open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/27835/22

Провадження №1-кп/761/984/2023

В И Р О К

іменем України

22 грудня 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва у складі

головуючої судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

представника потерпілих ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження № 42017000000000621, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.03.2017 року у якому

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Черкаси, громадянин України, з середньою освітою, одружений, на утриманні одна малолітня та одна неповнолітня дитина, офіційно не працевлаштований, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимий,

обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону від 21.02.2014), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ст. 340 КК України,

ВСТАНОВИВ

В період часу із 19.01.2014 до 23.01.2014, один із керівників ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи з прямим умислом, перевищуючи владу та надані йому службові повноваження, розробив план спеціальної операції із незаконного затримання активістів громадських рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», спричинення їм тілесних ушкоджень, пошкодження використовуваних ними для участі в акціях протесту транспортних засобів, штучного створення передумов та доказів обвинувачення для подальшого притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинуватих учасників мирних громадських рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» за нібито вчинення цими активістами хуліганських дій, опору працівникам міліції, участі в масових заворушеннях, обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

За задумом розробленої операції працівники підпорядкованих йому оперативних підрозділів міліції, зокрема, управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України м. Києві, за посередництвом попередньо залучених за обіцянку грошової винагороди, відповідним чином проінструктованих та координованих ними ж цивільних осіб (т.зв. «тітушок»), повинні були інспірувати конфліктну ситуацію із активістами громадських акцій (рухів) «Євромайдан» і «Автомайдан» для створення видимості законного приводу затримання останніх та доставлення до райуправлінь міліції міста Києва в порядку реагування на порушення громадського порядку силами полку міліції особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві (далі - ПМОП «Беркут»), співробітники якого в ході затримання мали спричинити тілесні ушкодження активістам, а також пошкодити їх автомобілі.

У подальшому злочинним планом передбачалося доставлення затриманих громадян до одного із райуправлінь міліції м. Києва, де слідчі на підставі наданих завідомо неправдивих показань «тітушок» та працівників оперативних підрозділів і ПМОП «Беркут» про нібито вчинення активістами масових заворушень та хуліганських дій, повинні були затримати їх в порядку ст. 208 КПК України, притягнути їх до кримінальної відповідальності, тобто оголосити їм підозри, а також ініціювати перед судом застосування до них запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Дата та місце проведення запланованої операції були обумовлені переходом після прийняття 16.01.2014 Верховною Радою України ряду законів, якими суттєво звужувалися конституційні права громадян, в активну фазу протистояння між учасниками акцій протесту та правоохоронними органами, що мало місце 19-22.01.2014 в центральній частині міста Києва, в т.ч. на вулиці Грушевського та прилеглих до цієї вулиці територіях, внаслідок отримавши тілесні ушкоджень, учасники акцій протесту каретами швидкої медичної допомоги доставлялися до лікувальних закладів міста Києва, де їм надавалась медична допомога. Так, з метою забезпечення громадського порядку, запобігання незаконним діям правоохоронних органів щодо безпідставного затримання учасників акцій протестів, невідкладного сповіщення учасників мирних акцій про можливі провокаційні дії, а також для припинення та запобігання таких дій з боку прихильників влади, зокрема, так званих «тітушок», у місті Києві громадяни здійснювали добровільне систематичне чергування в окремих лікувальних закладах міста Києва. На вулицях столиці таке чергування також здійснювалося учасниками громадського руху «Автомайдан». Зокрема, відповідний пост чергування був створений громадськими активістами та функціонував у Київській міській клінічній лікарні № 17 (далі - КМКЛ № 17) по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві. З урахуванням даних обставин одним із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, визначено ніч 23.01.2014 та територію КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві, а також прилеглої до неї вул. Щорса в м. Києві як період часу та місце проведення зазначеної спеціальної операції, з розрахунку, що демонстрація за окреслених умов загрози безпеці поранених учасників акцій протесту, які перебували на лікуванні в даному закладі, зі сторони так званих «тітушок» матиме наслідком приїзд туди екіпажів громадського руху «Автомайдан», які здійснювали нічне патрулювання вулиць міста Києва, переміщення яких мали відслідковувати працівники підпорядкованих йому оперативних підрозділів міліції.

Зміст вказаного плану, етапи, дата, час та місце його реалізації, було доведено до керівників відповідних підрозділів ГУМВС України в м. Києві, в т.ч. УБНОН ГУМВС України в м. Києві та ПМОП «Беркут», а також одного із керівників Черкаської обласної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони», наставника школи бойових мистецтв при буддистському храмі «Білий Лотос» в м. Черкасах, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, відповідального за залучення на платній основі цивільних осіб із числа спорстменів та раніше судимих осіб (т.зв. «тітушок») для силової протидії учасникам масових протестів.

Окремі співробітники міліції, зокрема з числа ГУМВС України в м. Києві, ПМОП «Беркут», які, згідно зі статтею 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» від 23.12.1993, є працівниками правоохоронного органу, на яких відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України від 28.06.1996, ч. 1 ст. З, ч. 1 ст. 5 Закону України «Про міліцію» від 20.12.1990 покладено обов`язки діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами України, являючись представниками влади та службовими особами, розраховуючи одержати для себе неправомірну вигоду у вигляді подальшого сприяння з боку керівництва у кар`єрному рості, яке могло відбутися після успішного виконання злочинного завдання на ґрунті сформованого вищим керівництвом враження про них як про сумлінних працівників та прихильників тогочасної влади, погодилися вчинити такі незаконні дії, зокрема: один із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, три співробітники УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, один співробітник УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме кримінальне провадження, один із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окреме провадження, командир роти ПМОП «Беркут» та його підлеглі, обвинувальні акти за обвинуваченням окремих з них у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду і матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з них у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окремі провадження, та інші невстановлені на даний час співробітники міліції.

Так, 21.01.2014 в період часу з 14 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., перебуваючи в районі Маріїнського парку м. Києві, один із функціонерів розташованого там табору прихильників діючої на той час влади та керівників Черкаської обласної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, запропоновував в ході особистої зустрічі своєму знайомому ОСОБА_6 , зібрати та забезпечити прибуття 22.01.2014 року із м. Черкаси до м. Києва групи рішучих чоловіків міцної статури для участі протягом наступної доби (із 22.01.2014 на 23.01.2014) в акціях на підтримки діючої влади, в т.ч., за потреби, шляхом силового протистояння з учасниками громадського протестного руху «Євромайдан». За кожного залученого учасника дана особа пообіцяла виплатити ОСОБА_6 грошові кошти в розмірі 1500 грн., який в свою чергу пристав на вказані умови.

На виконання цього завдання, прибувши до м. Черкаси, перебуваючи там в невстановленому слідством місці, ОСОБА_6 в період часу з 21 год. 00 хв. 21.01.2014 до 02 год. 00 хв. 22.01.2014 в ході особистої зустрічі запропоновував підшукати групу рішучих чоловіків міцної статури, здійснивши її супровід в поїздці 22.01.2014 до м. Києва з метою підтримки діючої влади, в т.ч., за потреби, шляхом силового протистояння з учасниками громадського протестного руху «Євромайдан», своєму знайомому вербувальнику, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, за обіцянку грошової винагороди в розмірі 1500 грн., на що той погодився.

Як наслідок, 22.01.2014 близько 18 год. 23 хв. до м. Києва із м. Черкаси рейсовим автобусом для підтримки діючої влади за обіцянку грошової винагороди в розмірі 500 грн. за одну добу (із 22.01.2014 на 23.01.2014) прибули троє мешканців м. Черкаси, зокрема, Особа 1, матеріали щодо якого виділено в окреме провадження та обвинувачений ОСОБА_5 .

Дану групу супроводжував в якості провідника та особи, яка мала розрахуватися за виконання поставленого завдання, вищевказаний залучений ОСОБА_6 знайомий йому вербувальник, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, який попередньо 22.01.2014 в період часу із 00 год. 00 хв. до 13 год. 47 хв. звернувся до раніше знайомого йому Особи 1, матеріали щодо якого судом виділено у окреме провадження із пропозицією невідкладно зібрати групу молодих чоловіків для поїздки до м. Києва з метою підтримки діючої влади за грошову винагороду в розмірі 500 грн. за одну добу (із 22.01.2014 на 23.01.2014) та домовився про таку поїздку.

Того ж дня близько 20.00 год. вищезазначений вербувальник привів групу осіб у складі якої перебували Особа 1, матеріали щодо якого судом виділено в окреме провадження, обвинувачений ОСОБА_5 , ще один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого виділено в окреме провадження, на Арсенальну площу в м. Києві, де їх зустрів ОСОБА_6 , який провів зазначену групу до розташування табору прихильників діючої влади.

У Маріїнському парку зазначені особи були забезпечені харчуванням та розміщені поруч із вогнищем для обігріву та наметами для відпочинку, де серед інших вже знаходилася група в кількості до 20 чоловіків, мешканців міста Черкаси та Черкаської області, зібраних та доставлених сюди 22.01.2014 близько 18 год. 08 хв. ОСОБА_6 за обіцянку грошової винагороди в розмірі 450 грн. за одну добу (із 22.01.2014 на 23.01.2014) для підтримки діючої влади. Серед останніх перебував ОСОБА_7 , який вироком Шевченківського районного суду м. Києва визнаний винним, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону від 21.02.2014), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ст. 340 КК України та який за посередництвом свого знайомого долучився на вказаних умовах до групи ОСОБА_6 22.01.2014 близько 14.00 год., сівши разом з ним неподалік від м. Золотоноша Черкаської області до автобусу, яким ОСОБА_6 із зібраними ним чоловіками прямували із м. Черкаси до м. Києва.

Так само серед цих чоловіків перебував залучений ОСОБА_6 з цією ж метою на цих же умовах мешканець м. Черкаси ОСОБА_8 .

При цьому по прибуттю того ж дня близько 17 год. 19 хв. до м. Києва ОСОБА_6 з метою забезпечення непримітності підгруп меншої чисельності, які відповідно до даних ним інструкцій окремо прибули до Маріїнського парку, де близько 18 год. 27 хв. їх зустрів та розмістив в таборі прихильників безперешкодного переміщення членів своєї групи розподілив її на декілька частин.

Відповідно 23.01.2014 в період часу із 00 год. 50 хв. до 02 год. 24 хв., перебуваючи в м. Києві поблизу Майдану Незалежності, один із керівників ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, розпочав безпосереднє керівництво підготовкою до реалізації розробленого ним плану спеціальної операції із незаконного затримання активістів громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан».

Так, 23.01.2014 о 00 год. 52 хв. один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, сконтактував через мобільний телефон із одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, та надав йому вказівку зібрати підлеглих йому співробітників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві в районі КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для забезпечення виконання ним та підпорядкованим йому особовим складом плану спеціальної операції із незаконного затримання активістів громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» в частині провокації конфлікту між протестувальниками з однієї сторони та спеціально залученими для цього схильними до вчинення кримінальних правопорушень цивільними особами, т.зв. «тітушками», з іншої, довівши таким чином не пізніше зазначеної дати та часу до одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, відомості про дату, час, місце проведення та загальний задум цієї операції, на що останній погодився, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

Відповідно до даної вказівки один із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, 23.01.2014 року близько 01 год. 50 хв. невстановленим слідством автомобілем прибув сам та забезпечив прибуття в район проведення спеціальної операції поблизу КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві ряду співробітників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням трьох з яких у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду та матеріали досудового розслідування за підозрою одного з них виділено в окреме кримінальне провадження, де довів до відома останніх відомості про дату, час, місце проведення, загальний задум вищезазначеної операції та відведену їм роль в її реалізації.

В свою чергу три співробітники УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, один співробітник УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділене в окреме кримінальне провадження, інші невстановлені працівники міліції, дізнавшись від одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, деталі плану вказаної операції та відведеної в ньому їм ролі, достовірно знаючи про відсутність підстав для затримання, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій та настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм матеріальних збитків, підтвердили свою згоду на його виконання шляхом інспірування за посередництва т.зв. «тітушок» конфліктної ситуації із активістами громадських акцій (рухів) «Євромайдан» і «Автомайдан» для створення видимості законного приводу затримання останніх та доставления до райуправлінь міліції міста Києва в порядку реагування на порушення громадського порядку силами ПМОП «Беркут», вступивши таким чином у змову на вчинення злочину, після чого були розосереджені вказаним керівником по прилеглій території.

Також 23.01.2014 о 01 год. 10 хв. один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, перебуваючи в центральній частині міста Києва, точного місця слідством не встановлено, сконтактував за допомогою мобільного телефонну з одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, та надав йому вказівку виділити зі складу підпорядкованого йому полку сили та засоби у складі до 50 міліціонерів на 2 автобусах та спрямувати їх до КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для забезпечення силової частини плану спеціальної операції із незаконного затримання активістів громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», довівши не пізніше зазначеної дати та часу до одного із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, таким чином інформацію про дату, час, місце, задум та мету проведення цієї операції, на що останній погодився, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

В свою чергу один із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, 23.01.2014 близько 01 год. 12 хв., перебуваючи в районі Маріїнського парку в м. Києві, довів до відома командира однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, який перебував там же та надав йому вказівку щодо забезпечення виконання силової частини указаного плану разом з працівниками підпорядкованої йому роти. Одночасно для переміщення виділених сил до пров. Лабораторного в м. Києві та транспортування затриманих протестувальників один із керівників ПМОП «Бекрут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, спрямував зі складу автотранспортної роти ПМОП «Беркут» два автобуси, в т.ч. службовий автобус «ПАЗ», д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням міліціонера-водія автотранспортної роти ПМОП «Беркут», на якому один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, та відібрана ним група співробітників однієї із рот ПМОП «Беркут», 23.01.2014 близько 01 год. 24 хв. прибули в район проведення спеціальної операції, зупинившись та очікуючи подальших команд поблизу будинку 3 по пров. Лабораторному в м. Києві. Аналогічним чином за цих же обставин та з цією ж метою за вказаною адресою прибув ще один автобус із співробітниками іншої роти ПМОП «Беркут» під командуванням невстановленого слідством керівника даного спецпідрозділу.

Висування та своєчасне прибуття в заданий район співробітників ПМОП «Беркут» відбулося під безпосереднім контролем вищевказаного одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, з яким один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, о 01 год. 14 хв. та 01 год. 24 хв. виходив на телефонний зв`язок для доповіді та отримання додаткових інструкцій. В подальшому того ж дня в період часу із 01 год. 50 хв. до 02 год. 24 хв. один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, каналами мобільного зв`язку додатково узгодив з одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, та безпосередньо проінструктував одного із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, щодо механізму незаконного затримання активістів громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», яке мало відбутися по надходженню від інших співучасників злочину обумовленого сигналу про початок силових дій із затримання активістів, на що той погодився, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

Після цього один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, довів до відома своїх підлеглих, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з них у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з них у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окремі провадження, та надав їм вказівку щодо безпосереднього виконання силової частини указаного плану разом з іншими працівниками підпорядкованої йому роти, на що вони погодилися, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

Аналогічним чином і в цей же час вказаний один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, забезпечив прибуття на місце проведення спеціальної операції ряду інших залучених ним до вчинення даного злочину невстановлених на даний час слідством керівників та співробітників підрозділів ГУМВС України в м. Києві.

Крім того, 23.01.2014 в період часу із 01 год. 10 хв. до 01 год. 43 хв. один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, перебуваючи в центральній частині міста Києва, точного місця слідством не встановлено, сконтактував за допомогою мобільного телефону з одним із керівників Черкаської обласної організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони» - координатором найнятих на платній основі для підтримки діючої влади схильних до вчинення злочинів цивільних осіб, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, та надав йому вказівку підібрати з останніх групу молодих чоловіків міцної статури чисельністю близько 5 осіб та забезпечити її якнайшвидше прибуття до КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для інструктажу та подальшої участі в провокації конфлікту з учасниками громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» з метою створення приводу для затримання останніх співробітниками міліції із нанесенням їм тілесних ушкоджень та пошкодження використовуваних в протестній діяльності транспортних засобів, на що останній, достовірно знаючи про відсутність підстав для затримання учасників громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», усвідомлюючи злочинний характер своїх та співробітників міліції дій, передбачаючи та бажаючи настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм майнової шкоди, погодився забезпечити формування та прибуття за вказаною адресою групи чисельністю не менше 5 осіб для інструктажу та провокації такого конфлікту із зазначеною метою, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

На виконання вказівки одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, зазначений координатор т. зв. «тітушок», перебуваючи в невстановленому слідством місці, 23.01.2014 в період часу з 01 год. 45 хв. до 02 год. 06 хв. сконтактував за допомогою мобільного телефону з ОСОБА_6 , поставив йому завдання відібрати з останніх групу молодих чоловіків міцної статури чисельністю 5-6 осіб та забезпечити її якнайшвидше прибуття до КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для детальнішого інструктажу та подальшої участі в провокації конфлікту з учасниками громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» з метою створення приводу для затримання останніх співробітниками міліції із нанесенням їм тілесних ушкоджень та пошкодження використовуваних в протестній діяльності транспортних засобів, на що ОСОБА_6 на умовах виплати йому грошової винагороди, з раніше обумовленого розрахунку, достовірно знаючи про відсутність підстав для затримання учасників громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», усвідомлюючи злочинний характер своїх та співробітників міліції дій, передбачаючи та бажаючи настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм майнової шкоди, погодився здійснити вербування групи чисельністю 5 осіб, забезпечити її прибуття за вказаною адресою для інструктажу та провокації такого конфлікту із зазначеною метою, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

Невідкладно після цього ОСОБА_6 , перебуваючи в Маріїнському парку м. Києва, діючи з прямим умислом та корисливим мотивом, залучив шляхом домовленості на умовах виплати додаткової до раніше обумовленої грошової винагороди в розмірі 1500 грн. кожному ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до виконання завдання із поїздки до КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для участі в провокації конфлікту з учасниками громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» з метою створення приводу для затримання останніх міліцією, на що останні, усвідомлюючи протиправний суспільно- небезпечний характер даного діяння, передбачаючи та бажаючи настання його суспільно-небезпечних наслідків, діючи з прямим умислом та корисливим мотивом, погодилися.

Одночасно ОСОБА_6 доручив своєму знайомому вербувальнику, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, підібрати з цією ж метою ще трьох чоловіків міцної статури, на що останній, усвідомлюючи злочинний характер своїх та співробітників міліції дій, передбачаючи та бажаючи настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм майнової шкоди, погодився здійснити вербування З осіб для виїзду за вказаною адресою, інструктажу та провокації такого конфлікту із зазначеною метою, вступивши таким чином у змову на вчинення злочину.

Відтак виконавець доручення, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, для виконання цього завдання залучив шляхом домовленості на умовах виплати кожному додаткової грошової винагороди, розмір якої не конкретизувався, але мав бути не менше раніше обумовленої виплати в 500 грн., Особу 1, матеріали щодо якого судом виділено в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 ще одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, на що останні, усвідомлюючи протиправний суспільно-небезпечний характер даного діяння, передбачаючи та бажаючи настання його суспільно-небезпечних наслідків, діючи з прямим умислом та корисливим мотивом, погодилися.

Зі своєї сторони ОСОБА_6 та його знайомий вербувальник, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, 23.01.2014 близько 02 год. 00 хв. забезпечили відправлення із Маріїнського парку на викликаному координатором т. зв. тітушок, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, автомобілі таксі сформованої групи у складі Особи 1, матеріали щодо якого судом виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 , до КМКЛ № 17 по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві для зустрічі там із іншими співучасниками та отримання від них інструктажу щодо подальших дій.

23.01.2014 близько 02 год. 14 хв. дана група у складі Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, прибула до будинку АДРЕСА_2 , що неподалік КМКЛ № 17.

При цьому Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження та ОСОБА_8 , використовуючи повідомлені їм ОСОБА_6 відповідні абонентські номери, перебували на постійному зв`язку з ОСОБА_6 та координатором т.зв. тітушок, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, отримавши від останнього, який в свою чергу в цей час підтримував контакт із одним із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, інформацію про конкретне місцезнаходження співучасників, які мали надати їхній групі інструкції щодо подальших дій в даному районі, зокрема, одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, який близько 02 год. 13 хв. невстановленим слідством автомобілем особисто прибув на місце проведення спеціальної операції для безпосереднього керівництва нею та координації дій виконавців.

Завдяки цій інформації 23.01.2014 близько 02 год. 25 хв. ОСОБА_7 , Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинувачений ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування виділено в окреме провадження, зустрілися із одним із керівників ГУ МВС України в м. Києві та одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальні акти щодо яких скеровано до суду, які чекали на них поруч із автозаправною станцією за адресою: м. Київ, вул. Щорса, 24-а, та були детально проінструктовані, діючим на виконання відповідної вказівки, одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, який представився їм співробітником міліції, щодо сутності покладеного на них завдання та своєї ролі в спеціальній операції із незаконного затримання учасників громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан».

Згідно проведеного ним інструктажу їх група, переміщення якої відслідковуватиметься ним та іншими співробітниками міліції, мала пройти на територію КМКЛ 17, що по пров. Лабораторному, 14, 16, 18, 20 у м. Києві, де шляхом зухвалої поведінки, намаганням пройти до лікарні без дозволу персоналу під приводом відвідування перебуваючих там на лікуванні нібито знайомих їм поранених протестувальників з вигаданими анкетними даними, вигуків провокаційних гасел та образливих слів, спровокувати конфлікт з представниками «Афганської сотні Самооборони Майдану» громадського протестного руху «Євромайдан», які охороняли лікарню, та під`їхавшими по тривозі патрулюючими вулиці міста Києва екіпажами громадського руху «Автомайдан». Після цього співробітники міліції мали забезпечити втручання спецпідрозділу «Беркут» для здійснення затримання із застосуванням фізичного насильства учасників громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» та пошкодження їх транспортних засобів, у чому групі «тітушок» також належало всіляко сприяти міліціонерам.

Для убезпечення від затримання та розрізнення під час силової фази операції від протестувальників т.зв. «тітушок» один із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, наказав останнім голосно кричати: «Свої!».

З метою забезпечення координації дій проведено обмін контактними даними Особою 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження та ОСОБА_8 було надано абонентські номери мобільного зв`язку одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві та одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, а відповідно їм - абонентський номер мобільного зв`язку Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження.

Дізнавшись від одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт щодо якого скеровано до суду, деталі плану спеціальної операції із незаконного затримання учасників громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» та відведеної в ньому їм ролі, обвинувачений ОСОБА_5 , Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження, ОСОБА_7 , обвинувачений ОСОБА_5 ОСОБА_8 , один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування щодо якого виділено в окреме провадження, достовірно знаючи про відсутність підстав для затримання, усвідомлюючи злочинний характер своїх та співробітників міліції дій, а також передбачаючи та бажаючи настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм матеріальних збитків, підтвердили свою згоду на його виконання та відповідно вступили у змову на вчинення злочину.

Відповідно до отриманих інструкцій група в складі обвинуваченого ОСОБА_5 , Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, ОСОБА_7 , одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 , додатково зоорієнтована одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт відносно якого скеровано до суду, на місцевості, вночі 23.01.2014 приблизно о 02:30 год., пройшла на територію КМКЛ №17, де поруч із приймальним відділенням, шляхом зухвалої поведінки, вигуків провокаційних гасел, намаганням пройти до лікарні без дозволу персоналу під приводом відвідування знайомих пацієнтів-протестувальників, намагалася ініціювати конфлікт з персоналом даної лікарні та представниками «Афганської сотні Самооборони Майдану», громадського протестного руху «Євромайдан», які охороняли лікарню, створюючи тим самим передумови для передачі цієї інформації учасникам громадських рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» та їх прибуття до указаного лікувального закладу для виконання громадського обов`язку із охорони громадського порядку з метою недопущення протиправних дій щодо пацієнтів лікарні. При цьому дії вищезазначеної групи контролювалися та погоджувалися одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві та трьома співробітниками УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одним співробітником УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме кримінальне провадження, іншими невстановленими співробітниками оперативних підрозділів ГУ МВС України в м. Києві, які будучи вдягнутими в цивільний одяг, не представляючись співробітниками міліції, не маючи на собі відповідних відзнак, переміщувалися по території лікарні та навколо неї, здійснювали за учасниками змови та іншими особами візуальне спостереження, страхували їх від непередбаченої планом протидії зі сторони протестувальників, створювали ефект масової присутності на території лікарні підозрілих осіб.

З огляду на те, що представники «Афганської сотні Самооборони Майдану», громадського протестного руху «Євромайдан», не допустили подальшого розгортання конфліктної ситуації, забезпечивши частині групи в складі Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 , можливість переконатися в приймальному відділенні лікарні у чергового медичного працівника у відсутності осіб із названими ними вигаданими анкетними даними, а відслідковувані невстановленими слідством співробітниками міліції автомобільні патрулі громадського руху «Автомайдан» ще не прибули, один із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, який за допомогою телефонного зв`язку та одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, керував переміщенням групи зазначених т.зв. «тітушок», надав їм вказівку з території лікарні вийти на вулицю Щорса, очікуючи приїзду патрулів громадського руху «Автомайдан».

Весь цей період часу координатор т.зв. «тітушок», один із вербувальників т.зв. «тітушок», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою яких виділено в окреме провадження, ОСОБА_6 , перебуваючи в Маріїнському парку м. Києва, підтримували постійний телефонний зв`язок із групою в складі ОСОБА_7 , Особи 1, матеріали щодо якого судом виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 , надаючи їм вказівки, орієнтуючи їх в обстановці, гарантуючи оплату, спрямовуючи на результативне виконання завдання із провокації конфлікту з учасниками громадських протестних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» з метою створення приводу для затримання останніх співробітниками міліції із нанесенням їм тілесних ушкоджень та пошкодження використовуваних в протестній діяльності транспортних засобів.

В період часу із 02 год. 50 хв. до 03 год. 11 хв. 23.01.2014 учасники громадського руху «Автомайдан» та патріотично налаштовані громадяни ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , та ОСОБА_12 , на автомобілі Chevrolet Lacetti, д.н.з. НОМЕР_2 , що належить на праві власності останньому, ОСОБА_13 , на належному йому автомобілі марки Subaru Impreza, д.н.з. НОМЕР_3 , ОСОБА_14 , і ОСОБА_15 , на автомобілі марки Volkswagen Touareg, д.н.з. НОМЕР_4 , що належить на праві власності ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , та ОСОБА_18 , на автомобілі Jeep Grand Cherokee, д.н.з. НОМЕР_5 , а також ОСОБА_19 , та ОСОБА_20 , на належному останньому автомобілі Volkswagen Amarok, д.н.з. НОМЕР_6 , дізнавшись з ефіру каналу програми «Zello» від ОСОБА_21 , яка в цей час перебувала з іншими активістами «Афганської сотні Самооборони Майдану» на чергуванні в цій лікарні, про провокаційні дії групи громадян поряд із вказаною вище лікарнею, прибули на вулицю Щорса, яка розташована неподалік від лікарні, припаркували автомобілі біля будинку № 25 на узбіччі проїзної частини дороги, вийшли з транспортних засобів, підійшли до групи громадян - зазначених вище т.зв. «тітушок», які стояли на тротуарі та розпочали з ними розмову щодо обставин їх перебування в місті Києві, мети приїзду до столиці, тощо, не вчиняючи жодних неправомірних дій. При цьому ОСОБА_11 і ОСОБА_17 залишилися в салонах автомобілів.

Деморалізовані подвійною кількісною перевагою учасників громадського руху «Автомайдан» за відсутності обіцяного їм невідкладного реагування на їх появу зі сторони співробітників міліції обвинувачений ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 намагалися видати себе за найманих будівельників, які прибули до столиці на заробітки, і прийшли до лікарні, щоб нібито провідати хворого товариша, висували інші версії на пояснення свого перебування в даному місці.

За таких обставин та у зв`язку з відсутністю очікуваних зі сторони громадських активістів дій агресивного характеру щодо залучених цивільних осіб (так званих «тітушок»), з метою забезпечення радикалізації становища, підтримки дій останніх, спрямованих на досягнення злочинного умислу, надання таким діям законного вигляду, 23.01.2014 приблизно о 03 год. 11 хв. до зазначених громадян, які перебували на тротуарі поряд з будинком № 25 по вул. Щорса в місті Києві, за вказівкою одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, підійшли окремі вдягнуті в цивільний одяг оперативні співробітники УБНОН ГУ МВС України в місті Києві, під керівництвом одного із керівників УБНОН ГУ МВС України в місті Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду та матеріали досудового розслідування за підозрою одного з яких виділено в окреме кримінальне провадження.

Умисно не виявляючи свою приналежність до співробітників міліції, не представляючись як такі, не пред`являючи службові посвідчення, указані співробітники УБНОН ГУ МВС України в місті Києві в агресивній манері висунули до учасників громадських протетних рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» вимогу припинити нібито вчинювані неправомірні дії щодо керованих ними т.зв. «тітушок», розпочавши штовханину з активістами.

Одночасно Особа 1, матеріали щодо якого судом виділено судом в окреме провадження, обвинувачений ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, та ОСОБА_8 , діючи на виконання відведеної їм ролі за попередньою змовою, упевнившись у їх підтримці співробітниками міліції, почали висловлювати на адресу громадських активістів та сповідуваних ними ідеалів образливі слова, намагалися фізично відштовхнути їх, створюючи тим самим видимість конфлікту з ними, виступаючи пособниками одному із керівників, трьом співробітникам УБНОН ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одному співробітнику УБНОН ГУМВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме кримінальне провадження, іншим невстановленим працівникам УБНОН ГУМВС України в м. Києві та працівникам ПМОП «Беркут» у перевищенні влади та службових повноважень, незаконному затриманні учасників громадських акцій «Євромайдан» і «Автомайдан», тобто умисно сприяючи вчиненню за попередньою змовою групою осіб працівниками правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих їм прав та повноважень, що супроводжувалось насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих, діями та спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам громадян і державним інтересам.

В цей же час, діючи на виконання розробленого плану та вказівки одного із керівників ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, один із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, а також невстановлені слідством оперативні працівники міліції, залучені до цієї злочинної операції, засобами зв`язку подали сигнал одному із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, про необхідність затримання активістів.

Відразу ж після отримання указаного сигналу, приблизно о 03 год. 15 хв. 23.01.2014 міліціонери однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з направлено до суду та матеріали досудового розслідування за підозрою окремих з яких виділено в окреме провадження, та інші працівники цієї ж роти ПМОП «Беркут» на виконання незаконного наказу командира роти, обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, затримати учасників руху «Автомайдан» із застосуванням до них фізичної сили і спеціальних засобів, а також пошкодити їх транспортні засоби, на службовому автобусі марки ПАЗ, д.н.з. НОМЕР_7 , під керуванням міліціонера-водія під`їхали до будинку АДРЕСА_2 , де діючи умисно, у порушення вимог ст. ст. 2, 15, 34, 39, 64, 68 Конституції України, п. 1 ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. ст. 1 - 5, 10, 20 Закону України «Про міліцію», Присяги працівника органів внутрішніх справ України, Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради Міністрів Української PCP від 27.02.1991 № 49, з метою затримання та подальшого притягнення до кримінальної відповідальності громадян за участь у мирних акціях протесту, переслідуючи намір залякування та припинення як ними, так і іншими учасниками громадського руху «Автомайдан» участі у цьому русі, достовірно знаючи про відсутність підстав для затримання та наочно переконавшись у цьому, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій та настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм матеріальних збитків, перевищуючи владу та явно виходячи за межі наданих їм прав та повноважень, приєдналися до активних дій щодо вчинення злочину відповідно до плану, розробленого одним із керівників ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, згідно досягнутої попередньої змови з командиром однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділено в окреме провадження, та іншими окремими працівниками ПМОП «Беркут».

Натомість залучені до проведення даної спеціальної операції співробітники іншої роти ПМОП «Беркут» під командуванням невстановленого слідством керівника даного спецпідрозділу, що перебували в іншому автобусі, залишилися в даному транспортному засобі, припаркованому поблизу будинку 3 по пров. Лабораторному в м. Києві, очікуючи подальших команд в якості резерву.

Виконуючи явно незаконний наказ, співробітники однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, діючи умисно за попередньою змовою з командиром своєї роти, в порушення вимог ст. ст. 2, 15, 34, 39, 64, 68 Конституції України, п. 1 ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. ст. 1 - 5, 10, 20 Закону України «Про міліцію», Присяги працівника органів внутрішніх справ України, Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, затверджених постановою Ради Міністрів Української PCP від 27.02.1991 № 49, з метою затримання та подальшого притягнення до кримінальної відповідальності осіб, і, таким чином, для їх залякування за участь у мирних протестах, не маючи законних підстав для застосування фізичної сили та спеціальних засобів, явно виходячи за межі наданих їм прав та повноважень, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій та настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян і спричинення їм матеріальних збитків, вчиняючи дії, що ображають особисту гідність громадян, застосували заходи фізичного впливу, а саме прийоми рукопашного бою, а також завдали численні удари руками та ногами, у тому числі спеціальними засобами - «ПР-73», в область тулуба, ніг, рук та голови ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , які перебували на тротуарі, проїзній частині дороги поряд з будинком № 25 по вул. Щорса в місті Києві, а також в автомобілях, припаркованих на узбіччі дороги.

В свою чергу один мешканець м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділено в окреме провадження, ОСОБА_7 , обвинувачений ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та Особа 1, матеріали щодо якого судом виділено судом в окреме провадження, виступаючи пособниками одному із керівників та трьом співробітникам УБНОН ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одному співробітнику УБНОН ГУМВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділені в окреме кримінальне провадження, іншим працівникам структрурних підрозділів ГУМВС України в м. Києві у перевищенні влади та службових повноважень, діючи з прямим умислом, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків, активно сприяли із застосуванням фізичного насильства затриманню учасників громадських рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», намагаючись разом із одним із керівників та трьома співробітниками УБНОН ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одним співробітником УБНОН ГУМВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділені в окреме кримінальне провадження, при наближенні співробітників ПМОП «Беркут» заступити шлях активістам до транспортних засобів для унеможливлення втечі, повалити на землю та передати співробітникам міліції, тобто умисно сприяючи вчиненню за попередньою змовою групою осіб працівниками правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих їм прав та повноважень, що супроводжувалось насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих, діями та спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам громадян і державним інтересам.

Так, ОСОБА_7 , кинувшись на ОСОБА_20 , збив його з ніг на землю та безуспішно намагався утримати в такому положенні з метою забезпечення його подальшого затримання співробітниками міліції.

Натомість Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження наздогнав ОСОБА_13 , який намагався залишити місце події на належному йому автомобілі Subaru Impreza, д.н.з. НОМЕР_3 , та, перешкодивши такому наміру потерпілого, відкривши дверцята зі сторони водія, хапаючи ОСОБА_13 за верхній одяг, утримав його до передачі та затримання співробітниками ПМОП «Беркут».

Попри викладене під час проведення силової фази операції в силу її динамічного характеру, нічного часу доби, перебування т.зв. «тітушок» в безпосередній близькості від учасників рухів «Євромайдан» і «Автомайдан» Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження отримав від невстановленого слідством співробітника ПМОП «Беркут» удар по голові спеціальним засобом - «ПР-73», від чого на короткий час втратив свідомість та був помилково затриманий та поміщений в службовий автобус марки ПАЗ, д.н.з. НОМЕР_7 разом із одним із керівників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, який намагаючись прикрити його собою від ударів працівників ПМОП «Беркут» та недопустити поміщення до службового автотранспорту, не був одразу ідентифікований як співробітник міліції, і як наслідок також дістав від останніх тілесні ушкодження.

У цей час один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, діючи на виконання злочинного умислу за попередньою змовою групою осіб, явно виходячи за межі наданих йому прав та повноважень, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій та настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян та матеріальних збитків, безпосередньо керував діями підлеглих міліціонерів, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та інших, пов`язаними із безпідставним застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів, завданням тілесних ушкоджень потерпілим та пошкодженням автомобілів, особисто брав участь у затриманні зазначених громадян, погоджуючи своєю присутністю і власним прикладом дії підпорядкованих йому працівників спецпідрозділу, контролював та координував їх, подавляючи при цьому разом з ними волю потерпілих до супротиву.

Спричинивши тілесні ушкодження вказаним особам, тим самим, подолавши супротив потерпілих, співробітники однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та інші, діючи на виконання вказівки їх безпосереднього керівника командира роти, обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, помістили ОСОБА_18 , ОСОБА_15 , ОСОБА_14 , ОСОБА_17 , ОСОБА_13 та ОСОБА_11 до службового автобуса ПАЗ, д.н.з. « НОМЕР_7 » і повезли до Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві.

При цьому під час руху в автобусі співробітники спецпідрозділу «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування за підозрою яких виділено в окремі провадження, та інші продовжили завдавати потерпілим удари в різні частини тіла та знущались над ними, незаконно обшукували кишені їх одягу, чим умисно ображали особисту гідність потерпілих, завдавали їм фізичних та моральних страждань.

У цей час один із командирів роти ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, перебуваючи у салоні вказаного автобуса, будучи поруч зі своїми підлеглими працівниками, безпосередньо керував вчиненням підпорядкованими міліціонерами, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та іншими дій, пов`язаних із безпідставним застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів, спричиненням тілесних ушкоджень потерпілим ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , а також Особі 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження

Прибувши 23.01.2014 близько 03 год. 30 хв. до внутрішнього двору Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві на вул. Московській, 30 в місті Києві, працівники однієї із рот ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в місті Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та інші за наказом командира однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, із застосуванням фізичної сили вивели ОСОБА_18 , ОСОБА_15 , ОСОБА_14 , ОСОБА_17 , ОСОБА_13 та ОСОБА_11 , а також Особу 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження, із службового автобуса та, діючи умисно, в порушення вищевказаних нормативно-правових актів, явно виходячи за межі наданих їм прав і повноважень, вчиняючи дії, що ображають особисту гідність громадян, повторно завдали множинні удари руками та ногами по різним частинам тулуба і голови затриманих, знущались над ними, ходили по рукам та ногам затриманих, незаконно обшукували кишені їх одягу, чим умисно ображали особисту гідність затриманих, завдавали їм моральних страждань та фізичного болю.

У цей час, тобто 23.01.2014 близько 03 год. 30 хв., один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, перебував поруч зі своїми підлеглими працівниками, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та іншими у внутрішньому дворі Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві на вул. Московській, 30, м. Київ, та безпосередньо керував вчиненням ними злочинних дій, пов`язаних із безпідставним застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів, спричиненням тілесних ушкоджень ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , а також Особі 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження.

Отримавши відмову від невстановленого працівника Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві про документальне оформлення та поміщення затриманих у вказане райуправління міліції, один із командирів рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, діючи на виконання вказівки та за погодженням з одним із керівників столичного ПМОП «Беркут» та одним із керівників ГУМВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою першого з яких виділено в окреме провадження та обвинувальний акт за обвинуваченням другого з яких скеровано до суду, 23.01.2014 близько 03 год. 40 хв. надав особовому складу підпорядкованої роти спецпідрозділу, у т.ч. міліціонерам, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та іншим помістити затриманих до службового автобуса та доставити до Дарницького РУ ГУМВС України в м. Києві, що ними і було виконано.

При цьому, під час руху в автобусі співробітники спецпідрозділу «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та інші за попередньою змовою групою осіб, явно виходячи за межі наданих їм прав та повноважень, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій та настання наслідків у вигляді шкоди для здоров`я громадян, в черговий раз застосували заходи фізичного впливу: прийоми рукопашного бою, численні удари руками та ногами, спеціальними засобами - «ПР-73», в область тулуба, ніг та голови зазначених громадян, чим умисно ображали особисту гідність потерпілих, завдавали їм фізичних та моральних страждань.

У цей час командир однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, перебуваючи у салоні вказаного автобуса, будучи поруч зі своїми підлеглими працівниками, безпосередньо керував вчиненням ними дій, пов`язаних із безпідставним застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів, завданням тілесних ушкоджень затриманим ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , а також Особі 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження.

У подальшому, 23.01.2014, приблизно о 04 год. 00 хв., з метою доведення свого злочинного умислу в межах розробленого одним із керівників ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням якого скеровано до суду, і доведеного їм плану незаконного затримання та створення штучних підстав для притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинуватих учасників протестних громадських рухів «Євромайдан» і «Автомайдан», спільно з працівниками ПМОП «Беркут», співробітники УБНОН ГУМВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням окремих з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою окремих з яких виділено в окремі провадження, та інші співробітники структурних підрозділів ГУМВС України в м. Києві доставили затриманих до Дарницького РУ ГУМВС України в м. Києві по вул. О. Кошиця, 3-а, де передали ОСОБА_18 , ОСОБА_15 , ОСОБА_14 , ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 та Особу 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження слідчим для притягнення до кримінальної відповідальності за нібито участь в хуліганських діях.

При цьому, діючи на виконання раніше розробленого злочинного плану та для надання нібито законного вигляду своїм протиправним діям, командир однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, в приміщенні Дарницького РУ ГУМВС України в м. Києві на вул. О. Кошиця, 3-а, м. Київ власноручно написав рапорт про затримання ним разом з особовим складом підпорядкованої роти ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в місті Києві 23.01.2014 о 02 год. 30 хв. на вул. Щорса в м. Києві ОСОБА_18 , ОСОБА_15 , ОСОБА_14 , ОСОБА_17 , ОСОБА_13 та ОСОБА_11 за нібито вчинення ними хуліганських дій.

Внаслідок вищевказаних злочинних дій, вчинених за попередньою змовою одним із керівників ГУМВС України в м. Києві, одним із керівників та трьома співробітниками УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одним співробітником УБНОН ГУМВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділені в окреме кримінальне провадження, одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого виділено в окреме провадження, командиром однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, міліціонерами ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням частини з яких направлено до суду, та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою частини яких виділено в окремі провадження, іншими невстановленими слідством співробітниками міліції, за пособництвом координатора т.зв. тітушок, вербувальника однієї із груп «тітушок» Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування виділено в окреме провадження, ОСОБА_6 , ОСОБА_8 у період часу з 03 год. 11 хв. до 04 год. 00 хв. 23.01.2014 поблизу будинку 25 по вулиці Щорса, а також у службовому автобусі ПАЗ, д.н.з. НОМЕР_7 , та на території Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві на вул. Московській, 30 в місті Києві у зв`язку із протиправним застосуванням фізичної сили та спеціальних засобів заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості громадянам:

1) ОСОБА_13 - відкриту черепно-мозкову травму: множинні синці обличчя; рану слизової верхньої губи (6,0х 1,5x1,5 см); підвивих 21 зуба; переломи кісток носа без зміщення; переломи - суглобового відростка нижньої щелепи справа; по потилично- соскоподібному шву та нижньої частини лямбдоподібного шва справа; закриту травму лівої кисті: садна лівої кисті; крайовий перелом голівки 2-ї п`ястної кістки (зі зміщенням уламків); садна у ділянці правої кисті, які у своїй сукупності відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень.

2) ОСОБА_18 - закриту черепно-мозкову травму: струс головного мозку, забійну рану лобної ділянки справа, множинні садна, синці обличчя, підшкірний крововилив тім`яної ділянки; закриту травму лівої кисті: уламковий внутрішньо-суглобовий перелом дистального третини 2 п`ястної кістки зі зміщенням уламків; підшкірні крововиливи (синці) лівої та правої лопаткової ділянок, задньої поверхні грудної клітки справа, поперекової ділянки справа, правого плеча, правого стегна в верхній та нижній третині, правої гомілки в верхній та середній третині, лівого стегна в середній та нижній третині, лівого колінного суглоба, які у своїй сукупності відносяться до категорії тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

3) ОСОБА_14 - закриту черепно-мозкову травму: струс головного мозку, садна голови; садна лівої кисті, які у своїй сукупності відносяться до легких тілесних ушкоджень.

4) ОСОБА_11 - підшкірні гематоми лівої тім`яно- скроневої ділянки, лівого надпліччя, лівої лопаткової ділянки, задньо- бокової поверхні грудної клітки зліва, правого стегна по задній поверхні, лівого стегна по задній поверхні, правої гомілки, які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я на строк понад 6, але менше, ніж 21 добу (за критерієм тривалості розладу здоров`я).

5) ОСОБА_17 - закриту черепно-мозкова травму: струс головного мозку, забійні рани тім`яної ділянки зліва, лобно- скроневої ділянки, лівої вушної раковини на фоні підшкірного крововиливу; підшкірні крововиливи (гематоми) лівого плеча в верхній третині правого плеча верхній третині, правого колінного суглоба, верхньої третини правої гомілки по передній поверхні, по внутрішній поверхні в середній третині, правого стегна по задній поверхні, лівого стегна по задній поверхні, лівої сідниці, які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я на строк понад 6, але менше, ніж 21 добу (за критерієм тривалості розладу здоров`я).

6) ОСОБА_15 - синець у ділянці середньої третини лівого стегна (6,0x4,0 см); синець у ділянці правого ліктя; садно у ділянці скроні справа; синець під правим оком (6,0x3,0 см), садно навколовушної ділянки зліва (5,0x3,0 см); рана у ділянці правої брови (2,0x1 см), які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я на строк понад 6, але менше, ніж 21 добу (за критерієм тривалості розладу здоров`я).

Також в результаті таких протиправних дій, вчинених за попередньою змовою одним із керівників ГУ МВС України в м. Києві, одним із керівників та трьома співробітниками УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких скеровано до суду, одним співробітником УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого виділені в окреме кримінальне провадження, одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування щодо якого виділено в окреме провадження, командиром однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого направлено до суду, міліціонерами ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням частини з яких направлено до суду та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою частини з яких виділено в окремі провадження, іншими невстановленими слідством співробітниками міліції, за пособництвом координатора т.зв. тітушок, вербувальника однієї із груп т.зв. тітушок, одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою яких виділено в окремі провадження, Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 грубо порушено встановлену ст. 28 Конституції України заборону катувань, жорстокого та принижуючого гідність поводження, а також гарантоване ст. 29 Конституції України право на свободу та особисту недоторканність, що спричинило глибоке обурення усіх верств населення України та викликало різко негативну реакцію суспільства, чим підірвано авторитет правоохоронних органів державної влади, зокрема Міністерства внутрішніх справ України.

Крім того, за встановлених вище обставин в результаті таких протиправних дій, вчинених за попередньою змовою одним із керівників ГУ МВС України в м. Києві, одним із керівників та трьома співробітниками УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, обвинувальний акт за обвинуваченням яких у вчиненні відповідного кримінального правопорушення скеровано до суду, одним співробітником УБНОН ГУ МВС України в м. Києві, матеріали досудового розслідування за підозрою якого у вчиненні відповідного кримінального правопорушення виділені в окреме кримінальне провадження, одним із керівників ПМОП «Беркут», матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою якого у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окреме провадження, командиром однієї із рот ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням якого у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду міліціонерами ПМОП «Беркут», обвинувальний акт за обвинуваченням частини з яких у вчиненні під час даних подій відповідних кримінальних правопорушень направлено до суду, та матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою частини з яких у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окремі провадження, іншими невстановленими слідством співробітниками міліції, за пособництвом координатора т.зв. тітушок, вербувальника однієї із груп т.зв. тітушок, одного мешканця м. Черкаси, матеріали досудового розслідування даних подій за підозрою яких у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень виділено в окремі провадження, Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, обвинуваченого ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 грубо порушено встановлене ст. 34 Конституції України право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, а також гарантоване ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (ратифікована Верховною Радою України згідно із Законом України від 17.07.1997 № 475/97-ВР) і ст. 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (ратифікований Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 19.10.1973 № 2148-VIII), право на свободу мирних зібрань та на свободу об`єднання з іншими, що спричинило глибоке обурення усіх верств населення України та викликало різко негативну реакцію суспільства, чим підірвано авторитет правоохоронних органів державної влади, зокрема Міністерства внутрішніх справ України.

Отже, за наведених обставин обвинувачений ОСОБА_5 , Особа 1, матеріали щодо якого виділено судом в окреме провадження, та ОСОБА_7 внаслідок участі в спеціально спланованій операції щодо незаконного затримання співробітниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства учасників громадських акцій «Євромайдан» і «Автомайдан» ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_17 , ОСОБА_15 сприяли незаконному перешкоджанню за попередньою змовою групою осіб, проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

ОСОБА_5 винним себе у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону від 21.02.2014), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України, визнав повністю, щиросердно розкаявся та розповів про обставини скоєного.

Зокрема, вказав, що до поїздки до Києва його залучив знайомий 22.01.2014 року, мета поїздки була підтримати діючу на той час владу, водночас за це обіцяли грошову винагороду, що також спонукало обвинувченого прийняти таку пропозицію. Разом з іншими особами, за обіцяну грошову винагороду він прибув до Києва. В автобусі, який віз їх до Києва були в основному чоловіки.

У парку він був з Косинським, також з ним був ОСОБА_22 . А вночі з 22.01.2014 на 2.01.2014 у Маріїнському парку, познайомився з іншими хлопцями. У цьому ж парку їм запропонувили на таксі поїхати в певне місце, де нібито супроводжувати якусь особу. Більш детальну інформацію з обставин поїздки знав ОСОБА_22 . На таксі їх їхало п`ятеро: він, ОСОБА_23 , ОСОБА_22 і ОСОБА_24 . Вони прибули на вулицю Щорса, там був підйом і поворот. На місці прибуття була група осіб, з якою пішов спілкуватися ОСОБА_22 , а вони вчотирьох стояли в стороні, після зустрічі з цими особами ОСОБА_22 доніс до них інформацію, що їм треба зробити провокацію у лікарні з особами, які її охороняють, щоб на місце приїхали представники руху «Автомайдан», яких би в подальшому затримали особи зі спецпідрозділу «Беркут». Виконуючи поставлену задачу, вони зайшли в приміщенні лікарні, але там спровокувати конфлікт не вдалося та вони пішли звідти.

На вулиці, по виходу із лікарні до них через невеликий проміжок часу підійшли представники руху «Автомайдан», взяли в коло та на вул. Щорса між ними вже почалась перепалка без застосування фізичної сили, оскільки ні у них, ні у предстаників Автомайдану не було заборонених предметів накшалт бит, чи чогось схожого. Далі почалася потасовка, ОСОБА_22 почав дзвонити одному із працівників міліції, потім він почув як пролунало «работаєм», після чого, майже моментально підїхали автобуси зі співробітниками «Беркута», які почали наносити удари спецзасобами у виді гумової палиці усім присутнім, в тому числі і їх групі. Під час їх сутички і побиття він, за попередньою домовленістю повідомляв працівникам «Беркуту», що він «свої», слідуючи отриманим інструкціям. Далі всіх почали заносити в автобуси, в тому числі і його, однак так як він вигукував, що свій, його посадили біля водія, а всіх інших клали в автобус без розбору та били, в тому числі і ОСОБА_22 з Кічерманом. Потім, їх привезли в райвідділ, де всіх з автобусу вигрузили, а його лишили біля водія. Далі водій автобусу «Беркуту» відвіз його до Маріїнського парку, де він очікував на прибуття інших учасників. У парку йому дали 1000 грн, щоб дістатися додому.

У вчиненому ОСОБА_5 щиро кається, наголосив, що він зробив для себе належні висновки щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень, зокрема, щодо неправомірних дій осіб, які залучили його до вчинення кримінальних діянь та працівників правоохоронних органів, просить вибачення у потерпілих, просив суворо його не карати, врахувати, що він після повномаштабного вторгнення став на захист Батьківщини, однак у зв`язку із отриманим бойовим пораненням був звільнений від подальшої військової служби.

Таким чином, обвинувачений ОСОБА_5 не оспорюючи час, місце, спосіб, мотив і мету, форму вини за кримінальними правопорушеннями, передбаченими частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 28, частиною 2 статті 365 КК України в редакції Закону від 21.02.2014, частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 28, статті 340 КК України, винним визнав себе повністю, щиро розкаявся, засудив свої вчинки.

Показання обвинуваченого відповідають фактичним обставинам справи, які ним не оспорюються. Суд такі показання вважає логічними, послідовними і правдивими, наданими останнім добровільно. Крім того, суд враховує, що така позиція обвинуваченого була сталою протягом як досудового розслідування, так і судового розгляду, під час якого ОСОБА_5 послідовно визнав свою вину та висловлював жаль з приводу такого вчинку.

Наведене свідчить про щире каяття ОСОБА_5 .

Крім того, вина ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень повністю підтверджується наступними доказами, безпосередньо та детально дослідженими у судовому засіданні.

Судом досліджено наступні докази.

Протоколи пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 24.03.2017 відповідно до яких, особа 1, матеріали щодо якої виділено судом у окреме провадження впізнала осіб, із якими 22.01.2014 року він прямував з міста Черкаси до міста Києва, 22.01.2014 року перебував у Маріїнському парку та вночі 23.01.2014 року підходив на територію КМКЛ № 17 по пр. Лабораторному, 12 в м. Києві, а також впізнав ОСОБА_7 та обвинуваченого ОСОБА_5 .

Протокол проведення слідчого експерименту (з додатками) від 24.03.2017, також судом проведено демонстрацію відеозапису, який міститься на оптичному DVD-R диску марки «Verbatim» з записом проведення слідчого експерименту від 24.03.2017 за участі Особи 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження.

Протокол тимчасового доступу до речей і документів - ТОВ «Лайфселл» (з описом) від 13.12.2016 та проведено демонстрацію відеозапису, який міститься на оптичному DVD-R диску, з інформацією щодо з`єднань мобільних телефонів, отриманої від оператора мобільного зв`язку ТОВ «Лайфселл».

Протокол тимчасового доступу до речей і документів - ПрАТ «Київстар» (з описом) від 13.12.2016 та проведено демонстрацію відеозапису, який міститься на оптичному DVD-R диску, з інформацією щодо з`єднань мобільних телефонів, отриманої від оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар».

Протокол огляду трафіків мобільних з`єднань від 30.01.2017 та рапорт старшого оперуповноваженого в ОВС УВБ в м. Києві ОСОБА_25 , який на виконання дорученя заступника начальника відділу ГСУ ОСОБА_26 встановив співрозмовників обвинуваченого ОСОБА_7 , які в ніч з 22-23.01.2014 року перебуваючи у КМКЛ № 17, за грошову винагороду, спровокували конфлікт із учасниками громадянського руху «Автомайдан», чим створили підстави для затримання їх працівниками ПМОП «Беркут».

Протоколи пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 04.03.2017 (Т. 9) відповідно до яких, ОСОБА_5 впізнав осіб, із якими 22.01.2014 року він прямував з міста Черкаси до міста Києва, 22.01.2014 року перебував у Маріїнському парку та вночі 23.01.2014 року підходив на територію КМКЛ № 17 по пр. Лабораторному, 12 в м. Києві, матеріали щодо яких виділено у окремі провадження, впізнав ОСОБА_7 , особу 1, матеріали щодо якого виділено судом у окреме провадження.

Протокол проведення слідчого експерименту (з додатками) від 04.03.2017 (т. 9), також судом проведено демонстрацію відеозапису, який міститься на оптичному DVD-R диску марки «Alerus» з записом проведення слідчого експерименту від 04.03.2017 за участю обвинуваченого ОСОБА_5 .

Протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 26.04.2017 (Т. 9) відповідно до яких ОСОБА_5 впізнав особу на ім`я ОСОБА_27 , яка була присутня біля транспортного засобу під час проведення інструктажу іншим особам, серед яких був обвинувачений ОСОБА_7 , із провокації конфлікту з представниками руху «Атомайдан» в КМКЛ № 17.

Протокол пред`явлення особи для впізнання від 07.10.2015 ( Т. 9) відповідно до якого, свідок ОСОБА_19 безпосередньо вказав на ОСОБА_7 , як особу, яка вночі з 22.01.-23.01.2014 року близько третьої години ночі на вул. Щорса в м. Києві, кинувся на нього, поваливши на землю та утримував, в той час як працівники спецпідрозділу «Беркут» вибігали з автобусу та бігли в їх сторону.

Протокол пред`явлення особи для впізнання від 02.10.2015 (Т. 9) відповідно до якого, свідок ОСОБА_20 безпосередньо вказав на ОСОБА_7 , як особу, яка вночі з 22.01.-23.01.2014 року близько третьої години ночі перебувала на вул. Щорса в м. Києві серед двох груп осіб, які спілквалися між собою на підвищених тонах, після чого на місце прибув автобус з працівниками ПМОП «Беркут».

Також судом проведено демонстрацію відеозапису, який міститься на оптичному DVD-R диску марки «Alerus» із записом проведення вказаних слідчих та процесуальних дій.

Протоколи пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 15.03.2017 (Т. 9) відповідно до яких, ОСОБА_7 , впізнав осіб, із якими 22.01.2014 року він прямував до міста Києва, 22.01.2014 року перебував у Маріїнському парку та вночі 23.01.2014 року підходив на територію КМКЛ № 17 по пр. Лабораторному, 12 в м. Києві та вул. Щорса, зокрема впізнав ОСОБА_5 , Особу 1, матеріали щодо якого судом виділено у окреме провадження, а також інших осіб.

Протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 26.04.2017 (Т. 9) відповідно до яких ОСОБА_7 впізнав та вказав на осіб, які були присутні біля транспортного засобу під час проведення інструктажу іншим особам, із провокації конфлікту з представниками руху «Атомайдан» в КМКЛ № 17.

Висновок експертів за результатами проведення комісійної судової авто-товарознавчої експертизи № 14121/14-54 від 17.11.2014 щодо розміру шкоди, завданої ОСОБА_18 ..

Висновок судово-медичної експертизи № 1534/Е відносно ОСОБА_18 , від 01.09.2015.

Протокол проведення слідчого експерименту від 18.02.2015 року за участі потерпілих ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_14 , свідків ОСОБА_9 , ОСОБА_28 , відповідно до якого особи детально на місці розповіли та вказали щодо місця, обставновки та обставин побиття громадян та пошкодження автомобілів 23.01.2014 року працівниками ПМОП «Беркут» на вул. Щорса в м. Києві.

Висновки судово-медичної експертизи № 296/Е від 13.02.2015 та № 1532/Е від 26.08.2015 відносно ОСОБА_17 (Т.10)

Висновок комісійної судової авто-товарознавчої експертизи № 16135/14-54 від 05.12.2014 щодо вартості матеріальної шкоди завданої ОСОБА_12 (Т.10)

Висновки судово-медичної експертизи № 295/Е від 16.02.2015 та додаткової екпертизи № 1535/Е від 31.08.2015 стосовно ОСОБА_11 (Т.10)

Висновок судової авто-товарознавчої експертизи № 23033/15-54 від 20.01.2016 щодо вартості матеріальної шкоди завданої ОСОБА_20 (Т.10)

Висновки судово-медичної експертизи № 1979/е від 27.11.2014 та № 1536/е від 04.11.2015 стосовно ОСОБА_13 (Т.10)

Висновок судової авто-товарознавчої експертизи № 14983/14-54 від 20.11.2014 щодо вартості матеріальної шкоди завданої ОСОБА_13 (Т.10)

Протокол проведення слідчого експерименту за участю ОСОБА_13 від 22.10.2014, де останній детально та послідовно надав уточнення щодо місця та обставин отримання тілесних ушкоджень 23.01.2014 на вулиці Щорса в м. Києві, внаслідок неправомірнрих дій працівників правоохоронних органів. (Т.10)

Висновки судово-медичної експертизи № 1767/е від 16.02.2015 та додаткової експертизи № 1533/Е від 31.08.2015 стосовно ОСОБА_14 .

Протокол проведення слідчого експерименту за участю потерпілих ОСОБА_14 та ОСОБА_15 від 13.10.2014, де останні детально та послідовно надали уточнення щодо місця та обставин отримання ними тілесних ушкоджень 23.01.2014 на вулиці Щорса в м. Києві, внаслідок неправомірних дій працівників правоохоронних органів.

Висновок судової авто-товарознавчої експертизи № 14122/14-54 від 19.11.2014 щодо вартості матеріальної шкоди завданої ОСОБА_14 .

Висновки судово-медичної експертизи № 1755/е від 26.12.2014 та додаткової № 1537/е від 26.08.2015 стосовно ОСОБА_15 .

Протокол огляду від 10.02.2016, відповідно до якого слідчий в ОВС ГСУ Генпрокуратури України ОСОБА_29 оглянув матеріали кримінального проввадження №12014100020000461 від 23.01.2014 за підозрою ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопрушення за ч. 1 ст. 294 КК україни у 4-х томах. Постановою слідчого в ОВС ГСУ Генпрокуратури України ОСОБА_29 матеріали кримінального провадження №12014100020000461 від 23.01.2014 (в копіях виготовлених під час їх огляду) визнано речовими доказами.

Протокол огляду трафіків мобільних з`єднань від 06.04.2017, які містяться на оптичних дисках (з додатками) та оптичний DVD-R диск інд. № 0462412270544, в тому числі детально встановлено інформацію про з`єднання та переміщення абонномеру, належного обвинуваченому ОСОБА_7 , за період з 01.01.2014 по 01.02.2014, в тому числі з прив`язкою до розташування базової станції. (Т.11)

В судовому засіданні проведено демонстрацію відеозаписів, які містяться на DVD-R дисках, флеш-носіях, з копіями відеозаписів, наданих потерпілими ОСОБА_18 , ОСОБА_14 , представником потерпілих- адвокатом ОСОБА_30 , свідками ОСОБА_19 , ОСОБА_31 , телерадіокомпанією «Студія «1+1». Також судом досліджено протоколи огляду вказаних досіїв від 01.10.2015, 30.09.2015, 12.10.2015 (Т.11)

Крім того, судом досліджено матеріали кримінального провадження №12014100020000461 від 23.01.2014 за підозрою ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопрушення за ч. 1 ст. 294 КК україни у 4-х томах, які постановою слідчого в ОВС ГСУ Генпрокуратури України ОСОБА_29 (в копіях виготовлених під час їх огляду) визнано речовими доказами.

Враховуючи викладене, суд, допитавши обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження, прийшов до висновку, що винуватість ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена, в той же час судом у порядку ст. 349 ч. 3 КПК України з урахуванням позиції учасників судового розгляду визнано недоцільним дослідження інших доказів щодо обставин, які ніким не оспорюються, щодо часу, місця, способу, мотиву та мети, форми вини, розміру завданої шкоди у зв`язку з відсутністю сумнівів в правильності розуміння їх змісту учасниками судового провадження, добровільності їх позицій. При цьому обвинуваченому роз`яснено, що у випадку не визнання таких обставин, він буде позбавлений права оскаржувати ці обставини в суді апеляційної інстанції.

Таким чином, суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_5 у вчиненні пособництва в перевищенні влади та службових повноважень за попередньою змовою групою осіб, тобто пособництво групою осіб за попередньою змовою в умисному вчиненні працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих йому прав і повноважень, що супроводжувалось насильством, застосуванням спеціальних засобів, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, тобто у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону від 21.02.2014), у вчиненні пособництво у незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчиненого службовою особою, за попередньою змовою групою осіб, із застосуванням фізичного насильства тобто у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України.

При ухваленні вироку відносно обвинуваченого ОСОБА_5 , суд вважає за необхідне відповідно до положень ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосувати як джерело права Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини.

Так, у рішеннях «Коробов проти України» від 21.10.2011 року, «Ірландія проти Сполученого Королівства» від 18.01.1978 року Європейський суд з прав людини зазначає, що при оцінці доказів Суд, як правило, застосовує критерій доведення «поза розумним сумнівом». Проте така доведеність може випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростованих презумпцій факту.

Призначаючи обвинуваченому міру покарання, суд враховує характер та ступінь тяжкості скоєного, ставлення ОСОБА_5 до вчиненого, яке полягає у визнанні вини та щиросердному каятті, дані, які характеризують його особу, те, що він раніше не судимий в силу положень ст. 89 КК України.

Так, відповідно до ст. 12 КК України ОСОБА_5 вчинив тяжкий та нетяжкий злочини. До обставин, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 суд відносить щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінальних правопрушень, обставин, що обтяжують покарання - судом не встановлено.

Обвинувачий ОСОБА_5 офіційно не працевлаштований, проходив службу у зв`язку із мобілізацією та 21.05.2023 отрмимав бойове поранення під час захисту суверенітету і територіальної цілосності України, за місцем роботи та проживання характеризується позитивно, має родину, на утриманні одну малолітню та одну неповнолітню дитину,на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Разом з тим, метою призначення покарання, виходячи із положень ч. 2 ст. 50 КК України є не лише кара, а й виправлення засудженого та запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.

З урахуванням вищевикладеного, конкретних обставин скоєння кримінальних правопрушень, особи обвинуваченого, наявності двох обставин, які пом`якшують покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, суд вважає необхідним призначити обвинуваченому ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі в межах, передбачених санкціями інкримінованої статті Особливої частини Кримінального кодексу України, оскільки таке покарання буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень та не знаходить підстав для застосування положень ст.69 КК України при призначенні покарання.

Водночас, виходячи зі ступеня тяжкості ікримінованого ОСОБА_5 кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України суд вважає за необхідне застосувати положення ст. 49, ч. 5 ст. 74 КК України та звільнити ОСОБА_5 від покарання за вчинення вказаного кримінального правопрушення у зв`язку із закінченням строків давності.

Крім того, санкцією ч. 2 ст. 365 КК України, передбачене додаткове покарання у виді позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Водночас при вирішенні питання щодо його призначення, суд бере до уваги встановленні під час судового розгляду порушення обвинуваченим, наслідки вчинення інкримінованих правопорушень у вигляді шкоди здоров`ю потерпіих, думку потерпілої сторони, дозволяють суду дійти висновку про необхідність призначення додаткового покарання у виді обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки.

Призначення такого покарання, на думку суду, буде відповідати принципу необхідності і достатності для виправлення обвинуваченого, ухвалюється з дотримання судом принципів «рівних можливостей» та «справедливого судового розгляду», встановлених ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 року.

Із урахуванням конкретних обставин вчинення інкримінованих обвинуваченому діянь, тяжкості кримінальних правопорушень, позиції потерпілих щодо можливо звільнення ОСОБА_5 від реального відбування покарання, ставлення обвинуваченого до вчиненого, його посткримінальну поведінку, встановлені судом пом`якшуючі обставини, відсутність обтяжуючих, інші характеризуючи особу дані, суд приходить до висновку про можливе застосування до ОСОБА_5 положень ст. 75 КК України та його звільнення від реального відбування покарання з іспитовим строком та покладенням обов`язків визначених ст. 76 КК України за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України( в редакції Закону від 21.02.2014).

Цивільний позов та процесуальні витрати відсутні.

Долю речових доказів необхідно вирішити у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід ОСОБА_5 на час судового провадження не застосовувавався, та підстав для його застосування до набрання вироком законної сили не встановлено.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 49,74,75,76,349, 368 - 371, 373, 374, 376, 532 КПК України, суд

УХВАЛИВ

ОСОБА_5 визнати винуватим за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України та призначити йому покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 49, ч.5 ст. 74 КК України у зв`язку із закінченням строків давності звільнити ОСОБА_5 від призначеного покарання.

ОСОБА_5 визнати винуватим за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону від 21.02.2014) та призначити йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки.

Звільнити ОСОБА_5 від відбування основного покарання у вигляді побзавлення волі строком на чотири роки з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік на підставі ст. 75 КК України.

Покласти на ОСОБА_5 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та/або роботи на підставі ст. 76 КК України.

Речові докази залишити у матеріалах кримінального провадження.

На вирок можуть бути подані учасниками судового провадження апеляційні скарги до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з моменту його проголошення, а особою, яка перебуває під вартою, - в той же строк із моменту отримання його копії. Якщо вирок ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуюча суддя ОСОБА_32

Джерело: ЄДРСР 115872213
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку