open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 597/1187/23

Провадження № 2/597/7/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" січня 2024 р. м. Заліщики

Заліщицький районний суд Тернопільської області у складі: суддя Васильченко В.В.; секретар судового засідання Богдан В.М.; учасники провадження: представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Данильчук Н.Б., представник відповідачки ОСОБА_2 - адвокат Кульгавець С.М.,

розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чортківського районного центру територіального комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, Міністерство оборони України, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із цією заявою про встановлення юридичного факту. Представниця Міністерства оборони України Лесик-Горошко О.Є. до суду надіслала клопотання про зупинення провадження у справі за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чортківського районного центру територіального комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, Міністерство оборони України, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду цивільної справи № 560/17953/21.

Заслухавши думки учасників провадження, перевіривши матеріали справи, суд прийшов до такого висновку.

В провадженні Заліщицького районного суду Тернопільської області знаходиться справа №597/1187/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та Міністерства оборони України про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Також у провадженні Тернопільського окружного адміністративного суду перебуває справа №500/7473/23 за позовом ОСОБА_1 до Четвертого відділу Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії. ОСОБА_1 звернулася до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Четвертого відділу Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у якому просить визнати протиправним та скасувати рішення відповідача від 19.05.2023 про відмову позивачу у задоволенні її заяви про включення до числа осіб, що мають право на отримання одноразової допомоги, зобов`язати відповідача вчинити певні дії (копія позовної заяви з додатками додається).

Зокрема, зміст позовної заяви, яка перебуває на розгляді в Тернопільському окружному адміністративному суді та її обґрунтування майже ідентичні позовній заяві, яка подана ОСОБА_1 до Заліщицького районного суду Тернопільської області. З чого слід дійти висновку, що позивач фактично хоче встановити факт спільного проживання із загиблим військовослужбовцем ОСОБА_4 і в адміністративному і в цивільному судочинстві одночасно. Варто зазначити, що позивач звернулась з клопотанням про виклик одних і тих самих свідків як і до Тернопільського окружного адміністративного суду так і до Заліщицького районного суду Тернопільської області.

У пункті 10 частини першої статті 252 ЦПК України визначено, що у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі.

Відповідно до пункту 14 частини першої статті 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 10 частини першої статті 252 цього Кодексу до закінчення перегляду в касаційному порядку.

Ухвалою від 22 вересня 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду передав на розгляд Великої Палати Верховного Суду справу №560/17953/21.

Обґрунтовуючи підстави для передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вказав наступне: «Касаційний цивільний суду складі Верховного Суду у рамках розгляду справи №290/289/22-ц, визнав недопустимим ініціювання судового провадження у порядку цивільного судочинства з метою оцінки обставин, які становлять предмет доказування у провадженні у порядку адміністративного судочинства, чи з метою створення поза межами останнього передумов для визнання доказу, отриманого у такому провадженні, належним та допустимим. Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що у справі №290/289/22-ц вимоги про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з ОСОБА 2, який загинув під час участі у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і стримуванні збройної агресії російської федерації, не підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Проте, колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду не погоджується з таким висновком та вважає за необхідне відступити від наведеного у постанові від 22.03.2023 у справі №290/289/22-ц висновку Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо неналежності спорів про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з метою звернення до відповідних органів за призначенням одноразової грошової допомоги, до цивільної юрисдикції. Вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів іншого касаційного суду. У справі, яка розглядається, спірним питанням є право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги відповідно до Закону № 2011-XII, у разі загибелі військовослужбовця, особою, яка вважає себе членом сім`ї такого військовослужбовця, проте не перебувала з ним у зареєстрованому шлюбі, а також не відноситься до інших груп осіб, яким законом надано таке право (батьків загиблого (померлого) військовослужбовця або утриманців загиблого (померлого) військовослужбовця). Зі змісту позовної заяви вбачається, що ОСОБА З вважає, що вона є членом сім`ї померлого військовослужбовця ОСОБА 4 у розумінні Сімейного кодексу України (незважаючи на відсутність державної реєстрації шлюбу між вказаними особами) та має право на отримання одноразової грошової допомоги відповідно до статті 16-1 Закону №2011 -XII.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду зазначила, що у справі, яка переглядається, суд касаційної інстанції не може переглянути оскаржувані рішення та ухвалити законне й обґрунтоване рішення суду без відступу від правового висновку, викладеного в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду від 22 березня 2023 року у справі №290/289/22щ, відповідно до якого вимоги про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з військовослужбовцем, який загинув (помер) під час участі в бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і стримуванні збройної агресії російської федерації, не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

Тобто, до предмета доказування в справі входить встановлення факту проживання однією сім`єю без зареєстрованого шлюбу позивачки з померлим військовослужбовцем.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 11 жовтня 2023 року справу № 513/879/19 призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомленням її учасників. Станом на теперішній час судове рішення за результатами розгляду Великою Палати Верховного Суду цивільної справи № 560/17953/21 в Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутнє.

Предметом позовної заяви у справі №597/1187/23, що розглядається Заліщицьким районним судом Тернопільської області, є встановлення факту, що має юридичне значення, а саме встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 та загиблого військовослужбовця ОСОБА_4 , який загинув під час виконання військового обов`язку при захисті Батьківщини, з 16.06.2009 року по 12.04.2023 року. Метою подання позовної заяви є можливість подання заяви на отримання одноразової грошової допомоги від держави у разі смерті військовослужбовця позивачу, як члену сім`ї загиблого військовослужбовця.

Вимоги ОСОБА_1 пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) за нею певного соціально-правового статусу, не пов`язаного з будь-якими цивільними права та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням.

Правовідносини у справі №597/1187/23, яка переглядається Заліщицьким районним судом Тернопільської області, є подібними до правовідносин у справі № 560/17953/21, яка передана на розгляд Великої Палати Верховного Суду, тому слід дійти висновку, що необхідно зупинити провадження у справі №597/1187/23 до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 560/17953/21.

Керуючись п. 10 ч.1 ст. 252 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Міністерства оборони України Лесик-Горошко Оксани Євгенівни про зупинення провадження у справі, - задовольнити.

Зупинити провадження в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чортківського районного центру територіального комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, Міністерство оборони України, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду цивільної справи № 560/17953/21.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду у 15-денний строк з дня проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії.

Повний текст ухвали складено 15.01.2024 року.

Суддя Віталій ВАСИЛЬЧЕНКО

Джерело: ЄДРСР 116274015
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку