open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

провадження №2/279/134/24

Справа № 279/6768/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2024 року м.Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Волкової Н.Я., з секретарем Волкович Н.В., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін цивільну справу №279/6768/23 за позовом Товариства зобмеженою відповідальністю"Спеціалізованемисливське господарствоУшомир"до ОСОБА_1 про стягнення збитків,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, зазначивши, що 19.01.2023 року о 09 год. 20 хв. ОСОБА_1 здійснив незаконне добування однієї особи самця дикої козулі за допомогою петель з стального дроту, які поставив у місці переходів тварин за декілька днів перед цим біля села Калинівка Коростенського району Житомирської області, в мисливських угіддях ТОВ "СМГ "Ушомир" на території Ушомирської ОТГ, що є порушенням ст.14,20 ЗУ "Про мисливське господарство та полювання", чим вчинив правопорушення, передбачене ст.85 ч.2 КУпАП. 19.01.2023 року було внесено відомості до ЄРДР за №12023065490000021 за ознаками злочину, передбаченого ст.248 ч.1 КК України та в ході досудового розслідування було встановлено, що до порушення правил полювання, яке мало наслідком добування тварин, а саме самця козулі причетний ОСОБА_1 , який при наданні пояснень працівникам поліції підтвердив, що саме він ставив петлі на даній території. Постановою дізнавача СД Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області від 28.02.2023 року вищевказане кримінальне провадження закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, у зв`язку з відсутністю складу злочину та направлено копію даної постанови та матеріали кримінального провадження контролюючим органам для вирішення питання про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності. Постановою Житомирського апеляційного суду від 30.08.2023 року у справі №278/2046/23 відповідача визнано винним у вчиненні адіміністративного правопорушення, передбаченого ст.85 ч.2 КУпАП. На підставі рішення 5-ї сесії 5-го скликання Житомирської обласної ради №138 від 09.11.2006 року, Товариство з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване мисливське господарство Ушоми" є користувачем мисливських угідь, на території яких було вчинено дане адміністративне правопорушення. Незаконним добуванням однієї особи самця дикої козулі за допомогою петель з стального дроту користувачу мисливських угідь ТОВ "СМГ Ушомир" було заподіяно майнову шкоду, що згідно такси для обчислення розміру відшкодування збитків завданих внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання становить 32000 грн.. На підставі вищевикладеного просить стягнути з відповідача на користь ТОВ "Спеціалізоване мисливське господарство Ушомир" збитки, завдані унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання у розмірі 32000 грн. та понесені судові витрати.

Справа розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Відповідач належним чином повідомлявсяпро судовий розгляд справи (направлення копії ухвали про відкриття провадження у справі за місцем реєстрації відповідача та оголошення на сайті судової влади),відзив напозов таінших заяв, клопотаньне подав.

Дослідивши письмові матеріали справи та проаналізувавши їх в сукупності, суд дійшов висновку про наступне :

Судом встановлено, 19.01.2023 року о 09 год. 20 хв. ОСОБА_1 здійснив незаконне добування однієї особи самця дикої козулі за допомогою петель з стального дроту, які поставив у місці переходів тварин за декілька днів перед цим блія села Калинівка Коростенського району Житомирської області, на території Ушомирської ОТГ, що є порушенням ст.ст.14,20 ЗУ "Про мисливське господарство та полювання", чим вчинив правопорушення, передбачене ст.85 ч.2 КУпАП. Постановою Житомирського апеляційного суду від 30.08.2023 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.85 ч.2 КУпАП, провадження у справі закрито на підставі п.7 ч.1 ст.247 КУпАП у зв`язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Рішенням п`ятої сесії V скликання від 09.11.2006 року №138 надано мисливські угіддя товариству з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване мисливське господарство "Ушомир" терміном на 25 років загальною площею 22504,1 га, які розташовані на території Коростенського району, тобто позивач являється користувачем мисливських угідь, на території яких було вчинено дане адміністративне правопорушення.

Відповідно до обгрунтованого розрахунку, проведеного ст.держінспектором ОНПС ДЕІ Поліського округу Федорчуком С.М., про розмір збитків завданих внаслідок незаконного добування одного самця козулі європейської, проведеного згідно наказу Міністерства охорони навколишнього середовища України від 19.06.2017 р. №301/222 "Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України), загальний розмір шкоди становить 32000 грн..

Згідно з ч.6ст. 82 ЦПК України, постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Положенням ст. 30 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (далі Закон) передбачено, що користувачі мисливських угідь мають право на відшкодування збитків від порушників правил полювання за добуті незаконним шляхом тварини.

Відповідно до ч.1, п.2 ч.1 ст. 42 Закону порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України. Відповідальність за порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання несуть особи, винні, зокрема, у порушенні правил полювання.

Відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання, здійснюється добровільно або за рішенням суду відповідно до законодавства за затвердженими в установленому порядку таксами, а за їх відсутності за розрахунком користувачів мисливських угідь. Кошти за відшкодування збитків зараховуються на рахунок користувача мисливських угідь, якому заподіяні збитки (ст. 43 вказаного Закону).

Відповідно до ч.2,3 ст.20 Закону дії, зазначені впунктах 1-8цієї статті, відповідно до законодавства кваліфікуються як незаконне полювання. Особи , винні у незаконному полюванні,несуть відповідальністьзгідно іззаконами. Виявлені тварини (або їх частини) та знаряддя добування таких тварин, законність набуття яких не підтверджена відповідними документами, вважаються незаконно добутими.

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України 19.06.2017 № 301/222 "Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України" розмір стягнення за незаконне добування або знищення звіра козулі за одну особину становить 32000 грн..

Відповідно до частин 1, 2 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Зазначена норма передбачає презумпцію вини. Якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є правовою підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

У п. 2 постанови № 6 від 27 березня 1992 року Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» роз`яснено, що розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком дії джерела підвищеної небезпеки, незалежно від наявності вини.

Так, під час вирішення спорів про відшкодування шкоди за ст.1166 ЦК України доказуванню підлягає факт спричинення шкоди, протиправність дій заподіювача шкоди і його вина, причинний зв`язок між протиправною дією та негативними наслідками. Відсутність хоча б одного з таких елементів виключає відповідальність за заподіяння шкоди. Деліктна відповідальність за загальним правилом настає лише за наявності вини заподіювача шкоди.

У деліктних правовідносинах на позивача покладається обов`язок довести наявність шкоди та її розмір, протиправність поведінки заподіювача шкоди та причинний зв`язок такої поведінки із заподіяною шкодою.

Для таких відносин є характерним застосування презумпції вини заподіювача шкоди, відповідно до якої не позивач доводить вину відповідача, а відповідач доводить відсутність своєї вини, а усі інші умови застосування такого виду цивільно-правової відповідальності підлягають доведенню у повному обсязі позивачем, який наполягає на наявності підстав для задоволення такого позову.

Судові витрати підлягають стягненню відповідно до ст.141ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.263-265 ЦПК України, ст.1166 ЦК України, ст.20,30,42,43 Закону України "Про мисливське господарство та полювання",

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване мисливське господарство Ушомир" збитки, завдані внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання, у розмірі 32000 (тридцять дві тисячі) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване мисливське господарство Ушомир" 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні судових витрат.

Рішення можебути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване мисливське господарство Ушомир", місце знаходження: 11571, Житомирська область, Коростенський район, с. Ушомир, вул. Молодіжна, 34, код ЄДРПОУ 33374132.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ,останнє відомемісце проживання: АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_1 .

Суддя Волкова Н.Я.

Джерело: ЄДРСР 116569622
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку