open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №613/27/24 Провадження № 2/613/233/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 січня 2024 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Сеник О.С., розглянувши питання можливості відкриття провадження цивільної справи №613/27/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» звернулося до Богодухівського районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит, у якому просить стягнути з боржника ОСОБА_1 на користь ТОВ ««КОЛЛЕКТ ЦЕНТР»: 1) заборгованість за договором про споживчий кредит № 103620751 від 19.09.2021 у розмірі 90000,00 грн.; 2) понесені витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн; 3) понесені витрати на правову допомогу у розмірі 17000,00 грн..

Розглянувши питання можливості відкриття провадження у даній справі, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з повідомленням Золочівської селищної ради Богодухівського району Харківської області вих. № 02-01-19/38, наданим на запит суду, відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, населений пункт, в якому зареєстрований відповідач ОСОБА_1 відноситься до Золочівської територіальної громади Богодухівського району Харківської області.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України №807-IX від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», у Харківській області утворено Богодухівський район (з адміністративним центром у місті Богодухів) у складі територій Богодухівської міської, Валківської міської, Золочівської селищної, Коломацької селищної, Краснокутської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Однак, у відповідності до п. 3.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» (в редакції Законів № 2808-IX від 01.12.2022, № 3511-IX від 09.12.2023),до набраннячинності закономУкраїни щодозміни системимісцевих судівна територіїУкраїни узв`язку зутворенням (ліквідацією)районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Таким чином, з урахуванням положень ст. 27 ЦПК України щодо визначення правил територіальної підсудності, дана справа відноситься до територіальної підсудності Золочівського районного суду Харківської області, а Богодухівський районний суд Харківської області за змістом вказаної норми не є у даній справі судом, встановленим законом.

За правилами ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 378 ЦПК України судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, зокрема, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною сьомою ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції Закону № 2112-ХІ від 03.03.2022) визначено, у разінеможливості здійсненняправосуддя судомз об`єктивнихпричин підчас воєнногоабо надзвичайногостану,у зв`язкузі стихійнимлихом,військовими діями,заходами щодоборотьби зтероризмом абоіншими надзвичайнимиобставинами можебути зміненотериторіальну підсудністьсудових справ,що розглядаютьсяв такомусуді,за рішеннямВищої радиправосуддя,що ухвалюєтьсяза поданнямГолови ВерховногоСуду,шляхом їїпередачі досуду,який найбільштериторіально наближенийдо суду,який неможе здійснюватиправосуддя,або іншоговизначеного суду.У разінеможливості здійсненняВищою радоюправосуддя такогоповноваження воноздійснюється зарозпорядженням ГоловиВерховного Суду.Відповідне рішенняє такожпідставою дляпередачі усіхсправ,які перебувалина розглядісуду,територіальна підсудністьякого змінюється.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 20.04.2023№ 399/0/15-23 «Про зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Харківської області» відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено з 1 травня 2023 року територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області Дергачівському районному суду Харківської області.

На підставі викладеного, з урахуванням зміненої рішенням Вищої ради правосуддя підсудності, позов Товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит необхідно направити до Дергачівського районного суду Харківської області.

Відповідно до змісту ст.32ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 187, 260, 261, 353, 354, 378 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу №613/27/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «КОЛЛЕКТ ЦЕНТР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит передати на розгляд до Дергачівського районного суду Харківської області (62300, Харківська область, м. Дергачі, вул. 1 Травня, 63).

Копію ухвали направити позивачу.

Роз`яснити, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.С. Сеник

Джерело: ЄДРСР 116142731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку