open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 464/5272/23

пр.№ 2/464/1487/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.12.2023 м. Львів

Сихівський районний суд міста Львова

у складі: головуючого судді Мички Б.Р.,

секретар судового засідання Карпенко Ю.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання такими, що втратили право користування квартирою АДРЕСА_1 . В обґрунтування позовних вимог покликалася на те, що проживає та користується вищевказаною квартирою на підставі договору найму житлового приміщення. Зазначена квартира передана їй в найм у 07.04.1986року в якості службової квартири для двірника ЖЕД №109 ЖЕО Ленінського району м. Львова, відповідно до розпорядження Сихівської районної адміністрації Львівської міської ради №134 від 25.02.2005 року вищевказану квартиру виключено з числа службових та переукладено з нею договір найму квартири. У вказаній квартирі, окрім неї, зареєстровані відповідачі ОСОБА_2 (її дочка) та внуки ОСОБА_4 , ОСОБА_3 . Проте, незважаючи на реєстрацію відповідачів за вказаною адресою, останні у такій квартирі не проживають з 2012 року, не сплачують за комунальні послуги щодо утримання житла, їх особистих речей у квартирі немає, останні добровільно залишили квартиру. У зв`язку з реєстрацією їх у квартирі, позивачу перешкоджає як наймачу житла в повній мірі користуватися і розпоряджатися квартирою, оскільки вона отримує невелику пенсію, змушена разом із дочкою ОСОБА_5 сплачувати комунальні послуги, що нараховуються на не проживаючих відповідачів. Факт непроживання відповідачів за адресою місця реєстрації підтверджується актами ЛКП «Хуторівка». У зв`язку з тим, що відповідачі зареєстровані в квартирі, але в такій не проживають понад встановлений законом строк, існують підстави для визнати останніх такими, що втратили право користування вказаним житловим приміщенням.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 29.08.2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження із призначенням підготовчого судового засідання.

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 24.10.2023 року закрито підготовче провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Позивач в судове засідання не з`явилася, звернулася з заявою про розгляд справи за її та представника відсутності, не заперечила проти ухвалення заочного рішення.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у судове засідання не з`явились, належним чином неодноразово повідомлялись про дату,час та місце судового розгляду, причин неявки не повідомили та не подали відзив на позовну заяву.

Враховуючи повторну неявку відповідачів в судове засідання та відсутність заперечень сторони позивача щодо проведення заочного розгляду справи, суд у відповідності до вимог ч. 4 ст. 223, ст. 280 ЦПК України вважає за можливе вирішити справу на підставі наявних у ній доказів та ухвалити заочне рішення.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 71 Житлового кодексу України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору судом. Поважні причини відсутності визначені ч. 3ст. 71 Житлового кодексу, перелік таких є вичерпним.

Згідно зі ст. 72 Житлового кодексу України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Встановлено, що позивач проживає у вищевказаній квартирі на підставі договору найму житлового приміщення. Зазначена квартира передана їй в найм у 07.04.1986року в якості службової квартири для двірника ЖЕД №109 ЖЕО Ленінського району м. Львова, відповідно до розпорядження Сихівської районної адміністрації Львівської міської ради №134 від 25.02.2005 року вищевказану квартиру виключено з числа службових та переукладено з нею договір найму квартири.

Відповідно до акту ЛКП «Хуторівка» від 08.08.2022 року відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у квартирі АДРЕСА_1 не проживають.

Допитана в судовому засіданні 24.11.2023 року як свідок ОСОБА_5 яка є дочкою позивача, надала аналогічні за змістом показання про те, що відповідачі тривалий час не проживають у квартирі АДРЕСА_1 . Аналізуючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не проживають у квартирі понад встановлений законом строк збереження права користування житлом, існування доказів поважності причин непроживання чи створення їм перешкод у користуванні житлом суду не встановлено. Відтак, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для визнання відповідачів такими, що втратили право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім цього, на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідачів в користь позивача необхідно стягнути понесені нею судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в розмірі по 357, 87 грн. з кожного з відповідачів.

Керуючись статтями 71, 72 Житлового кодексу України, статтями 2, 81, 89, 141, 247, 263 265, 280 282 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 такою, що втратила право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати ОСОБА_3 такою, що втратила право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати ОСОБА_4 таким, що втратив право користування квартирою за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь ОСОБА_1 витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в розмірі по 357, 87 грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про його перегляд, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Сихівський районний суд м. Львова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП відсутній, АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , РНОКПП відсутній, АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 .

Суддя Б.Р. Мичка

Джерело: ЄДРСР 115966085
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку