open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"26" грудня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/5141/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Новікової Н. А.

розглянувши матеріали позовнї заяви (вх. № 5141/23 від 05.12.2023) Приватного підприємства «ЗОЛОТА НИВА 1» (вулиця Харківська, 1Б, село Забавне, Ізюмський район, Харківська область, 64333, код ЄДРПОУ 33897138)

до GLOBUS AGRO CORN LIMITED (ел. пошта artur@globus-agro.com, тел. НОМЕР_1, адреса 12A06 HDS Tower, Plot No. JLT - PH1 - F2А, Jumeirah Lakes

Towers Dubai, P.О. Box 309074, United Arab Emirates)

про стягнення 572 509,98 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «ЗОЛОТА НИВА 1» (позивач по справі) звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до GLOBUS AGRO CORN LIMITED (відповідач по справі) про стягнення 572 509,98 доларів США. В обґрунтування заявленого позову посилається на невиконання відповідачем умов зовнішньоекономічного контракту № 11012022 від 11.01.2022, який укладений сторонами.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 11.12.2023 позовну заяву Приватного підприємства «ЗОЛОТА НИВА 1» залишено без руху; встановлено позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня вручення ухвали, позивачу у встановлений строк необхідно подати до Господарського суду Харківської області засвідчені відповідно до вимог чинного законодавства копії або оригінали доданих до позовної заяви документів; роз`яснено позивачу, що за умовами ч. 3, ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

12.12.2023 (вх. № 34231/23) на адресу Господарського суду Харківської області через систему «Електронний суд» надійшла заява Приватного підприємства «ЗОЛОТА НИВА 1» про усунення недоліків, до якої на виконання вимог ухвали господарського суду від 11.12.2023 позивачем надано суду засвідчені відповідно до вимог чинного законодавства копії документів, долучених до позову.

15.12.2023 (вх. № 34607/23) на адресу Господарського суду Харківської області через канцелярію суду надійшла заява Приватного підприємства «ЗОЛОТА НИВА 1» про усунення недоліків, до якої на виконання вимог ухвали господарського суду від 11.12.2023 позивачем надано суду засвідчені відповідно до вимог чинного законодавства копії документів, долучених до позову.

Вказані заяви розглядаються господарським судом після виходу судді Новікової Н. А. із відпустки.

Вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, суд виходить з того, що між ПП «ЗОЛОТА НИВА 1» (продавець, позивач) та GLOBUS AGRO CORN LIMITED (покупець, відповідач) було укладено зовнішньоекономічний контракт № 11012022 від 11.01.2022, відповідно до п. 10.3 якого усі суперечки, вимоги, що стосуються тлумачення умов Контракту, його невиконання або неналежного виконання, недійсності, які сторони не врегулювали у добровільному порядку, підлягають вирішенню у Господарському суді Харківської області (Україна) відповідно до матеріального та процесуального права Контракту. Місце судового розгляду: Україна, місто Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 8 під`їзд.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

З огляду на викладені умови контракту, а також на вимоги Закону України "Про міжнародне приватне право" даний спір підлягає розгляду в Господарському суді Харківської області згідно чинного законодавства України.

Дослідивши позовну заяву Господарський суд Харківської області визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, а відтак суд, на підставі статті 176 ГПК України, приймає позовну заяву до розгляду і відкриває провадження у даній справі.

Відповідно до частини першої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 Про введення воєнного стану в Україні, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, в Україні було введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який в подальшому неодноразово продовжувався.

За змістом статей 10, 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" правосуддя в Україні в умовах воєнного стану має здійснюватися у повному обсязі, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист. В умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

У зв`язку із викладеним, суд, вирішуючи питання щодо визначення порядку (форми) господарського судочинства у даній господарській справі, з огляду на ціну позову, враховуючи вимоги ст. 247 Кодексу, а також з огляду на основні засади господарського судочинства, з метою недопущення порушення передбачених статтею 42 ГПК України процесуальних прав учасників справи, в умовах запровадженого воєнного стану, вважає за необхідне здійснювати розгляд даної справи в порядку загального позовного провадження.

Судом встановлено, що відповідач по справі - GLOBUS AGRO CORN LIMITED (ел. пошта artur@globus-agro.com, тел. НОМЕР_1, адреса 12A06 HDS Tower, Plot No. JLT - PH1 - F2А, Jumeirah Lakes Towers Dubai, P.О. Box 309074, United Arab Emirates) є нерезидентом, який не має свого представництва на території України. Достовірна інформація щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва відповідача на момент розгляду справи у суду відсутня.

Згідно ч. 1 ст. 365 ГПК України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

За змістом ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно з статтею 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок взаємної правової допомоги у цивільних та комерційних справах регулюється договором між Україною та Об`єднаними Арабськими Еміратами від 26.11.2012 року, ратифікованим Законом України від 19.06.2013 року № 337-VII.

Відповідно до статті 3 вказаного Договору сторони згідно з Договором надають одна одній найширший обсяг взаємної правової допомоги у цивільних та комерційних справах у відповідності до їхнього законодавства, правова допомога згідно з Договором охоплює: a) вручення повісток та інших судових документів; b) отримання доказів шляхом судових доручень або запитів; c) визнання та виконання судових рішень та мирових угод.

В силу статті 4 наведеного Договору Центральний орган кожної Сторони направляє та отримує запити відповідно до Договору. В Україні Центральним органом є Міністерство юстиції. В Об`єднаних Арабських Еміратах Центральним органом є Міністерство юстиції. Центральні органи зносяться між собою через дипломатичні канали для цілей цього Договору.

За статтею 5 Договору якщо не передбачено інше, всі офіційні документи відповідно до цього Договору підписуються та скріплюються печаткою компетентних органів відповідно до законодавства запитуваної Сторони, а запит повинен бути підтверджений Центральним органом запитуючої Сторони. Усі запити та супровідні документи супроводжуються перекладами на офіційну мову запитуваної Сторони або на англійську мову.

Доручення про вручення повісток та інших судових документів повинно містити: a) найменування запитуючої установи; b) ім`я, адресу та місце проживання чи місце знаходження адресата; в) сторін справи; c) перелік документів, які підлягають врученню. У разі прохання про будь-який особливий спосіб вручення, це має бути зазначено у дорученні (стаття 6 Договору).

Відповідно до статті 7 наведеного вище Договору компетентний орган запитуваної Сторони вручає згадані документи відповідно до свого законодавства та правил, які застосовуються у цьому випадку. Вручення може здійснюватися в особливий спосіб, зазначений запитуючою Стороною, якщо тільки це не суперечить законодавству запитуваної Сторони та за умови оплати витрат, пов`язаних із застосуванням такого особливого способу вручення. Повістки та інші судові документи, вручені відповідно до Договору, вважаються такими, що були вручені на території запитуючої Сторони.

За статтею 9 Договору вручення підтверджується підписом адресата та підтвердженням, виданим компетентним органом, в якому зазначено ім`я адресата, дату та спосіб вручення, а у випадку неможливості вручення - причини цього. Підтвердження про вручення, підписане адресатом, надсилається запитуючій Стороні.

Таким чином, з метою належного повідомлення відповідача - GLOBUS AGRO CORN LIMITED - про дату, час і місце розгляду даної справи, необхідно вручити судові документи та матеріали по справі відповідачу в нотаріально засвідченому перекладі через відповідні дипломатичні канали.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

За таких обставин для належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи, суд вважає за необхідне звернутися до компетентного органу Об`єднаних Арабських Еміратів із судовим дорученням про вручення зазначеній особі процесуальних (судових документів) та матеріалів по справі, у зв`язку з чим, на підставі п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного та керуючись статтями 176, 228, 234, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/5141/23.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження, почати підготовче провадження і призначити підготовче засідання на 03 квітня 2024 року о 10:45, засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 105.

3. Приватному підприємству «ЗОЛОТА НИВА 1» надати господарському суду в строк до 10.01.2024 три примірника належним чином (нотаріально) засвідченого перекладу (на офіційну мову запитуваної Сторони або на англійську мову): позовної заяви з доданими до неї документами; копії ухвали Господарського суду Харківської області від 25.12.2023 про відкриття провадження; доручення про вручення документів; підтвердження про вручення документів для направлення відповідачу в порядку, встановленому договором між Україною та Об`єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах від 26.11.2012 року.

4. Звернутися до Міністерства юстиції Об`єднаних Арабських Еміратів через відповідні дипломатичні канали з судовим дорученням про вручення GLOBUS AGRO CORN LIMITED (ел. пошта ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_1 , адреса 12A06 HDS Tower, Plot No. JLT - PH1 - F2А, Jumeirah Lakes Towers Dubai, P.О. Box 309074, United Arab Emirates) процесуальних (судових документів) та матеріалів по даній справі.

5. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має надіслати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 ГПК України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

6. Позивачу, згідно ст. 166 ГПК України, встановити строк 15 днів на подання до суду відповіді на відзив з дня його отримання.

7. Відповідачу, згідно ст. 167 ГПК України, встановити строк 15 днів на подання до суду заперечень на відповідь на відзив з дня його отримання.

8. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

9. Роз`яснити учасникам справи, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-165 ГПК України та мають бути подані у строк, визначений ГПК України та ухвалі суду. Письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст. 91 ГПК України). Звернути увагу сторін на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам справи.

10. Довести до відома сторін, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 ГПК України суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов`язків, зокрема за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

11. Роз`яснити учасникам справи положення статті 202 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи (заяви) по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

12. Зупинити провадження по справі № 922/5141/23 до виконання судового доручення про вручення судових документів відповідачу чи отримання повідомлення про неможливість такого вручення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбаченому розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу складено та підписано 26.12.2023.

Суддя Н.А. Новікова

Джерело: ЄДРСР 115937123
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку