open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 5-386

2010 року

П О С Т А Н О В А

Іменем України

05 жовтня 2010 року с. Товмачик

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

в складі:

головуючої - судді Беркещук Б.Б.

секретаря Ніколайчук О.В.

з участю прокурора Григоришина І.В.

представника адміністрації ВК 41 Возняк П.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с. Товмачик Коломийського району справу про звільнення по хворобі від відбування покарання засудженого ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Донецьк, жителя АДРЕСА_1, освіта середня, українця, громадянина України, судимого 30 листопада 2006 року Апеляційним судом м. Донецька за ст.186 ч.2 КК України на 4 роки позбавлення волі, засудженого 19 травня 2008 року Колегією суддів судової палати по кримінальних справах апеляційного суду АР Крим за ст.ст. 186 ч.2,146 ч.3, 115 ч.2 п « 4,12» 70 ч.1, 71 ч.1 КК України на строк 15 років позбавлення волі.

Початок строку: 25.07.2007 р.

Кінець строку: 25.07.2022 р.

В с т а н о в и в :

Адміністрація Коломийської виправної колонії № 41 та спостережна комісія при Коломийській районній державній адміністрації характеризують засудженого ОСОБА_2 позитивно, в СІЗО м.Сімферополя мав 1 стягнення, яке погашено, заохочення не оголошувались, під час відбування покарання стягнення не накладались, з представниками адміністрації ввічливий та тактовний, зв’язок з рідними підтримує шляхом листування та побачень.

Засуджений ОСОБА_2 хворіє ВІЛ-інфекцією, клінічна стадія ІV.СНІД. Розповсюджений кандидоз ротоглотки, стравоходу (2008 р). Волосиста лейкоплакія язика. Ангулярний хейліт. Себорейний дерматит. Хронічна набута цитомегаловірусна інфекція, первинно латентний перебіг. Хронічна герпес –вірусна інфекція, латентна форма. Хронічний вірусний гепатит С з помірно вираженою активністю. Хронічний холецистит в стадії нестійкої ремісії. Хронічний пієлонефрит в стадії ремісії. Деформуючий остеоартроз, артрит колінних суглобів. Туберкульозне інфікування, а тому просять звільнити засудженого від подальшого відбування покарання по хворобі згідно Переліку захворювань, які є підставою для представлення в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбуття покарання, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 березня 2000 р. за N 155/4376, затверджено наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров'я України 18.01.2000 N 3/6, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України 21 квітня 1992 року.

Засуджений ОСОБА_2 просить звільнити його від відбування покарання по хворобі.

Прокурор щодо задоволення подання не заперечує.

Вивчивши матеріали особової справи засудженого, заслухавши членів спеціальної лікарської комісії - голови комісії ОСОБА_3, членів комісії : ОСОБА_4, ОСОБА_5, які дали пояснення, щодо тяжкого стану здоров'я засудженого ОСОБА_2 та підтвердили висновок спеціальної лікарської комісії про медичний огляд засудженого ОСОБА_2 від 09 вересня 2010 року, представника установи, щодо характеристики особи засудженого та думку прокурора, який не заперечив щодо задоволення подання суд приходить до висновку про задоволення подання з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст. 408 КПК України за наявності підстав, передбачених ст. 84 КК України суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання розглядає подання установи, яка відає відбуванням покарання та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування.

Відповідно до ч.2 ст. 84 КК України особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування. При вирішенні цього питання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Отже ст. 408 КПК України може бути застосована у випадку, якщо засуджений занедужав тяжким захворюванням під час відбування покарання. Це стосується й тих осіб, які захворіли до засудження на тяжку хворобу, яка під час відбування покарання внаслідок прогресування набула характеру, зазначеного в Переліку захворювань, які є підставою для представлення в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбуття покарання, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 березня 2000 р. за N 155/4376, затверджено наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров'я України 18.01.2000 N 3/6, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України 21 квітня 1992 року.

Відповідно до ст.. 116 КВК України лікувально – профілактична і санітарно – протиепідемічна робота в місцях позбавлення волі організовується відповідно до законодавства про охорону здоров’я . Адміністрація колонії зобов’язана виконувати необхідні медичні вимоги , що забезпечують охорону здоров’я засуджених.

Як вбачається з вимог Інструкції про порядок медичного обстеження засуджених, які страждають тяжкими хворобами та представлення стосовно них матеріалів до суду про звільнення від дальшого відбуття покарання, затвердженої Міністерством внутрішніх справ України 13 травня 1992 року, огляд хворого та розгляд медичного обстеження здійснюються лікарською комісією.

Згідно з висновком спеціальної лікарської комісії про медичний огляд засудженого ОСОБА_2 від 09 вересня 2010 року встановлено, що засуджений прибув у Коломийську виправну колонію № 41 - 19 серпня 2009 року маючи встановлений діагноз ВІЛ –інфекція, клінічна стадія ІУ, системний кандидоз ротоглотки /2008/. Волосиста лейкоплакія бокових поверхонь. Бронхіальна астма, інтермітуюче протікання, легка форма. ДН-0. Хронічний персистуючий гепатит С в стадії ремісії у зв’язку з чим взятий на диспансерний облік лікарем-інфекціоністом з призначенням антиретровірусної терапії, яку по даний час продовжує приймати.

В даний час засуджений ОСОБА_2 хворіє ВІЛ-інфекцією, клінічна стадія ІV.СНІД. Розповсюджений кандидоз ротоглотки, стравоходу (2008). Волосиста лейкоплакія язика. Ангулярний хейліт. Себорейний дерматит. Хронічна набута цитомегаловірусна інфекція, первинно латентний перебіг. Хронічна герпес –вірусна інфекція, латентна форма. Хронічний вірусний гепатит С з помірно вираженою активністю. Хронічний холецистит в стадії нестійкої ремісії. Хронічний пієлонефрит в стадії ремісії. Деформуючий остеоартроз, артрит колінних суглобів. Туберкульозне інфікування,

Згідно з р.2, п.2.3 Переліку захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбування покарання, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 березня 2000 р. за N 155/4376, затверджено наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров'я України 18.01.2000 N 3/6, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України 21 квітня 1992 року засуджений ОСОБА_2 може бути представлений суду до звільнення від подальшого відбування покарання.

Відповідно до п. 2.3 згаданого Переліку «Інфекція вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ/СНІД).Термінальна стадія, IV» як захворювання є підставою для представлення засуджених до звільнення від подальшого відбування покарання і вказане захворювання є підставою для звільнення засудженого ОСОБА_2 від дальшого відбування покарання.

Приймаючи до уваги те, що суду надано достатні докази того, що засудженому ОСОБА_2 призначалося та проводилося лікування до проведення його огляду спеціальною лікарською комісією, що є обов’язковою умовою , враховуючи характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи суд вважає , що подання слід задовольнити.

На підставі на веденого та ст. 84 КК України , ст.. 116 КВК України , керуючись ст.408 КПК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про звільнення від відбування покарання засуджених , які захворіли на тяжку хворобу» № 8 від 28.09.1973 року ,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання задовольнити.

ОСОБА_2 звільнити від дальшого відбування покарання, призначеного 19 травня 2008 року Колегією суддів судової палати по кримінальних справах апеляційного суду АР Крим за ст.ст. 186 ч.2,146 ч.3, 115 ч.2 п « 4,12» 70 ч.1, 71 ч.1 КК України на невідбутий строк покарання – 11( одинадцять ) років 9 ( дев’ять) місяців 20 (двадцять) днів позбавлення волі – в зв’язку з хворобою.

На постанову протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду Івано-Франківської області.

Суддя : підпис

З оригіналом згідно:

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 11655024
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку