open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про застосування заходів процесуального примусу

08.01.2024 р. Справа № 520/28190/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Шевченко О.В., розглянувши в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду в порядку письмового провадження питання щодо накладення штрафу на відповідача по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, ОСОБА_1 , з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, в якому просить суд:

- визнати діяльність Головне управління Пенсійного фонду України Житомирській області щодо відмови у поновлені раніше призначеної позивачу пенсії з інвалідності - протиправною;

- скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирський області про відмову у призначенні пенсії від 08.06.2023 року №204450016181;

- зобов`язати Головне Управління Пенсійного фонду України в Харківський області поновити нарахування та виплату позивачу пенсії з інвалідності з дня звернення;

- стягнути з Головного Управління Пенсійного фонду України в Харківський області на користь ОСОБА_1 заборгованість з пенсії по інвалідності, яка виникла за період з часу припинення нарахування та виплати пенсії по день її фактичної виплати;

- допустити до негайного виконання рішення суду в частині присудження виплати мені пенсії у межах суми стягнення за один місяць.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду відкрито спрощене провадження по справі відповідно до статті 263 КАС України.

Також, ухвалою суду від 27.12.2023 витребувано у відповідача - Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, наступну інформацію з підтверджуючими документами: 1) коли (з якого періоду) і яка пенсія (вид пенсії) призначалася ОСОБА_1 (протокол по пенсійній справі позивача, виписки з пенсійної справи, довідки пенсійного органу, тощо); 2) в яких територіальних органах ПФУ ОСОБА_1 перебувала на обліку протягом всього періоду після призначення їй пенсії; 3) надати копії заяв ОСОБА_1 від 07.04.2023 року та від 01.06.2023 року разом з документами, долученими до таких заяв, які подавалися позивачем до Головного управління ПФУ в Харківській області.

Ухвалою повідомлено відповідача про необхідність надати вказані документи протягом п`яти днів з моменту отримання копії даної ухвали.

Також зобов`язано у разі неможливості подання копій відповідних документів або подання їх у встановлені строки повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали та попереджено про застосування до нього відповідних заходів процесуального примусу, визначених КАС України у випадку неповідомлення про неможливість подання або неподання витребуваних судом доказів без поважних причин.

Копію ухвали про відкриття провадження було надіслано відповідачу до його Електронного кабінету в системі "Електронний суд" та ним отримано 27.12.2023 року, що підтверджено довідкою про доставку електронного листа.

Відповідно до ч.2 ст. 44 КАС України, особи які беруть участь у справі зобов`язані добросовісно користуватися належними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно положень ч.7 ст. 80 КАС України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Проте, станом на 08.01.2024 року відповідачем ухвалу суду про витребування документів не виконано. Про неможливість подання або подання у встановлені судом строки витребуваних документів суд також не повідомлено.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (ч.8 ст. 80 КАС України).

Відповідно до ч.1,2 ст. 144 КАС України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом, як правило, негайно після вчинення порушення.

Одним із заходів процесуального примусу є штраф (п.5 ч.1 ст. 145 КАС України).

Пунктами 1,3 частини 1 статті 149 КАС України визначено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" установлено у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року - 3028 грн.

Згідно вимог ч.3 ст. 149 КАС України, у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України (ч.5 ст. 149 КАС України).

Згідно ч.1 ст. 12 вказаного Закону, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Зважаючи на те, що відповідач вимог ухвали суду про витребування доказів у встановлений судом строк не виконав, документів не подав, причин їх неподання не повідомив, суд приходить до висновку про наявність підстав для застосування до відповідача заходів процесуального примусу.

Відповідно до ч.3 ст. 144 КАС України, про застосування заходів процесуального примусу суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.4 ст. 149 КАС України, ухвалу про стягнення штрафу може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду вищої інстанції. Оскарження такої ухвали не перешкоджає розгляду справи.

Роз`яснити відповідачу, що в силу положень ч.3 ст. 145 КАС України, застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених КАС України.

Також, згідно ч.3 ст. 77 КАС України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне повторно витребувати у відповідача документи по справі.

Керуючись положеннями ст. ст. 77, 80, 144, 145, 149, 241-243, 248, 256, 294, 295, 373 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (майдан Свободи, буд. 5, Держпром, під. 3, пов. 2, м. Харків, 61022, код ЄДРПОУ 14099344) в дохід Державного бюджету України через Державну судову адміністрацію України (ЄДРПОУ 26255795, адреса: м. Київ, вул. Липська, 18/5) штраф в розмірі 3 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 9084 (дев`ять тисяч вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Повторно витребувати у відповідача - Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, наступну інформацію з підтверджуючими документами:

1) коли (з якого періоду) і яка пенсія (вид пенсії) призначалася ОСОБА_1 (протокол по пенсійній справі позивача, виписки з пенсійної справи, довідки пенсійного органу, тощо);

2) в яких територіальних органах ПФУ ОСОБА_1 перебувала на обліку протягом всього періоду після призначення їй пенсії;

3) надати копії заяв ОСОБА_1 від 07.04.2023 року та від 01.06.2023 року разом з документами, долученими до таких заяв, які подавалися позивачем до Головного управління ПФУ в Харківській області.

Вказані документи надати протягом ТРЬОХ днів з моменту отримання копії даної ухвали.

Роз`яснити відповідачу, що в силу вимог ч.6 ст. 149 КАС України, суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Копії даної ухвали направити сторонам (позивачу - для відома, відповідачу - для виконання) та до Державної судової адміністрації України, в порядку визначеному ст. ст. 149, 373 КАС України, для звернення до виконання.

Строк пред`явлення даної ухвали суду до виконання становить три місяці з дня набрання нею законної сили.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя О.В.Шевченко

Джерело: ЄДРСР 116182333
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку