open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 341/2794/23

Номер провадження 2/341/662/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2023 року м. Галич

Суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області Островська Н. І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) до Бурштинської міської ради (юридична адреса: м. Бурштин, вул. С. Стрільцвв, 4) про визнання права власності на незавершення приватизації в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Бурштинськоїміської ради за вимогоювизнати заним упорядку спадкуванняза закономправо на завершенняприватизації таздійснення державноїреєстрації речовихправ наземельну ділянкуплощею 0,6000га дляведення особистогоселянського господарства,яка розташованав с.Заливки (с.Сарники),кадастровий номер:2624485803:01:001:0019приватизацію,яку розпочала ОСОБА_2 ,що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом встановлено недотримання вимои ст.177 ЦПК України.

Згідно ч.5ст.177 ЦПК Українипозивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно ч.7ст.81 ЦПК України: суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно ч.2ст. 83 ЦПК України: позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Так, з матеріалів позову вбачається, що предметом спору є земельна ділянка, щодо якої матір`ю позивача (спадкодавцем) було розпочато процес їх приватизації.

Спадкуванням є перехід права та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст.1216 Цивільного кодексу України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 Цивільного кодексу України)

Як встановленост. 1268 Цивільного кодексу Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 Цивільного кодексу Українивін не заявив про відмову від неї.

Частиною 2статті 1268 Цивільного Кодексу Українипередбачено, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Спадкування права власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення (ч. 1ст. 1225 ЦК України). У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Згідно п. «г» ч. 1ст. 81 Земельного кодексу Українигромадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України).

Право власності, користування земельною ділянкою оформляється відповідно доЗакону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»(ст. 126 Земельного кодексу України). Потрібно враховувати вимогу щодо виконання спадкодавцем за життя активних дій та вимог законодавства щодо приватизації земельної ділянки, а також неможливості завершити процедуру приватизації та реєстрації за собою права власності на землю у зв`язку зі смертю, а тому така земельна ділянка входить до складу спадкового майна.

За змістомст. 1296 Цивільного кодексу Україниоформлення спадщини здійснюється шляхом видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину.

УПерехідних положеннях Земельного Кодексу Українивизначено, у разі коли спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно дост. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено у завершені процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовом про визнання права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Натомість, дослідивши матеріали позову встанвоелно, шо він не містить доказів щодо завершення спадкодавцем приватизації спірної земельної ділянки та/або доказів про відмову органу місцевого самоврядування у завершенні процедури приватизації, адже надані матеріали свідчать про незавершену останньою процедури її приватизації.

Матеріалами справи,зокрема відповіддюміського головиБурштинської міськоїради АндрієшинаВ.від 11.12.2023№ 3405/02-27підтверджується,що ОСОБА_1 не звертавсядо міськоїради прозавершення процедуриприватизації земельноїділянки заадресою:с.Заливки (с.Сарники),кадастровий номер: 2624485803:01:001:0019 для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6000 га, приватизацію яку розпочала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Оскільки ОСОБА_1 із відповідним зверненням до міської ради не звертався, то і відповідно вказане рішення міською радою не приймалось.

Згідно ч. 1ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.177ЦПК Українипостановляє ухвалу, про залишення заяви без руху і надає позивачу спосіб і строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, позов підлягає залишенню без руху для усунення вищевказаних недоліків протягом десяти днів з моменту одержання копії даної ухвали позивачем.

Керуючись ст. ст.175, 177, 185 ЦПК України, суддя

постановив :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Бурштинської міської ради про визнання права власності на незавершення приватизації в порядку спадкування за законом - залишити без руху.

Визначити позивачеві строк для усунення недоліків позовної заяви десять днів з дня вручення йому копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що не позбавляє його права на звернення до суду із аналогічним позовом.

Ухвала не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

СуддяНаталя ОСТРОВСЬКА

Джерело: ЄДРСР 115963847
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку