open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 576/3170/23

Провадження № 3/576/126/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2024 року м. Глухів

Суддя Глухівського міськрайонного суду Сумської області Колодяжний А.О., розглянувши матеріали, що надійшли з відділу поліції № 1 (м. Глухів), про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який проживає по АДРЕСА_1 ,

за ч. 1 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

встановив:

08.01.2024 р. до суду надійшов протокол серії ВАД № 034055 від 28.10.2023 р., у якому зазначається: «06.10.2023 р. близько 23:00 год. в стані алкогольного сп`яніння, за адресою АДРЕСА_2 гр. ОСОБА_1 вчинив домашнє насильство відносно своєї дівчини ОСОБА_2 психологічного та фізичного характеру».

Перевіривши матеріали справи, вважаю, що їх необхідно направити прокурору, виходячи з такого.

Адміністративним правопорушенням згідно ст. 173-2 КУАП України визнається, вчинення домашнього насильства, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого.

Водночас, ч. 1 ст. 126 КК України передбачена кримінальна відповідальність за умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень. Крім цього, ч. 1 ст. 125 КК України передбачена кримінальна відповідальність за завдання легких тілесних ушкоджень. А ст. 126-1 КК України, передбачає кримінальну відповідальність за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров`я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Із матеріалів справи, зокрема із пояснення матері ОСОБА_3 слідує, що 06.10.2023 р. в неї із ОСОБА_1 виникла сварка в ході якої останній схопив її за руку та штовхнув через що вона впала на підлогу. Після цього, він підняв її та знову повторив описані вище насильницькі дії. Більш того, у своїх поясненнях потерпіла вказує, що ОСОБА_1 систематично знущається з неї та наносить їй побої.

Таким чином, вчинення насильницьких дій, про які йдеться у цих матеріалах справи, виключає адміністративну відповідальність і може свідчити про ознаки приведених вище кримінальних правопорушень, а не адміністративного.

У відповідності до ст. 253 КУпАП, якщо при розгляді справи орган (посадова особа) прийде до висновку, що в порушенні є ознаки кримінального правопорушення, він передає матеріали прокурору або органу досудового розслідування.

Крім цього, у відповідності до п. 2 ст. 49 Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, що ратифікована Законом України від 20.06.2022 р. № 2319-ІХ, Сторони вживають необхідних законодавчих або інших заходів згідно з основними принципами прав людини та з огляду на гендерне розуміння насильства для забезпечення ефективного розслідування та кримінального переслідування правопорушень, установлених відповідно до цієї Конвенції.

01.11.2023 р. та 15.12.2023 р. суд вже направляв цю справу для вирішення питання про початок проведення розслідування обставин, що свідчать про застосування до ОСОБА_3 фізичного насильства та вирішення питання про наявність чи відсутність у діях ОСОБА_1 складу кримінального правопорушення.

Однак, поліція двічі не виконала рішення суду та провела відповідного розслідування як того вимагає п. 2 ст. 49 Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

Крім того, та обставина, що ОСОБА_3 у подальшому надала нові пояснення, не відіграє вирішального значення для можливості проведення саме кримінального розслідування з огляду на те, що у відповідності до п. 1 ст. 55 Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, що ратифікована Законом України від 20.06.2022 р. № 2319-ІХ, Сторони забезпечують, щоб розслідування або кримінальне переслідування правопорушень, установлених відповідно до статей 35, 36, 37, 38 та 39 цієї Конвенції (фізичне насильство), не залежали цілком від повідомлення або скарги, поданої жертвою, і щоб провадження могло продовжуватися навіть, якщо жертва відкликає свою заяву або скаргу.

З огляду на те, що відділ поліції фактично відмовився проводити розслідування за цим фактом, то матеріали слід передати прокурору, як про це зазначено у ст. 253 КУпАП.

Зважаючи на викладене, матеріали у справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП підлягають передачі прокурору для вирішення питання про початок проведення ретельного розслідування обставин, що свідчать про застосування до ОСОБА_3 фізичного насильства та вирішення питання про наявність чи відсутність у діях ОСОБА_1 складу кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 253 КУпАП, -

постановив:

Матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 щодо скоєння правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, направити до Глухівського відділу Шосткинської окружної прокуратури для вирішення питання про початок проведення ретельного розслідування обставин про застосування до ОСОБА_3 фізичного насильства та вирішення питання про наявність чи відсутність у діях ОСОБА_1 складу кримінального правопорушення.

Постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду протягом десяти днів з моменту її винесення.

Суддя А.О. Колодяжний

Джерело: ЄДРСР 116162980
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку