open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2024м. ДніпроСправа № 904/5690/23

за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця", в особі філії "Енергозбут", м. Київ, Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут", м. Дніпро

до Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради", м. Марганець, Дніпропетровської област

про стягнення заборгованості за договором

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Енергозбут Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" звернулося до господарського суду з позовною заявою до Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" про стягнення заборгованості за Договором у сумі 468 100, 69 грн та 3% річних у сумі 6 128, 13 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/5690/23 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

15.11.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

30.11.2023 від Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" надійшла відповідь на відзив.

06.12.2023 від Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" надійшли заперечення на відповідь на відзив.

25.12.2023 від Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" надійшла відповідь на письмові пояснення.

26.12.2023 від Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" надійшли додаткові письмові пояснення.

11.01.2023 від Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" надійшли додаткові пояснення.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позовній заяві

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язання з оплати послуг з розподілу електричної енергії, наданих позивачем протягом січня квітня 2023 року за публічним договором про приєднання споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Позиція відповідача, викладена у відзиві на позовну заяву

Відповідач просить вирішити спір на розгляд суду з урахуванням вищезазначених обставин.

КП «ВУВКГ» ММР зазначає, що відповідач єдине підприємство, яке забезпечує водопостачанням всю територію Марганецької, Мирівської та Томаківської ТГ, а також водовідведенням стічних вод на всій території.

Підприємство завжди перебувало в тяжкому фінансовому становищі, але й надалі працює в цілодобовому режимі та має постійний характер витрат та закупівель. Для забезпечення безперебійної роботи підприємства обов`язково використовуються паливно-мастильні матеріали, реагенти, матеріали для відновлення водопровідних та каналізаційних мереж, запчастини на обладнання та автомобільну техніку.

Війна вплинула і ускладнила роботу КП «ВУВКГ» ММР, яке має вагоме стратегічне та соціальне значення для вищевказаних ТГ.

Марганецька міська територіальна громада віднесена до території активних бойових дій від 09.09.2022 згідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309 (зі змінами). Відповідач не має змоги відключати населення від водопостачання та водовідведення, та має обов`язок продовжувати надавати послуги водопостачання споживачам, які сплачують лише частково за використані послуги. У зв`язку з можливістю, без наслідків для себе, не оплачувати гроші за спожиті послуги, споживачі/абоненти почали зловживати вищевказаним становищем та не здійснювати платежі за водопостачання та водовідведення, в свою чергу у КП «ВУВКГ» ММР відсутній основний дохід.

КП «ВУВКГ» ММР за час військової агресії зазнало значних пошкоджень систем водопостачання та водовідведення внаслідок обстрілів.

Також, відповідач звертає увагу на те, що країна зіткнулась із гуманітарною катастрофою, напевно, однією з найбільших з часів початку війни РФ проти нашого народу - через підступні дії РФ було зруйновано дамбу Каховської ГЕС та, як наслідок, населення Марганецької, Мирівської та Томаківської ТГ з 08.06.2023 залишилося без водопостачання. Як наслідок, припинились надходити платежі від населення за водопостачання та водовідведення, які є основним і єдиним джерелом доходів КП «ВУВКГ» ММР.

Для недопущення розвитку гуманітарної, епідеміологічної та екологічної кризи, КП «ВУВКГ» ММР було розроблено технічне рішення та, у результаті, розпочато водозабір з альтернативного джерела з 15.08.2023.

Враховуючи вищевикладене, КП «ВУВКГ» ММР не мало фізичної можливості сплатити борг у повному обсязі та у визначені договором строки, у зв`язку із тяжким фінансовим становищем, веденням на території України воєнного стану та окупацією Запорізької АЕС, що суттєво вплинуло та ускладнило роботу підприємства та виконання покладених обов`язків на нього.

На даний час, відповідачем вживаються всі заходи щодо поліпшення фінансового становища підприємства та спроби дійти домовленості (мирової угоди) з позивачем щодо врегулювання спору.

Також, відповідач просить звільнити його від відповідальності нарахування 3 % річних.

Позиція позивача викладена у відповіді на відзив

Позивач вказує, що обставини зазначені, в позовній заяві не заперечуються відповідачем, а отже позовні вимоги є законними та обґрунтованими, а посилання КП «ВУВКГ» ММР на лист ТПП № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 не свідчить про наявність причинно-наслідкового зв`язку між введенням військового стану (у зв`язку з військовою агресією РФ проти України) та неможливістю виконання відповідачем своїх зобов`язань за Договором.

Щодо звільнення відповідача від 3 % річних позивач зазначає, що суд повинен з`ясувати наявність значного перевищення розміру неустойки порівняно з розміром збитків, а також об`єктивно оцінити, чи цей випадок винятковий з огляду на інтереси сторін, які заслуговують на увагу, ступінь виконання зобов`язань, причини неналежного виконання або невиконання зобов`язання, незначність прострочення у виконанні зобов`язання, невідповідність розміру пені наслідкам порушення, негайне добровільне усунення винною стороною порушення та його наслідків, однак на думку позивача відповідач не навів посилань на виняткові обставини, які обумовили порушення виконання зобов`язання.

Позиція відповідача викладена у письмових поясненнях

Згідно листа КП «ВУВКГ» ММР від 26.10.2023 № 895/2 та листа 04.12.2023 № 1020/2, відповідачем було надано графік погашення заборгованості, як намір врегулювати спір мирним шляхом та дійти конкретних домовленостей з позивачем.

Відповідно до платіжної інструкції № 3124437 від 20.11.2023 відповідачем було сплачено 50 000грн, що підтверджується платіжною інструкцією 04.12.2023 № 1020/2).

Тому, сума заборгованості станом на подачу заперечення на відповідь на відзив є меншою від зазначеної в позовній заяві враховуючи вищевказану плату.

Крім того відповідач стверджує, що направлення ним неодноразово листів з графіками погашення основної суми заборгованості до позивача можна вважати як доказ для врегулювати спір мирним шляхом та укладення мирової угоди з метою припинення спору, на запропонованих умовах, погоджених сторонами.

Позиція позивача викладена у письмових поясненнях

Щодо часткової оплати позивач зазначає, що платіжна інструкції не містить будь-яких посилань стосовно заборгованість за який саме розрахунковий період було сплачено Відповідачем.

Відповідач звертає увагу, що зо є аналогічне рішення суду, де з відповідача стягнуто на користь позивача заборгованості в сумі 454 179, 10 грн, при цьому, предметом розгляду у справі № 904/1583/23 так само було стягнення заборгованості за Договором в частині внесення плати за надані послуги з розподілу електричної енергії, а також перетікання реактивної електричної енергії. Також позивач зазначає, що заборгованість за іншою справою також не погашена Відповідачем у повному обсязі до цього часу.

Вказане беззаперечно та достеменно свідчить, що відповідачем не надано доказів, що сума сплачених ним коштів відповідно до платіжної інструкції № 3124437 від 20.11.2023 має будь-яке відношення до спірної заборгованості.

Крім того, перерахування грошових коштів за вищезазначеною платіжною інструкцією, саме по собі жодним чином не свідчить про намір відповідача врегулювати спір мирним шляхом.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Згідно зі статутом Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 735 від 02.09.2015, Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є юридичною особою, що утворене відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".

Предметом діяльності Залізниці, окрім іншого, є діяльність у сфері електроенергетики, розподілення електроенергії, торгівля електроенергією (п. 35.13 "Види економічної діяльності", зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

Пунктом 17 статуту передбачено, що Товариство створює філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи як на території України, так і за її межами, які діють на підставі положень.

Відповідно до пункту 2.2.1 Положення про Виробничий підрозділ "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" Філії "Енергозбут" Акціонерного товариства "Українська залізниця" цей Виробничий підрозділ діє з метою здійснення діяльності з розподілу електричної енергії та перетікання реактивної електричної енергії.

Комунальним підприємством "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" (далі відповідач, споживач) 01.07.2019 подано заяву-приєднання до умов публічного договору споживача про розподіл електричної енергії за технічними даними Паспорту точки розподілу за об`єктом споживача за адресою: 53400, Дніпропетровська обл., м. Марганець, вул. Дніпровська, бул. 2а; ЕІС-коди точок 62Z2816369190498, 62Z9284011650668 (арк. с. 5).

Погодившись із цією заявою-приєднанням (акцептувавши її), споживач засвідчив вільне волевиявлення щодо приєднання до умов договору в повному обсязі.

За змістом заяви-приєднання з моменту її акцептування споживач і оператор системи (Акціонерне товариство "Українська залізниця", позивач) набувають прав та обов`язків за договором та несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами договору та чинним законодавством України.

Пунктом 2.1.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) № 312 від 14.03.2018 (з подальшими змінами та доповненнями), договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на основі типового договору, що є додатком 3 до цих Правил.

Оператор системи розподілу зобов`язаний на головній сторінці свого веб-сайту, а також у друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, та у власних центрах обслуговування споживачів розмістити редакцію договору про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії та роз`яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії.

Договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи відповідно до визначених цими Правилами випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу/передачі.

За змістом частини першої статті 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Частина перша статті 634 Цивільного кодексу України визначає, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

З огляду на наведені норми та враховуючи той факт, що об`єкт відповідача приєднаний до мереж позивача і відповідачем подано позивачу відповідну заяву-приєднання від 01.07.2019, між сторонами укладено публічний договір приєднання споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору від 15.02.2011 № ПР/Е11-281/НЮДЧ-1059 (в частині технічних додатків, якими визначено однолінійну схему, засоби обліку та ін.) в редакції, опублікованій на офіційному сайті позивача (далі договір).

За цим договором оператор системи надає споживачу послуги з розподілу (передачі) електричної енергії, параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309, та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки розподілу (передачі) електричної енергії за об`єктом споживача, який є Додатком 2 до цього договору, та в особовому рахунку споживача, облікових базах даних оператора системи.

Пунктом 2.3 договору передбачено, що споживач оплачує за розподіл (передачу) електричної енергії згідно з умовами глави 5 цього договору та інші послуги оператора системи згідно з Додатком 4 "Порядок розрахунків".

Відповідно до пункту 3.4 договору споживач, що не є побутовим, зобов`язаний протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця надати постачальнику послуг комерційного обліку (оператору системи) звіт із показами засобів обліку за розрахунковий місяць (Додаток 11 до цього договору). При обладнанні комерційних засобів обліку засобами дистанційної передачі даних інформація про покази засобів обліку за розрахунковий місяць формується через канали дистанційного зв`язку.

Перевірка достовірності даних комерційних засобів обліку безпосередньо на місці їх встановлення забезпечується сторонами за необхідності, але не рідше ніж один раз на шість місяців, про що складається відповідний акт контрольного огляду засобу вимірювальної техніки.

У разі ненадання споживачем звіту з даними комерційних засобів обліку протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця та за відсутності переданої (зчитаної) з них інформації засобами дистанційної передачі даних, а також за відсутності контрольного огляду засобу комерційного обліку протягом розрахункового місяця обсяг спожитої (розподіленої) електричної енергії за розрахунковий місяць визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового споживання попереднього розрахункового місяця.

Згідно з пунктом 5.1 договору його ціною є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) споживача, зазначені в Паспорті точки (точок) розподілу електричної енергії за об`єктом споживача.

Тариф (ціна) на послуги з розподілу (передачі) електричної енергії та терміни оплати послуг зазначаються в Додатку 4 "Порядок розрахунків" (пункт 5.3 договору).

Пунктом 5 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору визначено, що споживач здійснює повну оплату вартості обсягу електричної енергії, заявленого на відповідний розрахунковий період, наступним чином:

попередня оплата здійснюється споживачем самостійно за 5 днів до початку розрахункового періоду з наступним перерахунком (остаточним розрахунком), що проводиться відповідно до фактичного обсягу розподіленої електричної енергії протягом відповідного розрахункового періоду, 100% від прогнозованих обсягів споживання електричної енергії на розрахунковий місяць;

остаточний розрахунок за розподілену електричну енергію та інші платежі згідно з умовами цього договору здійснюються споживачем на підставі отриманих у оператора системи розподілу рахунків протягом 5-ти операційних днів з дня їх отримання.

При остаточному розрахунку за розподілену електроенергію оператор системи розподілу враховує здійснену споживачем попередню оплату станом на кінець розрахункового періоду (п. 6 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору).

Згідно з пунктом 8 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору за підсумком місяця оператор системи розподілу надає споживачу:

- акт приймання-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії;

- акт про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Оформлені належним чином акти споживач повертає оператору системи у п`ятиденний термін. У разі неповернення споживачем належно оформленого акта та за відсутності заперечень останній вважається підтвердженим.

Рахунки на оплату послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, пеню, інфляційні збитки, річні виписуються оператором системи розподілу окремо та надаються споживачу. Тривалість періоду для здійснення споживачем розрахунків за послуги з розподілу електричної енергії, із забезпечення перетікань реактивної електроенергії, пеню, інфляційні збитки, річні має не перевищувати 5 операційних днів з дня отримання рахунка (п. 9 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору).

Додатком 10 до договору є договір про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, за умовами пункту 1.1 якого оператор системи надає послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії до електроустановок споживачів, що експлуатують електромагнітно незбалансовані установки з неефективним співвідношенням активної і реактивної потужності, а споживач вживає вичерпних технологічних заходів щодо забезпечення перетікань реактивної електричної енергії у своїх електричних мережах та/або здійснює оплату оператору системи за перетікання реактивної електричної енергії згідно з умовами цього договору та додатками до нього, що є його невід`ємними частинами.

Відповідно до умов пункту 4.4 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (Додаток 10 до договору) оплата послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії проводиться споживачем на підставі рахунка, виставленого оператором системи. Розрахунок плати за перетікання реактивної електричної енергії здійснюється відповідно до Методики обчислення плати та оформлюється згідно з порядком розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії.

Споживач зобов`язаний здійснити оплату рахунку, що надається йому оператором системи, у термін, що не перевищує 5 робочих днів з дня отримання.

На виконання умов договору та Додатку 10 до нього позивач у період із січня по квітень 2023 року надав відповідачу послуги з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії на загальну суму 482 916, 05 грн, у тому числі:

у січні 2023 року послуги розподілу 120 372, 06 грн, послуги з перетікання реактивної електроенергії 3 771, 42 грн;

у лютому 2023 року послуги розподілу 95 546, 58 грн, послуги з перетікання реактивної електроенергії 2 225, 94 грн;

у березні 2023 року послуги розподілу 108 320, 34 грн, послуги з перетікання реактивної електроенергії 3 651, 28 грн;

у квітні 2023 року послуги розподілу 143 861, 71 грн, послуги з перетікання реактивної електроенергії 5 166, 72 грн.

Факт надання послуг на вказані суми підтверджується підписаними сторонами актами приймання-передачі наданих послуг № 001123 від 31.01.2023 за січень 2023 року, № 001123 від 28.02.2023 за лютий 2023, № 001123 від 31.03.2023 за березень 2023, № 001123 від 30.04.2023 за квітень 2023 (арк. с. 19 - 21).

На оплату наданих послуг на зазначені суми відповідачу були виставлені відповідні рахунки (арк. с. 22-25).

Відповідач оплату наданих йому послуг здійснив лише частково в сумі 14 815, 36 грн. Залишок не сплачених коштів за надані послуги залишається у сумі 468 100, 69 грн.

Зазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду з даними позовом. Крім суми основного боргу в розмірі 468 100, 69 грн позивач просить суд стягнути 3 % річних у розмірі 6 128, 13 грн.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо суми основного боргу

Взаємовідносини між учасниками роздрібного ринку електричної енергії, до яких, зокрема, належать оператор системи розподілу та споживач, визначені Правилами роздрібного ринку електроенергії, затвердженими постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (далі Правила, ПРРЕЕ).

Згідно з пунктом 4.1 цих Правил розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів.

Розподіл електричної енергії та забезпечення перетікання реактивної електричної енергії за своєю сутністю є послугами, що надаються оператором системи розподілу.

Статтею 901 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення глави 63 "Послуги. Загальні положення" Цивільного кодексу України можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Відповідно до положень частини першої статті 903 цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пунктом 4.2 ПРРЕЕ визначено, що послуги з розподілу або передачі електричної енергії оплачуються відповідно до умов договору споживача з електропостачальником або споживачем, або електропостачальником на зазначений у відповідних договорах поточний рахунок оператора системи.

За змістом пункту 4.33 ПРРЕЕ споживачі, які відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, зобов`язані здійснювати розрахунки за перетікання реактивної електричної енергії, вносять плату за перетікання реактивної електричної енергії на поточний рахунок оператора системи, на території здійснення ліцензованої діяльності якого приєднані електроустановки споживачів, відповідно до умов договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, який може бути додатком до договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії.

Наявними у матеріалах справи актами приймання-передачі наданих послуг підтверджується факт належного виконання позивачем своїх зобов`язань щодо надання відповідачу послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії у період із січня по квітень 2023 року, у зв`язку з чим у відповідача виникло зобов`язання з оплати цих послуг у порядку, визначеному умовами договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

За частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом пункту 5 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору та пункту 4.4 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (Додаток 10 до договору) відповідач повинен був здійснити остаточну оплату послуг з розподілу електричної енергії та оплату послуг з перетікання реактивної електричної енергії протягом 5 операційних (робочих) днів з дня отримання відповідного рахунку.

Доказів вручення відповідачу (отримання ним) рахунків на оплату наданих у спірний період послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії матеріали справи не містять.

Проте, рахунок на оплату за своєю правовою природою не є первинним документом, що фіксує здійснення певної господарської операції, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати грошові кошти.

Тож, з огляду на дати підписання сторонами актів приймання-передачі наданих у період із січня по квітень 2023 року послуг, які містять інформацію щодо обсягу та вартості наданих послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії, та з урахуванням умов пункту 5 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору, пункту 4.4 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (Додаток 10 до договору), строк виконання відповідачем зобов`язань з оплати є таким, що настав.

Докази повної оплати відповідачем послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії, наданих йому позивачем у період із січня по квітень 2023 року, у матеріалах справи відсутні.

Щодо часткової оплати в розмірі 50 000 грн, суд зазначає, що у платіжній інструкції № 3124437 від 20.11.2023 відповідачем не відображено належним чином призначення платежу (відсутнє призначення платежу із зазначенням періоду за який здійснюється оплата), тому Оператор має право зарахувати цю оплату, як погашення існуючої заборгованості цього Споживача з найдавнішим терміном (строком) її виникнення.

Отже, позовні вимоги про стягнення основного боргу у сумі 468 100, 69 грн є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Щодо стягнення 3 % річних

У зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем своїх зобов`язань щодо оплати розподілу електричної енергії позивачем нараховано 3% річних у розмірі 6 128, 13 грн за загальний період 21.02.2023 по 14.09.2023 (за кожним актом окремо).

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши надані позивачем розрахунки 3 % річних, суд встановив, що заявлені до стягнення суми вказаних нарахувань є вірними.

На підставі викладеного, позовні вимоги про стягнення інфляційних втрат у розмірі 6 128, 13 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо зменшення 3 % річних суд зазначає, що проценти не є ані штрафною санкцією, ані компенсацією збитків.

Відсотки річних та інфляційні втрати є способом захисту майнових прав і інтересів кредитора, що полягає у відшкодуванні йому матеріальних втрат від знецінення коштів у результаті інфляційних процесів, і гарантують отримання компенсації від боржника за використання утримуваних ним грошових коштів за весь час прострочення в їх сплаті.

Так як, стягнення боргу з урахуванням 3 % річних від простроченої суми не є неустойкою, а ст. 625 ЦК України не передбачає можливості зменшення судом її розміру, то видається безпідставним клопотання відповідача про зменшення суми у відповідній частині.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача у розмірі 7 113, 44 грн.

Керуючись статями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради" (53400, Дніпропетровська область, м. Марганець, вул. Дніпровська, буд. 2а; ідентифікаційний код: 03340989) на користь Акціонерного товариства "Українська залізниця (03150, м. Київ, вул. Єжи Ґедройця, буд. 5; ідентифікаційний код: 40075815) в особі Виробничого підрозділу "Дніпровське регіональне відділення "Енергозбут" Філії "Енергозбут" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (03135, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 97; ідентифікаційний код: 40150221) основний борг у сумі 468 100, 69 грн, 3 % річних у розмірі 6 128, 13 грн та витрати зі сплати судового збору у сумі 7 113, 44 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Джерело: ЄДРСР 116380786
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку