open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/1015/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Стефанів Т. В.,

секретар судового засідання Оліфіренко О. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу

за позовом Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік"

до відповідача Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

про стягнення коштів в сумі 67100 грн 00 к. за незаконне використання музичного твору "Додому" (виконавець - Wellboy),

за участю:

представника позивача Гуйди Д. М.,

представника відповідача Мокрицького І. П.,

ухвалив таке рішення.

Під час судового розгляду справи здійснювалося фіксування судових засідань за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Рішення у даній справі ухвалено у нарадчій кімнаті за результатами оцінки поданих доказів.

У судовому засіданні 15.01.2024 суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору.

ГС "ОКУАСП" в інтересах ТОВ "Бест Мьюзік" звернулася до Господарського суду з позовом до ФОП ОСОБА_1 про стягнення коштів в сумі 67100 грн 00 к., за незаконне використання музичного твору "Додому" (виконавець - Wellboy).

Вирішення процесуальних питань під час розгляду справи.

Ухвалою від 13.11.2023 суд постановив: прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи по суті призначити на 06.12.2023, встановити строки сторонам на подачу відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення.

06.12.2023 судом було оголошено перерву у судовому засідання до 10.01.2024.

10.01.2024 судом було оголошено перерву у судовому засідання до 15.01.2024.

На адресу суду від відповідача, в період розгляду справи, надійшло клопотання від 06.01.2024 (вх. № 184 від 08.01.2024) про визнання поважними причин неподання доказів разом із відзивом на позов, поновлення строку на подання доказів та приєднання до матеріалів справи фотографії приміщення, що перебувало в користуванні відповідача.

Мотивуючи клопотання відповідач вказує на те, що у останнього не було доступу до приміщення, у зв`язку з ремонтними роботами в торговому центрі, що і стало причиною несвоєчасного подання клопотання до суду.

Також, 08.01.2024 на адресу суду від відповідача надійшло пояснення від 06.01.2024 (вх. № 343/24).

У судовому засіданні представник відповідача підтримав вищезазначене клопотання, просив долучити до матеріалів справи вказане клопотання та пояснення.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання відповідача про визнання поважними причин неподання доказів разом із відзивом на позов, поновлення строку на подання доказів та приєднання до матеріалів справи фотографій приміщення, що перебувало в користуванні відповідача, просив залишити без розгляду вказане клопотання та пояснення.

Письмово позиція відповідача щодо даного клопотання та пояснення викладена у запереченні від 13.01.2024 (вх. № 744/24 від 15.01.2024).

Суд, розглянувши подане відповідачем клопотання, вважає за доцільне зазначити таке.

Згідно з ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 119 ГПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій.

Зі змісту наведеної правової норми вбачається, що законодавець не передбачив обов`язок суду автоматично поновлювати пропущений строк за наявності відповідного клопотання заявника, оскільки в кожному випадку суд має чітко визначити, з якої саме поважної причини такий строк було пропущено та чи підлягає він поновленню.

Поновлення пропущеного процесуального строку є правом суду, яким він користується, виходячи із поважності причин пропуску строку.

13.11.2023, суд, серед іншого, встановив відповідачу строк у 15 календарних днів з моменту отримання цієї ухвали для надання суду відзиву на позов.

27.11.2023 на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву від 26.11.2023 (вх. № 17091/23 від 08.01.2024).

06.12.2023 судом було розпочато розгляд справи по суті.

У подальшому, 06.01.2024 (через місяць після початку розгляду справи по суті) представником відповідача було подано до суду клопотання про визнання поважними причини неподання доказів разом із відзивом на позов, поновлення строку на подання доказів та приєднання до матеріалів справи фотографій приміщення, що перебувало в користуванні відповідача, тобто з порушенням строку встановленого законом.

Проаналізувавши причини пропуску процесуального строку, суд констатує, що у даному випадку відсутні обставини, які б об`єктивно перешкоджали відповідачу реалізувати своє право на подання клопотання протягом законодавчо встановленого строку. Підстави наведені у клопотанні про поновлення строку не є поважними. Наведені відповідачем доводи щодо ремонтних робіт в торговому центрі, де останній здійснює свою діяльність, не підтверджені жодними доказами.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні клопотання відповідача про поновлення процесуального строку, як наслідок, залишення без розгляду клопотання про приєднання до матеріалів справи фотографій приміщення, що перебувало в користуванні відповідача.

Щодо пояснення відповідача від 06.01.2024 (вх. № 343/24 від 08.01.2024), суд зазначає наступне.

Пояснення від 06.01.2024 подане відповідачем з порушенням строку встановленого законом. Водночас, відповідачем не подано заяви про поновлення строку на подання пояснення, ні в тексті пояснення, ні в доданих до пояснення документах не зазначено про причини пропуску такого строку та обґрунтування їх поважності, та не надано доказів на підтвердження вказаних обставин.

У контексті наведеного, пояснення відповідача від 06.01.2024 (вх. № 343/24 від 08.01.2024) слід залишити без розгляду.

Сторін належним чином було повідомлено про дату та час розгляду справи.

Явка представника позивача та представника відповідача в судове засідання свідчить про наведений вище факт.

02.01.2024 до суду від позивача надійшли оригінали документів, копії яких долучено до позовної заяви (клопотання від 27.12.2023).

У судовому засіданні оглянуто оригінали документів та встановлено їх відповідність наявним у матеріалах справи копіям.

Позиції сторін.

Мотивуючи заявлені позовні вимоги позивач вказує на таке:

- відповідачем порушено майнові авторські права, шляхом публічного використання музичного твору без укладення договору;

- позивачу належать (і належали під час фіксації) майнові авторські права на музичний твір "Додому" (виконавець Wellboy);

- представником ГС "ОКУАСП" Печерою В. В. чітко вказано джерело звуку (колонка на стелі білого кольору) на початку відеозапису, також озвучена назва та адреса магазину на 23:47 та 23:50 хвилинах відповідно, фіскальним чеком (06:29) підтверджена адреса магазину;

- акт фіксації від 06.09.2023, який складений Печерою В. В. та довіреність на нього від 30.12.2022 свідчать про те, що аудіо відеозапис фіксації порушення 06.09.2023 здійснював представник ГС "ОКУАСП" Печера В. В.;

- приписи Закону України "Про авторське право і суміжні права", Закону України "Про ефективне управління майновими правами суб`єктів авторського права і (або) суміжних прав" не містять вимог про те, що здійснюючи фіксування факту порушення авторських прав, уповноважена особа має повідомляти будь-кого про мету свого візиту у публічний заклад або представлятися персоналу на камеру чи іншим способом засвідчувати свою особу, як і не містять ані вимог до форми акта фіксації, ані до складу осіб, що його складають;

- не існує законодавчої заборони складати акти фіксації одноособово представником організації, з огляду на що у заявника не виникло обов`язку надати складений акт на ознайомлення та підписання відповідачеві;

- зазначення у акті фіксації про те, що представником публічного закладу не заявлена підстава використання об`єктів авторського права не впливає на дійсність зафіксованих таким актом обставин.

Письмово позиція позивача щодо даного спору викладена у позовній заяві від 30.10.2023 (вх. № 12817/23 від 06.11.2023) та відповіді на відзив від 04.12.2023 (вх. № 17499/23 від 04.12.2023).

Представник відповідача в судовому засіданні заперечив проти позову, зазначивши наступне:

- позивач немає належних прав щодо музичного твору "Додому" (виконавець - Wellboy);

- акт фіксації порушення складений заявником в односторонньому порядку, підписаний одним тільки представником заявника, тобто заінтересованою стороною;

- в акті фіксації також не зазначено, за допомогою якого саме пристрою відбувалось поширення звуку, кому належить джерело походження звуку;

- в акті навпроти підстави використання об`єктів авторського права підкреслено "Представником публічного закладу не заявлено", проте в доданому позивачем до позовної заяви аудіо-відеозапису не зафіксовано жодного звернення до Відповідача з проханням щось пояснити чи підписати акт;

- відео - фіксація проводилась у прихований спосіб;

- наданий заявником фіскальний чек, на підтвердження здійснення покупки, не є належним та допустимим доказом, оскільки він не стосується предмета доказування та не фіксує факт використання спірного твору;

- відповідач здійснює діяльність з торгівлі взуттям в торговому центрі, в якому звукоізоляції немає, потолок усіх суб`єктів, що здійснюють торгівлю в усіх приміщеннях являє собою декоративну решітку, а, відтак, відповідач немає змоги впливати на джерело звуку, яке приносять з собою відвідувачі торгового центру.

Письмово позиція відповідача щодо даного спору викладена у відзиві від 26.11.2023 (вх. № 17091/23 від 27.11.2023, вх. № 17399/23 від 01.12.2023).

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

ГС "ОКУАСП" є організацією колективного управління, що підтверджується витягом з Реєстру організацій колективного управління, наданим Міністерством економіки України від 02.02.2022 № 2331-07/4921-07.

Згідно із даними статуту ГС "ОКУАСП" напрямами діяльності організації є, зокрема, фіксація фактів правопорушень авторського права (пп. 2.2.6).

06.10.2022 ТОВ "Папа Мьюзік" (надалі - правовласник) та ТОВ "Бест Мьюзік" (надалі - видавець) уклали договір про передачу виключних авторських і суміжних прав № 729-ПФ (надалі - Договір-1), відповідно до п. 2.1 якого правовласник передає видавцю, належні правовласнику права на об`єкти, зазначені в додатках до договору, що означає право видавця використовувати об`єкти протягом строку і на території способами, зазначеними в п. 2.2 та п. 2.3 Договору. За надані права на об`єкти видавець зобов`язується виплачувати правовласнику роялті та виконувати інші зобов`язання, покладені на нього Договором.

За змістом даних додатку № 2.2 до Договору-1, правовласник передав видавцю права на фонограму "Додому" (виконавець Wellboy).

Права на використання об`єктів вважаються переданими видавцю в момент підписання відповідних додатків до договору (п. 2.4 Договору-1).

Згідно з п. 2.5 Договору-1, з метою організації збору винагороди за використання об`єктів способами, зазначеними в п. 2.2 Договору-1, в тому числі за відтворення об`єктів в формі звукового або аудіовізуального запису в особистих цілях, видавець має право частково передавати права на використання об`єктів в управління організації, що здійснює управління правами на колективній основі, або іншій аналогічній організації, а також має право наділити таку організацію правом видавати дозволи (субліцензії) на відповідні способи використання і на збір відповідної винагороди в порядку, визначеному договором між такою організацією і видавцем з обов`язковою реєстрацією правовласника у відповідному каталозі такої організації. Видавець зобов`язаний вибрати відповідну організацію для збору винагороди на основі сумлінності. Умови, на яких буде здійснюватися використання об`єктів кінцевими користувачами, в такому випадку будуть визначатися договорами між такою організацією і кінцевими користувачами.

За змістом п. 2.9 Договору-1, правовласник передає видавцю право здійснювати будь-які юридичні дії відповідно до чинного законодавства України з метою забезпечення майнових суміжних і/або авторських прав на об`єкти, в тому числі шляхом фіксації фактів порушення суміжних і/або авторських прав, пред`явлення претензій, заяв, судових позовів, представляти і захищати майнові і немайнові інтереси, а також здійснювати будь-які, за вибором видавця, юридичні дії, пов`язані з неправомірним використанням об`єктів, права на які передані видавцю відповідно до п. 2.2 цього договору.

У пунктах 9.1, 9.2 Договору-1 сторони визначили, що договір набуває чинності з моменту його підписання і діє протягом строку, а в частині виконання фінансових зобов`язань - до повного їх виконання. При відсутності письмової заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору за 30 і більше днів до закінчення строку його дії, договір вважається автоматично пролонгованим на тих же умовах і на 1 календарний рік.

Строк означає строк дії цього договору, який починає обчислюватись з моменту підписання сторонами договору, триває до 31.12.2023 року та пролонгується автоматично в порядку та на умовах, передбачених цим договором. Строк дії прав щодо конкретних об`єктів може бути визначений окремо у відповідних Додатках до цього договору. У випадку, якщо строк дії прав не визначений у додатку щодо певних об`єктів, то такий строк дії прав відповідає строку дії цього договору (п. 1.22 Договору-1).

26.06.2020 ГС "ОКУАСП" (надалі - організація) та ТОВ "Бест Мьюзік" (надалі - правовласник) уклали договір про управління майновими авторськими правами № АВ110620 (надалі - Договір-2), відповідно до п. 2.1 якого правовласник надає організації повноваження (невиключне право) здійснювати управління майновими правами на об`єкти авторських прав (у тих сферах про які йдеться в цьому договорі), що належать правовласнику, а саме: дозволяти та/або забороняти в інтересах правовласника використання таких об`єктів третіми особами, а також здійснювати інші дії передбачені цим договором та законом.

Надання повноважень на управління правами за цим договором передбачає, право на укладання організацією договорів про надання дозволів на використання об`єктів авторських прав третіми особами та/або договорів про виплату винагороди за використання об`єктів авторських прав, здійснення функцій по розподілу та виплаті такої винагороди, а також здійснення будь-яких інших функцій, які прямо не заборонені законом (п. 2.2 Договору-2).

За змістом п. 2.5 Договору-2, правовласник уповноважує організацію отримувати від третіх осіб, зокрема, від організацій колективного управління винагороду, зібрану ними за використання об`єктів авторського права (переданих в управління правовласником організації), у тому числі впродовж періодів, передуючих укладенню цього договору.

Згідно з п. 4.1 Договору-2, згідно цього договору організація отримує повноваження здійснювати управління майновими правами правовласника на колективній основі щодо наступних видів використання об`єктів авторських прав: публічне використання об`єктів авторських прав (творів); публічне виконання об`єктів авторських прав (творів); публічне сповіщення авторських прав (творів).

Відповідно до п. 4.3 Договору-2, правовласник передає організації за цим договором невиключне право здійснювати збір винагороди при використанні об`єктів майнових авторських прав щодо способів, зазначених в пп. 4.1.1.1 та 4.1.1.2 Договору.

У п. 6.1, 6.2 Договору-2 визначено, що організація має право здійснювати відповідно до чинного законодавства України будь-які юридичні дії з метою забезпечення майнових прав правовласника на об`єкти авторських прав, повноваження на управління якими передані організації за цим договором. Організація має право вживати будь-яких законних заходів, направлених на захист майнових прав правовласника, в тому числі - здійснювати фіксацію фактів використання об`єктів авторських прав.

Цей договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє безстроково (п. 9.1 Договору-2).

01.07.2020 сторони підписали додаткову угоду № 1 до Договору-2, відповідно до п. 1 якої у разі звернення до суду з позовом в інтересах і на користь правовласника організація має право вимагати присудження на свій рахунок (та має право отримувати на свій рахунок) сум коштів, яких стосується позов.

Довіреністю від 01.07.2020 ТОВ "Бест Мьюзік" уповноважило ГС "ОКУАСП" здійснювати будь-які дії направлені на реалізацію положень Договору-2, в тому числі звертатись до суду в інтересах і на користь довірителя із стягненням компенсації, збитків або інших сум на рахунок повіреного (для їх подальшого перерахування довірителю на погоджених за договором умовами), реалізовувати право на апеляційне та касаційне оскарження, представляти інтереси довірителя в судах будь-яких інстанцій, в тому числі в Верховному Суді. Для реалізації зазначених повноважень повірений залучає власних представників без додаткового їх погодження із повіреним.

Надання ГС "ОКУАСП" повноважень ТОВ "Бест Мьюзік" щодо конкретних об`єктів авторського права, зокрема, музичного твору "Додому" (виконавець Wellboy), підтверджується наявною в матеріалах справи декларацією-дорученням до Договору-2 від 01.07.2023.

Одночасно з декларуванням ТОВ "Бест Мьюзік" надав ГС "ОКУАСП" попередню письмову згоду (дозвіл) на фіксацію фактів використання зазначених об`єктів авторського права та на звернення з позовом до суду з метою захисту порушених прав та здійснення будь-яких інших дій - як для захисту прав правовласника, так і для реалізації своїх повноважень по управлінню цими правами щодо зазначених об`єктів.

У додатку до Договору-2 від 26.06.2020 сторони узгодили, що в сфері публічного виконання творів дозволи третім особам на виключній основі надає організація. За загальним правилом, організація надає дозволи на використання всіх творів, яких стосується договір, в цілому і ціна за отримане право на використання способом публічного виконання всіх таких творів не може бути меншою ніж сума еквівалентна 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня року, в якому матиме місце використання (в незалежності від кількості використань). Водночас, щодо використання способом публічного виконання одного твору, якого стосується цей Договір, то організація вправі надати дозвіл на таке використання за ціною не нижче ніж сума еквівалентна 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня року, в якому матиме місце використання (в незалежності від кількості використань).

Позивач на підставі вказаних умов договору за незаконне використання музичного твору "Додому" (виконавець Wellboy) нарахував компенсацію в сумі, що еквівалентна 25-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 01.01.2023, що становить 67100 грн 00 к. (2684 х 25).

На підтвердження факту порушення майнових авторських прав ГС "ОКУАСП" приєднала до матеріалів справи акт фіксації комерційного використання об`єктів авторського права (музичних творів) способом публічного виконання від 06.09.2023 № 0701/09/23, який складений уповноваженим представником позивача Печерою В. В. (довіреність від 30.12.2022).

У даному акті зазначено назву публічного закладу, в якому подаються музичні твори способом публічного виконання - магазин " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", суб`єкт господарювання - ФОП ОСОБА_1 , адресу публічного закладу АДРЕСА_1 , розрахункові документи, які надані суб`єктом господарювання в публічному закладі - фіскальний чек № idfkr40cwky від 06.09.2023, 18:34 та технічний засіб, за допомогою якого була здійснена фіксація Apple Iphone XR.

У додатку до цього акта зазначено перелік музичних творів, виконання яких зафіксовано у магазині " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", в тому числі музичний твір "Додому" (виконавець Wellboy).

На підтвердження факту відвідування представником ГС "ОКУАСП" магазину "Sandalino" до матеріалів справи приєднано фіскальний чек № idfkr40cwky від 06.09.2023 та диск відеозвукозапису, на якому зафіксовано факт звучання в цьому магазині музичного твору "Додому" (виконавець Wellboy).

Отже, предметом даного позову є вимога позивача про стягнення з відповідача компенсації за незаконне використання музичного твору.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Відповідно до ст. 418 ЦК України, право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об`єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об`єктів права інтелектуальної власності визначається цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з ст. 421 ЦК України, суб`єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об`єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до цього Кодексу, іншого закону чи договору.

У ст. 449 ЦК України та 34 Закону України "Про авторське право і суміжні права" визначено, що об`єктами суміжних прав без виконання будь-яких формальностей щодо цих об`єктів та незалежно від їх призначення, змісту, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження є: а) виконання; б) фонограми; в) відеограми; г) програми (передачі) організацій мовлення.

За змістом ч. 2 ст. 35 Закону України "Про авторське право і суміжні права", суб`єктами суміжних прав є, зокрема, виконавець (первинний суб`єкт суміжних прав на виконання), спадкоємці виконавця та інші фізичні або юридичні особи, які набули майнові права на виконання на підставі договору або закону; виробник фонограми (первинний суб`єкт суміжних прав на фонограму), спадкоємці (правонаступники) виробника фонограми та інші фізичні або юридичні особи, які набули майнові права на фонограму на підставі договору або закону.

Згідно з ст. 47 цього Закону, суб`єкт авторського права або суміжних прав може здійснювати майнові права, що йому належать, особисто, через представника чи іншу уповноважену особу або організації колективного управління.

Правові засади діяльності організацій колективного управління визначаються Законом України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Відповідно до ч. 1 ст. 1 цього Закону, організація колективного управління - громадське об`єднання зі статусом юридичної особи, зареєстроване в Установі (центральному органі виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності), що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямована на колективне управління майновими правами на об`єкти авторського права і (або) суміжних прав.

За змістом ст. 5 Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", колективне управління майновими правами суб`єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюють організації колективного управління, зареєстровані Установою у встановленому цим Законом порядку. Організації колективного управління здійснюють повноваження щодо колективного управління майновими правами суб`єктів авторського права і (або) суміжних прав від свого імені в інтересах правовласників.

Згідно з ч. 3 ст. 20 Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", користувачі зобов`язані до початку використання у своїй діяльності об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім випадків, передбачених цим Законом та Законом України "Про авторське право і суміжні права", укласти з організацією колективного управління, яка здійснює управління майновими правами у відповідній сфері, договір про використання об`єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Оскільки у спірних правовідносинах автор визначив конкретні майнові права для управління, які вносяться у відповідний каталог, то має місце добровільне колективне управління, а не розширене колективне управління, яке потребує акредитації.

Як зазначив позивач та не спростував відповідач, ФОП ОСОБА_1 у своїй господарській діяльності використовувала музичний твір "Додому" (виконавець Wellboy) без відповідного договору з суб`єктом авторського права чи організації колективного управління, що є порушенням вимог Закону.

Саме ФОП ОСОБА_1 , яка здійснює господарську діяльність у магазині " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", несе відповідальність за додержання в ньому вимог Закону щодо охорони права на об`єкти інтелектуальної власності.

Посилання відповідача на те, що вона не має змоги впливати на джерело звуку, яке звучить у її приміщенні, оскільки вона здійснює свою діяльність в торговому центрі, суд вважає необґрунтованим, оскільки використання музичних творів у господарській діяльності певної особи неможливе без її ініціативи (у тому числі, свідомого допущення звучання музичних творів у приміщенні, в якому нею здійснюється господарська діяльність); особа, яка здійснює господарську діяльність у відповідному закладі несе відповідальність за дотримання вимог закону у ньому, у тому числі у сфері інтелектуальної власності; право на використання музичних творів у здійсненні господарської (комерційної) діяльності надається суб`єкту, який таку діяльність здійснює, а не певній території, на якій діяльність здійснюється.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 14 листопада 2017 р. у справі № 916/4242/15.

Відповідач також покликається на неповноважність ГС "ОКУАСП" щодо заявлення даного позову.

Проте, такі твердження суд вважає необгрунтованими та зазначає, що позивачу на підставі договору № 779-ПФ від 06.10.2022 належать майнові авторські права на вказаний музичний твір, а ГС "ОКУАСП" відповідно до договору № АВ110620 від 26.06.2020 має право збирати винагороду за публічне виконання цих творів, здійснювати фіксацію фактів їх комерційного використання та подавати позови до суду про виплату компенсацій за незаконне використання цих творів. Позов пред`явлено ГС "ОКУАСП" в інтересах ТОВ "Бест Мьюзік".

Помилковим є також твердження відповідача, що в акті фіксації обов`язково має бути підпис відповідача чи його представника, оскільки приписами Закону України "Про авторське право і суміжні права", Закону України "Про ефективне управління майновими правами суб`єктів авторського права і (або) суміжних прав" не передбачено вимог щодо форми акта фіксації чи до складу осіб, що його складають. Не існує законодавчої заборони складати такі акти одноособово представником організації.

Висловлювання сумніву відповідача стосовно належності проведення фіксації суд також вважає безпідставним з огляду на висновки Верховного Суду, наведені у постанові від 09.07.2019 у справі №910/12033/18, який зазначив про належність та допустимість вказаних доказів, у тому числі з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71 "Про затвердження розміру, порядку та умов виплати винагороди (роялті) за комерційне використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань" (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.09.2011 №957), відповідно до якої представникам уповноважених організацій колективного управління надано право фіксувати факти прямого чи опосередкованого комерційного використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань, зокрема, за допомогою технічних засобів і (або) шляхом складення відповідного акту фіксації.

Згідно з ст. 431 ЦК України, порушення права інтелектуальної власності, в тому числі невизнання цього права чи посягання на нього, тягне за собою відповідальність, встановлену цим Кодексом, іншим законом чи договором.

Так, за змістом п. 4 ч. 3 ст. 55 Закону України "Про авторське право і суміжні права", суд має право постановити рішення стягнення компенсації (разового грошового стягнення), що визначається судом замість відшкодування збитків або стягнення доходу на розсуд суб`єкта авторського права та/або суб`єкта суміжних прав у розмірі від 2 до 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб або як фіксована подвоєна, а в разі умисного порушення - потроєна сума винагороди, яка була б сплачена за надання дозволу на використання об`єкта авторського права або об`єкта суміжних прав, з приводу якого виник спір; на вимогу осіб, передбачених у пунктах 2-5 частини першої цієї статті, - як фіксована подвоєна, а в разі умисного порушення - потроєна сума винагороди, яка була б сплачена за надання дозволу на використання відповідного об`єкта, з приводу якого виник спір.

Стягнення цієї компенсації обумовлене тим, що внаслідок неправомірної бездіяльності відповідача, яка полягає у невиконанні обов`язку укласти договір з ГС "ОКУАСП", як організацією колективного управління, і є протиправною формою поведінки, позивач позбавлений можливості отримати відповідну суму коштів (згідно з тарифами), яка є його збитками у вигляді упущеної вигоди (постанова Верховного Суду від 08.06.2021 у справі № 910/16803/19).

Оскільки комерційне використання відповідачем музичного твору мало місце 06.09.2023, то розмір компенсації, що підлягає стягненню, має визначатися з урахуванням установленого законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01.01.2023 року, а саме 2684 грн 00 к. (ст. 7 ЗУ "Про Державний бюджет України на 2021 рік").

Таким чином, розмір компенсації за незаконне використання музичного твору становить 67100 грн 00 к. (25 х 2684).

Висновок суду.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про задоволення позову.

Судові витрати.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України передбачено, що судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи той факт, що позов задоволено в повному обсязі, судовий збір в сумі 2684 грн 00 к. слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 2, 13, 73, 74, 86, 129, 165, 236, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

Позов Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення коштів в сумі 67100 грн 00 к. за незаконне використання музичного твору "Додому" (виконавець Wellboy) - задоволити.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" (вул. А. Аболмасова, буд. 5, офіс 1, м. Київ, 02002; ідентифікаційний код 43370642) 67100 (шістдесят сім тисяч сто) грн 00 к. за незаконне використання музичного твору "Додому" (виконавець Wellboy) та 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 к. - судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Призначити судове засідання для вирішення питання про судові витрати, зокрема, про витрати на правову допомогу на 23.01.2024 о 14:30 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області (вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 3).

Встановити позивачу строк для подання доказів на підтвердження судових витрат та підтвердження направлення копії цих доказів відповідачу до 19.01.2024.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складений 19.01.2024.

Суддя Т. В. Стефанів

Джерело: ЄДРСР 116415237
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку