open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 349/1230/23

Провадження № 2/349/315/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12 грудня 2023 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглянув у відкритомусудовому засіданні заправилами загальногопозовного провадженняцивільну справу№349/1230/23за позовом ОСОБА_1 до Рогатинської міської ради Івано-Франківської області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно,

встановив:

У липні 2023 року ОСОБА_1 ,інтереси якогопредставляє адвокатПадучак І.І.,звернувся в суд з позовом до Рогатинської міської ради Івано-Франківської області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно - гараж № НОМЕР_1 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що ним за адресою АДРЕСА_2 збудовано гараж загальною площею 36,8 м2. На даний час ним виготовлено технічний паспорт, згідно якого площа гаража 36,8 м2. Ринкова вартість гаража становить 80 600 гривень. Органом місцевого самоврядування 31 серпня 1995 року прийнято рішення за №110 про надання дозволу на будівництво гаража. В червні 2023 року виконавчим комітетом Рогатинської міської ради прийнято рішення про присвоєння гаражу поштової адреси. 26 червня 2023 року позивачем виготовлено технічний паспорт. Визнання права власності на самочинне будівництво здійснюється в судовому порядку, тому просив визнати за ним право власності на гараж № НОМЕР_1 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, від його представника - адвоката Падучак І.І. надійшло письмове клопотання про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник Рогатинської міської ради Івано-Франківській області міський голова Насалик С. подав заяву про слухання справи без участі представника Рогатинської міської ради. Щодо задоволення позову не заперечував.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі у судове засідання не з`явилися, відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши та дослідивши усі докази в їх сукупності, судом встановлено наступні обставини справи.

Як вбачається з технічного паспорта, гараж (машино-місце) АДРЕСА_2 . Загальна площа гаража - 36,8 м2. Технічний паспорт виготовлено 26 червня 2023 року.

Відповідно до довідки №365, виданої 04 липня 2023 року Обласним комунальним підприємством Івано-Франківським обласним бюро технічної інвентаризації, реєстрація права власності на даний гараж в ОКП "Івано-Франківське ОБТІ" не проводилася, загальна площа гаража 36,8 м2.

Згідно висновку про вартість майна оцінювача ОСОБА_2 від 04 липня 2023 року ринкова вартість гаража загальною площею 36,8 м2, будівельний об`єм 123 м3, висота 2,8 м, який розташований за адресою АДРЕСА_1 становить 80 600 грн.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Рогатинської міської ради Івано-Франківської області від 27 червня 2023 року №192 , за заявою ОСОБА_1 збудованому гаражу присвоєєно поштову адресу гараж АДРЕСА_2 .

Як вбачається з витягу з рішення виконавчого комітету Рогатинської міської ради народних депутатів від 31 серпня 1995 року №110 "Про вирішення заяв по індивідуальному сектору" ОСОБА_1 надано дозвіл на будівництво гаража в забудівельному масиві по АДРЕСА_1 .

Згідно рішення сорок третьої сесії шостого демократичного скликання Рогатинської міської ради Івано-Франківської області від 22 жовтня 2015 року "Про надання дозволу на розробку детального плану територій" виконавчому комітету міської ради надано дозвіл на розробку детального плану території на будівництво гаражів для індивідуального транспорту по АДРЕСА_1 .

Як вбачається з детального плану території на будівництво гаражів для індивідуального транспорту в м.Рогатині під №32 зазначено гараж ОСОБА_1 .

На підставі рішення від 30 листопада 2023 року №7894 43 сесії VIII скликання Рогатинської міської ради Івано-Франківської області "Про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_1 " надано дозвіл ОСОБА_1 на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва індивідуальних гаражів (код згідно КВЦПЗД:02.05) орієнтовною площею 0,01 га в АДРЕСА_1 .

За статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частин другої та третьої статті 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Крім того, відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію об`єкта нерухомого майна, державна реєстрація прав на такий об`єкт проводиться після прийняття його в експлуатацію в установленому законодавством порядку.

За змістом статті 26 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Проектування та будівництво об`єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: 1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних; 2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи; 3) затвердження проектної документації; 4) виконання підготовчих та будівельних робіт; 5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; 6) реєстрація права власності на об`єкт містобудування.

Отже, до початку реалізації права на забудову конкретної земельної ділянки особа зобов`язана у встановленому порядку набути право власності або користування на цю земельну ділянку. Особа, яка здійснила самочинне будівництво об`єкта на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, не може набути право власності на нього в порядку статті 331 ЦК України.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України в справі N 6-1328цс15, постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду від 21 березня 2018 року у справі № 509/1784/17 (провадження № 61-2875св18), а також у постанові Великої Палати Верховного Суду від 07 квітня 2020 року у справі № 916/2791/13 (провадження № 12-115гс15) згідно із частиною першою статті 376 ЦК України самочинне будівництво визначається через сукупність ознак, що виступають умовами або підставами, за наявності яких об`єкт нерухомості вважається самочинним, а саме, якщо: 1) він збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена в установленому порядку для цієї мети; 2) об`єкт нерухомості збудовано без належного дозволу чи належно затвердженого проекту; 3) об`єкт нерухомості збудований з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Отже, наявність хоча б однієї із трьох зазначених у частині першій статті 376 ЦК України ознак свідчить про те, що об`єкт нерухомості є самочинним.

Водночас згідно із частиною третьою статті 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки в установленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок (частина четверта статті 376 ЦК України).

З контексту частин третьої та четвертої статті 376 ЦК України випливає, що частина третя цієї статті застосовується не лише до випадків порушення вимог законодавства щодо цільового призначення земель, а й до випадків, коли такого порушення немає, але особа здійснює будівництво на земельній ділянці, яка їй не належить.

Аналіз норм частини третьої статті 376 ЦК України дає підстави для висновку, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки забудовнику власником та користувачем, якщо такий є та не є забудовником. Ця умова є єдиною для визнання права власності на самочинно збудований об`єкт нерухомості за такою особою на підставі рішення суду. При цьому слід ураховувати положення частини першої статті 376 ЦК України, а саме: наявність в особи, що здійснила будівництво, належного дозволу та належно затвердженого проекту, а також відсутність істотних порушень будівельних норм і правил у збудованому об`єкті нерухомості.

У судовому засіданні встановлено, щорішенням сесії Рогатинської міської ради Івано-Франківської області від 30 листопада 2023 року №7894 надано дозвіл на виготовлення проєкут землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва індивідуального гаража в АДРЕСА_1 . Будівельні норми і правила при здійсненні будівництва гаража не порушені, також збудований гараж не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.263-265 ЦПК України,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Рогатинської міської ради Івано-Франківської області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на самочинно збудоване нерухоме майно гараж , загальною площею 36,8 м2, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Рогатинська міська рада Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, м.Рогатин, вул.Галицька, 65, код ЄДРПОУ 04054323.

Дата складення судового рішення - 12 грудня 2023 року.

Суддя О.О.Гаврилюк

Джерело: ЄДРСР 115571718
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку