open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

№ 323/3073/21

н/п 2/336/1872/2023

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі гловуючого судді Боєва Є.С., за участю секретаря судового засідання Журавель Д.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної електроенергії,

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулося ПАТ «Запоріжжяобленерго» з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електроенергії.

В позові позивач посилався на те, що при огляді представниками ПАТ «Запоріжжяобленерго» в особі Оріхівського РЕМ вимог дотримання правил роздрібного ринку електроенергії побутовими споживачами був перевірний будинок, в якому мешкає споживач ОСОБА_1 .

В наслідок проведеної 11.09.2021 року працівниками перевірки було виявлено факт порушення ПРРЕЕ а саме, п. 8.4.2.6 ПРРЕЕ самовільне підключення електроустановок струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що є власністю ПАТ «Запоріжжяобленерго» з порушенням схеми обліку. Підключення електропроводки від повітряної лінії до опори. Самовільне підключення виконано відкрито. Виявлено при контрольному огляді. Порушення продемонстровано споживачу. В результаті виявленого правопорушення було складено акт № 10006732 про порушення ПРРЕЕ.

Рішенням комісії з розгляду актів, яке оформлено протоколом № 97 від 20.09.2021 року, встановлено порушення здійснено з вени споживача, що підтверджуються представленими документами..

Відповідно проведеного згідно ПРРЕЕ розрахунку, обсяг недорахованої електричної енергії складає 1140 кВт.г. на суму 6437,29 грн.

Враховуючи вищевикладене, представник позивача просила стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Запоріжжяобленерго» вартість необлікованої електроенергії внаслідок порушення ПРРЕЕ в сумі 6437,29 грн. а також витрати на сплату судового збору в сумі 2270 грн.

Ухвалою судді від 26.04.2023 року відкрито провадження у справі, постановлено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій зазначив, що позов підтримує у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач повідомлявся шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті «Судова влада України», а відтак в силу ч. 11 ст. 128 ЦПК України особа вважається повідомленою про розгляд справи.

Суд ухвалив постановити заочне рішення на підставі наявних в матеріалах справи доказів, що відповідає положенням ч. 4 ст. 223 та ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

В силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

11.09.2021 року працівниками була проведена перевірка дотримання Правил роздрібного ринку електричної енергії за адресою, де мешкає відповідач.

Перевіркою встановлено, що відповідач за адресою: АДРЕСА_1 , порушив пп. 6 п. 8.4.2.6 ПРРЕЕ самовільне підключення електроустановок струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що є власністю ПАТ «Запоріжжяобленерго» з порушенням схеми обліку

По даному факту порушення правил складено акт № 10006732 від 11.09.2021 року.

Відповідно до вищезазначеного акту, відповідач порушив вимоги п. 5.5.5. пп. 6 п.8.4.2 ПРРЕЕ, а саме, самовільне підключення електропроводки до електричної мережі ПАТ "Запоріжжяобленерго", порушення схеми обліку. Підключення електропроводки споживача від повітряної лінії опори № 10, Ф № 3, ІСТП № 64-350. При складенні акту була присутня відповідачка, яка відмовилася від залучення свідків, та якій було повідомлено про дату час і місце засідання комісії з розгляду акту (а.с. 5).

Крім того, фактичні обставини порушення підтверджуються рапортом ел. монтера ОСОБА_2 , актом від 11.09.2021 зі схемою (а.с. 7-8).

Протоколом № 97 від 20.09.2021 року засідання комісії розглянуто акт № 10006732 порушення ПРРЕЕ з затверджено розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії Сума заборгованості складає 6437,29 грн. (а.с. 9-10).

У добровільному порядку вартість електроенергії, необлікованої внаслідок порушення відповідачем ПРРЕЕ, відповідачем не відшкодована.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Стаття 13 ЦПК України передбачає, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.1 ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно з ч. 2 п. 1 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 2 п. 8 ст. 16 ЦК України способу захисту цивільних прав та інтересів можуть бути відшкодування збитків або інші способи відшкодування майнової шкоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до підпункту 11 пункту 5.2.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 року №312, електропостачальник має прав она відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, іншого електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно п.п. (20) пункту 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодувати завдані збитки оператору систем та/або споживачу, у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж.

В пункті 8.2.5 ПРРЕЕ зазначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт пропорушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил. Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

Згідно пункту 8.2.6 ПРРЕЕ на підставі акту про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Необлікована електрична енергія - це обсяг електричної енергії, використаний споживачем, але не врахований розрахунковим засобом обліку, або врахований неправильно (п.п. 1.1.2 ПРРЕЕ).

За п.п. 8.4.2 ПРРЕЕ визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України.

Згідно із ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Судом встановлено, що відповідач, як споживач електроенергії відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги», в порушення умов Правил роздрібного ринку електричної енергії завдав позивачу, як юридичній особі - енергопостачальнику, збитків у виді вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ на суму 6437,29 грн., які на час розгляду судового розгляду справи не відшкодовані, тому порушене право позивача підлягає судовому захисту шляхом стягнення з відповідача вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ, в межах заявлених позовних вимог.

Відповідно до ч.1 п.6 ст.264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання як розподілити між сторонами судові витрати.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 141 , 263-265, 27-283, 289, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної електроенергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» суму боргу у розмірі 6437,29 грн. (шість тисяч чотириста тридцять сім гривень 29 копійок) за необліковану електричну енергію.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго» судовий збір у розмірі 2270 гривень.

Відповідно до ст. 265 ч. 5 ЦПК України зазначаються наступні відомості:

Позивач - Публічне акціонерне товариство "Запоріжжяобленерго", знаходиться за адресою: 69035, м.Запоріжжя, вул. Сталерів, 14

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: запорізька область, АДРЕСА_1 ; РНОКПП невідомий.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцять днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Є.С. Боєв 20.11.23

Джерело: ЄДРСР 115236679
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку