open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2024 рокуЛьвівСправа № 380/15841/21 пров. № А/857/15101/23

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії :

головуючого судді:Гуляка В.В.

суддів: Ільчишин Н.В., Коваля Р.Й.

за участі секретаря судового засідання: Скрутень Х.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області,

на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 11 липня 2023 року з розгляду заяви заінтересованої особи ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження (суддя Клименко О.М., час ухвалення не зазначений, місце ухвалення м.Львів, дата складання повного тексту 14.07.2023),

в адміністративній справі №380/15841/21 за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області,

про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 07 грудня 2021 року в адміністративній справі №380/15841/21 частково задоволено позов ОСОБА_2 . Визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області щодо відмови у проведенні ОСОБА_2 перерахунку та виплати з 01 квітня 2019 року пенсії на підставі довідки Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 15 липня 2021 року №С/1701 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 з урахуванням окладу за посадою, військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення і премії. Зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 з 01 квітня 2019 року на підставі довідки Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 15 липня 2021 року №С/1701 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 з урахуванням окладу за посадою, військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення і премії, та здійснити виплату з урахуванням виплачених сум. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на користь ОСОБА_2 908 грн. сплаченого судового збору.

25.02.2022 Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі №380/15841/21 на виконання цього рішення Львівського окружного адміністративного суду від 07.12.2021 року щодо зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 з 01 квітня 2019 року на підставі довідки Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 15 липня 2021 року №С/1701 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 з урахуванням окладу за посадою, військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення і премії, та здійснити виплату з урахуванням виплачених сум.

26 січня 2023 року державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Львівській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відкрито виконавче провадження №70810274 з виконання виконавчого листа №380/15841/21 від 25.02.2022 року про зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 з 01 квітня 2019 року на підставі довідки Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 15 липня 2021 року №С/1701 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 з урахуванням окладу за посадою, військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення і премії, та здійснити виплату з урахуванням виплачених сум.

30 червня 2023 року від представника заінтересованої особи ОСОБА_1 надійшла до суду першої інстанції заява від 29 червня 2023 року про заміну сторони виконавчого провадження, яка мотивована тим, що ОСОБА_2 (чоловік ОСОБА_1 ) помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . На підставі статті 379 КАС України представник заінтересованої особи просив суд замінити стягувача у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Львівського окружного адміністративного суду від 07.12.2021 у справі №380/15841/21 щодо здійснення перерахунку пенсії ОСОБА_2 з 01 квітня 2019 року на підставі довідки Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 15 липня 2021 року №С/1701 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_2 з урахуванням окладу за посадою, військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення і премії, та здійснити виплату з урахуванням виплачених сум на його правонаступницю ОСОБА_1 .

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 11.07.2023 року заяву представника заінтересованої особи Левчук Ірини Леонідівни від 29.06.2023 року про заміну сторони виконавчого провадження задоволено повністю. Замінено сторону виконавчого провадження стягувача ОСОБА_2 у виконавчому провадженні №70810274 на правонаступницю ОСОБА_1 .

З цією ухвалою суду першої інстанції не погодилося Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області та оскаржило її в апеляційному порядку. Вважає апелянт, що при винесенні оскаржуваної ухвали судом порушені норми матеріального та процесуального права, неповністю досліджені та не з`ясовані всі обставини справи, а тому оскаржена ухвала суду підлягає скасуванню з підстав, наведених в апеляційній скарзі.

В обґрунтування апеляційних вимог апелянт зазначає, що суми недоодержаної пенсії виплачуються членам сім`ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника або члена сім`ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, якщо відповідне звернення надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера. При цьому, спеціальним законодавством, що регулює спірні правовідносини, не передбачено здійснення виплати недоодержаної суми пенсії в порядку спадкування. Також апелянт вказує, що ОСОБА_2 помер ще ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто до набрання чинності рішенням суду першої інстанції від 07.12.2021 року, а тому ОСОБА_2 не міг звернутися до виконавчої служби щодо відкриття виконавчого провадження.

За результатами апеляційного розгляду апелянт просить скасувати оскаржену ухвалу суду від 11.07.2023 та постановити нове рішення, яким в задоволенні заяви ОСОБА_1 відмовити повністю.

Суд апеляційної інстанції, заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши матеріали справи та докази по справі, обговоривши доводи, межі та вимоги апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість оскарженої ухвали суду першої інстанції, вважає, що апеляційну скаргу необхідно задоволити.

Так, задовольняючи заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження стягувача ОСОБА_2 у виконавчому провадженні №70810274 на правонаступницю ОСОБА_1 , суд першої інстанції дійшов висновку, що спірні правовідносини допускають правонаступництво, а правонаступником у межах таких правовідносин є ОСОБА_1 як єдина спадкоємиця померлого ОСОБА_2 , що підтверджується належними та допустимими доказами.

Надаючи правову оцінку обставинам справи та доводам апеляційної скарги із врахуванням норм законодавства, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з ч.1 ст.379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.4 ст.379 КАС України).

Отже, процесуальним правонаступництвом є заміна сторони або третьої особи іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірних правовідносин, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки сторони або третьої особи.

Спеціальним законом, який визначає умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували, зокрема на військовій службі, є Закон України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 09.04.1992 №2262-ХІІ (далі Закон №2262-ХІІ).

Відповідно до частини першої статті 61 Закону №2262-ХІІ, суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім`ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки і дружина (чоловік), а також члени сім`ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Зміст статті 61 Закону №2262-ХІІ узгоджується з положеннями Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Так, за змістом статей 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1219 ЦК України, не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Наведене вище дає підстави для висновку, що Закон №2262-ХІІ визначає спеціальний правовий режим грошових коштів у вигляді пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю. Такий підхід до врегулювання цих правовідносин має соціальне спрямування через закріплення спеціального порядку переходу права на отримання зазначених сум до певного кола осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника або є членами сім`ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті.

З урахуванням наведеного, колегія суддів зазначає, що суми пенсії, які підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію відповідно до Закону №2262-ХІІ та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини, а виплачуються за процедурою, визначеною статтею 61 Закону №2262-ХІІ.

Отож, вимоги зобов`язального характеру, заявлені позивачем у цій справі, нерозривно пов`язані з особою спадкодавця і не допускають правонаступництва, а тому заміна стягувача, у цьому випадку не є належним способом захисту прав заявниці.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 01.05.2023 у справі №520/926/21 та від 27.09.2023 у справі №420/16546/21, від 05.12.2023 у справі №420/18164/21.

З урахуванням вказаного суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про наявність підстав для задоволення заяви представника заінтересованої особи Левчук І.Л. про заміну сторони виконавчого провадження.

За наведеного правового регулювання та обставин справи колегія суддів зазначає, що, апеляційна скарга підлягає задоволенню, оскаржувана ухвала суду першої інстанції скасуванню як така, що постановлена з порушенням норм процесуального права та ухвалення нового судового рішення про відмову в задоволенні заяви заінтересованої особи ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №380/15841/21.

Керуючись ст.ст. 243, 308, 311, 312, 315, 317, 321, 322, 325, 328, 379 КАС України, суд

постановив:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області задоволити.

Ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 11 липня 2023 року з розгляду заяви заінтересованої особи ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №380/15841/21 за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії скасувати.

У задоволенні заяви заінтересованої особи ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №380/15841/21 відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя В. В. Гуляк судді Н. В. Ільчишин Р. Й. Коваль Повний текст постанови суду складено 24.01.2024 року

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду

Джерело: ЄДРСР 116552824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку