open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 276/2623/23

Провадження по справі 1-кс/276/433/23

У Х В А Л А

21 грудня 2023 року смт. Хорошів

Слідчий суддя Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення допиту потерпілої під час досудового розслідування в судовому засіданні в порядку ст. 225 КПК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просив допитати в закритому судовому засіданні малолітню потерпілу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої в АДРЕСА_1 , в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза залом судового засідання в іншому приміщенні у Центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

В обґрунтування клопотання прокурором зазначено, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 152 КК України, а саме умисних дій, які виразились у вчиненні дій сексуального характеру, пов`язаних із вагінальним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій, вчинених стосовно особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди (зґвалтуванні).

У зв`язку з тим, що ОСОБА_4 , потерпіла від кримінального правопорушення, є малолітньою особою, враховуючи вікові, інтелектуальні та психоемоційні особливості, нюанси дитячої пам`яті, а саме схильності до забування, фантазування, через емоційність і нестабільність поведінки може унеможливити (звести нанівець) її подальший допит в суді та вплинути на достовірність, повноту та об`єктивність досудового розслідування, а показання малолітньої потерпілої ОСОБА_4 мають суттєве значення для забезпечення неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, прокурор просить допитати малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттею 225 КПК України.

В судове засідання прокурор не прибув, подав заяву про проведення судового розгляду заявленого клопотання за його відсутності та просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частина 1 статті 3 Конвенції про права дитини встановлює, що у усіх діях щодо дітей незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Конвенція про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства визначає, що:

(і) «кожна Сторона вживає необхідних законодавчих або інших заходів для захисту прав й інтересів жертв, у тому числі їхніх особливих потреб як свідків, на всіх стадіях розслідування та кримінального провадження, зокрема шляхом: забезпечення уникнення контакту між жертвами та правопорушниками в суді та приміщеннях правоохоронних органів, крім випадків, коли компетентні органи встановлять інше в найкращих інтересах дитини або коли розслідування чи провадження вимагають такого контакту» (ст. 31 (1)(g);

(іі) "кожна Сторона вживає необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення: проведення опитувань дитини, якщо це необхідно, у спеціально обладнаному та прилаштованому для цих цілей приміщенні; проведення опитувань дитини особою, спеціально підготовленою для цих цілей; проведення всіх опитувань дитини одними й тими самими особами, якщо це можливо та де це доцільно; якомога меншої кількості опитувань і настільки, наскільки це є вкрай необхідним для цілей кримінального провадження; можливості супроводження дитини її законним представником або, де це доцільно, дорослим, якого вона сама вибирає, якщо стосовно цієї особи не буде винесено мотивованого рішення про інше» (ст. 35(1)(b, c, d, e, f);

(ііі) кожна Сторона вживає необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення згідно з нормами національного законодавства можливості: жертві свідчити, не перебуваючи при цьому в залі суду, тобто шляхом використання належних комунікаційних технологій (ст. 36(2)(b)).

Відповідно до вимог ч. 1ст. 225 КПК України, у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду. Допит особи згідно з положенням цієї статті може бути також проведений за відсутності сторони захисту, якщо на момент його проведення жодній особі не повідомлено про підозру у цьому кримінальному провадженні.

Згідно із частиною 1статті 232 КПК Українидопит осіб, впізнання осіб чи речей під час досудового розслідування можуть бути проведені у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення (дистанційне досудове розслідування) у випадках, зокрема, проведення допиту малолітнього або неповнолітнього потерпілого.

Відповідно до частини 2статті 232 КПК Українирішення про здійснення дистанційного досудового розслідування приймається в разі здійснення у режимі відеоконференції допиту згідно ізстаттею 225 цього Кодексуслідчим суддею з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження чи інших учасників кримінального провадження.

Відповідно до частини 2статті 27 КПК Українислідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини, зокрема у разі розгляду справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділенням ВП №4 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12023060460000412 від 28.11.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 152 КК України, потерпілою в якому є малолітня ОСОБА_4 , 2010 року народження.

Слідчий суддя враховує, що діти, а особливо ті, що є жертвами фізичного чи сексуального насильства, являють собою особливу соціально вразливу групу, щодо яких законом передбачено закріплення додаткових правових гарантій для захисту їх прав і законних інтересів, що кореспонудує положенню частини 2статті 10 КПК України.

Дитяча психіка має свою специфіку, яка пов`язана із її віком, рівнем інтелектуального, емоційного розвитку, життєвим досвідом, а тому процедура допиту дитини потерпілої у злочинах проти статевої свободи та недоторканості може бути досить травмуючою для дитини.

Слід врахувати, що малолітня потерпіла ОСОБА_4 зі сплином певного часу, протягом якого буде продовжуватися досудове розслідування та судовий розгляд, внаслідок стресового стану, негативних емоцій і психологічних травм від вчиненого правопорушення, може забути певні обставини вчиненого стосовно неї злочину, що призведе до втрати вагомих доказів у кримінальному провадженні. Також існує ризик того, що особа причетна до вчинення кримінального правопорушення можє особисто, або через своїх рідних та друзів чинити психологічний або фізичний вплив на дитину з метою примусити її змінити або відмовитись від наданих показань, а також схиляти до дачі неправдивих показань про обставини кримінального правопорушення.

Крім того, на даний час в країні триває воєнний стан, а тому потерпіла, з метою збереження власного життя та здоров`я, може виїхати за кордон, що може призвести до втрати можливості її допиту в подальшому.

За вказаних обставин, ураховуючи, що показання малолітньої потерпілої мають суттєве значення у кримінальному провадженні та існує сукупність обставин, що вказує на обґрунтовані підстави вважати, що відносно малолітньої потерпілої може здійснюватися тиск зі сторони підозрюваного чи інших осіб, а також ураховуючи, що малолітня дитина може бути жертвою сексуального насильства та має право на додатковий захист, слідчий суддя дійшов висновку про наявність виняткових обставин для призначення допиту малолітньої ОСОБА_4 під час досудового розслідування.

При цьому, з метою запобігання або мінімізації психологічного травмування малолітньої потерпілої, яке може бути викликане її особистим візуальним контактом з підозрюваним, а також те, що кримінальне правопорушення стосується вчинення злочину проти статевої свободи та недоторканості особи, слідчий суддя вважає наявними підстави для призначення допиту малолітньої потерпілої у закритому судовому засіданні в режимі відеоконференції (дистанційно) з відділенням захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус»).

Керуючись статтями27,225,232,336,372 Кримінального процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

Провести допит малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за №12023060460000412 у закритому судовому засіданні 26.12.2023 року о 15 год. 00 хв. у режимі відеоконференцзв`язку між Володарсько-Волинським районним судом Житомирської області та відділенням захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства Житомирського обласного Центру соціально - психологічної допомоги (модель Барнахус), який розташований за адресою: вул.Тараса Бульби Боровця, 34, м. Житомир.

В судове засідання викликати учасників кримінального провадження: прокурора Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 ; т.в.о. начальника СВ ВП Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області капітана поліції ОСОБА_6 ; спеціаліста-психолога Центру захисту для дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) ОСОБА_7 ; адвоката, який надає безоплатну вторинну правовову допомогу ОСОБА_8 ; начальника відділу -служби у справах дітей Новоборівської селищної ради ОСОБА_9 , як законного представника дитини; підозрюваного ОСОБА_5 (перебуває в УВП №8 м.Житомир); ахисника підозрюваного ОСОБА_10 ;

Доручити відділенню захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») забезпечити можливість для проведення допиту малолітньої потерпілої ОСОБА_4 у закритому судовому засіданні, у режимі відеоконференції з Володарсько-Волинським районним судом Житомирської області.

Після проведення допиту диск із записом допиту малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та журнал судового засідання вручити під розписку т.в.о. начальника СВ ВП №4 Житомирського РУПГУ НП в Житомирській області ОСОБА_6 для приєднання до матеріалів кримінального провадження №12023060460000412 від 28.11.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 115819342
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку