open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 722/2402/23

Номер провадження 2-о/722/198/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2023 року Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Ратушенка О.М.

секретаря: Кушнір І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сокиряни цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся в Сокирянський районний суд із вказаною вище заявою.

Обґрунтовуючи подану заяву вказував, що 17.09.2011 року між ним та ОСОБА_2 було укладено шлюб, під час якого у них народився син, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Новодністровського міського суду від 31.10.2013 року шлюб між ним та ОСОБА_2 розірвано.

З початку 2020 року ОСОБА_2 перестала брати участь у вихованні їхнього сина, матеріально не забезпечує. Тому, вказані батьківські обов`язки він виконує самостійно.

У зв`язку з цим, 14.10.2023 року між ним та ОСОБА_2 укладено договір про визначення місця проживання дитини, умов проживання та участі батьків у вихованні дитини, посвідчений приватним нотаріусом Дністровського нотаріального округу Банковською О.Ю.

Так, згідно п. 1.3 вказаного договору, місцем проживання дитини батьки визначили місце проживання батька.

З огляду на те, що ОСОБА_3 знаходиться на його одноособовому вихованні, примусити матір брати участь у вихованні дітей він не може, оскільки такий спосіб захисту чинним законодавством не передбачений, а тому виникає необхідність у встановленні юридичного факту самостійного виховання дітей.

Встановлення факту має для нього важливе юридичне значення, оскільки підтвердить статус «одинокого батька» і дасть йому можливість оформити документи щодо соціальної допомоги на дітей, які виховуються тільки одним із батьків, змінити місце проживання дитини та після закінчення воєнного стану виїхати з ним за кордон, без документального оформлення згоди матері, яка не проживає разом із дитиною, користуватись гарантіями у сфері трудових відносин, реалізувати право одинокого батька на першочергове отримання житла.

Чинним законодавством України не конкретизовано перелік пільг, право на отримання яких надається одинокому батьку, однак він користується тими ж правами, що і одинока матір.

Так, стаття 184 Кодексу законів про працю України встановлює заборону у відмові одинокій матері в прийнятті на роботу, зниження заробітної плати та у звільненні за ініціативою роботодавця до досягнення дитиною 14-літнього віку. Якщо роботодавець відмовляє у прийнятті на роботу, то в такому разі він повинен надати письмові пояснення, а жінка, якій відмовлено у роботі, має право звернутись до суду.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» одинокій матері, батьку надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Невикористану за попередні роки додаткову відпустку одинока мати може взяти в будь-який ч ас, або ж у разі звільнення вона буде компенсована грошима. Крім того, їм даються щорічні відпустки у зручний для них час.

Статтею 45 ЖК Української РСР передбачено право на першочергове отримання житла одинокими матерями, які потребують поліпшення житлових умов.

Згідно з ст.18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» одинокі матері мають право на фінансову підтримку дитини в розмірі, встановленому ст.18-3 цього ж закону.

В порядку передбаченому п. «а» підпункту 169.1.3 ст. 169 Податкового кодексу України, одинокій матері надається податкова соціальна пільга у розмірі, що дорівнює 150% суми звичайної податкової соціальної пільги у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Порядок встановлення правового статусу «одинокого батька», не врегульовано законодавством, однак Верховний Суд вбачає можливим застосовування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого є у п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду від 06.11.1992 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Таким чином для набуття статусу «одинокий батько», необхідні дві умови: 1) не перебування у шлюбі; 2) виховання та утримання дитини самим батьком, тобто без участі іншого з подружжя у житті дитини.

Враховуючи викладене заявник просив встановити факт самостійного виховання ним сина ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 та заінтересована особа ОСОБА_2 до суду не з`явилися, натомість подали заяви про здійснення розгляду справи без їхньої участі.

Окрім цього, в заяві від 26.12.2023 року ОСОБА_2 зазначила, що її малолітній син ОСОБА_3 проживає з батьком ОСОБА_1 , який займається його вихованням та утриманням. Станом на сьогодні у неї відсутній час, який можна використовувати на вирішення питань дитини, яка є достатньо дорослою, щоб вирішувати їх самостійно. Враховуючи викладене не заперечувала проти встановлення факту самостійного виховання та утримання ОСОБА_1 їхнього спільного сина.

У відповідності до вимог ч.3 ст.294 ЦПК України,справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною першою ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно вимог ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Так, судом встановлено, що 17.09.2011 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб, зареєстрований відділом ДРАЦС Новодністровського МУЮ.

Під час шлюбу у сторін народився син, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини від 28.03.2012 року.

Рішенням Новодністровського міського суду від 31.10.2013 року розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2

14.10.2023 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено договір про визначення місця проживання дитини, умов проживання та участі батьків у вихованні дитини, посвідчений приватним нотаріусом Дністровського нотаріального округу Банковською О.Ю.

Так, згідно п. 1.3 вказаного договору, місцем проживання дитини батьки визначили місце проживання батька.

В п.1.4 договору сторони підтвердили, що з липня 2013 року вони разом не проживають, а дитина ОСОБА_3 з 01.01.2020 року проживає з батьком.

Згідно акту проживання від 10.11.2023 року, складеного мешканцями приватних будинків, які межують з будинком по АДРЕСА_1 , ними підтверджено факт постійного проживання ОСОБА_1 та його неповнолітнього сина ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки керівника секції «Панкратіон» Р. Сольського від 10.10.2023 року ОСОБА_3 дійсно тренується в секції «панкратіон», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . З питань тренування та виховання Серафима до закладу звертався тільки батько, ОСОБА_1 , який приводив та забирав сина. Оплату тренування здійснював ОСОБА_1 на регулярній основі, а також останній є спонсором змагань команди, в яких приймає участь його син.

Відповідно до довідки вчителя ОСОБА_4 від 10.11.2023 року ОСОБА_3 дійсно навчається в Новодністровському ОЗЗСО «Новодністровська гімназія» в 6-Б класі за адресою: м. Новодністровськ, мкрн. Сонячний, 11-А. З питань навчання та виховання сина до закладу освіти звертається тільки батько ОСОБА_1 , який приводить дитину до школи, цікавиться його навчанням, систематично відвідує батьківські збори.

Згідно довідки КНП «Новодністровська міська поліклініка» Новодністровської міської ради від 10.11.2023 року за медичною допомогою та проведення профілактичних щеплень з дитиною звертається батько ОСОБА_1 , всі рекомендації сімейного та профільних лікарів виконує.

Згідно п.2 ч.1ст.315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема перебування фізичної особи на утриманні.

Окрім цього, згідно ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З досліджених судом доказів встановлено, що неповнолітній ОСОБА_3 проживає разом з батьком ОСОБА_1 , який здійснює його самостійне виховання та утримання, а тому, із врахуванням обґрунтування необхідності встановлення даного юридичного факту, суд вважає за необхідне задовольнити подану заяву.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 7, 1, 12, 76-89, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273,315-319, 352, 354, 355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт самостійного виховання батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_1 неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сокирянський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 115965165
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку