open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 369/11942/22

Провадження № 1-кп/369/963/24

В И Р О К

іменем України

18.01.24 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 12022111380000528 від 08.09.2022 року за обвинуваченням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, освіта середня-технічна, неодруженого, тимчасово не працює, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Органом досудового розслідування ОСОБА_7 обвинувачується в тому, що відповідно до розділу № 8 пункту 5 прикінцевих положень Лісового кодексу України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є матеріали лісовпорядкування. Відповідно до наданих Державним агентством лісових ресурсів, України Українське державне проектне лісовпорядне виробниче об`єднання, Українська лісовпорядна експедиція планово-картографічних матеріалів квартал 1 відділу 33 є частиною лісового фонду Васильківського лісництва Державного підприємства «Київське лісове господарство».

Крім того, квартал 1 відділу 33 Васильківського лісництва Державного підприємства «Київське лісове господарство» є територією ландшафтного заказника місцевого значення «Озерне», створеного Рішенням Київської обласної ради від 21.12.2012 № 534-28-VI «Про оголошення ново виявленої території природно-заповідного фонду місцевого значення Київської області».

Відповідно до ст. 13 Конституції України природні ресурси, які знаходяться B межах території України, є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Відповідно до ст. 69 лісового кодексу України, п. 3 «Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів», що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23.05.2007 спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь - яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об`єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

В порушення вказаних вимог законодавства ОСОБА_7 07.09.2022 близько 16 години 00 хвилин, діючи всупереч ст. ст. 4, 59 Лісового кодексу України, п. п. 2,3 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 вiд 23.05.2007, без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів лісорубного або лісового квитка, маючи на меті здійснити незаконну порубку дерев, прибув до кварталу № 1 вiддiлу № 33 Васильківського лісництва Державного підприємства «Київське лісове господарство», розташованого в адміністративних межах с. Крюківщина, Бучанського району Київської області, який віднесено до об`єкту природно-заповідного фонду ландшафтного заказника «Озерне», маючи умисел на незаконну порубку дерев, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального створення лісу як важливого елемента навколишнього природного середовища в період часу з 15 години 00 хвилин по 16 годину 40 хвилин, умисно, з метою поліпшення свого майнового становища, використовуючи заздалегідь заготовлений інструмент, всупереч, ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», згідно якої громадяни України зобов`язані берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього середовища, не порушуючи екологічні права і законні інтереси інших суб`єктів та ч. 3 ст. 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», відповідно до якої, на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного фонду або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно вплинути на стан природних та історико-культурних комплексів та об`єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначення, шляхом спилювання до повного відокремлення від кореня вчинив незаконну рубку 1 дерева типу дуб загальним об`ємом 1,43 м. куб.

Згідно розрахунку розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, внаслідок самовільної порубки дерева породи «дуб звичайний» діаметром 53 см. в ландшафтному заказнику «Озерне», розташованому в с. Крюківщина Бучанського району Київської області в кварталі 1, виділ 33 Васильківського лісництва ДП «Київське лісове господарство» від 14.11.2022, який проведений спеціалістами Державної екологічної інспекції Столичного округу, діями ОСОБА_7 спричинено шкоду в розмірі 201 762 (двісті одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочину не визнав, суду показав, що в той день йому зателефонувала ОСОБА_8 , яка є сестрою його покійного друга, попросила забрати дрова та перевезти до її матері. Він погодився, приїхав. В цей час якийсь хлопчина пиляв деревину. Він та ОСОБА_8 підійшли до хлопця, який запитав скільки нам потрібно, він відповів, що небагато, тому, що деревина важка. Хлопець нарізав гілки до 20 см., їх було кілька штук. Вони з ОСОБА_8 потихеньку носили та складали біля причепу ці гілки, вони були сухими. Потім прийшов свідок ОСОБА_9 , почав кричати, нібито він взяв у нього ці дрова. У них виник словесний конфлікт, ОСОБА_9 сказав , що викличе поліцію. Вони з ОСОБА_8 почекали на поліцію хвилин 50, але працівники поліції не приїхали, тому він та ОСОБА_8 поїхали по своїх справах. Стверджує, що він дерева не пиляв, у нього не було ні пилки, ні яких інших інструментів,чим це можна зробити. Про те, що ця лісосмуга заказник він не знав, тому, що там не було ніяких повідомлень про це. Пізніше до нього зателефонував слідчий і по тому, як він з ним спілкувався, було зрозуміло, що слідчий вважає його винуватим.

Просить його виправдати, оскільки він не вчиняв ніяких неправомірних дій.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_9 пояснив суду, що він часто приїжджає на лікування та зупиняється у с. Крюківщина. Прогулюючись по лісу в с. Крюківщина, почув звук бензопили, що його здивувало, оскільки він знав, що цей парк є заповідником. Попрямувавши далі, побачив поляну, на якій стояв причеп повністю завантажений дубком. Побачив обвинуваченого, у якого запитав навіщо він рубає ліс. Обвинувачений відповів, що його це не стосується, що це такий заказ. На місці події був обвинувачений, якась жіночка та два хлопця, які спилювали дерева. У обвинуваченого пилки не було і сам він дерева не пиляв. Дерево пиляв один із хлопців, інший вантажив на причеп. Потім обвинувачений почав грубити і він прийняв рішення зателефонувати «102» та викликати поліцію. Коли приїхали працівники поліції, на місці події вже нікого не було, залишилися лише сліди та дерева. Він сфотографував причіп з дубом та обвинуваченого на свій мобільний телефон.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_8 пояснила суду, що вони живуть біля посадки, вона там часто їздить велосипедом. Приблизно у вересні 2022 року коли вона проїжджала посадку, побачила чоловіка, років 30, який там працював. Вона підійшла до нього і запитала про те, чи можна купити дрова. Чоловік відповів, що можна за 1000 грн. Вона попросила обвинуваченого, який був другом її покійного брата, щоб він їй допоміг забрати причепом дрова. Обвинувачений погодився. Вона та обвинувачений приїхали до посадки на автомобілі обвинуваченого з причепом. Почали завантажувати дрова. В цей час до них підійшов чоловік, запитав про те, що вони роблять, вони відповіли, що рубають сухостій. Чоловік почав фотографувати, сказав, що викликав поліцію. Вони почекали, ніхто не приїхав, тому вони поїхали, завезли дрова до її матері. В подальшому їй зателефонували мати десь через три тижні, сказали, що приїхали працівники поліції і вибивають двері. Потім їй зателефонували працівники поліції, сказали, що є питання, які потрібно обговорити. Стверджує, що обвинувачений у посадці був за її проханням, дерева він не спилював, пилки у обвинуваченого не було. Дерева пиляли хлопці, з якими вона не знайома. Про те, що посадка є заповідником вона не знала і ніколи про це не чула, повідомлень про це ніяких не бачила.

Судом досліджені письмові докази, надані прокурором, а саме:

- витяг з ЄРДР № 12022111380000528 від 08.09.2022 року (а.с.54 т.1);

- протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення або таке, що готується, відповідно до якого 07.09.2022 року до правоохоронних органів звернувся ОСОБА_9 та повідомив, що 07.09.2022 року близько 16 год. 00 хв. в с. Крюківщина біля ЖК «Молодіжне містечко» в парку невідомі особи займаються незаконною вирубкою дерев (а.с.62-63 т. 1);

- протокол огляду від 07.09.2022 року та фототаблиця до нього, якими зафіксована обстановка на місці події, в тому числі зрубані фрагменти стовбурів дерев, по АДРЕСА_2 (а.с.64-73 т.1);

- протокол пред`явлення особи для впізнання відповідно до якого свідку ОСОБА_9 було пред`явлено чотири фотокартки із зображенням чоловіків, серед яких на фотокартці №3 свідок впізнав за формою обличчя, носа, вузькими губами чоловіка, який спилював дерева 07.09.2022 року в заказнику по АДРЕСА_2 . Відповідно до довідки на фото № 3 зображений ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.80-83 т.1);

- протокол зняття показань з технічних приладів від 09.09.2022 року відповідно до якого на мобільному телефоні марки iPhone, який належить ОСОБА_9 , наявні 2 фотографії зроблені власником даного телефону о 16 год. 50 хв. 07.09.2022 року за адресою: Київська область, Бучанський район, с. Крюківщина, вул. Подільська,1 (зі слів) поблизу ЖК «Молодіжне містечко» з насадженням дерев. На фотографії № 1 зображена місцевість за вищевказаною адресою та припаркований автомобіль марки «Honda» чорного кольору д.н.з. НОМЕР_1 , позаду автомобіля наявний причіп, зліва від нього наявні розпилені стовбури дерева. На фотографії № 2 зображена місцевість за вищевказаною адресою, насадження дерев та чоловік на вигляд 45-50 років (а.с.86-100 т.1);

- письмове звернення голови комісії припинення ДП «Київське лісове господарство» (ДП «Київський лісгосп») ОСОБА_10 від 14.09.2022 року щодо вчинення незаконної рубки 1 дерева у кварталі 1 виділ 33 Васильківського лісництва на території Вишневої міської громади, чим завдано збитки на суму 16286 грн. 69 коп. (а.с.101-102 т.1);

- акт огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства від 08.09.2022 року та розрахунок збитків спричинених рубкою на суму 16286 грн. 69 коп. (а.с.104-105 т.1);

- польова перелікова відомість дерев. Призначених у рубку ДП «Київський лісгосп» Васильківське лісництво квартал № 1 виділ 33 відповідно до якої самовільно зрубано одне дерево дуб (ліквідне)(а.с. 106 т.1);

- план-схема ДП «Київський лісгосп» Васильківське лісництво квартал № 1 виділ 33 площа 0,001 га. рік 2022 самовільна рубка (а.с.107 т.1);

- проект організації та розвитку лісового господарства Державного підприємства «Київське лісове господарство» Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства (а.с.108 т.1);

- положення про ландшафтний заказник місцевого значення «Озерне» станом на 2013 рік (а.с.109-113 т.1);

- охоронне зобов`язання ландшафтного заказника місцевого значення «Озерне» (а.с. 114 т.1);

- протокол огляду місця події від 11.11.2022 року, яким зафіксована обстановка на місці події (а.с.126-127 т.1);

- розрахунок розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства, що становить 201762 грн. (а.с.130 т.1);

- протокол та відеозапис проведення слідчого експерименту за участю ст. майстра Васильківського лісництва ОСОБА_11 від 04.11.2022 року (а.с. 135-138, 142-143 т.1).

Аналізуючи досліджені судом докази, суд приходить до переконання, що органом досудового розслідування доведений факт здійснення незаконної порубки дерев на території природно-заповідного фонду та факт присутності обвинуваченого на місці події, при цьому відсутні належні та допустимі докази, які б свідчили, що дане кримінальне правопорушення вчинене ОСОБА_7 , оскільки, як вказують обвинувачений та свідки, порубку дерева здійснювали особи (два хлопці), які органом досудового розслідування встановлені не були, обвинувачений не мав при собі інструментів за допомогою яких він міг би здійснювати порубку дерев, сам факт присутності обвинуваченого на місці події, не може бути належним доказом його причетності до вчинення злочину.

Таким чином, ОСОБА_7 підлягає виправданню у зв`язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 246 КК України, вчинене обвинуваченим.

Заявлений цивільний позов, суд вважає за необхідне залишити без розгляду в порядку ч.3 ст.129 КПК України.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Запобіжний захід до обвинуваченого не застосований.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 370- 374,376 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

ОСОБА_7 визнати невинуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за ч.3 ст.246 КК України та його виправдати у зв`язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим.

Цивільний позов залишити без розгляду.

Речові докази по справі:

-два відрізки стовбура дерева типу дуб довжиною близько 1 м. кожен, що передані на зберігання представнику потерпілого, залишити у користування потерпілого;

-дві фотокартки, які зберігаються при матеріалах судового провадження, залишити при матеріалах судового провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору; інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді; копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 116384962
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку