open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 991/11112/23

Провадження 2-а/991/30/23

У Х В А Л А

26 грудня 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

судді-доповідача Мойсака С.М.,

суддів Михайленко В.В., Хамзіна Т.Р.,

розглянувши матеріали за позовом Міністерства юстиції України, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, ідентифікаційний код юридичної особи: 00015622до

Товариства з обмеженою відповідальністю «ROYAL PAY EUROPE» («РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП»), реєстраційний номер: 50103973661, індивідуальний податковий номер особи - нерезидента: 880011923, місцезнаходження юридичної особи: Латвійська Республіка, LV-1050, м. Рига, вул. Смілшу, 18, (Latvia, LV-1050, Riga, Smilsu iela 18),

про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції»,

В С Т А Н О В И В:

25.12.2023 до Вищого антикорупційного суду надійшла позовна заява Міністерства юстиції України до Товариства з обмеженою відповідальністю «ROYAL PAY EUROPE» (далі - ТОВ «ROYAL PAY EUROPE») про застосування санкції, передбаченої п.1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», та стягнення активів у дохід держави.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали на відповідність вимогам ст. 171 та ст. 283-1 КАС України, Суд вважає за необхідне відкрити провадження в адміністративній справі з огляду на таке.

За змістом абз. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про санкції» заява щодо застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 цього Закону, подається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції, до суду в порядку, визначеному ст. 5-1 цього Закону.

Пунктом 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 02.07.2014 року за № 228, визначено, що таким центральним органом виконавчої влади є Міністерство юстиції України. Саме Міністерство юстиції України уповноважено звертатися до суду з позовами та брати участь у справах про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції» (пп. 54-3 п. 4 названого Положення).

Вказане свідчить про те, що Міністерство юстиції України має адміністративну процесуальну дієздатність. При цьому матеріали позовної заяви містять документи на підтвердження повноважень особи, якою підписана позовна заява.

Крім цього Судом встановлено, що Міністерством юстиції України дотримано вимоги до форми та змісту позовної заяви, визначені ст.160, 161, 283-1 КАС України. Позовна заява містить всі необхідні елементи, встановлені для позовів, які пред`являються у порядку адміністративного судочинства. До неї долучено необхідні документи, що додаються до позовної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 КАС України Вищому антикорупційному суду підсудні справи про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції». Судом, уповноваженим вирішувати адміністративні справи щодо застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», як суд першої інстанції, є Вищий антикорупційний суд (ч. 5 ст. 22 КАС України). До Вищого антикорупційного суду подається відповідна позовна заява, яка вирішується колегією у складі трьох суддів (ч. 1, 4 ст. 283-1 КАС України).

Вищевикладені законодавчі положення свідчать про те, що позивачем при зверненні до Вищого антикорупційного суду із позовною заявою про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», дотримано правил підсудності. Таку позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

За змістом ч. 7 ст. 122, ч. 1 ст. 283-1 КАС України позовна заява про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», подається до Вищого антикорупційного суду протягом строку дії правового режиму воєнного стану.

24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, указом Президента України № 64/2022, затвердженим Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022, на території України введено воєнний стан. Наразі воєнний стан указом Президента України № 734/2023 від 06.11.2023, затвердженим Законом України № 3429-IX від 08.11.2023, продовжено строком на 90 діб з 05 год 30 хв 16.11.2023. Таким чином на момент вирішення питання про відкриття провадження за позовом Міністерства юстиції України на території України діє воєнний стан.

Вказане свідчить про те, що Міністерство юстиції України позовну заяву до Вищого антикорупційного суду подано у строк, установлений законом.

При вирішенні питання про відкриття провадження Суд у відповідності до п. 7 ч. 1 ст. 171 КАС України має з`ясувати чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху або її повернення позивачеві визначені ст. 169 КАС України. Статтею 170 КАС України унормовано випадки, зобов`язують суд відмовити у відкритті провадження у справі.

Перевіривши позовну заяву, колегією суддів підстав для її залишення без руху, повернення позивачеві чи відмови у відкритті провадження у справі, не встановлено.

За таких обставин, Суд вважає достатніми підстави для відкриття провадження у справі за позовом Міністерства юстиції України до ТОВ «ROYAL PAY EUROPE»про застосування санкції, передбаченої п.1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», та стягнення активів у дохід держави.

У позовній заяві позивач зазначає третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_1 (на стороні відповідача), Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (на стороні позивача). Водночас клопотання про залучення цих фізичних та юридичних осіб до участі у справі, як це передбачено ч. 2 ст. 49 КАС України, позивач не заявляє.

Згідно з ч. 2 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 49 КАС України).

За змістом позовної заяви ОСОБА_1 є єдиним учасником, членом правління та бенефіціарним власником ТОВ «ROYAL PAY EUROPE». Стягнення в дохід держави грошових коштів, цінних паперів ТОВ «ROYAL PAY EUROPE», а також доходу за такими грошовими коштами та цінними паперами, є позовною вимогою Міністерства юстиції України.

Відтак, рішення у справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_1 , а тому суд вважає за необхідне залучити його до участі у справі у якості третьої осіб, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Так само рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - АРМА). Адже, як свідчить позовна заява, грошові кошти, про стягнення яких в дохід держави просить Міністерство юстиції України, перебувають в управлянні АРМА. Крім цього АРМА належать права на цінні папери та права за цінними паперами, стягнення яких в дохід держави є позовною вимогою. Такі цінні папери були придбані за кошти ТОВ «ROYAL PAY EUROPE».

За таких обставин суд вважає за необхідне залучити АРМА до участі у справі у якості третьої осіб, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Відповідно до ч. 1- 3 ст. 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності, а також будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті (ч. 1, 2 ст. 257 КАС України).

Позовна заява про застосування санкції підлягає розгляду протягом 30 днів з дня надходження позовної заяви до суду з повідомленням про дату, час та місце судового засідання позивача, відповідача, інших учасників справи та їх представників. Отже, в такій справі пріоритетом є її швидке вирішення. Вона не відноситься до категорій справ, що не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Тому суд розглядатиме цю справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, з урахуванням особливостей, визначених статтею 283-1 КАС України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49, 160-161, 171, 241-243, 248, 268-270, 283-1 КАС України, Суд

У Х В А Л И В:

1.Прийняти до розгляду позовну заяву і відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Міністерства юстиції України, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13, ідентифікаційний код юридичної особи: 00015622до

Товариства з обмеженою відповідальністю «ROYAL PAY EUROPE» («РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП»), реєстраційний номер: 50103973661, індивідуальний податковий номер особи - нерезидента: 880011923, місцезнаходження юридичної особи: Латвійська Республіка, LV-1050, м. Рига, вул. Смілшу, 18, (Latvia, LV-1050, Riga, Smilsu iela 18),

про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції».

2.Розгляд справи здійснювати колегією суддів Вищого антикорупційного суду у складі: судді-доповідача Мойсака С.М., суддів Михайленко В.В., Хамзіна Т.Р. за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, з урахуванням особливостей, визначених статтею 283-1 КАС України.

3.Призначити судовий розгляд справи на 17.01.2024 року о 08 годині 10 хвилин у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 42А.

4.Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

ОСОБА_1 , паспорт громадянина Республіки Кіпр № НОМЕР_1 , виданий 01.11.2018 Реєстраційно-міграційною службою Республіки Кіпр, адреса: АДРЕСА_1

5.Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача:

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, ідентифікаційний код юридичної особи: 41037901, адреса: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1.

6.Негайно повідомити про дату, час та місце судового засідання позивача, відповідачів (особи, щодо якої ставиться питання про застосування санкції) та третіх осіб в порядку, передбаченому ст. 268 КАС України.

7.Ухвалу про відкриття провадження у справі оприлюднити на веб-порталі судової влади України.

8.Роз`яснити учасникам справи, що у відповідності до статті 268 та статті 283-1 КАС України учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неприбуття в судове засідання учасника справи та його представника, належним чином повідомленого про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи в суді першої інстанції та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні. У п`ятиденний строк з дня одержання позовної заяви особа, щодо якої ставиться питання про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», має право подати відзив на позовну заяву.

9.Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі Вищого антикорупційного суду: https://hcac.court.gov.ua.

10.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Сергій МОЙСАК

Судді Тимур ХАМЗІН

Віра МИХАЙЛЕНКО

Джерело: ЄДРСР 115958143
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку