open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 301/3974/23

2/301/1084/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" грудня 2023 р.

Іршавський районний суд

Закарпатської області

в складі:

головуючого - судді Золотар М.М.

при секретарі - Симканич О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Іршава справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И В:

13 листопада 2023 року ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернувся в Іршавський районний суд з позовом до ОСОБА_4 про визнання права власності.

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачів ОСОБА_5 , про що видано свідоцтво про смерть.

Після смерті ОСОБА_5 залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок з надвірними спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За час свого життя ОСОБА_5 заповіт на спадкове майно не залишала.

Позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 прийняли спадщину за померлою матір`ю, так як на день її смерті проживали та були зареєстровані разом із спадкодавцею у спадковому будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідачка ОСОБА_4 , дочка спадкодавці, також прийняла спадщину після смерті матері, однак не претендує на спадкове майно. Чоловік спадкодавці ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що видано свідоцтво про смерть. Син спадкодавці ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , також ІНФОРМАЦІЯ_5 помер, про що видано свідоцтво про смерть. Інші особи, які б претендували на спадкове майно після смерті спадкодавці, в тому числі, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні, - відсутні.

Згідно виписки з погосподарської книги № 28 селі Ільниця за 1996-2000 роки головою дворогосподарства та власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 була ОСОБА_5 . Вказаний житловий будинок прийняла в спадщину за заповітом, зареєстрований в реєстрі секретарем виконкому Ільницької селищної Ради народних депутатів за №150 від 06.10.1989 від спадкодавця ОСОБА_8 .

У зв`язку з тим, що відсутні належні правовстановлюючі документи на спадковий житловий будинок, позивачі вимушені звернутись до суду за вирішенням питання визначення належності спадкового майна.

Позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, а їх представник ОСОБА_1 подав заяву (а. с. 47-48), якою позов підтримав, просив його задовольнити, справу розглянути у їх відсутності.

Відповідачка ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, а подала заяву (а. с. 78), якою позов визнала, не заперечила проти визнання права власності за позивачами, справу просила розглянути у її відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні належними доказами встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачів ОСОБА_5 , про що видано свідоцтво про смерть.

Після смерті ОСОБА_5 залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок з надвірними спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За час свого життя ОСОБА_5 заповіт на спадкове майно не залишала.

Позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 прийняли спадщину за померлою матір`ю, так як на день її смерті проживали та були зареєстровані разом із спадкодавцею у спадковому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджується довідкою Іршавської міської ради № 994 від 14.09.2023 року (а. с. 59). Відповідачка ОСОБА_4 , дочка спадкодавці, також прийняла спадщину після смерті матері, однак не претендує на спадкове майно. Чоловік спадкодавці ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що Іршавським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) видано свідоцтво про смерть за актовим записом № 405 (а. с. 21). Син спадкодавці ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , також ІНФОРМАЦІЯ_5 помер, про що Київським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) видано свідоцтво про смерть за актовим записом № НОМЕР_1 (а. с. 22). Інші особи, які б претендували на спадкове майно після смерті спадкодавці, в тому числі, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні, - відсутні.

Згідно виписки з погосподарської книги № 28 селі Ільниця за 1996-2000 роки головою дворогосподарства та власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 була ОСОБА_5 (а. с. 58). Вказаний житловий будинок прийняла в спадщину за заповітом, зареєстрований в реєстрі секретарем виконкому Ільницької селищної Ради народних депутатів за №150 від 06.10.1989 від спадкодавця ОСОБА_8 (а. с. 23).

У зв`язку з тим, що відсутні належні правовстановлюючі документи на спадковий житловий будинок, позивачі вимушені звернутись до суду за вирішенням питання визначення належності спадкового майна.

На замовлення ОСОБА_3 ФОП ОСОБА_9 на житловий будинок садибного типу за адресою: АДРЕСА_1 виготовлено технічний паспорт (а. с. 64-72).

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно статті 1268 ЦК України спадкоємець, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст. ст. 1218 та 1225 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивачки є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, ст. ст. 1225, 1228, 1268, 1270 ЦК України, суд, -

Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності у порядку спадкування за законом на частину житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , право власності у порядку спадкування за законом на частину житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Головуючий: М. М. Золотар

Джерело: ЄДРСР 115964467
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку