що вантажний транспортний засіб в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» Vin-код НОМЕР_1 з державним номерним знаком Республіки Білорусь НОМЕР_2 року випуску та напівпричіп фургон-рефрижератор марки «KRONE SD» серійний номер НОМЕР_3 з державним номерним знаком Республіки Білорусь НОМЕР_4 року випуску.

Проте, на даний час невстановленими особами здійснено демонтаж номерних знаків із вказаних транспортних засобів та наявний номерний знак на вантажному автомобілі та напівпричепі WGR VW06 Республіки Польща.

Відповідно до наявної інформації, номерний знак Республіки Польща НОМЕР_5 належить легковому транспортному засобу марки «VOLVO 440», який в`їхав на територію України 19.08.2014. Напівпричіп фургон-рефрижератор опломбований митними пломбами, проте, відповідно до інформації Львівської митниці Державної митної служби України процедури митного оформлення в Україні не проходили.

Окрім цього, невстановленими особами здійснено демонтаж номерних знаків із вказаного транспортного засобу з метою приховування країни державної приналежності та уникнення можливого арешту транспортного засобу, як майна країни-учасниці військової агресії проти України. В подальшому зазначений транспортний засіб планується реалізувати без документального оформлення по агрегатно, в розібраному стані.

12.07.2022 в ході проведення огляду місця події на території ПрАТ «Буський Агротехсервіс», що знаходиться за адресою: м. Буськ, вул. Січових Стрільців, 6 Золочівського району Львівської області, працівниками поліції виявлено та вилучено вантажний транспортний засіб в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» білого кольору з державним номерним знаком Республіки Польща НОМЕР_5 в зчеплені із напівпричепом фургона-рефрижератора марки «KRONE SD» білого кольору з державним номерним знаком Республіки Польща НОМЕР_5 , які були замінені із державних номерних знаків республіки білорусь із А6581Е-5 та АТ6839-5 на державні номерні знаки Республіки Польща НОМЕР_5 . Оглядом місця події встановлено, що вантажному транспортному засобу в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» присвоєно номер НОМЕР_1 та напівпричіпу фургон-рефрижератор марки «KRONE SD» присвоєно номер НОМЕР_3 .

12.07.2022 постановою дізнавача вантажний транспортний засіб в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» із напівпричепом фургона-рефрижератора марки «KRONE SD» визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №12022142170000027.

12.07.2022 ухвалою слідчого судді Буського районного суду Львівської області на вказаний транспортний засіб в складі сідлового тягача в зчепленні із напівпричепом фургоном-рефрижератором накладено арешт.

13.07.2022, на підставі ухвали слідчого судді Буського районного суду Львівської області від 12.07.2022 працівниками поліції проведено огляд даного транспортного засобу, виявлено та в подальшому вилучено державні номерні знаки республіки білорусь А6581 Е-5, АТ6839-5; документи, зокрема: товаро-транспортну накладну, квитанції, копію паспорту громадянина республіки білорусь на ім`я ОСОБА_4 , протоколи про адміністративне правопорушення, копію свідоцтва про державну реєстрацію комерційної організації, мастичну печатку з відтиском УП «АУДИТ-Б», копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, відповідно до яких власником вантажного транспортного засобу та напівпричепа вказано: «ТОРГОВО-ПРОИЗВОДСТВЕННОЕ УНИТАРНОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ «АУДИТ-Б» ОСОБА_5 », м. Молодечно, вул. Великий Гостинец, 159В Мінської області республіки білорусь.

13.07.2022 постановою дізнавача вищевказані документи та предмети визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №12022142170000027.

14.07.2022 ухвалою слідчого судді Буського районного суду Львівської області на вищевказані документи та предмети накладено арешт.

До матеріалів кримінального провадження долучено копії документів, а саме: копію паспорта громадянина республіки білорусь ім`я ОСОБА_4 ; копію посвідчення № НОМЕР_6 про реєстрацію вантажного транспортного засобу марки «VOLVO FH42T» 2020 року випуску д.н.з. НОМЕР_7 сіро-бежевого кольору він код НОМЕР_1 вантажний сідловий тягач; копію посвідчення № НОМЕР_8 про реєстрацію напівпричепа спеціального фургон-рефрижератор марки «KRONE SD» 2019 року випуску д.н.з. НОМЕР_9 -5 білого кольору він код НОМЕР_3 , завірених печаткою УП «АУДИТ-Б» власником яких є «ТОРГОВО-ПРОИЗВОДСТВЕННОЕ УНИТАРНОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ «АУДИТ-Б» ОСОБА_5 », м. Молодечно, вул. Великий Гостинец, 159В Мінської області республіки білорусь; копію Ліцензії та Свідоцтва про державну реєстрацію комерційної організації «Унитарное Предприятие «АУДИТ-Б».

Осіб, причетних до вчинення даного кримінального проступку не встановлено, жодній особі підозру про вчинення даного кримінального правопорушення не повідомлено, клопотання про скасування арешту та повернення майна у вигляді вантажного транспортного засобу з напівпричепом не надходили.

Відповідно до ст. 16 КПК України, позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до положень ст.170КПК України арештом майна являється тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном щодо якого існують сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, можливої конфіскації майна, який скасовується у встановленому порядку.

Арешт майна допускається з метою: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації майна; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов). Арешт накладається на майно будь-якої фізичної особи чи юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначених у ст. 98 КПК України. Завданням арешту майна являється запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження. Настання негативних наслідків за результатами накладення арешту на вказане майно для інших осіб не передбачається.

Згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Указом Президента України Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України 06.11.2023 №734/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», який затверджений Законом України № 3429-IX 08.11.2023 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 16 листопада 2023 року строком на 90 діб, воєнний стан в Україні на даний час триває.

В умовах військового стану органи поліції діють відповідно до ст.ст.8, 65 Конституції України, ст.ст.5,6,17 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», ч. 1 ст. 17 Закону України «Про оборону України», ст. 17 Закону України « Про основи національного спротиву», п. 24 ч. 1 ст.23, ч. 2 ст.24 Закону України « Про національну поліцію».

Відповідно до статті 41 Конституції України, пункту 4 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», частини другої статті 4 «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», Указу Президента України від 06.11.2023 №734/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України № 3429-IX 08.11.2023, у випадках отримання згоди у власників арештованого майна на його перерахування на користь ЗСУ, відразу звертатися до суду у порядку ст. 174 КПК України про скасування арешту майна та перерахування його на рахунки Збройних сил України.

Враховуючи вищевикладенета те,що предметомкримінального правопорушенняє транспортнийзасіб вантажний автомобільу складісідлового тягачаз напівпричепом,власник якоговідсутній,встановити йогоне можливотак,як відповідновін вилученийз цивільногообороту,а відтакнеобхідно вирішитипитання продолю речовогодоказу,а томукеруючись171-174КПК України та Законом України «Про правовий режим воєнного стану», частини другої статті 4 «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», Указу Президента України від 06.11.2023 №734/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України № 3429-IX 08.11.2023 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», такий слід звернути в дохід держави та передати на користь ЗСУ, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст.170 - 174,372,376 КПК України, слідчий суддя -

ухвалив:

Клопотання задоволити.

Скасувати арешт майна у кримінальному провадженні №12022142170000027 від 12.07.2022, який накладений ухвалою слідчого судді Буського районного суду Львівської області від 12.07.2022, а саме:

- вантажний транспортний засіб в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» 2020 року випуску д.н.з. НОМЕР_10 -5 сіро-бежевого кольору він код НОМЕР_1 ;

- напівпричіп спеціальний фургон-рефрижератор марки «KRONE SD» 2019 року випуску д.н.з. НОМЕР_9 -5 білого кольору він код НОМЕР_3 .

Звернути зазначене майно, а саме:

- вантажний транспортний засіб в складі сідлового тягача марки «VOLVO FH 42Т» 2020 року випуску д.н.з. НОМЕР_10 -5 сіро-бежевого кольору він код НОМЕР_1 ;

- напівпричіп спеціальний фургон-рефрижератор марки «KRONE SD» 2019 року випуску д.н.з. НОМЕР_9 -5 білого кольору він код НОМЕР_3 ,

в дохід держави та передати на користь Збройних сил України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 116598576
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку