open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЄУН: 323/3566/21

Провадження №: 2/336/2569/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районнийсуд м.Запоріжжя ускладі головуючогосудді БоєваЄ.С.,за участюсекретаря судовогозасідання ЖуравельД.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦЕНТ-БАНК» (скорочена назва АТ «А-БАНК») в особі представника Шкапенко Олександра Віталійовича до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АКЦЕНТ-БАНК» (скорочена назва АТ «А-БАНК») звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором № б/н від 15.12.2018 р. у зв`язку з невиконанням з її сторони умов кредитного договору. Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що 15.12.2018 р. ОСОБА_1 приєдналась до умов та правил надання банківських послуг в АТ «А- Банк» з метою укладення кредитного договору та отримання кредитної картки. На підставі вказаної анкети - заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг банк відповідачу надав кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 46,80% щомісячно на суму залишку заборгованості за кредитом. Відповідач свої зобов`язання перед банком не виконала, внаслідок чого станом на 16.11.2021 р. утворилась заборгованість у розмірі 19590, 26 грн., яка складається з заборгованості за кредитом 9753,40 грн., заборгованості за відсотками 9836, 86 грн. У зв`язку з чим позивач просить задовольнити позов, стягнути заборгованість за договором та судові витрати в розмірі 2270 грн.

Дана справа перебувала у провадженні Оріхівського районного суду Запорізької області. Відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 10.05.2022 року № 29/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Оріхівського районного суду Запорізької області у зв`язку з неможливістю здійснення правосуддя під час воєнного стану до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

21.06.2023 року дана справа надійшла до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя і згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.06.2023 року вищезазначену справу було передано до провадження судді Боєву Є.С. (а. с. 49).

28.06.2023 року ухвалою судді в справі відкрито спрощене позовне провадження із повідомленням (викликом) сторін, справу призначено до розгляду на 28.08.2023 року (а. с. 50).

28.08.2023 року у зв`язку з неявкою сторін судове засідання відкладено на 04.12.2023 року (а. с. 53).

В судове засідання представник позивача не з`явився, але у позовній заяві вказав, що не заперечує проти розгляду справ за його відсутності та винесення заочного рішення. (а. с. 3).

Відповідач, зареєстроване місце проживання якої, знаходиться в зоні бойових дій та не обслуговуються поштовим відділенням, повідомлялася про судовий розгляд відповідно до положень ст.12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». В судові засідання не з`явилалася, відзиву не наддала.

Враховуючи наведене, суд розглядає справу у відсутності відповідача та згідно з ч. 4 ст.223 ЦПК України зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази в їх сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини.

Відповідач ОСОБА_1 15.12.2018 року з метою укладання кредитного договору та отримання кредитної картки звернулась до ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦЕНТ-БАНК» (теперішня назва АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦЕНТ-БАНК» (скорочена назва АТ «А-БАНК»), що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру та копією Статуту (а. с. 15-на звороті; 16; 17-20).

У відповідності до ч. 2 ст. 5 Закону України Про Акціонерні товариства зміна типу товариства з приватного на публічне або з публічного на приватне не є його перетворенням. Зміна назви юридичної особи не тягне за собою правонаступництва, а лише правовий наслідок проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов`язаних зі зміною назви.

Для укладання кредитного договору ОСОБА_1 15.12.2018 року підписала Анкету - Заяву про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг в АТ «А-Банк» їй було надано кредит у вигляді встановлення кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 46,80 % на рік на суму залишку заборгованості за кредитом. (а. с. 7 на звороті; 8).

Відповідно до п. п. 2.1.1.2.3 та 2.1.1.2.4 Умов та Правил, Клієнт дає свою згоду, що кредитний ліміт встановлюється за рішенням Банку, і Клієнт дає право Банку в будь-який момент змінити (зменшити, збільшити або анулювати) кредитний ліміт. Підписання даного Договору є прямою і безумовною згодою Позичальника щодо прийняття будь-якого розміру Кредитного ліміту, встановленого Банком.

Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана ним Анкета-Заява про приєднання до Умов та Правил надання Банківських послуг у АТ «А-Банк» разом з Умовами та правилами і Тарифами, які викладені на банківському сайті Http://a-bank.com.ua/terms, складає між ним та Банком кредитний договір, що підтверджується підписом у заяві. Витяг з Умов та правил надання банківських послуг додаються до позовної заяви.

На боргові зобов`язання за Кредитом і Овердрафтом Банк нараховує відсотки в розмірі, встановленому Тарифами Банку, з розрахунку 365/366 календарних днів на рік, що підтверджується п. 2.1.1.12.6 Умовами та правилами надання банківських послуг.

Одночасно пунктом 1.1.3.2.3 Умов та правил надання банківських послуг передбачена можливість здійснювати зміну Тарифів, а також інших умов обслуговування рахунків. При цьому Банк, за винятком випадків зміни розміру наданого Кредиту (кредитного ліміту), зобов`язаний не менш ніж за 7 днів до введення змін проінформувати Клієнта, зокрема у виписці по Картрахунку згідно з п. 4.9 цього Договору. Якщо протягом 7 днів Банк не одержав повідомлення від Клієнта про незгоду зі змінами, то вважається, що Клієнт приймає нові умови. Право зміни розміру наданого на платіжну картку Кредиту (кредитного ліміту) Банк залишає за собою в однобічному порядку, за власним рішенням Банку та без попереднього повідомлення Клієнта.

АТ «А-Банк» свої зобов`язання за Договором та угодою виконав в повному обсязі, а саме надав Відповідачу кредит (встановив кредитний ліміт) у розмірі, відповідно до умов Договору.

Відповідно до п. 2.1.1.5.5 Умов та правил надання банківських послуг, - позичальник зобов`язується погашати заборгованість за Кредитом, відсотками за його використання, за перевитрати платіжного ліміту, а також оплачувати комісії на умовах, передбачених цим Договором.

Згідно п. 2.1.1.5.6 Умов та правил надання банківських послуг, - У разі невиконання зобов`язань за Договором, на вимогу Банку виконати зобов`язання з повернення Кредиту (у тому числі простроченого кредиту та Овердрафту), оплати Винагороди Банку.

Власник карти зобов`язаний слідкувати за витратами коштів в межах платіжного ліміту з метою запобігання виникнення Овердрафту, згідно п. 2.1.1.5.7 Умов та правил надання банківських послуг.

Згідно з п. 2.1.1.2.24 Умов та правил надання банківських послуг при порушенні клієнтом строків платежів за будь-яким з грошових зобов`язань, передбачених цим договором, більше ніж на 30 календарних днів клієнт зобов`язаний сплатити банку штраф у відповідності до встановлених тарифів з урахуванням нарахованих та прострочених відсотків і комісій. Штраф враховується на окремому рахунку і підлягає сплаті в першу чергу.

П. 2.1.1.12.6.1 Умов та правил надання банківських послуг у разі виникнення прострочення зобов`язання на суму від 100 грн, включаючи зобов`язання, обумовлені п. п 2.1.1.12.6.2, 2.1.1.12.8.1 умов та правил, клієнт сплачує банку пеню, відповідно до встановлених тарифів. Пеня нараховується вдень нарахування процентів по кредиту.

Відповідач не надавав своєчасно Банку грошові кошти для погашення заборгованості за Кредитом, відсотками, а також іншими витратами відповідно до умов Договору, що має відображення у Розрахунку заборгованості за договором. Таким чином, у порушення умов кредитного договору а також ст. ст. 509, 526, 1054 ЦК України, відповідач зобов`язання за вказаним договором не виконав.

У зв`язку з зазначеними порушеннями зобов`язань за кредитним договором у відповідача ОСОБА_1 станом на 16.11.2021 утворилась заборгованості у розмірі 19590,26 грн., яка складається з заборгованості за кредитом 9753,40 грн., та заборгованості по відсоткам 9836,86 грн. (розрахунок заборгованості а. с. 6-7).

Як встановлено ст.ст.509,526 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку; зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимогЦК України.

При укладанні договору, сторони керувалисьст. 634 ч.1 ЦК України, за якою договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому; друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно з іст.1054ЦК Україниза кредитним договором банк або інша фінансова установа зобов`язується надати грошові кошти позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч. 1ст. 1048ЦК Українирозмір і порядок отримання процентів за договором позики встановлюється договором.

Відповідно до ст.611,625 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання);у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Враховуючи, що фактично отримані та використані позичальником кошти у добровільному порядку АТ «Акцент-Банк» не повернуті, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час шляхом зобов`язання виконати боржником обов`язку з повернення фактично отриманої суми кредитних коштів, отже, існують правові підстави для стягнення у примусовому порядку з боржника суми непогашеного тіла кредиту.

Суд зауважує, що відповідач одночасно із анкетою-заявою підписав паспорт споживчого кредиту, який містить умови щодо необхідності сплати процентів за користування кредиту, їх розмір тощо, що вказує про обізнаність відповідача з тарифами банку (а.с. 8), а тому позовні вимоги підлягаю задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.1ст.141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.141,264,265,279,354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Акцент-Банк» (МОФ 307770, ЄДРПОУ 14360080, р/р НОМЕР_1 )

заборгованість за кредитним договором № б/н від 15.12.2018 року, у розмірі 19590,26 грн. (п`ятдесят чотири тисячі двісті п`ятдесят гривень 00 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Акцент-Банк» (МОФ 307770, ЄДРПОУ 14360080, р/р НОМЕР_1 )

витрати по оплаті судового збору у розмірі 2270 грн.

Відповідно дост. 265 ч. 5 п. 4ЦПК України зазначаються такі відомості:

Позивач Акціонерне товариства «Акцент-Банк», м. Дніпро, вул. Батумська, буд.11; ЄДРПОУ 14360080.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Є.С. Боєв 04.12.23

Джерело: ЄДРСР 115883419
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку