open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2023 року Справа№200/5070/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Чекменьова Г.А., розглянувши в спрощеному (письмовому) провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду через представника адвоката Гуревича Родіона Геннадійовича з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області, в якому просив:

визнати протиправними дії щодо не виплати не отриманої пенсії за період з 01 березня 2022 року по 31 серпня 2022 року на визначений ним банківський рахунок, відкритий у відділенні АТ «Акцент-Банк»;

зобов`язати нарахувати та виплатити пенсію за період з 01.03.2022 по 31.08.2022 на призначений банківській рахунок, відкритий у відділенні АТ «Акцент Банк»;

визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області;

зобов`язати поновити виплату пенсії за період з 01.09.2022 на визначений ним банківський рахунок, відкритий у відділенні АТ «Акцент-Банк».

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що у зв`язку з військовою агресією проти України позивач під час бойових дій залишився території Старомлинівської сільської об`єднаної територіальної громади Волноваського району Донецької області. Пенсію з березня 2022 року не отримує в зв`язку з припиненням функціонування відділення АТ «Укрпошта» СВПЗ8 індекс № 85527, на яке надходила пенсія позивача, через військову агресію та подальшу тимчасову окупацію. Позивач звернувся через веб портал Пенсійного фонду України із заявою про переведення виплати пенсії з відділу пошти на картку АТ «Акцент Банк», проте отримав відмову в зв`язку з необхідністю особистого звернення. Позивач вказав, що не отримання пенсії з березня 2022 року відбулось не з його вини, тобто протиправно припинена та повинна бути поновлена на підставі поданої заяви.

Ухвалою від 18 вересня 2023 року відстрочено сплату судового збору до прийняття рішення, поновлено строк звернення до суду та відкрито спрощене позовне провадження по справі без виклику сторін.

Відповідач - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області проти задоволення позовних вимог заперечив, надав письмовий відзив, де зазначив, що позивач 13.06.2023 через веб-портал електронних послуг ПФУ звернувся з запитом щодо поновлення виплати пенсії та переведення виплати на картковий рахунок, яке розглянуто Головним управлінням Пенсійного фонду України в Київській області.

В той же час відповідно до частини другої статті 7 Закону України від 15.04.2014 № 1207 «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсії та інших соціальних виплат від уповноважених органів російської федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Виплату пенсії позивачу призупинено з 1 вересня 2022 року у зв`язку з її тривалим неотриманням відповідно до статті 49 Закону України від 09.07.2003 № 1058 «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Розгляд заяви щодо перерахування пенсії до банківської установи є передчасним та управлінням не розглядався (заява була переведена у статус помилкової, про що було повідомлено позивача).

Отже, відповідач вважає, що діяв у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», підзаконними нормативними актами, прийнятими Кабінетом Міністрів України.

Відповідач - Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області надало відзив на позовну заяву в якому зазначило що у зв`язку з відсутністю особистого звернення пенсіонера з заявою про поновлення виплати пенсії зі всіма необхідними документами для проведення ідентифікації та верифікації особи до органу Пенсійного фонду України відповідно до вимог Порядку № 22-1 за місцем фактичного проживання, підстави для переведення виплати пенсії на АТ «Акцент-Банк» відсутні, на підставі чого прийнято спірне рішення.

Відповідно до статті 129 Конституції України суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права. Основними засадами судочинства є, в тому числі, розумні строки розгляду справи судом. Статтею 6 Європейської конвенції з прав людини передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. За визначенням пункту 11 частини першої статті 4 КАС України розумний строк - найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

Тому, відповідно до наведених норм, справа розглянута впродовж розумного строку, необхідного для прийняття законного та обґрунтованого судового рішення, враховуючи обставини збройної агресії проти України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), є громадянином України та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_2 .

Позивач має банківський рахунок, відкритий у відділенні АТ «Акцент-Банк».

Згідно відповіді Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області від 10.07.2023 на звернення позивача від 13.06.2023 повідомлено, що виплату пенсії призупинено з 01.09.2022 у зв`язку з тривалою неоплатою відповідно до статті 49 Закону України від 09.07.2003 № 1058 «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Поновлення виплати пенсії проводиться за умови особистого звернення з наданням необхідних документів. Так, як виплата пенсії позивачу не проводиться, заяву від 12.06.2023 за №255 на перерахування пенсії до банківської установи переведено в статус «помилковий».

Заяву ОСОБА_1 на поновлення виплати пенсії від 13.06.2023 за № 258 розглянуто Головним управлінням Пенсійного фонду України в Київській області за принципом екстериторіальності.

Рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області від 20.06.2023 за №914370142372 в поновленні пенсії позивачу відмовлено, так як заява надійшла через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, а не особисто відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1.

Згідно відповіді Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області від 12.09.2023 на звернення позивача від 07.09.2023 повідомлено що ОСОБА_1 звернувся із заявою від 13.06.2023 про поновлення виплати пенсії через веб-портал Пенсійного фонду України та не зазначив дані про нове місце проживання. Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 затверджено Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого заява встановленого зразку про поновлення виплати пенсії подається заявником (особисто) до територіального органу Пенсійного фонду України. Особа, яка звертається, має пред`явити паспорт, довідку про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків.

Вважаючи протиправними дії відповідача щодо припинення виплати пенсії, позивач звернувся до суду з цим адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003 (далі Закон №1058-IV), пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або отримують члени її сім`ї у випадках, визначених цим Законом.

Ст. 7 Закону №1058-IV визначено, що загальнообов`язкове державне пенсійне страхування базується на певних принципах, до яких у тому числі віднесено принципи законодавчого визначення умов і порядку здійснення загальнообов`язкового державного пенсійного страхування; рівноправності застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат; державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Закону №1058-IV, пенсія призначається довічно або на період, протягом якого пенсіонер має право на виплату пенсії відповідно до цього Закону.

Ч. 1 ст. 47 Закону №1058-IV визначено, що пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому КМУ.

Відповідно п. 4 ч. 1, ч. 2 ст. 49 Закону №1058-IV, виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд.

Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з`ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

Відповідно до ст. 46 Закону №1058-IV, нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Порядок виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, затверджений Постановою КМУ від 16.12.2020 № 1279 (надалі Порядок № 1279).

Відповідно до положень п. 2 Порядку № 1279, у цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:

виплатний об`єкт - відокремлений підрозділ (філія, представництво, відділення тощо) уповноваженої організації, який надає послуги із безпосередньої виплати і доставки пенсій та грошової допомоги їх одержувачам за місцем фактичного проживання в межах України;

одержувач - особа, якій безпосередньо призначено пенсію, грошову допомогу (її законний представник), а в разі смерті особи, якій безпосередньо призначено пенсію, грошову допомогу, - особа, яка має право на отримання допомоги на поховання та недоотриманої суми пенсії, грошової допомоги;

уповноважена організація - організація, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України та згідно із законодавством має право надавати такі послуги.

П.3 Порядку № 1279 установлено, що уповноважена організація проводить обслуговування одержувачів через виплатні об`єкти, які надають послуги в адміністративно-територіальних одиницях, де уповноважені органи здійснюють свої повноваження.

Відповідно до п. 8 Порядку № 1279, заява про виплату пенсії, грошової допомоги за місцем фактичного проживання через уповноважену організацію подається за формою згідно з додатком 1 особисто одержувачем або його законним представником до уповноваженого органу за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в межах України.

Одержувач може вибрати інший спосіб виплати пенсії, грошової допомоги після її призначення у будь-який час шляхом подання відповідної заяви до уповноваженого органу.

Пунктами п.п. 26, 29, 35 Порядку № 1279 установлено, виплата пенсій, грошової допомоги одержувачу проводиться шляхом видачі належних йому сум пенсії, грошової допомоги з доставкою додому або безпосередньо у виплатному об`єкті.

Виплата пенсій, грошової допомоги проводиться працівником виплатного об`єкта особисто одержувачу після звірення даних пред`явленого паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, з даними, зазначеними у відомості, виплатній квитанції чи разовому дорученні.

Сума не отриманої за поточний період пенсії, грошової допомоги зазначається у відомості у загальній сумі пенсії, грошової допомоги за наступний місяць (однією сумою) або включається у додаткові відомості, списки в наступному місяці.

Законом України Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 2102-IX, затверджено Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", згідно якого у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч.1 ст. 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан з 24.02.2022 строком на 30 діб. В подальшому воєнний стан неодноразово продовжувався, на час розгляду справи воєнний стан триває.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 27.07.2022 № 169), затверджено Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23.07.2022, який діяв до 27.12.2022.

До вказаного переліку було віднесено Старомлинівську сільську об`єднану територіальну громаду Волноваського району Донецької області, до якої віднесено с. Керменчик, де зареєстрований та проживає позивач.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22.12.2022 № 309 затвердженого Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, який набрав чинності 27.12.2022.

Згідно означеного Переліку територія Старомлинівська сільська територіальна громада Волноваського району Донецької області окупована з 05.03.2022.

Згідно інформації розміщеній на веб-сайті АТ «Укрпошта» https://www.ukrposhta.ua/ua/news/57016-robota-ukrposhti-na-teritorijah-de-vedutsja-vonni-bojovi-dii-abo-jaki-perebuvajut-u-timchasovij-okupacii-otochenni-blokuvanni:

«В умовах правового режиму воєнного стану, введеного у країні відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022 (зі змінами), затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, роботу мережі об`єктів поштового зв`язку Укрпошти ускладнено, водночас можуть відбуватися зміни в режимі роботи відділень поштового зв`язку (далі ВПЗ), переліку надання послуг та строків їх надання.

Зараз тимчасово не працюють ВПЗ у тих населених пунктах, де відбуваються бойові дії та обстріли, ВПЗ, які зруйновані внаслідок цього, та ВПЗ, що розташовані на території, що тимчасово окупована ворогом.

[…] Слід зазначити, що відновлення діяльності Укрпошти на тимчасово окупованих територіях України може відбутися тільки після відновлення конституційного ладу на цих тимчасово окупованих територіях […]».

Відповідачами не заперечується факт отримання пенсії позивачем через поштове відділення, робота якого припинена в зв`язку з обставинами збройної агресії та окупації місця мешкання позивача. Отже пенсія позивачем не отримана з незалежних від нього причин. В той же час відповідач не забезпечив умови її виплати в установленому законом порядку, проте з незалежних від відповідача обставин.

Суд звертає увагу сторін, що приписи п. 4 ч. 1 ст.4 9 Закону №1058 передбачають припинення саме виплати, а не нарахування пенсії у разі неотримання пенсіонером призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд.

Таким чином Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області протиправно припинило нарахування пенсії позивачу з 01.09.2022, при цьому з 01.03.2022 виплата пенсії позивачу припинена фактично через неможливість її виплати у спосіб обраний позивачем раніше.

Порядок виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затверджений Постановою КМУ від 30.08.1999 № 1596 (в редакції постанови КМУ від 22.09.2016 № 662) (надалі Порядок № 1596), визначає механізм виплати пенсій та грошової допомоги їх одержувачам, у тому числі допомоги на поховання і сум пенсій, грошової допомоги, недоотриманих у зв`язку із смертю одержувача, особам, які мають право на отримання таких виплат, головними управліннями Пенсійного фонду України в областях, м. Києві (далі - органи Пенсійного фонду України) та структурними підрозділами з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій, виконавчого органу міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, центрами з нарахування та здійснення соціальних виплат (далі - органи соціального захисту населення), а також інших грошових виплат, що фінансуються органами соціального захисту населення за рахунок відповідних бюджетів (далі - пенсія та грошова допомога), шляхом зарахування на поточні рахунки одержувачів пенсії та грошової допомоги (далі - одержувачі), а у разі їх смерті - на поточні рахунки осіб, які мають право на отримання допомоги на поховання та недоотриманої суми пенсії, грошової допомоги, в уповноважених банках.

Згідно п. 3 Порядку № 1596, виплата і доставка пенсій та грошової допомоги здійснюється уповноваженими банками на умовах, визначених цим Порядком, та на підставі договорів, що укладаються: […] між уповноваженими банками, Пенсійним фондом України та органами Пенсійного фонду України.

Відповідно до п.п. 4, 6 Порядку № 1596, виплата пенсій та грошової допомоги відповідно до цього Порядку здійснюється за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувачів в населених пунктах у межах України через вибрані одержувачами уповноважені банки, їх відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва тощо) (далі - установи уповноважених банків).

Одержувачі самостійно вибирають уповноважений банк для відкриття поточного рахунка. Для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою КМУ від 01.10.2014 № 509 - із змінами, внесеними постановами КМУ від 13.03.2022 № 269 та від 20.03.2022 № 332, за виключенням осіб, зазначених в абз. 18 п. 2 цього Порядку, уповноваженим банком є АТ Ощадбанк.

В матеріалах адміністративної справи відсутні докази того, що позивач перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа та отримував довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, видану відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою КМУ від 01.10.2014 № 509.

Іншого сторонами не доведено.

Ураховуючи викладене, вимоги щодо відкриття банківського рахунку для виплати пенсії виключно в установі АТ Ощадбанк на позивача не поширюються.

Матеріалами справи підтверджено, що позивачем відкритий рахунок для виплати пенсії в АТ «Акцент-Банк», про що свідчить наявна в матеріалах адміністративної справи довідка.

П. 10 Порядку № 1596 встановлено, що заява про виплату пенсії або грошової допомоги (додаток 1) або заява про виплату пенсії або грошової допомоги з відкриттям рахунка (додаток 4) подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України.

Заява про виплату пенсії або грошової допомоги може прийматися органом Пенсійного фонду України або органом соціального захисту населення через установи уповноваженого банку, зокрема, в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, одержувача та уповноваженого працівника банку.

Уповноважений банк може відмовити у відкритті поточного рахунка одержувачу з підстав, визначених законодавством та/або нормативно-правовими актами Національного банку, або у разі надання не в повному обсязі та/або недостовірної інформації чи документів, що містять недостовірну/неправдиву інформацію, та/або будь-яких інших відомостей, необхідних уповноваженому банку для відкриття поточного рахунка згідно з вимогами законодавства та/або нормативно-правових актів Національного банку, про що повідомляє відповідному органу Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення із зазначенням причин відмови у відкритті рахунка для інформування одержувача або подання відсутньої/уточнювальної інформації, відсутніх відомостей та/або документів.

Уповноважений банк щомісяця не пізніше 20 числа подає органам Пенсійного фонду України або органам соціального захисту населення перелік відкритих за зверненнями органів Пенсійного фонду України та органів соціального захисту населення поточних рахунків одержувачам із зазначенням номерів таких рахунків та інформації про укладення договорів банківського рахунка з одержувачами, а в разі відмови у відкритті поточного рахунка - інформацію про причину відмови.

Заява про виплату пенсії може подаватися до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Ураховуючи викладене, відкриття АТ «Акцент-Банк» банківського рахунку на ім`я позивача свідчить про те, що особу позивача та автентичність наданих ним документів, що посвідчують його особу, а також волю щодо відкриття банківського рахунку, установлено уповноваженими особами АТ «Акцент-Банк».

Поряд з цим, на АТ «Акцент-Банк» покладено обов`язок щомісяця не пізніше 20 числа подавати органам Пенсійного фонду України перелік відкритих за зверненнями органів Пенсійного фонду України поточних рахунків одержувачам із зазначенням номерів таких рахунків та інформації про укладення договорів банківського рахунка з одержувачами.

Сторонами не заперечується, що заява про виплату пенсії на банківський рахунок також подавалась позивачем до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

З огляду на означене, заява позивача про виплату пенсії на банківський рахунок подана до ПФУ в установленому законом порядку.

Поряд з цим, п. 17 Порядку № 1596 передбачено, що органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв`язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв`язку пред`являються документи, що посвідчують особу, відповідно до порядку, визначеного правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики та Мінцифри.

До фізичної ідентифікації прирівнюється: авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг; […].

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України 07.07.2014 № 13-1) (надалі - Порядок № 22-1).

Пунктом 1.1. Порядку № 22-1 установлено, що заява про призначення, перерахунок, поновлення пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший (Заява про призначення/перерахунок пенсії- додаток 1); заява про припинення перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отримання пенсії за місцем фактичного проживання, продовження виплати пенсії за довіреністю, виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, виплату пенсії за шість місяців наперед у зв`язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон, переведення виплати пенсії за новим місцем проживання (Заява про виплату пенсії- додаток 2);заява про працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування(додаток 3);заява про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера(додаток 4) подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України (далі - орган, що призначає пенсію).

Заява про призначення, перерахунок пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший, припинення перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отримання пенсії за місцем фактичного проживання, виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, переведення виплати пенсії за новим місцем проживання, працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера може подаватись заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), через вебпортал або засобами Порталу Дія електронних послуг Пенсійного фонду України (далі - вебпортал або засоби Порталу Дія) або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.08.2015 за № 991/27436.

П. 1.2. Порядку № 22-1 установлено, що заява про виплату пенсії шляхом зарахування на поточний рахунок пенсіонера в банку подається заявником згідно з Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженим постановою КМУ від 30.08.1999 № 1596.

Водночас, п. 1.8. Порядку № 22-1 визначено, що днем звернення за перерахунком пенсії, переведенням з одного виду пенсії на інший, поновленням виплати пенсії, припиненням перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отриманням пенсії за місцем фактичного проживання, продовженням виплати пенсії за довіреністю, виплатою частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, виплатою пенсії за шість місяців наперед у зв`язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон, переведенням виплати пенсії за новим місцем проживання, у зв`язку із працевлаштуванням (звільненням), початком (припиненням) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, виплатою недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера вважається день прийняття органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами (у разі подання заяви через вебпортал або засобами Порталу Дія - дата реєстрації заяви зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів).

Відповідно до п. 2.8. Порядку № 22-1, поновлення виплати пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюються за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії.

Відмовляючи в поновленні виплати пенсії позивачу відповідачі дійшли висновку, що приписи абз. 1 п. 1.1. Порядку № 22-1 вимагають виключного особистого звернення позивача із заявою щодо поновлення виплати пенсії, а відсутність у переліку заяв визначених абз. 2 п. 1.1. Порядку № 22-1 заяви про поновлення виплати пенсії виключає можливість її подання через веб-портал або засобами Порталу Дія електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг. Проте такі висновки відповідачів є хибними з огляду на наступне.

Приписи абз. 1 п. 1.1. Порядку № 22-1 встановлюють для позивача обов`язок надати відповідну заяву про поновлення виплати пенсії до територіального органу ПФУ, при цьому спосіб подання такої заяви вказаною нормою не визначений, що свідчить про те, що така заява може бути подана пенсіонером у будь-який визначений законом спосіб: особисто, через представника, засобами поштового зв`язку, веб-портал, засобами Порталу Дія електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Відсутність у переліку заяв визначених абз. 2 п. 1.1. Порядку № 22-1 заяви про поновлення виплати пенсії жодним чином не виключає можливість її подання через веб-портал або засобами Порталу Дія електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, оскільки така можливість закріплена в п. 1.8. Порядку № 22-1.

Водночас, виходячи з приписів п. 2.8. Порядку № 22-1, подання інших документів від пенсіонера не вимагається.

У п.50 рішення Європейського суду з прав людини Щокін проти України (№ 23759/03 та № 37943/06) зазначено про те, що перша та найважливіша вимога ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року полягає в тому, що будь-яке втручання публічних органів у мирне володіння майном повинно бути законним. Говорячи про закон, ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року посилається на ту саму концепцію, що міститься в інших положеннях цієї Конвенції (див. рішення у справі Шпачек s.r.о. проти Чеської Республіки (Spacek, s.r.o. v. The Czech Republic, № 26449/95). Ця концепція вимагає, перш за все, щоб такі заходи мали підстави в національному законодавстві. Вона також відсилає до якості такого закону, вимагаючи, щоб він був доступним для зацікавлених осіб, чітким та передбачуваним у своєму застосуванні (див. рішення у справі Бейелер проти Італії (Beyeler v. Italy № 33202/96).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області про відмову в поновленні виплати пенсії позивачу є протиправним та підлягає скасуванню.

Оскільки позивач звернувся до суду з позовом про поновлення виплати пенсії, право на яку відповідачами не заперечується, однак виплата якої була припинена в зв`язку з обставинами збройної агресії та окупації, з підстав та у спосіб, які суперечать вимогам Конституції та законів України, згідно з ч. 2ст. 46 Закону № 1058-IV виплата пенсії позивачу підлягає поновленню з моменту її припинення.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 КАС якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо сплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Враховуючи, що позивачем при поданні до суду адміністративного позову судовий збір не сплачувався, а ухвалою суду від 18 вересня 2023 року відстрочено сплату судового збору до ухвалення рішення у справі, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачів за рахунок їх бюджетних асигнувань на користь Державного бюджету судовий збір за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру через підсистему «Електронний суд» в рівних частках.

Керуючись статтями 2, 133, 241-246, 255, 295-297, 382 КАС України, суд

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (пл. Соборна, буд. 3, м. Слов`янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 13486010), Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області (вул. Саєнка Андрія, 10 м. Фастів Київської області, 08500, код ЄДРПОУ 22933548) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо не виплати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) пенсії, що не отримана за період з 01 березня 2022 року по 31 серпня 2022 року, на визначений ним банківський рахунок у відділенні АТ «Акцент-Банк».

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (ЄДРПОУ 13486010) нарахувати та виплатити пенсію ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за період з 01.03.2022р. по 31.08.2022р. на банківській рахунок у відділенні АТ «Акцент-Банк».

Визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області від 20.06.2023 за №914370142372 про відмову в поновленні пенсії ОСОБА_1 .

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області (ЄДРПОУ 22933548) поновити виплату ОСОБА_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 ) пенсії з 01.09.2022 на банківський рахунок у відділенні АТ «Акцент-Банк».

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (пл. Соборна, 3, м. Слов`янськ, Донецька область, 84122, код ЄДРПОУ 13486010) на користь спеціального фонду Державного бюджету України (стягувач - Державна судова адміністрація України - 01021, м. Київ, вул. Липська, 18/5, код ЄДРПОУ 26255795) судовий збір у сумі 429 (чотириста двадцять дев`ять) 44 коп.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області (вул. Саєнка Андрія, 10 м. Фастів Київської області, 08500, код ЄДРПОУ 22933548) на користь спеціального фонду Державного бюджету України (стягувач - Державна судова адміністрація України - 01021, м. Київ, вул. Липська, 18/5, код ЄДРПОУ 26255795) судовий збір у сумі 429 (чотириста двадцять дев`ять) 44 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Текст рішення виготовлений та підписаний в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Г.А. Чекменьов

Джерело: ЄДРСР 115659698
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку