open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.12.2023Справа № 910/14921/23Господарський суд міста Києва у складі судді Алєєвої І.В., за участі секретаря судового засідання Голуба О.М., розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компрессорс Інтернешнл»

до Акціонерного товариства «Укргазвидобування»

про зміну умов договору.

За участю представників сторін, згідно протоколу судового засідання від 11.12.2023.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компрессорс Інтернешнл» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Акціонерного товариства «Укргазвидобування» про зміну умов договору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що поставка товару у строк визначений умовами договору неможлива, у зв`язку із зміною істотних обставин, які позивач не міг передбачити.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.10.2023 відкрито провадження по справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Розгляд справи призначено на 30.10.2023.

20.10.2023 від відповідача через канцелярію суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просив в задоволенні позову відмовити.

В судовому засіданні 30.10.2023 під розписку підписану уповноваженими учасниками справи було відкладено розгляд справи на 27.11.2023.

31.10.2023 від позивача через канцелярію суду надійшла відповідь на відзив, в якій позивач просив позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.11.2023 закрито підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 11.12.2023.

Представник позивача у судовому засіданні 11.12.2023 надав усні пояснення та підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні 11.12.2023 заперечив проти задоволення позовних вимог.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 11.12.2023 було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, додаткові заперечення сторін, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

18.10.2022 між позивачем (постачальник) та відповідачем (покупець) укладено договір № ДГУ1 поставки товару з супутніми послугами, за яким постачальник зобов`язується поставити покупцеві дизель-генераторну установку (далі за текстом ДГУ) для Глазунівської ДКС в комплекті, виконати пусконалагоджувальні роботи та виготовлення проекту, а покупець - прийняти та оплатити такий товар та послуги (п. 1.1. Договору).

Відповідно до п. 1.2. Договору найменування/асортимент товару та послуг,

одиниця виміру, кількість, ціна за одиницю товару/послуг та загальна вартість

товару/послуг вказується у Специфікації (Додаток № 1 до Договору), строк поставки

товару визначається графіком поставки товару (Додаток № 5 до Договору).

Відповідно до Специфікації № 1 від 18.10.2022 постачальник зобов`язався

поставити покупцю дизель-генераторну установку АС 1675 в контейнері, кількістю одна

одиниця, загальною вартістю 16 427 053,14 грн (з ПДВ) та виконати пусконалагоджувальні роботи та проект вартістю 804 510, 00 грн (з ПДВ). Місце поставки товару та надання послуг: Філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування», 63250, Україна, Харківська область, Ізюмський p-н, сщ/рада Донецька (селищна рада Червонодонецька), Шебелинське газоконденсатне родовище, будинок 1.

Згідно п. 3 Специфікації № 1 строк поставки товару визначається графіком поставки товару.

Відповідно до Додатку № 5 Графіку поставки товару, строк поставки ДГУ з пуском в експлуатацію в ручному та автоматичному режимі протягом 13 тижнів з моменту підписання Договору. Кінцевий строк введення в експлуатацію та погодження проектом протягом 14 тижнів з моменту підписання Договору.

Позивач вказує, що кінцевий строк поставки товару становить 19.01.2023, а виконання робіт до 25.01.2023.

Пунктом 10.1. Договору визначено, що договір набирає чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення печатками сторін (за наявності), і діє до 31.12.2023 (включно).

Відповідно до п. 11.1. Договору, зміни та доповнення в цей Договір можуть бути внесені лише за взаємною згодою сторін шляхом укладання додаткової угоди до цього Договору.

23.03.2023 між сторонами укладено Додаткову угоду № 1 до Договору, якою були внесені зміни до Договору, а саме: зменшили ціну товару на суму ПДВ, відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України № 224 від 20.03.2020; № 1260 від 09.11.2022; № 1288 від 16.11.2022, якими операції з ввезення на митну територію України генераторних установок та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та виклали Специфікацію (Додаток № 1) до Договору в новій редакції. Строки поставки товару та виконання робіт не змінилися.

Позивач вказує, що виконав свої зобов`язання за Договором з пропущенням строків, встановлених Договором. При цьому зазначає, що порушення строків виконання зобов`язань з боку позивача відбулося у наслідок виникнення форс-мажорних обставин для позивача про які повідомив відповідача та просив врегулювати дану ситуацію відповідно до вимог закону та умов Договору.

Загальний порядок укладення, зміни і розірвання цивільно-правових договорів врегульовано Главою 53 Цивільного кодексу України. Порядок укладення, зміни і розірвання господарських договорів встановлено Главою 20 Господарського кодексу України

Згідно із ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 ЦК України).

Статтею 627 ЦК України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Цивільне законодавство базується на принципі обов`язкового виконання сторонами зобов`язань за договором. За загальним правилом, закріпленим у ч. 1 ст. 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 188 Господарського кодексу України.

За змістом ч. 2, 3 ст. 188 ГК України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

Позивач вказує, що листами від 07.03.2023, 13.03.2023 та 01.06.2023 він звертався до відповідача з пропозицією внести зміни до умов договору, встановивши строк поставки до 24.03.2023.

Однак, відповідач відповіді на вказані листи позивача не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 188 ГК України у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

З огляду на те, що сторони не дійшли згоди про внесення змін до договору, спір передано на вирішення суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання.

Згідно ч. 2 ст. 652 ЦК України, якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

З урахуванням положень даної норми можливість внесення змін до договору пов`язується не лише з наявністю істотної зміни обставин, а із наявністю усіх чотирьох умов, визначених частиною 2 цієї статті при істотній зміні обставин.

При цьому, оцінка зміни обставин як істотне повинна здійснюватись судом відповідно до критерію, що встановлений абзацем другим ч. 1 ст. 652 ЦК України, а саме зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Згідно ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Підписуючи 18.10.2022 редакцію договору разом з Додатком № 5 до Договору, Графік поставки товару, за яким строк поставки товару визначено - 13 тижнів з моменту підписання Договору, позивач погодився з передбаченими ним умовами, в тому числі і зі строком поставки.

Позивачем належним чином не доведено наявність істотної зміни обставин, якими сторони керувались при укладенні договору, не доведено того факту, що внаслідок настання цих обставин позивача значною мірою позбавлено того, на що він розраховував при укладенні договору.

Разом з цим, матеріали справи свідчать, що станом на дату подання позову в даній справі договір виконаний сторонами в повному обсязі, про що свідчать товарно-транспортні накладні № 000000207, № 000000290 від 24.03.2023 та видаткові накладні № 1394, № 1760 від 24.03.2023 та Акти приймання-передачі Товару від 24.03.2023, які підписані та скріплені печатками сторін без зауважень.

Крім того, 24.03.2023 сторонами також були складені та підписані Акт приймання-передачі наданих послуг № 1 та Акт надання послуг, згідно з якими були проведені пусконалагоджувальні роботи та проект вартістю 804 510, 00 грн.

21.04.2023 відповідачем позивачу сплачено за отриманий товар з супутніми послугами у загальному розмір 14 587 387, 62 грн, що підтверджується платіжними інструкціями від 21.04.2023 № 611712, № 611713, № 611714.

Чинним законодавством України не передбачена можливість внесення змін до договору, який виконаний сторонами. Більше того строк дії договору закінчився.

З огляду на викладене, відсутні підстави для внесення змін до Договору поставки товару з супутніми послугами від 18.10.2022 № ДГУ1.

Статтею 73 ГПК України, встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позову.

Судові витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на позивача.

Керуючись ст. 74, 129, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволені позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено: 14.12.2023

Суддя І.В. Алєєва

Джерело: ЄДРСР 115651269
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку