open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 567/2355/23

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 грудня 2023 року м. Острог

Суддя Острозького районного суду Рівненської області Венгерчук А.О., розглянувши матеріалисправи,які надійшливід ВП№3Рівненського РУПГУНП вРівненській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , непрацюючого, паспорт НОМЕР_1 виданий 22.06.2023

за ч. 1 ст. 1732 Кодексу України про адміністративні правопорушення

(права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, передбачені ст. 268 КУпАП та ст. 63 Конституції України ОСОБА_1 роз`яснені)

встановила

18.12.2023 близько 14:57 год. ОСОБА_1 , перебуваючи в АДРЕСА_1 , висловлювався на адресу своєї співмешканки ОСОБА_2 нецензурними словами, погрожував, чинив щодо неї психологічний тиск, чим вчинив домашнє насильство.

ОСОБА_1 в суді свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення визнав частково, пояснив, що 18.12.2023 між ним та його співмешканкою ОСОБА_2 виникла сварка, в ході якої вони виражалися в адресу один одного нецензурною лайкою.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення доведена протоколом про адміністративне правопорушення від 18.12.2023 серії ВАВ №986761 та матеріалами справи.

З письмових пояснень ОСОБА_2 , витягу ЄО від 18.12.2023 вбачається, що 18.12.2023 близько 14:57 год. ОСОБА_1 , перебуваючи в АДРЕСА_1 , висловлювався на адресу своєї співмешканки ОСОБА_2 нецензурними словами, погрожував, штовхав, чинив щодо неї психологічний тиск.

При вирішенні справи, при встановленні порядку та обсягу дослідження доказів, суд погодився з позицією ОСОБА_1 щодо не дослідження наданого суду відеозапису, з врахуванням того, що фактичні обставини вчинення адміністративного правопорушення ним не оспорюються.

З зазначених матеріалів вбачається, що ОСОБА_1 вчинив домашнє насильство, а саме умисно вчинив дії психологічного характеру по відношенню до своєї співмешканки, внаслідок чого могла бути завдана шкода її психічному здоров`ю.

Відповідно до довідки відділення поліції№3Рівненського РУПГУНП вРівненській області від 21.12.2023 встановлено, що ОСОБА_1 раніше притягувався до адміністративної відповідальності: 06.02.2023 за ч.2 ст. 122 КУпАП, 21.10.2023 за ч. 1 ст. 121-3, ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст.1Закону України«Про запобіганнята протидіюдомашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Згідно з п. 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

За встановлених фактичних обставин справи, беззаперечно встановлено, що ОСОБА_1 скоїв правопорушення, що передбачене ч. 1 ст. 1732 КУпАП,оскільки вищезазначеніфакти йоговини єпереконливими, достатніми,в повномуобсязі відповідаютьфактичним обставинамсправи тазнайшли своєпідтвердження вдоказах,які містятьсяв матеріалахсправи табули повнота всебічнодосліджені підчас судовогозасідання.

Застосовуючи вид адміністративного стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, а також обставини, що пом`якшують та обтяжують відповідальність.

При накладенні адміністративного стягнення взято до увагите,що ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності притягується не вперше, є працездатним.

За таких обставин, суд вважає за необхідне застосувати щодо нього адміністративне стягнення у виді штрафу, що буденеобхідним ідостатнім дляйого вихованнята попередженнявчинення нимнових правопорушень.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП, п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», у зв`язку з ухваленням судом постанови про накладення адміністративного стягнення, з ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 24, 40-1, 173-2, 221, 276, 283, 284, 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення

постановила

визнати ОСОБА_1 таким, що вчинив правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 1732 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 170 (сто сімдесят) грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір, що становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 536,80 грн.

У разі несплати штрафу в 15-ти денний термін, штраф підлягає примусовому стягненню з ОСОБА_1 в порядку ст.308 КУпАП у подвійному розмірі, а саме: в сумі 340 (триста сорок) гривень.

Постанова може бути оскаржена до Рівненського апеляційногосуду через Острозький районний суд протягом 10 днів з дня її винесення.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

Джерело: ЄДРСР 115973210
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку