open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 154/4768/23

Провадження № 2-о/156/15/24

Рядок статзвіту № 4

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та

відкриття провадження у справі

25 січня 2024 року смт Іваничі

Суддя Іваничівського районного суду Волинської області Федечко М. О., вирішуючи питання про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 154/4768/23 за заявою ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), представник заявника ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: Виконавчий комітет Володимирської міської ради, як орган опіки та піклування (44700, вул. Д. Галицького, 5, м. Володимир, Волинська область) про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 через свого представника ОСОБА_2 звернувся в суд з заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа: Виконавчий комітет Володимирської міської ради, як орган опіки та піклування.

Ухвалою Володимир - Волинського міського суду від 23.11.2023 року, заяву передано на розгляд Нововолинському міському суду Волинської області.

Нововолинський міський суд ухвалою від 20.12.2023 року постановив цивільну справу №154/4768/23 за заявою ОСОБА_1 передати за підсудністю на розгляд до Іваничівського районного суду.

Цивільна справа № 154/4768/23 надійшла до Іваничівського районного суду 10.01.2024 року.

Ухвалою Іваничівського районного суду від 15.01.2024 року заяву ОСОБА_1 залишено без руху та надано п`ять днів, з дня отримання ухвали, для виправлення недоліків.

Згідно з правилами ст. 19 ЦПК України (предметна юрисдикція) та ст. 30-32 ЦПК України (територіальна юрисдикція), справа підлягає розгляду Іваничівським районним судом Волинської області.

Зазначена заява подана з додержанням вимог статей 175, 177, 318 ЦПК України. На підставі ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" заявника звільнено від сплати судового збору. Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі.

Справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства за правилами окремого провадження, тому є всі підстави для відкриття провадження в справі і призначення її до розгляду.

Разом із заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, представник заявника подала заяви про витребування з КП «Володимирське територіальне медичне об`єднання», КНП «Нововолинська центральна міська лікарня» історію хвороб та медичну карту ОСОБА_3 , призначити адвоката для захисту прав та інтересів ОСОБА_3 та замінити первісну заінтересовану особу на виконавчий комітет Нововолинської міської ради, як органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають, зокрема, особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3 ст. 294 ЦПК).

Відповідно до положень ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи. Відповідно до положень ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Оскільки положеннями ЦПК України не передбачена заміна заінтересованої особи в окремому провадженні, суд за аналогією, застосовує положення ст.51 ЦПК України щодо заміни неналежного відповідача.

Суд вважає, що клопотання про заміну первісної заінтересованої особи належною заінтересованою особою підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб (ч.4 ст. 294 ЦПК).

З метою всебічного і повного розгляду справи суддя вважає необхідним визнати явку заявника ОСОБА_1 у судове засідання обов`язковою, доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката ОСОБА_3 для здійснення представництва її інтересів в суді при розгляді заяви про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, витребувати з КП «Володимирське територіальне медичне об`єднання» та КНП «Нововолинська центральна міська лікарня» історію хвороб та медичну карту ОСОБА_3 , замінити первісну заінтересовану особу на виконавчий комітет Нововолинської міської ради, як органу опіки та піклування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 185, 294, 299 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в :

1. Прийняти заяву та відкрити провадження у справі № 154/4768/23 за заявою ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Володимирської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

2. Розгляд справи проводити відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України у складі одного судді і двох присяжних.

3. Судове засідання для розгляду заяви призначити на 11:00 год. 07 лютого 2024 року. Засідання відбудеться у приміщенні Іваничівського районного суду Волинської області за адресою: вул. Незалежності, буд. 16 смт. Іваничі, Володимирський район, Волинська область, 45300.

4. Замінити первісну заінтересовану особу: Виконавчий комітет Володимирської міської ради, як орган опіки та піклування, належною заінтересованою особою на виконавчий комітет Нововолинської міської ради, як органу опіки та піклування.

5. Направити заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Заінтересована особа до дня судового засідання має право надіслати до суду пояснення на заяву і всі докази, що підтверджують заперечення проти заяви в разі наявності, та в цей же строк надіслати заявникові копію пояснень та доданих до них документів. Роз`яснити заінтересованій особі, що в разі ненадання пояснень у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними в ній матеріалами.

6. Визнати явку заявника ОСОБА_1 у судове засідання обов`язковою. Роз`яснити, що згідно п. 3 ч. 2, ч. 3 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

7. Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для здійснення представництва її інтересів у суді при розгляді заяви про визнання особи недієздатною та призначення опікуна та забезпечити його прибуття до Іваничівського районного суду Волинської області в судове засідання 07 лютого 2023 року об 11:00 год.

Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі для відома, Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (order@legalaid.lt.ua) - для виконання.

8. Витебувати з КП «Володимирське територіальне медичне об`єднання» (44700, вул. Шпитальна, 20, м. Володимир, Володимирський район, Волинська область) історію хвороб та медичну карту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: ( АДРЕСА_3 ) адреса: АДРЕСА_4 .

9. Витебувати з КНП «Нововолинська центральна міська лікарня» (45400, проспект Перемоги, 7, м. Нововолинськ, Волинська область) історію хвороб та медичну карту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: ( АДРЕСА_3 ) адреса: АДРЕСА_4 .

Вказані документи направити суду до 06 лютого 2024 року.

10. Про час та місце розгляду справи повідомити учасників справи. Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі для відома та виконання.

11. Роз`яснити, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

12. Повідомити учасників справи про наявність в Іваничівському районному суді Волинської області технічної можливості для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Роз`яснити учасникам справи їхнє право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, для чого учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

13. Суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки - повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному ЦПК України, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній форм шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

14. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://iv.vl.court.gov.ua/sud0303/gromadyanam/csz/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя М. О. Федечко

Джерело: ЄДРСР 116540280
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку