open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 523/18153/23

Провадження №2-о/523/568/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" листопада 2023 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м.Одеси в складі:

головуючого судді - Дяченко В.Г.,

присяжних - Богаченко Л.Г., Шурдова С.М.,

секретаря судового засідання -Томілко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи : Служба у справах дітей Одеської міської ради, Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради, як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , неповнолітня особа, щодо якої подана заява: ОСОБА_3 , про усиновлення неповнолітньої дитини,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою у порядку окремого провадження, у якій просить дозволити йому усиновлення ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), та оголосити його батьком. Крім того, просив внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 №497 від 22 грудня 2010 року зареєстрованого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дружківського міського управління юстиції в Донецькій області, де :

-у графі «батько» - вказати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 );

- у графі «по батькові дитини» змінити з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Заява обґрунтована тим, що заявник перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . Дружина має сина від попереднього шлюбу - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ІНФОРМАЦІЯ_3 у подружжя народився син - ОСОБА_6 . Подружжя з дітьми проживають разом. 13 листопада 2019 року Постановою Київського апеляційного суду ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 було позбавлено батьківських, вiдносно сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Посилаючись на те, що як сім`я вони проживають разом з 2010 року, в сім`ї склалися доброзичливі дружні стосунки, він особисто займається духовним та культурним вихованням дитини та матеріально її забезпечую, виховує дитину як рідну вже 13 років незважаючи на те, що не є біологічним батьком, рідна мати дитини не заперечує проти усиновлення дитини заявником, останній відповідає усім критеріям особи, що має право на усиновлення дитини та наявні усі правові підстави для усиновлення, а тому просив заяву задовольнити у повному обсязі.

16 жовтня 2023 року ухвалою судді Суворовського районного суду м. Одеси відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

В судовому засіданні заявник підтримав заяву про усиновлення з підстав викладених у заяві. Просив суд задовольнити заяву.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи служби у справах дітей Одеської міської ради не заперечувала проти задоволення заяви.

В судове засідання представник заінтересованої особи - Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради, як органу опіки та піклування не з`явився, на адресу суду надійшла заява в якій представник просив справу розглянути у їх відсутність, прийняти рішення з урахуванням прав та інтересів дитини, та долучити висновок органу опіки та піклування про доцільність усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд прийшов наступного.

Згідно з ст. 207 Сімейного кодексу України (далі -Кодекс, СК України) усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 цього Кодексу особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Згідно з ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Разом із тим, відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

З правової позиції викладеної у п.6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 р. № 3 „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав", вирішуючи заяву про усиновлення по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування необхідним вимогам.

Судом встановлено, що батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с.22).

17 червня 2010 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрували шлюб, актовий запис № 241. Прізвище дружини після реєстрації шлюбі - ОСОБА_2 (а.с.13).

Батьками ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 (а.с.4).

Постановою Київського апеляційного суду від 13 листопада 2019 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , позбавлено батьківських вiдносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.38-41).

Заявник обгрунтовуючи заявлені вимоги посилається на те, що приймає безпосередню участь у вихованні та утриманні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ставляться до нього як до рідного сина.

Мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення свого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується заявою посвідченою приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Русських С.Б., зареєстрованою в реєстрі за №2154.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дав свою згоду на усиновлення його ОСОБА_1 , тому що вважає його батьком, що вбачається з заяви написаної ним власноручно в присутності матері ОСОБА_2 (а.с.25).

Судом також встановлено, що ОСОБА_3 проживає разом з сім`єю у будинку за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.24).

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов від 15 вересня 2023 року, проведеного спеціалістами Служби у справах дітей Одеської міської ради, квартира розташована за адресою: АДРЕСА_3 , складається з трьох житлових кімнат, кухні, коридору, розділеного санвузла. Кімнати облаштовані необхідними меблями та побутовою технікою. Санітарно гігієнічний стан помешкання відповідає нормам. Неповнолітній ОСОБА_3 має окрему кімнату, яка обладнана всім необхідним для повноцінного проживання та розвитку. (а.с.47).

Згідно медичних висновків заявник не має протипоказань щодо усиновлення дитини.

Заявник з правовими наслідками усиновлення дитини, правами та обов`язками усиновителя ознайомлений.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно Витягу з інформаційної-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності на наявності судимості» ВР- 001088435, станом на 07 червня 2023 року на території України до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості немає, в розшуку не перебуває (а.с.21).

Згідно висновку від 20 листопада 2023 року, орган опіки та піклування Пересипської районної адміністрації на підставі ст.ст. 207-209, 211, 212, 218, 219, 222 Сімейного кодексу України та п. 91 «Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 року № 905, керуючись п.п. 2.10, 3.2 Положення про Пересипську районну адміністрацію Одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради від 07.12.2016 року № 1328-VII (зі змінами, внесеними рішенням Одеської міської ради від 26.04.2017 року № 1934-VII), вважає, що усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Разом із тим, судом встановлено обставини, що мають істотне значення у відповідності до ст. ст. 211, 224 СК України, адже, заявник: перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір`ю дитини, проживає за адресою: АДРЕСА_3 , та разом із ним проживають дружина та діти; за станом здоров`я здоровий; до кримінальної відповідальності не притягався - все це підтверджено належними і допустимими доказами у відповідності до ст. ст. 76-80 ЦПК України, що містяться у матеріалах справи.

При цьому, обставин, зазначених у ст. 212 СК України, при яких особи, не можуть бути усиновлювачами, судом не встановлено.

У зв`язку із вищевикладеним, суд приходить до переконання про те, що вимога заяви про усиновлення підставна та обґрунтована, оскільки судом встановлено усі необхідні для цього підстави, а відтак, суд приходить висновку, про усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянином України, ОСОБА_1 , а заяву задовольнити повністю.

Щодо вимог заяви про зміну прізвища, по батькові дитини; щодо запису заявника батьком дитини та внесення змін у свідоцтво про народження дитини, суд приходить до наступного.

Згідно зі ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Оскільки судом, вимогу заяви щодо усиновлення дитини задоволено, суд приходить переконання, що підлягають до задоволення також інші вимоги заяви, які є похідними від основної вимоги.

У відповідності до ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати понесені заявником не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 5, 6, 10, 263-265 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи : Служба у справах дітей Одеської міської ради, Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради, як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , неповнолітня особа, щодо якої подана заява: ОСОБА_3 , про усиновлення неповнолітньої дитини- задовольнити.

Дозволити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ) усиновлення ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), та оголосити його батьком.

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 №497 від 22 грудня 2010 року зареєстрованого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дружківського міського управління юстиції в Донецькій області, де :

-у графі «батько» - вказати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 );

- у графі «по батькові дитини» змінити з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Видати нове свідоцтво про народження дитини з урахуванням цих змін.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом 30-ти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 27.11.2023 року.

Суддя: Дяченко В.Г.

Присяжні: Богаченко Л.Г.

Шурдов С.М.

Джерело: ЄДРСР 115899516
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку