open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/14780/23

Провадження № 2/638/5577/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Орос О.В.,

секретаря судового засідання - Шевцової А.Р.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій,-

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 року об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 17 жовтня 2023 року відкрито провадження по цивільній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

13 грудня 2023 року представник позивача та відповідач звернулися до суду із заявою про затвердження мирової угоди, згідно якої сторони домовились про наступне:

«Ми, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А», код ЄДРПОУ 43505760, в особі Голови правління Левицького Максима Олексійовича (також Позивач), з однієї сторони, та ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , власник квартири АДРЕСА_1 (також Відповідач), які є сторонами судової справи № 638/14780/23 (разом визначені як «Сторони», а кожна окремо - «Сторона») за позовом про стягнення коштів у розмірі заборгованості по платежах та внесках за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.02.2022 року по 01.10.2023 року у розмірі 10 906,64 грн, трьох відсотків річних у розмірі 217,83 грн., інфляційних втрат у розмірі 3134,62 грн., та судового збору у розмірі 2684 грн, а у загальному розмірі 16 943,09 грн. (шістнадцять тисяч дев`ятсот сорок три гривні, 09 копійок), яка розглядається Дзержинським районним судом м. Харкова, з метою повного і остаточного врегулювання усіх конфліктів та спорів між Сторонами, згідно статті 207 Цивільного процесуального кодексу України, укладають дану Мирову угоду про наступне:

РОЗДІЛ І. ПРЕДМЕТ СПОРУ

1.1. 3 метою повного та остаточного врегулювання спору Сторони домовились, що заявлені позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» (ЄРДПУО 43505760) до ОСОБА_1 задовольняються шляхом сплати заборгованості по платежах та внескам за утримання будинку та прибудинкової території у загальному розмірі 10 906,64 грн.

Вказана сума боргу є сумою, яка фактично нарахована як обов`язкові фінансові зобов`язання, пов`язані із утриманням багатоквартирного будинку, тобто без застосування неустойки у вигляді нарахування 3% річних на суму боргу відповідно до ст.625 ЦК України та інфляційних втрат.

1.2. Підтвердженням проведення платежу є відповідний банківський документ (квитанція) із визначенням дати проведення оплати, номеру документа, суми оплати та визначення рахунку, на який проведено оплату. В межах позасудового вирішення спору Відповідачем 02 листопада 2023 року було здійснено повну оплату заборгованості у розмірі 10 906,64 грн. згідно банківського документу, а саме квитанції АТ КБ «ПриватБанк» №@2РЬ238972 від 02.11.2023

1.3. Визначений у п. 1.1. Мирової угоди порядок здійснення сплати боргу не виключав права Відповідача здійснити оплату повної суми боргу до затвердження даної Мирової угоди судом.

РОЗДІЛ II. ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЩОДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

2.1 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» визначає, що отримання коштів в сумі, вказаній в п. 1.1. Мирової угоди, вичерпує наявність спору в розмірі 10 906,64 грн (десять тисяч дев`ятсот шість гривень 64 коп) між сторонами в межах судової справи 638/14780/23, в повному обсязі.

2.2. ОСОБА_1 (Відповідач) зобов`язується не заявляти до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» жодних вимог про повернення сплачених коштів в межах суми, визначеної у п.1.1. Мирної угоди, вимог щодо сплати пені, штрафів, відсотків, інфляційних витрат тощо.

2.3. ОСББ «Балакірєва 17-А» (Позивач) зобов`язується не заявляти до ОСОБА_1 (Відповідач) жодних вимог по стягненню на свою користь інфляційних втрат та неустойки по предмету даного судового спору.

РОЗДІЛ III. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ.

3.1. Судові витрати зі сплати судового збору у сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн.) частково оплачені Відповідачем згідно квитанції до платіжної інструкції АТ КБ «ПриватБанк» від 1 листопада 2023 року №507999025 на суму 1342 грн.

3.2. Згідно ч. 1 ст. 142 Цивільно-процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

У зв`язку з цим, Сторони просять Дзержинський районний суд м. Харкова вирішити питання про повернення з державного бюджету Позивачеві (ОСББ «Балакірєва 17-А») 50% сплаченого судового збору в сумі 1342 грн.

РОЗДІЛ IV. ІНШІ УМОВИ.

4.1. Сторони підтверджують, що умови Мирової угоди відповідають їх волі, дана угода укладена добровільно та без жодного примусу, угода не є фіктивною чи удаваною, наміри Сторін відповідають змісту зобов`язань, визначених Мировою угодою, а текст угоди, яка викладена українською мовою, зрозумілий Сторонам.

4.2. Сторони заявляють, що даною Мировою угодою не порушуються права будь-яких відомих третіх осіб.

4.3. Мирова угода складена у трьох примірниках, підлягає затвердженню Дзержинським районним судом м. Харкова та набирає чинності з моменту набрання законної сили ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова про затвердження даної Мирової угоди.»

Сторони в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені.

В силу положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що мирову угоду, укладену між сторонами слід затвердити, виходячи із наступного.

Згідно із ч. 7 ст. 49 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно статті 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Суд зауважує, що відповідно до ст.208 ЦПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України «Про виконавче провадження». У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

На підставі вищенаведеного, враховуючи, що мирова угода укладена сторонами, не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, вчинена в інтересах обох сторін, суд вважає за можливе закрити провадження у справі та затвердити подану сторонами мирову угоду.

Відповідно до ч.1 ст.142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, суд дійшов висновку про повернення позивачу з державного бюджету 50% судового збору.

Керуючись ст. ст. 207, 208 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Затвердити мирову угоду, укладену 03 листопада 2023 року між об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А», адреса: м. Харків, вул. Балакірєва, буд. 17-А, ЄДРПОУ 43505760, з однієї сторони та ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 , з іншої сторони, які є сторонами судової справи № 638/14780/23 за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що розглядається Дзержинським районним судом м. Харкова, з метою повного й остаточного врегулювання спору між сторонами, згідно якої:

Ми, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А», код ЄДРПОУ 43505760, в особі Голови правління Левицького Максима Олексійовича (також Позивач), з однієї сторони, та ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , власник квартири АДРЕСА_1 (також Відповідач), які є сторонами судової справи № 638/14780/23 (разом визначені як «Сторони», а кожна окремо - «Сторона») за позовом про стягнення коштів у розмірі заборгованості по платежах та внесках за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.02.2022 року по 01.10.2023 року у розмірі 10 906,64 грн, трьох відсотків річних у розмірі 217,83 грн., інфляційних втрат у розмірі 3134,62 грн., та судового збору у розмірі 2684 грн, а у загальному розмірі 16 943,09 грн. (шістнадцять тисяч дев`ятсот сорок три гривні, 09 копійок), яка розглядається Дзержинським районним судом м. Харкова, з метою повного і остаточного врегулювання усіх конфліктів та спорів між Сторонами, згідно статті 207 Цивільного процесуального кодексу України, укладають дану Мирову угоду про наступне:

РОЗДІЛ І. ПРЕДМЕТ СПОРУ

1.1. 3 метою повного та остаточного врегулювання спору Сторони домовились, що заявлені позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» (ЄРДПУО 43505760) до ОСОБА_1 задовольняються шляхом сплати заборгованості по платежах та внескам за утримання будинку та прибудинкової території у загальному розмірі 10 906,64 грн.

Вказана сума боргу є сумою, яка фактично нарахована як обов`язкові фінансові зобов`язання, пов`язані із утриманням багатоквартирного будинку, тобто без застосування неустойки у вигляді нарахування 3% річних на суму боргу відповідно до ст.625 ЦК України та інфляційних втрат.

1.2. Підтвердженням проведення платежу є відповідний банківський документ (квитанція) із визначенням дати проведення оплати, номеру документа, суми оплати та визначення рахунку, на який проведено оплату. В межах позасудового вирішення спору Відповідачем 02 листопада 2023 року було здійснено повну оплату заборгованості у розмірі 10 906,64 грн. згідно банківського документу, а саме квитанції АТ КБ «ПриватБанк» №@2РЬ238972 від 02.11.2023

1.3. Визначений у п. 1.1. Мирової угоди порядок здійснення сплати боргу не виключав права Відповідача здійснити оплату повної суми боргу до затвердження даної Мирової угоди судом.

РОЗДІЛ II. ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЩОДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

2.1 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» визначає, що отримання коштів в сумі, вказаній в п. 1.1. Мирової угоди, вичерпує наявність спору в розмірі 10 906,64 грн (десять тисяч дев`ятсот шість гривень 64 коп) між сторонами в межах судової справи 638/14780/23, в повному обсязі.

2.2. ОСОБА_1 (Відповідач) зобов`язується не заявляти до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» жодних вимог про повернення сплачених коштів в межах суми, визначеної у п.1.1. Мирної угоди, вимог щодо сплати пені, штрафів, відсотків, інфляційних витрат тощо.

2.3. ОСББ «Балакірєва 17-А» (Позивач) зобов`язується не заявляти до ОСОБА_1 (Відповідач) жодних вимог по стягненню на свою користь інфляційних втрат та неустойки по предмету даного судового спору.

РОЗДІЛ III. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ.

3.1. Судові витрати зі сплати судового збору у сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн.) частково оплачені Відповідачем згідно квитанції до платіжної інструкції АТ КБ «ПриватБанк» від 1 листопада 2023 року №507999025 на суму 1342 грн.

3.2. Згідно ч. 1 ст. 142 Цивільно-процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

У зв`язку з цим, Сторони просять Дзержинський районний суд м. Харкова вирішити питання про повернення з державного бюджету Позивачеві (ОСББ «Балакірєва 17-А») 50% сплаченого судового збору в сумі 1342 грн.

РОЗДІЛ IV. ІНШІ УМОВИ.

4.1. Сторони підтверджують, що умови Мирової угоди відповідають їх волі, дана угода укладена добровільно та без жодного примусу, угода не є фіктивною чи удаваною, наміри Сторін відповідають змісту зобов`язань, визначених Мировою угодою, а текст угоди, яка викладена українською мовою, зрозумілий Сторонам.

4.2. Сторони заявляють, що даною Мировою угодою не порушуються права будь-яких відомих третіх осіб.

4.3. Мирова угода складена у трьох примірниках, підлягає затвердженню Дзержинським районним судом м. Харкова та набирає чинності з моменту набрання законної сили ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова про затвердження даної Мирової угоди.»

Провадження у справі за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - закрити.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова (адреса: м. Харків, код ЄДРПОУ 37999654) повернути об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Балакірєва 17-А», адреса: м. Харків, вул. Балакірєва, буд. 17-А, ЄДРПОУ 43505760, з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого за платіжною інструкцією № 78 від 12 жовтня 2023 на суму 2684,00 грн, тобто у розмірі 1342,00 грн.

Відповідно до ст.208 ЦПК України, ухвала про затвердження даної мирової угоди є виконавчим документом. У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.В.Орос

Джерело: ЄДРСР 115964562
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку