open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649

_____________________________________________________________________________

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

27.12.2023 Справа №905/375/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу №905/375/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство», м.Київ

до відповідача Державного підприємства «Шахтоуправління Південнодонбаське №1», м.Вугледар

про стягнення 52 038,64 гривень

без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Державного підприємства «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» про стягнення 52 038,64 гривень, з яких: сума боргу у розмірі 44 646,23 гривень, пеня у сумі 1 298,96 гривень, 3% річних у розмірі 1 067,66 гривень, інфляційні втрати у сумі 5 025,79гривень.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує порушенням відповідачем умов Договору про постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі №UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.04.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Ухвалою суду від 18.04.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» до відповідача Державного підприємства «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» про стягнення 52 038,64 гривень - залишено без руху. Встановлено позивачу строк на усунення недоліків.

На виконання ухвали суду 01.05.2023 від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви разом з додатковими документами.

Ухвалою суду від 08.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

Згідно спільного розпорядження голови та керівника апарату Господарського суду Донецької області від 25.05.2023 № 6-р, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, продовжено особливий режим роботи суду в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022 №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов`язків в змішаному режимі, учасникам судових засідань рекомендовано утримуватись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

27.12.2023 через систему «Електронний суд» від представника позивача надійшла заява, в якій останній просить суд: залишити без розгляду позовні вимоги в частині стягнення з відповідача пені у сумі 1 298,96 гривень, 3% річних у розмірі 1 067,66 гривень, інфляційних втрат у сумі 5 025,79 гривень; долучити до матеріалів справи лист №007-66/5975 від 11.12.2023 ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО» на підтвердження спожитих ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» обсягів електричної енергії.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

За приписами статті 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Отже, позивач розпорядився своїми правами щодо розгляду спору в частині вимог про стягнення з відповідача пені, 3 % річних та інфляційних втрат на власний розсуд, а відтак суд вважає за можливе задовольнити заяву представника позивача про залишення без розгляду позовної заяви в частині стягнення з відповідача: пені у сумі 1 298,96 гривень, 3% річних у розмірі 1 067,66 гривень, інфляційних втрат у сумі 5 025,79гривень.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 року № 1137 затверджено Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Згідно із п. 3 Загальної частини Положення Портал Дія призначений для реалізації права кожного на доступ до електронних послуг та інформації про адміністративні та інші публічні послуги, звернення до органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (у тому числі відповідно до Закону України «Про звернення громадян»), отримання інформації з національних електронних інформаційних ресурсів, яка необхідна для надання послуг, а також для проведення моніторингу та оцінки якості послуг у випадках, визначених цим Положенням.

Згідно із даними сервісів, що надають доступ до державних даних з основних публічних реєстрів, актуальну інформацію про компанії, підприємців тощо та які мають доступ до API ЄДР: Опендатабот (https://opendatabot.ua/) або YouControl (https://youcontrol.com.ua/) - місцезнаходженням відповідача є: 85670 Донецька обл., м.Вугледар, вул. Магістральна, 4. Згідно інформації, наявній на офіційному веб-сайті АТ «Укрпошта» (https://offices.ukrposhta.ua) щодо режимів роботи відділень, поштовий обмін з відділенням поштового зв`язку №85670 в умовах воєнного стану тимчасово не функціонує.

У п.п. 2.15 - 2.16 Інструкції користувача Електронного суду (ЕС) ЄСІТС передбачено, що ЕС забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справ в електронному вигляді до Електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених. До Електронних кабінетів користувачів надсилаються у передбачених законодавством випадках документи у справах, які внесені до автоматизованої системи діловодства судів та до автоматизованих систем діловодства, що функціонують в інших органах та установах у системі правосуддя. Документи у справах надсилаються до Електронних кабінетів користувачів у випадку, коли вони внесені до відповідних автоматизованих систем у вигляді електронного документа, підписаного кваліфікованим підписом підписувача (підписувачів), чи у вигляді електронної копії паперового документа, засвідченої кваліфікованим електронним підписом відповідального працівника суду, іншого органу чи установи правосуддя (далі - автоматизована система діловодства).

Суд зазначає, що 18.04.2023 та 08.05.2023 судом було здійснено підписку позивача та відповідача на отримання процесуальних документів електронною поштою по справі №905/375/23, зокрема: за електронною адресою позивача - info@energo-p.com.ua, grigorashkaterina@gmail.com та на електронну пошту відповідача - ugnodon1@gmail.com.

Суд вбачає за необхідне зазначити, що після підписання електронним цифровим підписом судді процесуальних документів по справі, програма «Діловодство спеціалізованого суду» направляє автоматично всім учасникам справи всі процесуальні рішення до Електронних кабінетів учасників справи. При цьому, відомості у програмі «Діловодство спеціалізованого суду» містяться щодо дати доставки.

Одночасно, судом вчинялись дії, направлені на передання відповідачу телефонограми. За номером телефону відповідача, що зазначений в позовній заяві та в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, але встановити зв`язок не вдалося.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи №905/375/23 на офіційній сторінці Господарського суду Донецької області веб-порталу «Судова влада України» (розділ «Повідомлення для учасників судового процесу») розміщено відповідне оголошення.

Окрім того, ухвала суду від 08.05.2023 розміщена в ЄДРСР, який є відкритим для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 ЗУ «Про доступ до судових рішень»), та відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись з нею у цьому реєстрі.

Враховуючи, що господарським судом вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи та забезпечення реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, у т.ч. шляхом подання відзиву на позов, з огляду на те, що подання відзиву на позов є правом, а не його обов`язком, спір вирішено за наявними матеріалами відповідно до приписів ч.9 ст.165 ГПК України.

Таким чином, всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

Положеннями частини 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що матеріали справи містять достатньо доказів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Рішення складено 27.12.2023 у зв?язку із веденням на території України воєнного стану та об?єктивною неможливістю розгляду справи у строк, встановлений ст.248 ГПК України, з урахуванням віддаленого режиму роботи суду в умовах воєнного стану.

Суд, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з?ясувавши всі фактичні обставини, об?єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті дослідивши матеріали справи,

В С Т А Н О В И В

28.05.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» (далі - постачальник, позивач) та Державним підприємством «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» (далі - споживач, відповідач) укладено договір №179Т про постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі UA-2021-04-21-002668-a.

Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №321 зі змінами ( далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів (п.1.2 договору).

Відповідно до п. 2.1 договору постачальник зобов`язується передати у власність споживачу у 2021-2022 році електричну енергію за кодом ДК 021:2015-09310000-5 Електрична енергія (далі - товар), а споживач зобов`язується прийняти та оплатити цю електричну енергію, на умовах договору.

Обов`язковою умовою для постачання електричної енергії Споживачу є наявність у нього укладеного в установленому порядку з оператором системи розподілу договору про надання послуг з розподілу, на підставі якого Споживач набуває право отримувати послугу з розподілу електричної енергії (п.2.2 договору).

Пунктом 3.1 договору сторони передбачили, що строк (термін) поставки (передачі) товару з 01.07.2021 по 30.06.2022. Термін може бути продовжений за домовленістю сторін до повного завершення закупівлі заявленої кількості товару або використання всієї суми договору, а також інших умов, що підпадають під дію ст.41 Закону України «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями).

Початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві - приєднання, яка є Додатком №1 до договору, якщо інше не передбачено Комерційною пропозицією (Додаток №2) (п.3.2 договору).

Початком постачання електричної енергії споживачу є 01 число місяця, наступного за розрахунковим періодом, у якому здійснені всі розрахунки з попереднім постачальником (п.3.3. договору).

Споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком №2 до договору. Розрахунок з оператором системи розподілу здійснюється через постачальника електроенергії (п.5.4 договору).

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п.5.8 договору).

Згідно з п.5.11 договору споживач здійснює 100% передоплату прогнозованих обсягів споживання електричної енергії не раніше 25 числа місяця, що передує розрахунковому, з наступним перерахунком (остаточним рахунком) , що проводиться за фактично відпущену електричну енергію.

Пунктом 1 Комерційної пропозиції (Додаток №1 до договору) сторони узгодили, що ціна (тариф) електричної енергії, у тому числі диференційовані ціни (тарифи): ціна за 1кВт/год електричної енергії за цим договором становить 2,96268224 грн (з ПДВ).

Пунктом 2 Комерційної пропозиції передбачено спосіб оплати: по факту.

Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію та строк його оплати: оплата рахунку постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його споживачем (п.3 Комерційної пропозиції).

Термін дії договору та умови пролонгації: з 01.07.2021 по 30.06.2022, дія цього договору може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початок наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми (п.8 Комерційної пропозиції).

Відповідно до п.5.13 договору сторони передбачили, що у разі порушення споживачем строків оплати за договором, постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати.

Пунктом 5 Комерційної пропозиції передбачено, що розмір пенв за порушення строку оплати або штраф в розмірі 0,01 % вартості товарів, з яких допущено прострочення виконання за кожен день прострочення, у разі отриманого фінансування на цю мету.

Договір підписаний та скріплений печатками сторін.

Як свідчать матеріали справи, 28.05.2021 споживач, ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1» шляхом підписання заяви-приєднання приєднався до умов договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах комерційної пропозиції постачальника з персоніфікованими даними, зокрема:

назва: Державне підприємство «Шахтоуправління Південнодонбаське №1»,

код ЄДРПОУ: 34032208;

вид об`єкта: ІПН 340322005252;

адреса об`єкта, ЕІС-код точки комерційного обліку - м.Бердянськ, вул.Макарова, 51, б.в «Шахтар», 62Z9266441904032;

оператор системи з яким споживач уклав договір розподілу (передачі) електричної енергії - ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Інформація про наявність пільг/субсидій (є/немає): немає.

Початок постання електричної енергії (не раніше дати подання заяви-приєднання та за умови приєднання (підключення) об`єкта споживача до електромереж оператора системи): 01 липня 2021 року.

За кожним об`єктом Споживача надаються окремі EIC-коди точок комерційного обліку. Якщо таких точок більше однієї, їх перелік наводиться у додатку до заяви-приєднання.

Погодившись з цією заявою-приєднанням (акцептувавши її), Споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до цього Договору в повному обсязі.

З моменту акцептування цієї заяви-приєднання в установленому ПРРЕЕ порядку Споживач та Постачальник набувають всіх прав та обов`язків за Договором і несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами Договору та чинного законодавства України.

На виконання умов договору, позивачем передано відповідачу електроенергію відповідно до актів прийому-передачі електроенергії:

- у липні 2021 року в обсязі 50 145 кВт.год вартістю 163 420,07 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.07.2021);

- у серпні 2021 року в обсязі 46 765 кВт.год вартістю 152 404,82 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.08.2021);

- у вересні 2021 року в обсязі 4 837 кВт.год вартістю 15 763,55 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 30.09.2021);

- у жовтні 2021 року в обсязі 861 кВт.год вартістю 3 086,27 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.10.2021);

- у листопаді 2021 року в обсязі 836 кВт.год вартістю 3 296,03 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 30.11.2021);

- у грудні 2021 року в обсязі 781 кВт.год вартістю 3079,18 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.12.2021);

- у січні 2022 року в обсязі 1 421 кВт.год вартістю 5 892,97 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.01.2022);

- у лютому 2022 року в обсязі 1 506 кВт.год вартістю 6 245,47 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 28.02.2022);

- у березні 2022 року в обсязі 1 021 кВт.год вартістю 4 234,14 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.03.2022);

- у квітні 2022 року в обсязі 1 076 кВт.год вартістю 4 462,24 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 30.04.2022);

- у травні 2022 року в обсязі 941 кВт.год вартістю 3 902,38 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 31.05.2022);

- у червні 2022 року в обсязі 7 640 кВт.год вартістю 31 683,52 грн з ПДВ (згідно з актом прийому-передачі електроенергії від 30.06.2022).

Фактично спожита вартість обсягу електричної енергії відповідно до рахунків на оплату становить:

- у період з 01.07.2021 по 31.07.2021 - 163420,07 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/1 від 31.07.2021;

- у період з 01.08.2021 по 31.08.2021 - 152 404,82 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/08 від 31.08.2021;

- у період з 01.09.2021 по 30.09.2021 - 15 763,55 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/9 від 30.09.2021;

- у період з 01.10.2021 по 31.10.2021 - 3 086,27 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/10 від 31.10.2021;

- у період з 01.11.2021 по 30.11.2021 - 3296,03 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/11 від 30.11.2021;

- у період з 01.12.2021 по 31.12.2021 - 3079,18 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/12 від 31.12.2021;

- у період з 01.01.2022 по 31.01.2022 - 5892,97 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/01 від 31.01.2022;

- у період з 01.02.2022 по 28.02.2022 - 6245,47 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/02 від 28.02.2022;

- у період з 01.03.2022 по 31.03.2022 - 4234,14 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/03 від 31.03.2022;

- у період з 01.04.2022 по 30.04.2022 - 4462,24 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/04 від 30.04.2022;

- у період з 01.05.2022 по 31.05.2022 - 3902,38 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/05 від 31.05.2022;

- у період з 01.06.2022 по 30.06.2022 - 31 683,52 грн з ПДВ відповідно до рахунку-фактури № 179/06 від 30.06.2022.

До матеріалів справи позивач надав лист №007-66/5975 від 11.12.2023 ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО» (оператор системи, з яким споживач уклав договір на розподіл (передачу) електричної енергії) щодо підтвердження спожитих обсягів електричної енергії, в якому підтвердив інформацію, що ТОВ «Енергетичне партнерство» у розрахункових періодах з 01.07.2021 по 30.06.2021 в обсязі наведеному у Додатку №1 «Інформація щодо споживання електричної енергії ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» (код ЄДРПОУ 34032208). Так, ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» спожито: у липні 2021 року в обсязі 50 145 кВт.год; у серпні 2021 року в обсязі 46 765 кВт.год; у вересні 2021 року в обсязі 4 837 кВт.год; у жовтні 2021 року в обсязі 861 кВт.год; у листопаді 2021 року в обсязі 836 кВт.год; у грудні 2021 року в обсязі 781 кВт.год; у січні 2022 року в обсязі 1 421 кВт.год; у лютому 2022 року в обсязі 1 506 кВт.год; у березні 2022 року в обсязі 1 021 кВт.год; у квітні 2022 року в обсязі 1 076 кВт.год; у травні 2022 року в обсязі 941 кВт.год; у червні 2022 року в обсязі 7 640 кВт.год.

Позивач у позовній заяви зазначив, що надані акти прийому-передачі електричної енергії та рахунки-фактури направлялись Позивачем на електрону адресу відповідача в день їх складання, а також шляхом направлення поштових листів ПАТ «Укрпошта». З лютого 2022 року акти та рахунки направлялися виключно в електронному вигляді оскільки у зв`язку з широкомасштабним вторгненням Російської федерації на територію України та введенням воєнного стану ПАТ «Укрпошта» тимчасово не функціонує в м. Вугледар.

Також зазначив, що відповідачем підписані акти прийому-передачі електричної енергії не повертались Позивачу. Електронне листування з Відповідачем було втрачено у зв`язку з його перенесенням на інший поштовий сервер.

Відповідно до додатку №1 до Довідки №184 від 10.03.2023 АТ «Державний ощадний банк України» від ДП «ШАХТОУПРАВЛІННЯ ПІВДЕННОДОНБАСЬКЕ №1» в період з 01.05.2021 по 08.03.2023 на рахунок ТОВ «ЕНЕРГЕТИЧНЕ ПАРТНЕРСТВО» надходили суми коштів та у зв`язку з тим, що платежі здійснювались з порушенням вимог п.5.7, 6.2 договору, виникла заборгованість на суму 44 646,23 грн.

Таким чином, внаслідок невиконання Державним підприємством «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» зобов`язань з оплати отриманої електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі №UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» звернулось до господарського суду з позовом у даній справі.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин справи, суд вважає вимоги позивача до відповідача такими, що підлягають задоволенню, враховуючи наступне.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Як зазначено в ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

За договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами (ст.714 ЦК України)

Згідно із ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України «Про ринок електричної енергії».

Підставою виникнення спору стало питання щодо наявності/відсутності підстав для стягнення заявлених позивачем сум заборгованості з відповідача за договором про постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі №UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021.

Позивач у позовній заяви зазначив, що надані акти прийому-передачі електричної енергії та рахунки фактури за спірний період направлялись позивачем з електронної адреси відповідачу на електрону адресу відповідача в день їх складання, а також шляхом направлення поштових листів ПАТ «Укрпошта», проте позивачу підписані відповідачем акти прийому-передачі електричної енергії не повертались. Електронне листування з відповідачем було втрачено у зв`язку з його перенесенням на інший поштовий сервер.

На підтвердження спожитих відповідачем обсягів електричної енергії відповідно до договору про постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі №UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021 позивач до матеріалів справи надав лист №007-66/5975 від 11.12.2023 ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО», який є оператором системи, з яким споживач уклав договір на розподіл (передачу) електричної енергії, з інформацією щодо споживання електричної енергії ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» (код ЄДРПОУ). З наданої інформації вбачається, що ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» спожито: у липні 2021 року в обсязі 50 145 кВт.год; у серпні 2021 року в обсязі 46 765 кВт.год; у вересні 2021 року в обсязі 4 837 кВт.год; у жовтні 2021 року в обсязі 861 кВт.год; у листопаді 2021 року в обсязі 836 кВт.год; у грудні 2021 року в обсязі 781 кВт.год; у січні 2022 року в обсязі 1 421 кВт.год; у лютому 2022 року в обсязі 1 506 кВт.год; у березні 2022 року в обсязі 1 021 кВт.год; у квітні 2022 року в обсязі 1 076 кВт.год; у травні 2022 року в обсязі 941 кВт.год; у червні 2022 року в обсязі 7 640 кВт.год.

Суд зазначає, що 17.10.2019 набув чинності Закон України від 20.09.2019 №132-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», яким було, зокрема внесено зміни до ГПК України та змінено назву статті 79 ГПК України з «Достатність доказів» на нову - «Вірогідність доказів» та викладено її у новій редакції з фактичним впровадженням у господарський процес стандарту доказування «вірогідність доказів».

Стандарт доказування «вірогідність доказів», на відміну від «достатності доказів», підкреслює необхідність співставлення судом доказів, які надає позивач та відповідач.

Відповідно до статті 79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Тлумачення змісту цієї статті свідчить, що нею покладено на суд обов`язок оцінювати докази, обставини справи з огляду і на їх вірогідність, яка дозволяє дійти висновку, що факти, які розглядаються, скоріше були (мали місце), аніж не були.

Зазначений підхід узгоджується з судовою практикою ЄСПЛ, юрисдикція якого поширюється на всі питання тлумачення і застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) (пункт 1 статті 32 Конвенції). Так, зокрема, у рішенні 23.08.2016 у справі "Дж. К. та Інші проти Швеції" ("J.K. AND OTHERS v. SWEDEN") ЄСПЛ наголошує, що "у країнах загального права у кримінальних справах діє стандарт доказування "поза розумним сумнівом ("beyond reasonable doubt"). Натомість у цивільних справах закон не вимагає такого високого стандарту; скоріше цивільна справа повинна бути вирішена з урахуванням "балансу вірогідностей". … Суд повинен вирішити, чи являється вірогідність того, що на підставі наданих доказів, а також правдивості тверджень заявника, вимога цього заявника заслуговує довіри".

Судом встановлено, що позивачем до позовної заяви додано докази на підтвердження постачання відповідачу електричної енергії на підставі актів прийому передачі електроенергії та рахунків-фактури за договором № UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021, які в свою чергу не підписані з боку відповідача, доказів направлення також суду не надано. Позивачем надана інформація оператора системи розподілу електричної енергії (який уклав договір з споживачем у справі на розподіл електричної енергії), з зазначенням обсягів споживання відповідачем електричної енергії, яка відповідає обсягам, наведеним у наданих актах прийому-передачі електроенергії та рахунка-фактури.

Суд, застосувавши правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 29.01.2021 у справі № 922/51/20, погоджується з тим, що надані позивачем докази в їх сукупності є більш вірогідними на доведення факту здійснення між сторонами господарських операцій щодо постачання електричної енергії відповідно до договору про постачання електричної енергії споживачу за процедурою закупівлі №UA-2021-04-21-002668-a від 28.05.2021 за період з липня 2021 року по червень 2022 року.

Водночас, як установив суд, відповідач не спростував факт постачання електричної енергії позивачем за період з липня 2021 року по червень 2022 року. Крім того, в матеріалах справи містяться докази часткової сплати відповідачем заборгованості за спірний період.

Стаття 526 ЦК України визначає, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно статті 525 Цивільного кодексу України та частини сьомої статті 193 Господарського Кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання не допускається.

Пунктом 1 частини першої статті 530 ЦК України визначено, що, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 629 ЦК України визначає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини першої статті 530 ЦК України якщо в зобов`язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Таким чином, судом встановлено, що між сторонами було укладено договір. Позивачем відповідачу було поставлено у липні 2021 року - червень 2022 року електричну енергію, яка була частково сплачена та залишився не сплачений борг у сумі 44 646,23 грн, що є порушенням умов договору та вищезазначених норм матеріального права. Тому зазначене є підставою для стягнення з відповідача на користь позивача боргу.

Згідно з ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, відповідачем порушені права позивача та враховуючи доведеність факту заборгованості відповідача перед позивачем по договору на суму 44 646,23 грн, заявлена позовна вимога позивача про стягнення з відповідача зазначеної суми є правомірною, обґрунтованою та підлягає задоволенню.

За змістом п.1 ч.4 ст.129 ГПК України судовий збір покладається: у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 226, 232, 233, 236, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву представника позивача про залишення без розгляду позовної заяви в частині стягнення з відповідача: пені у сумі 1 298,96 гривень, 3% річних у розмірі 1 067,66 гривень, інфляційних втрат у сумі 5 025,79 гривень задовольнити.

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» в частині стягнення з відповідача: пені у сумі 1 298,96 гривень, 3% річних у розмірі 1 067,66 гривень, інфляційних втрат у сумі 5 025,79 гривень залишити без розгляду.

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» до відповідача Державного підприємства «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» про стягнення 44 646,23 гривень задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» (85670, Донецька обл., м.Вугледар, вул.Магістральна, 4, код ЄДРПОУ 34032208) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне партнерство» (02140, м. Київ, вул.Бориса Гмирі, буд.9; код ЄДРПОУ 37856467) суму боргу у розмірі 44 646,23 гривень, витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684,00 гривень.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного рішення

Повне рішення складено та підписано 27.12.2023.

Суддя О.О. Кучерява

Джерело: ЄДРСР 115968948
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку