open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/693/23

Провадження № 2/669/204/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2023 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі :

головуючої - судді Бараболі Н.С.,

за участю секретаря Бабоян А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білогір`ї в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Приватного підприємства «МЕДТЕХСЕРВІС» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої працівником під час виконання трудових обов`язків,

В С Т А Н О В И В :

14.07.2023 року Приватне підприємство «МЕДТЕХСЕРВІС» (надалі ПП «МЕДТЕХСЕРВІС»/позивач) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 (надалі відповідачка) про відшкодування матеріальної шкоди, завданої працівником під час виконання трудових обов`язків в розмірі 36483,19грн.

В обґрунтування позову вказано, що ОСОБА_1 знаходилася в трудових відносинах з приватним підприємством «МЕДТЕХСЕРВІС» з 01 лютого 2020 року по 18 квітня 2023 року та працювала провізором (фармацевтом) аптечного пункту №1 аптеки №4 по вул.Миру,1 в смт Білогір`я Шепетівського району Хмельницької області.

Відповідно до ст.135-1 Кодексу законів про працю України, письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками, які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов`язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

Згідно такого Переліку посад і робіт затверджених постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР по праці і соціальних питаннях, Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок від 28 грудня 1977 року №447/24, займана відповідачкою посада входить до вказаного Переліку посад та робіт, за якими відповідно до діючого законодавства України можуть укладатись письмові договори про повну матеріальну відповідальність.

З урахуванням наведеного 01 лютого 2020 року з ОСОБА_1 був укладений договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність. Згідно умов цього Договору відповідачка зобов`язувалася: дбайливо ставитись до переданих їй для збереження або інших цілей матеріальних цінностей підприємства і вживати заходів до запобігання збитків; своєчасно повідомляти підприємство про всі обставини, які загрожують забезпеченню зберігання довірених їй матеріальних цінностей; вести облік, складати і подавати у встановленому порядку товарно-грошові та інші звіти про рух і залишки довірених їй матеріальних цінностей; брати участь в інвентаризації довірених їй матеріальних цінностей. Відповідно до п.3 Договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність у випадку незабезпечення з вини працівника збереження довірених йому матеріальних цінностей відшкодування проводиться згідно з чинним законодавством України. Відповідно до п.2.10 Посадової інструкції завідувача аптечним пунктом ОСОБА_1 зобов`язана була створювати необхідні умови зберігання лікарських засобів, виробів медичного призначення, інших товарів відповідно до їх властивостей, вести облік препаратів з обмеженим терміном придатності і т.і.

В зв`язку з наміром ОСОБА_1 звільнитися за власним бажанням 18 квітня 2023 року згідно наказу підприємства від 1804.2023 року була проведена повна інвентаризація аптечного пункту аптеки №4 по вул.Миру,1 в смт Білогір`я Шепетівського району Хмельницької області.

Інвентаризація проводилась інвентаризаційною комісією в присутності відповідачки ОСОБА_1 , яка була ознайомлена з інвентаризаційними актами, звітом про проведення інвентаризації та іншими документами інвентаризації під розпис. Притензій та зауважень щодо проведення інвентаризації зі сторони ОСОБА_1 не було.

За результатами інвентаризації була виявлена недостача товарно-матеріальних цінностей в розмірі 44483,19грн. Крім того, виявлено протермінований товар на суму 24152,37грн. Загальна сума матеріальної шкоди, завданої відповідачкою під час виконання трудових обов`язків склала 68635,56 грн.

ОСОБА_1 в письмовому поясненні вказала, що не може пояснити причини нестачі, суму нестачі не заперечувала та зобов`язалася погасити нестачу протягом півроку. Одночасно відповідачка в письмовому поясненні не заперечувала суму протермінованого товару, просила уцінити протермінований товар та вирахувати із заробітної плати цю суму після уцінки.

За проханням ОСОБА_1 керівником підприємства протермінований товар було уцінено на 46,7672% на суму 11295,37грн. Відповідачкою було сплачено в повному обсязі суму шкоди за протермінований товар з урахуванням його уцінки , а саме в розмірі 12857,00грн.

З урахуванням наведеного, остаточна сума матеріальної шкоди, завданої відповідачкою під час виконання трудових обов`язків, становить 44483,19 грн. В рахунок відшкодування завданої підприємству шкоди ОСОБА_1 сплачено 8000,00грн. Таким чином, завдана підприємству шкода становить 36483,19грн. та не відшкодована відповідачкою.

07.11.2023 року позивач зменшив позовні вимоги та просив стягнути із ОСОБА_1 матеріальну шкоду, завдану працівником під час виконання трудових обов`язків в розмірі 24483,19 грн., оскільки після відкриття по справі відповідачкою було сплачено 12000,00грн. в рахунок даного відшкодування та стягнути судові витрати по справі.

В ході розгляду справи представник позивача ПП «МЕДТЕХСЕРВІС» Цимбал І.І. позовні вимоги підтримав. В судове засідання 04.12.2023 року не з`явився. В поданому до суду клопотанні керівник підприємства просив розгляд справи проводити у відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримав у повному обсязі. Не заперечив відносно розгляду справи в заочному порядку.

Відповідачка ОСОБА_1 , повідомлена своєчасно та належним чином про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, заяв про розгляд справи у її відсутності та відзиву на позов до суду не подала.

Із письмової згоди представника позивача суд ухвалив проводити заочний розгляд справи, на підставі наявних у справі доказів відповідно до ст. 280 ЦПК України.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи позивача, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_1 знаходилася в трудових відносинах з приватним підприємством «МЕДТЕХСЕРВІС» з 01 лютого 2020 року по 18 квітня 2023 року та працювала завідувачем аптечного пункту №1 - провізором по АДРЕСА_1 .

01 лютого 2020 року з ОСОБА_1 був укладений договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Наказом керівника ПП «МЕДТЕХСЕРВІС» №25 про припинення трудового договору (контракту) від 18 квітня 2023 року завідувача аптечного пункту №1 ОСОБА_1 звільнено 18 квітня 2023 року за ст.38 КЗпП України за власним бажанням.

В зв`язку з вказаним 18 квітня 2023 року згідно наказу керівника підприємства б/н «Про проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей» від 18.04.2023 року з метою підтвердження правильності і достовірності даних обліку товару на підприємстві була проведена повна інвентаризація товару в аптечному пункті №1 по вул.Миру,1 в смт Білогір`я Шепетівського району Хмельницької області.

Інвентаризація проводилась інвентаризаційною комісією в складі голови Батаєвої Г.О. та членів комісії ОСОБА_2 , ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , в присутності відповідачки ОСОБА_1 , яка була ознайомлена з інвентаризаційними актами, звітом про проведення інвентаризації та іншими документами інвентаризації під розпис. Притензій та зауважень щодо проведення інвентаризації зі сторони ОСОБА_1 не було.

За результатами інвентаризації була виявлена недостача товарно-матеріальних цінностей в розмірі 44483,19грн. Крім того, виявлено протермінований товар на суму 24152,37грн. Загальна сума матеріальної шкоди, завданої відповідачкою під час виконання трудових обов`язків склала 68635,56 грн. Вказані обставини підтверджуються даними інвентаризаційного опису товарно-матеріальних цінностей розписки від 18.04.2023року, звіту про проведення ревізії структурного підрозділу від 18.04.2023 року, акту інвентаризації готівки розписки від 18.04.2023 року, акта контрольної перевірки інвентаризації цінностей від 18.04.2023 року та даними бухгалтерської довідки ПП «МЕДТЕХСЕРВІС» від 27 червня 2023 року.

ОСОБА_1 в письмовому поясненні вказала, що не може пояснити причини нестачі, суму нестачі не заперечувала та зобов`язалася погасити нестачу протягом півроку. Одночасно відповідачка в письмовому поясненні не заперечувала суму протермінованого товару, просила уцінити протермінований товар та вирахувати із заробітної плати цю суму після уцінки.

За проханням ОСОБА_1 керівником підприємства протермінований товар було уцінено на 46,7672% на суму 11295,37грн. Відповідачкою було сплачено в повному обсязі суму шкоди за протермінований товар з урахуванням його уцінки , а саме в розмірі 12857,00грн.

З урахуванням наведеного, остаточна сума матеріальної шкоди, завданої відповідачкою під час виконання трудових обов`язків, становила 44483,19 грн. В рахунок відшкодування завданої підприємству шкоди ОСОБА_1 сплачено 20000,00грн. Таким чином, завдано підприємству шкода становить 24483,19грн. та не відшкодована відповідачкою.

Статтею 130 КЗпП України передбачено, що працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків.

Згідно ст. 134 КЗпП України - відповідно до законодавства працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли: між працівником і підприємством, установою, організацією відповідно до статті 135-1 цього Кодексу укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей;

Статтею 135-1 КЗпП України передбачено, що письмовий договір про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівником, який досяг вісімнадцятирічного віку та: займає посаду або виконує роботу, безпосередньо пов`язану із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або використанням у процесі виробництва переданих йому цінностей. Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність затверджуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

Згідно ст. 136 КЗпП України - покриття шкоди працівниками в розмірі, що не перевищує середнього місячного заробітку, провадиться за розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, керівниками підприємств, установ, організацій та їх заступниками - за розпорядженням вищестоящого в порядку підлеглості органу шляхом відрахування із заробітної плати працівника.

У решті випадків покриття шкоди провадиться шляхом подання власником або уповноваженим ним органом позову до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

З врахуванням того, що між ПП «МЕДТЕХСЕРВІС» та ОСОБА_1 було укладено договір про повну індивідувальну відповідальність, суд вважає, що слід стягнути з останньої на користь позивача заподіяну шкоду (недостача товарно-матеріальних цінностей) в розмірі 24483,19грн.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідачки на користь позивачка слід стягнути понесені судові витрати, а саме судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 130, 134, 135, 135-1, 135-3, 136 КЗпП України, ст. ст. 12, 13, 141,247, 263 - 265, 280, 353 ЦПК України,суд

У Х В А Л И В :

Позов Приватного підприємства «МЕДТЕХСЕРВІС» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт Білогір`я Хмельницької області, зареєстрованої по АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Приватного підприємства «МЕДТЕХСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 31536759, вул.Ю.Сіцінського,28 м.Хмельницький Хмельницька область, 29000):

- 24483,19 грн. /двадцять чотири тисячі чотириста вісімдесят три гривні дев`ятнадцять копійок/ матеріальної шкоди, завданої працівником під час виконання трудових обов`язків;

- 2684 грн. /дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні/ сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 13 грудня 2023 року.

Повне найменування сторін:

позивач Приватне підприємство «МЕДТЕХСЕРВІС», місцезнаходження: вул.Ю.Сіцінського,28 м.Хмельницький Хмельницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 31536759;

відповідачка ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Суддя Н. С. Бараболя

Джерело: ЄДРСР 115951561
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку