open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 188/2152/23

Провадження № 1-кп/188/250/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2023 року смт. Петропавлівка

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

кримінальне провадження №42022131610000480

обвинувачений:

ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Старобільська Луганської області, громадянин України, раніше не судимий, військовослужбовець військової служби за контрактом, начальник служби зберігання -начальник групи зберігання відділення технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), у військовому званні «головний сержант», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 425 КК України

за участю:

прокурор ОСОБА_4

обвинувачений ОСОБА_3

захисник ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

Згідно ст. 1 Закону України «Про оборону України», ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

На підставі Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ введено в Україні воєнний стан із 05 години ЗО хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

В подальшому, у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України продовжено строк дії воєнного стану в Україні, який діє і на теперішній час.

Згідно ст.ст. 17, 19, 68 Конституції України визначено, що захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи-зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України визначений зміст військової присяги, згідно якого кожний військовослужбовець, вступаючи на військову службу урочисто присягає Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну таємницю, а також присягає виконувати свої обов`язки в інтересах співвітчизників та ніколи не зраджувати Українському народові.

Згідно ст.ст. 11, 16, 30, 52, 35, 36, 37 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України визначено, що необхідність виконання завдань оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, а також завдань, визначених міжнародними зобов`язаннями України покладає на військовослужбовців такі обов`язки: свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок; беззастережно виконувати накази командирів (начальників); знати та виконувати свої обов`язки та додержуватися вимог статутів Збройних Сил України; знати й утримувати в готовності до застосування закріплене озброєння, бойову та іншу техніку, берегти державне майно; бути пильним, суворо зберігати державну таємницю.

Кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою. Ці обов`язки визначаються статутами Збройних Сил України, а також відповідними посібниками, порадниками, положеннями, інструкціями.

Підлеглий зобов`язаний беззастережно виконувати накази начальника, крім випадків віддання явно злочинного наказу, і ставитися до нього з повагою.

За своїми військовими званнями начальниками є військовослужбовці молодшого офіцерського складу - для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу однієї з ними військової частини та військовослужбовців рядового складу;

Накази віддаються, як правило, в порядку підпорядкованості. За крайньої потреби командир (начальник), старший за службовим становищем, ніж безпосередній начальник, може віддати наказ підлеглому, минаючи його безпосереднього начальника, про що повідомляє безпосереднього начальника підлеглого чи наказує підлеглому особисто доповісти своєму безпосередньому начальникові.

Командир (начальник) відповідає за відданий наказ, його наслідки та відповідність законодавству, а також за невжиття заходів для його виконання.

Військовослужбовець зобов`язаний неухильно виконати відданий йому наказ у зазначений термін. Про виконання або невиконання наказу військовослужбовець зобов`язаний доповісти командирові (начальникові), який віддав наказ, і своєму безпосередньому командирові (начальникові), а також вказати причини невиконання наказу або його несвоєчасного (неповного) виконання. Якщо військовослужбовець розуміє, що він неспроможний виконати наказ своєчасно та у повному обсязі, він про це зобов`язаний доповісти вищезазначеним особам негайно.

Командир (начальник) є єдиноначальником і особисто відповідає перед державою за внутрішній порядок, стан і збереження озброєння, боєприпасів, бойової та іншої техніки; командир (начальник) відповідно до посади, яку він займає, повинен діяти самостійно і вимагати від підлеглих виконання вимог Конституції України, законів України, статутів Збройних Сил України та інших нормативно-правових актів.

Згідно ст. ст. 3-4, 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України визначено, що військова дисципліна - це бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених статутами Збройних Сил України та іншим законодавством^/країни.

Військова дисципліна ґрунтується на усвідомленні військовослужбовцями свого військового обов`язку, відповідальності за захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їх вірності Військовій присязі.

Військова дисципліна досягається шляхом: свідомого ставлення до виконання військового обов`язку, вірності Військовій присязі; особистої відповідальності кожного військовослужбовця за дотримання Конституції та законів України, Військової присяги, виконання своїх обов`язків, вимог статутів Збройних Сил України;

Військова дисципліна зобов`язує кожного військовослужбовця: додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги,

неухильно виконувати вимоги статутів Збройних Сил України, накази командирів; бути пильним;

Право командира - віддавати накази і розпорядження, а обов`язок підлеглого - їх виконувати, крім випадку віддання явно злочинного наказу чи розпорядження. Наказ має бути виконаний сумлінно, точно та у встановлений строк.

Згідно ст. ст. 1-3, 7 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» визначено, що військове майно - це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України (далі - військові частини). До військового майна належать всі види озброєння, бойова та інша техніка, боєприпаси, тощо.

Міністерство оборони України як центральний орган управління Збройних Сил України здійснює відповідно до закону управління військовим майном, у тому числі закріплює військове майно за військовими частинами (у разі їх формування, переформування).

Військове майно закріплюється за військовими частинами Збройних Сил України на праві оперативного управління (з урахуванням особливостей, передбачених частиною другою цієї статті).

З моменту надходження майна до Збройних Сил України і закріплення його за військовою частиною Збройних Сил України воно набуває статусу військового майна. Військові частини використовують закріплене за ними військове майно лише за його цільовим та функціональним призначенням. Облік, інвентаризація, зберігання, списання, використання та передача військового майна здійснюються у спеціальному порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Особи, винні у порушенні вимог цього Закону, притягаються до відповідальності згідно із законом.

Згідно п. п. 2.4,2.5,3.1.1, 3.1.17,3.1.19, 3.2.40-3.2.42 Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України визначено, що організація та ведення військового (корабельного)господарства (господарська діяльність) включає: забезпечення правильної та безпечної експлуатації, зберіг ання і ремонту озброєння, бойової та іншої техніки і майна; ведення діловодства, обліку і звітності за всіма видами матеріальних засобів та інші питання забезпечення різноманітної діяльності військових частин (з`єднань).

До об`єктів господарського, технічного і медичного призначення належать всі види складів та сховищ з накопиченими матеріальними засобами.

Посадові особи військової частини і з`єднання, що здійснюють організацію та ведення військового (корабельного) господарства, відповідають за це господарство та виконують свої обов`язки згідно з вимогами Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

У військових частинах (з`єднаннях), військовим господарством відають інші посадові особи військової частини (з`єднання) в межах своїх функціональних обов`язків.

Усі посадові особи військової частини (з`єднання), які відають військовим (корабельним) господарством, повинні: знати вимоги чинного законодавства України, наказів, положень, настанов, інструкцій та інших керівних документів щодо організації та ведення військового (корабельного) господарства та неухильно керуватись ними у своїй діяльності; організовувати та контролювати ведення обліку, правильне зберігання і своєчасне оновлення запасів матеріальних засобів усіх видів озброєння, бойової та іншої техніки; організовувати проведення (у встановлені терміни) перевірок та документальних ревізій господарської діяльності, а також інвентаризацію матеріальних засобів у підпорядкованих службах(службі); знати наявність, стан озброєння.

Начальники складів частини відповідають за приймання та видачу, правильне зберігання, якісний стан, повну наявність та своєчасний облік матеріальних засобів.

Начальники складів повинні: знати номенклатуру матеріальних засобів, які зберігаються на складі, слідкувати за їх комплектністю, наявністю та якісним станом; суворо виконувати правила приймання, зберігання, видавання та здавання матеріальних засобів, не допускати випадків псування та нестач; вести кількісний та якісний облік матеріальних засобів, що знаходяться на складі; здійснювати на складі вантажно-розвантажувальні роботи та керувати ними, суворо дотримуватись правил техніки безпеки при завантажуванні (розвантажуванні) вантажів; підтримувати склад у постійній готовності до швидкого виходу для роботи у польових умовах;

Начальник складу частини виконує роботи щодо приймання, зберігання, видавання, здавання і обліку матеріальних засобів за вказівками начальника служби.

Згідно ст. 2 Закону України «Про оборону України» визначено, що оборона України базується на готовності та здатності органів державної влади, усіх складових сектору безпеки і оборони України, до переведення, при необхідності, з мирного на воєнний стан та відсічі збройній агресії, ліквідації збройного конфлікту.

Згідно ст.ст. З, 33 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» визначено, що основні принципи діяльності Державної прикордонної служби України: законність та єдиноначальність; колегіальність при розробці важливих рішень;

Військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України самостійно приймають рішення в межах своїх повноважень, керуючись Конституцією і законами України, іншими нормативно-правовими актами та наказами прямих начальників. За протиправні дії чи бездіяльність військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України несуть відповідальність згідно із законом.

Згідно Посадової інструкції начальника складу - начальника служби зберігання відділення технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), начальник складу - начальника служби зберігання відділення технічного забезпечення є матеріально-відповідальною особою. Що стосується порядку зберігання озброєння підпорядковується начальнику служби ракетно-артилерійського озброєння.

Начальник складу - начальника служби зберігання відділення технічного забезпечення несе матеріальну відповідальність за прийняте на зберігання озброєння.

Начальник складу - начальника служби зберігання відділення технічного забезпечення зобов`язаний: знати номенклатуру матеріальних засобів, які зберігаються на складі, слідкувати за їх комплектністю, наявністю та якісним станом; суворо виконувати правила зберігання, видавання та здавання матеріальних засобів, не допускати випадків псування і недостач; організовувати гірииом, розвантаження та правильне зберігання зброї; своєчасно та правильно вести якісний, кількісний та номерний облік зброї, а також формуляри, паспорти, описи; не менше одного разу на місяць перевіряти наявність озброєння, які зберігаються; забезпечувати зберігання прийнятої на зберігання зброї; здійснювати розподіл зброї підрозділами для вивозу за тривогою;

Окрім цього, згідно інвентарних карток обліку об`єкта основних засобів - ОСОБА_3 є матеріально відповідальною особою за військове майно, а саме пістолети «Макарова».

Відповідно до Примітки ст. 425 КК України, під військовими службовими особами розуміються військові начальники, а також інші військовослужбовці, які обіймають постійно чи тимчасово посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов`язків, або виконують такі обов`язки за спеціальним дорученням повноважного командування.

Відповідно до витягу із наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 від 22 липня 2022 року № 530-ОС головного сержанта ОСОБА_3 (П-038222) призначено на посаду начальника складу відділення технічного забезпечення.

Відповідно до витягу із наказу начальника Східного регіонального управління ДПС України від 24 травня 2022 року № 248-ОС старшого лейтенанта ОСОБА_6 (ГІ-007037) призначено на посаду начальника служби ракетно-артилерійського озброєння відділу озброєння та інженерно-технічного забезпечення.

Таким чином, начальник служби ракетно-артелерийського озброєння ІНФОРМАЦІЯ_3 старший лейтенант ОСОБА_6 , по відношенню до начальника служби зберігання - начальника складу відділення технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_3 головного сержанта ОСОБА_3 є прямим начальником за своїм службовим становищем та начальником за військовим званням, а останній - підлеглим старшого лейтенанта ОСОБА_7 .

В свою чергу, головний сержант ОСОБА_3 , достовірно знаючи свої обов`язки, передбачені зазначеним вище законодавством, яке регламентує порядок виконання військового обов`язку і покладених на нього обов`язків з відповідальності за військове майно, та маючи можливість належно їх виконувати, проявляючи злочинну недбалість, не передбачаючи можливості настання шкоди у вигляді втрати військового майна, хоча міг і повинен був передбачати настання такої шкоди, в умовах воєнного стану, недбало поставився до служби та належним чином не виконав покладені обов`язки, вчинивши цим військовий злочин.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_3 (військова частина НОМЕР_1 ) зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , де фактично і базувалась.

24.02.2023 приблизно о 19:00 ОСОБА_3 , перебуваючи у місці дислокації ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_3 , отримав законний усний наказ від начальника служби ракетно-артилерійського озброєння відділу озброєння та інженерно-технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_3 старшого лейтенанта ОСОБА_8 про завантаження зброї та боєприпасів до службових вантажних автомобілів зі складу служби РАО, начальником якого є ОСОБА_3 , з метою подальшої евакуації.

Після отримання вказаного наказу, ОСОБА_3 приступив до його виконання із залученням інших військовослужбовців. Під час виконання наказу, ОСОБА_3 перекладав зброю з одних ящиків до інших, з метою економії місця.

Надалі, цього ж дня, приблизно о 23:00-23:50 ОСОБА_3 недбало поставився до служби та належним чином не виконав покладені обов`язки, а саме належним чином не перевірив склад військового майна на залишок у ньому озброєння під час виконання вищезазначеного наказу та зробив доповідь старшому лейтенанту ОСОБА_9 про виконання наказу та про повне евакуювання озброєння із зазначеного складу. Після чого, разом з іншими військовослужбовцями покинув місце дислокації військової частини.

У цей же час, через злочинну недбалість ОСОБА_3 , на складі ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), залишилась не евакуйованою зброя у виді пістолетів «Макарова» у кількості 295 одиниць, що призвело до втрати вказаної зброї та завдання матеріальної шкоди державі в особі вказаної військової частини.

Відповідно до висновків експерта Запорізького НДЕКЦ загальна вартість пістолетів «Макарова» у кількості 295 одиниць, станом на 24.02.2022, складала 451 128 гривень 05 копійок, що відповідно примітки до ст. 425 КК України є істотною шкодою завданою державі.

Відповідно до Інвентарних карток обліку об`єктів основних засобів, які встановлюють індивідуальні ознаки вищезазначених пістолетів «Макарова» та їх рух у військовій частині, ОСОБА_3 станом на 24.02.2022 був матеріально відповідальною особою за вказане військове майно, тобто ніс персональну відповідальність за наявність зазначеної зброї.

Окрім цього, після вибуття з місця дислокації військової частини, ОСОБА_3 , не перевірив наявність та обсяг вивезеного військового майна, не переконався у повному евакуюванні зброї військової частини, та не вживав заходів щодо пошуку втраченої зброї та відшкодування завданих збитків, тобто недбало поставився до військової служби та виконання своїх службових обов`язків.

Головний сержант ОСОБА_3 обвинувачується у тому, що він, будучи військовослужбовцем військової служби за контрактом і проходячи її на посаді начальника служби зберігання - начальника складу

відділення технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), в порушення вимог ст. ст. 17, 19, 68 Конституції України, ст. ст. 11, 16, ЗО, 32, 35, 36, 37, 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст. ст. 3-4, 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, ст. ст. 1-3,7 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України», п. п. 2.4, 2.5, 3.1.1, 3.1.17, 3.1.19, 3.2.40-3.2.42 Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України, затвердженого наказом Міністра оборони України № 300 від 16.07.1997, ст. 2 Закону України «Про оборону України», ст.ст. З, 33 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», Посадової інструкції начальника складу - начальника служби зберігання відділення технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), вчинив кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Так, 24.02.2023 приблизно о 19:00 ОСОБА_3 , перебуваючи у місці дислокації ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_3 , отримавши законний усний наказ від начальника служби ракетно-артилерійського озброєння відділу озброєння та інженерно-технічного забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_3 старшого лейтенанта ОСОБА_8 про евакуювання та завантаження зброї та боєприпасів до службових вантажних автомобілів, почав виконувати вказаний наказ із залученням інших військовослужбовців.

Однак, цього ж дня приблизно о 23:00-23:50, ОСОБА_3 , обіймаючи посаду начальника служби зберігання - начальника складу відділення технічного забезпечення, являючись військовою службовою особою, виконуючи обов`язки військової служби на складі ракетно-артилерійського озброєння у ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), гцо розміщувався за адресою: АДРЕСА_3 , проявляючи злочинну недбалість, не передбачаючи можливості настання шкоди у вигляді втрати військового майна хоча міг і повинен був передбачати настання такої шкоди, в умовах воєнного стану, недбало поставився до служби та належним чином не виконав покладені обов`язки, а саме належним чином не перевірив склад військового майна на залишок у ньому озброєння під час виконання вищезазначеного наказу, та доповів керівництву про виконання наказу, а саме про евакуювання та завантаження всього майна зі складу РАО.

Після чого, ОСОБА_3 зачинив та опечатав склад РАО, та вибув разом із колоною з місця дислокації вказаної військової частини, не евакуювавши при цьому зброю, а саме пістолети Макарова у кількості 295 одиниць, загальною вартістю 451 128 грн 05 коп., що належить ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_1 ), що призвело до втрати вказаного військового майна, у зв`язку з чим, державі в особі вказаної військової частини завдано матеріальних збитків на зазначену суму, тобто заподіяно істотну шкоду.

Таким чином, головний сержант ОСОБА_3 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 425 КК України - недбале ставлення військової службової особи до служби, що заподіяло істотну шкоду, вчинене в умовах воєнного стану.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у пред`явленому обвинуваченні визнав у повному обсязі, та зазначив, що більше 500 ящиків зброї вони вивезли, евакуювались в темноті, намагались вивозити саме цінне, є учасником бойових дій, так як з 2018 року служив на кордоні з окупованими територіями.

У скоєному ОСОБА_3 щиро розкаявся, зброя знаходиться на зберіганні.

Суд враховуючи думку прокурора, бажання обвинуваченого, захисника, керуючись ч.3 ст.349 КПК України визнав доцільним часткове дослідження письмових доказів щодо обставин справи, так як інші учасниками не оспорюються.

Суд з`ясував, обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин, немає сумнівів у добровільності та істинності його позиції, а також роз`яснив обвинуваченому, що він буде позбавлений права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку.

Вина обвинуваченого підтверджується його показами та частково вивченими письмовими доказами по справі:

Висновком службового розслідування по факту порушення порядку обліку та зберігання майна ракетно-артилерійського озброєння з боку посадових осіб НОМЕР_2 прикордонного загону імені Героя України полковника ОСОБА_10 від 08.10.2022 року обставини скоєного.

Інвентаризаційним описом необоротних матеріальних активів від 30.09.2022 року підтверджується ідентифікація об`єктів (пістолетів).

Рапортом начальника відділу озброєння та інженерно-технічного забезпечення від 14.08.2022 року, Актом №1 комісійної перевірки зброї від 30.09.2022 року підтверджується перебування 295 одиниць зброї по кримінальному провадженню №42022131610000480, на відповідальному зберіганні, прийнятому від представників Державного бюро розслідувань розташованого в м.Краматорськ, відповідно до протоколу прийому передачі на відповідальне зберігання від 10.08.2022 №б/н.

Постановою про визнання речовими доказами від 11.08.2022 року , протоколом прийому передачі на відповідальне зберігання від 10.08.2022 підтверджуються обставини при яких виявлено зброю та передачу її на зберігання до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Контрактом від 12.11.2021 року підтверджується підстави проходження обвинуваченим військової служби в Державній прикордонній службі України, відповідно до наказу №4648-ОС від 27.12.2022 контракт продовжено до оголошення демобілізації.

Вислухавши обвинуваченого, частково вивчивши письмові докази, суд вважає вину обвинуваченого у пред`явленому обвинуваченні повністю доведеною .

Обставини що пом`якшують покарання, відповідно ст.66 КК України, це щире каяття обвинуваченого, активне сприяння розкриттю злочину, є учасником бойових дій, має на утриманні двох неповнолітніх дітей .

Обставини, що обтяжують покарання відповідно ст.67 КК України, судом не встановлені.

Обираючи вид та міру покарання, суд бере до уваги, що обвинувачений ОСОБА_3 вчинив тяжкий злочин, на обліку у нарколога та психіатра не перебуває, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має на утриманні малолітніх синів: ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Суд враховує, що за час проходження служби на займаній посаді ОСОБА_3 проявив себе відданим справі охорони державного кордону та Конституційному обов`язку офіцером. Завдання виконує швидко та якісно. Має хорошу професійну підготовку. З початку воєнних дій ОСОБА_3 проявив мужність та рішучість в протистоянні з ворогом, сумлінно виконує всі поставленні завдання із забезпечення територіальної цілісності країни, є прикладом вірності військовій присязі, зразком порядності, професіоналізму та любові до Батьківщини, сумлінно виконує службові обов`язки, має високі ділові та моральні якості проявлені під час виконання бойових завдань з відбиття збройної агресії Російської Федерації на території Луганської та Донецької областей, досягнув високих показників у службовій діяльності.

Суд також бере до уваги, що зброя власнику повернута.

Вирішуючи питання про застосування ст.69 КК України суд бере до уваги лист начальника ІНФОРМАЦІЯ_7 , в якому він просить, враховуючи суспільно-політичну ситуацію в державі, недостатню кількість особового складу військовослужбовців необхідного для виконання бойових завдань та забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії безпосередньо в районі ведення бойових дій, призначити покарання не пов`язане з позбавленням волі для можливості подальшого виконання головним сержантом ОСОБА_3 військових обов`язків, бойових завдань, пов`язаних з захистом незалежності та територіальної цілісності країни, відсічі і стримуванні збройної агресії російсько-терористичних військ.

Суд , враховуючи пом`якшуючі обставини, з урахуванням особи винного, вважає доцільним застосування ст.69 КК України та призначення покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції даної частини статті призначивши ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік.

Керуючись ч.1, ч.2 ст.58 КК України враховуючи обставини справи та особу засудженого, суд вважає за можливе замість покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік призначити службове обмеження на той самий строк з відрахуванням в дохід держави у розмірі десяти відсотків грошового забезпечення ОСОБА_3 .

Дане покарання є необхідним і достатнім для обвинуваченого.

Від цивільного позову про відшкодування шкоди прокурор відмовився через те, що матеріальна шкода відшкодована шляхом повернення зброї власнику, НОМЕР_2 прикордонному загону ім. Героя України Євгенія Пікуса ДПС України.

Речові докази по справі:

ящики з пістолетами Макарова (ПМ)

- ящик № 1, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 35 (тридцять п`ять) пістолетів, з наступними серійними номерами: ИР6721, АП4612, НБ1824, РА3120, АП5273, АП5185, ЕШ3821, ЕШ3889, МН5259, ИР5595, УМ6673, ВП3224, УЕ0067, ИД2822, ГН2564, ВП8954, ТГ3088, НД8633, ИД3266, НГ3885, НП1377, НД7181, АП4614, ИР6513, ИЛ5683, РН1840, НС1712, ВА4168, ВА1603, РН1670, ГТ7746, БГ7474;

- ящик № 2, з пістолетами Макарова (ГТМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ПП6948, Н04677, МИ4695, МИ4931, ХА7122, ВА0037, МИ4402, ПР1232, МИ6291, ПР1134, МИ1538, ХА0537, ПР1527, МИ6716, ПР0721, ПР1053, МИ6290, ТА1228, МИ7409, МИ5907, ПР0055, ПР0196, МИ6769, ХА3109, ИР6448, ХА7276, ХА3570, ВГ3025, РТ2250, УК6159, МИ7001, ХГ7052, ХГ8060, ХА7727, МИ6459, ИР7338, МЕ3149, МИ6761, МИ4749, БУ0674, МИ6998, ГП1752, ВХ7464, МИ6397, МИ6425, ИМ2076, ХА4738, ИР7387, ХА5112, КМ8439;

- ящик № 3, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ВГ1930, ИР1660, БС0452, УА5506, ГИ1100, АК2113, ХГ6340, ТГ1914, ИР6025, ТГ1631, АР7060, ХП4644, ТГ0790, УШ3198, ИР3483, УЕ0705, НР3032, ИР6305, ПР1270, АП4134, ТГ1925, ГР7219, ПР1904, УШ0309, ПЛ5495, БУ7791, ГР6545, ТГ3830, ГТ8235, ИР1706, БС4283, ТГ2921, ГН8285, ГР6677, АП4228, ХУ7754, ПР1479, ПР2040, НД6723, ТГ2428, ВП8596, ГН7859, БА2823, KA 1160, ИЕ2496, ВХ1646, ВГ1367, АМ1798, АН0551, РН1034;

- ящик № 4, з пістолетами Макарова (ПМ) в' кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ГВ6875, ГВ8516, ГВ8694, ГВ5685, ГВ6192, ГВ7489, ГВ7577, ГВ7775, ГВ7634, ГВ7382, ГВ6319, ГВ5754, ГВ6915, ГВ8650, ГВ8439, ГВ8563, ГВ7503, ГВ8365, ГВ7392, ГВ6593, ГВ7622, ГВ7905, ГВ7451, ГВ7584, ГВ6729, ГВ5630, ГВ7337, ГВ7072, ГВ6599, ГВ8258, ГВ7167, ГВ5899, ГВ7234, ГВ7488, ГВ7538, ГВ7277, ГВ7863, ГВ8784, ГВ7885, ГВ6334, ГВ6793, ГВ7281, ГВ7887, ГВ6058, ГВ7411, ГВ7723, ГВ6475, ГВ7333, ГВ8433, ГВ6915;

- ящик № 5, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: БУ6333, БУ5925, БУ4705, БУ6003, БУ5560, БУ6647, БУ6536, БУ4412, БУ6409, БУ6956, БУ1042, БУ5607, БУ6993, БУ3069, БУ6327, БУ4726, БУ5711, БУ1358, БУ2828, БУ3885, БУ6924, БУ6232, БУ4294, БУ6305, БУ4780, БУ5554, БУ6428, БУ4053, БУ5041, БУ3884, БУ6147, БУ6048, БУ5670, БУ6839, БУ5897, БУЗІ01, БУ3466, БУ6907, БУ5656, БУ5335, БУ6940, БУ3720, БУ6086, БУ5884, БУ4184, БУ7393, БУ6895, БУ7478, БУ6397, ГТ7094;

ящик № 6, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 40 (сорок) пістолетів з наступними серійними номерами: УБ3874, УБ0741, УБ3898, УБ1395, УБ3093, УБ2306, УБ1402, УБ2227, УБ3290, УБ3869, УБ1379, УБ3855, УБ2108, УБ1914, УБ3515, УБ1912, УБ3446, УБ3958, УБ3299, УБ2300, НС5419, ІІС6222, НС4190, НС3984, ПС4035, УБ3165, УБ3355, УБ3532, УБ3859, УБ2698, УБ3522, УБ1211, УБ3962, УБ2251, УБ3335, НС6632, НС6145, НС5236, НС7002, ХП7223;

-ящик № 7, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 20 (двадцять) пістолетів, з наступними серійними номерами: МА4381, БС4061, БА1286, AM 1923, НР3607, АП4116, БГ4064, МН4245, ПА593, АР5430, ОЕ5944, АП3890, МЕ6264, ВА0134, АР3230, ХП5864, РН1137, ДВ4694, БУ1394, БУ1179

слід повернути власнику в особі НОМЕР_2 прикордонного загону ім. Героя України Євгенія Пікуса ДПС України;

6 інвентаризаційних описів №1028 від 01.11.2021 датовані 26.11.2021 з підписами Голови внутрішньо-перевірочної комісії залишити в матеріалах судової справи.

Суд не вирішує питання щодо інших речових доказів, а саме: 3 (три) картонні бирки з зазначенням калібру та марки патронів, партії рукописним підписом начальника складу НГЗ ОСОБА_3 , датовані 24.04.20: 09.09.2020 та 25.08.2021;

1 (одна) картонна бирка з зазначенням калібру та марки патронів, партії рукописним підписом начальника складу НГЗ ВТЗ гол.с-нт ОСОБА_3, датовані 26.06.2021;

З (три) паперові бирки з написами «Ящик з боєприпасами № НОМЕР_3 , № НОМЕР_2 та НОМЕР_4 (з АДРЕСА_4) ОРУ СхРУ Відповідальний - підполковник ОСОБА_13 , так як щодо іншої зброї, яка передана на зберігання власнику, матеріали виділені в окреме провадження.

Процесуальні витрати по справі на проведення експертизи :

№19/108-23/11926-ВМ від 01.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11927-ВМ від 02.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11928-ВМ від 03.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11929-ВМ від 03.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11930-ВМ від 07.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11931-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1912 грн.00 коп.;

№19/108-23/11932-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11933-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11934-ВМ від 02.08.2023 року в розмірі 4780 грн.00 коп.;

№19/108-23/11935-ВМ від 11.08.2023 року в розмірі 3346 грн.00 коп.;

№19/108-23/11936-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11937-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 3824 грн.00 коп.;

№19/108-23/11938-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1912 грн.00 коп.;

№19/108-23/11939-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1673 грн.00 коп.;

№19/108-23/11926-ВМ від 01.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11940-ВМ від 07.08.2023 року в розмірі 478 грн.00 коп.;

№19/108-23/11941-ВМ від 14.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11942-ВМ від14.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11945-ВМ від 15.08.2023 року в розмірі 2390 грн.00 коп.;

№19/108-23/11946-ВМ від 15.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

на загальну суму 33938 грн.00 коп слід стягнути з обвинуваченого

на користь держави.

Накладений ухвалою слідчого судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 17.08.2022 року арешт на майно, слід зняти, в частині арешту на пістолети Макарова в кількісті 295 шт. та 6 інвентаризаційних описів №1028 від 01.11.2021 датовані 26.11.2021.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

На підставі викладеного, керуючись ст.100, 368, 370, 371, 373,374 392-395 КПК України суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 425 КК України і застосувати ст.69 КК України та призначити покарання нижче від найнижчої межі, у виді позбавлення волі строком на 1 рік.

Керуючись ч.1, ч.2 ст.58 КК суд вважає за можливе замість покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік призначити службове обмеження на той самий строк з відрахуванням в дохід держави 10% грошового забезпечення ОСОБА_3 .

Речові докази по справі:

ящики з пістолетами Макарова (ПМ)

- ящик № 1, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 35 (тридцять п`ять) пістолетів, з наступними серійними номерами: ИР6721, АП4612, НБ1824, РА3120, АП5273, АП5185, ЕШ3821, ЕШ3889, МН5259, ИР5595, УМ6673, ВП3224, УЕ0067, ИД2822, ГН2564, ВП8954, ТГ3088, НД8633, ИД3266, НГ3885, НП1377, НД7181, АП4614, ИР6513, ИЛ5683, РН1840, НС1712, ВА4168, ВА1603, РН1670, ГТ7746, БГ7474;

- ящик № 2, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ПП6948, НО4677, МИ4695, МИ4931, ХА7122, ВА0037, МИ4402, ПР1232, МИ6291, ПР1134, МИ1538, ХА0537, ПР1527, МИ6716, ПР0721, ПР1053, МИ6290, ТА1228, МИ7409, МИ5907, ПР0055, ПР0196, МИ6769, ХА3109, ИР6448, ХА7276, ХА3570, ВГ3025, РТ2250, УК6159, МИ7001, ХГ7052, ХГ8060, ХА7727, МИ6459, ИР7338, МЕ3149, МИ6761, МИ4749, БУ0674, МИ6998, ГП1752, ВХ7464, МИ6397, МИ6425, ИМ2076, ХА4738, ИР7387, ХА5112, КМ8439;

- ящик № 3, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ВГ1930, ИР1660, БС0452, УА5506, ГИ1100, АК2113, ХГ6340, ТГ1914, ИР6025, ТГ1631, АР7060, ХП4644, ТГ0790, УШ3198, ИР3483, УЕ0705, НР3032, ИР6305, ПР1270, АП4134, ТГ1925, ГР7219, ПР1904, УШ0309, ПЛ5495, БУ7791, ГР6545, ТГ3830, ГТ8235, ИР1706, БС4283, ТГ2921, ГН8285, ГР6677, АП4228, ХУ7754, ПР1479, ПР2040, НД6723, ТГ2428, ВП8596, ГН7859, БА2823, KA 1160, ИЕ2496, ВХ1646, ВГ1367, АМ1798, АН0551, РН1034;

- ящик № 4, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: ГВ6875, ГВ8516, ГВ8694, ГВ5685, ГВ6192, ГВ7489, ГВ7577, ГВ7775, ГВ7634, ГВ7382, ГВ6319, ГВ5754, ГВ6915, ГВ8650, ГВ8439, ГВ8563, ГВ7503, ГВ8365, ГВ7392, ГВ6593, ГВ7622, ГВ7905, ГВ7451, ГВ7584, ГВ6729, ГВ5630, ГВ7337, ГВ7072, ГВ6599, ГВ8258, ГВ7167, ГВ5899, ГВ7234, ГВ7488, ГВ7538, ГВ7277, ГВ7863, ГВ8784, ГВ7885, ГВ6334, ГВ6793, ГВ7281, ГВ7887, ГВ6058, ГВ7411, ГВ7723, ГВ6475, ГВ7333, ГВ8433, ГВ6915;

- ящик № 5, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 50 (п`ятдесят) пістолетів, з наступними серійними номерами: БУ6333, БУ5925, БУ4705, БУ6003, БУ5560, БУ6647, БУ6536, БУ4412, БУ6409, БУ6956, БУ1042, БУ5607, БУ6993, БУ3069, БУ6327, БУ4726, БУ5711, БУ1358, БУ2828, БУ3885, БУ6924, БУ6232, БУ4294, БУ6305, БУ4780, БУ5554, БУ6428, БУ4053, БУ5041, БУ3884, БУ6147, БУ6048, БУ5670, БУ6839, БУ5897, БУЗІ01, БУ3466, БУ6907, БУ5656, БУ5335, БУ6940, БУ3720, БУ6086, БУ5884, БУ4184, БУ7393, БУ6895, БУ7478, БУ6397, ГТ7094;

ящик № 6, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 40 (сорок) пістолетів з наступними серійними номерами: УБ3874, УБ0741, УБ3898, УБ1395, УБ3093, УБ2306, УБ1402, УБ2227, УБ3290, УБ3869, УБ1379, УБ3855, УБ2108, УБ1914, УБ3515, УБ1912, УБ3446, УБ3958, УБ3299, УБ2300, НС5419, ІІС6222, НС4190, НС3984, ПС4035, УБ3165, УБ3355, УБ3532, УБ3859, УБ2698, УБ3522, УБ1211, УБ3962, УБ2251, УБ3335, НС6632, НС6145, НС5236, НС7002, ХП7223;

-ящик № 7, з пістолетами Макарова (ПМ) в кількості 20 (двадцять) пістолетів, з наступними серійними номерами: МА4381, БС4061, БА1286, AM 1923, НР3607, АП4116, БГ4064, МН4245, ПА593, АР5430, ОЕ5944, АП3890, МЕ6264, ВА0134, АР3230, ХП5864, РН1137, ДВ4694, БУ1394, БУ1179

повернути власнику в особі НОМЕР_2 прикордонного загону ім. Героя України Євгенія Пікуса ДПС України.

6 інвентаризаційних описів №1028 від 01.11.2021 датовані 26.11.2021 з підписами Голови внутрішньо-перевірочної комісії залишити в матеріалах судової справи №188/2152/23.

Процесуальні витрати по справі на проведення експертизи :

№19/108-23/11926-ВМ від 01.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11927-ВМ від 02.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11928-ВМ від 03.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11929-ВМ від 03.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11930-ВМ від 07.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11931-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1912 грн.00 коп.;

№19/108-23/11932-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11933-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 717 грн.00 коп.;

№19/108-23/11934-ВМ від 02.08.2023 року в розмірі 4780 грн.00 коп.;

№19/108-23/11935-ВМ від 11.08.2023 року в розмірі 3346 грн.00 коп.;

№19/108-23/11936-ВМ від 08.08.2023 року в розмірі 1434 грн.00 коп.;

№19/108-23/11937-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 3824 грн.00 коп.;

№19/108-23/11938-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1912 грн.00 коп.;

№19/108-23/11939-ВМ від 10.08.2023 року в розмірі 1673 грн.00 коп.;

№19/108-23/11926-ВМ від 01.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11940-ВМ від 07.08.2023 року в розмірі 478 грн.00 коп.;

№19/108-23/11941-ВМ від 14.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11942-ВМ від14.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

№19/108-23/11945-ВМ від 15.08.2023 року в розмірі 2390 грн.00 коп.;

№19/108-23/11946-ВМ від 15.08.2023 року в розмірі 1195 грн.00 коп.;

на загальну суму 33938 грн.00 коп стягнути з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_5 на користь держави.

Накладений ухвалою слідчого судді Новомосковського міськрайонного судуДніпропетровської області від 17.08.2022 року арешт на майно, зняти в частині арешту на ящики 1-7 з пістолетами Макарова загальною кількістю 295 шт. та 6 інвентаризаційних описів №1028 від 01.11.2021 датовані 26.11.2021.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а при оскарженні вироку - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Вирок може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду через Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 115213703
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку