open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 362/3925/23

Провадження № 2/362/1785/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.2023 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого- судді Кравченко Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Шмагун М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Фінансово-правова група Лекс», треті особи без самостійних вимог на стороні відповідача: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Золотих Олександр Олександрович, приватний виконавець виконавчого округу Київської області Канцедал Олександра Олександровича про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Васильківського міськрайонного суду Київської області знаходиться зазначена цивільна справа.

09.10.2023 р. судом здійснено запит до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо актуального стану здійснення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Золотих Олександра Олександровича, юридичної та фактичної адреси робочого місця (контори) приватного нотаріуса.

02.11.2023 р., 15.11.2023 р. від Управління нотаріату ЦМУМЮ (м.Київ) МЮУ надійшла відповідь, з якої вбачається, що свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, видане Міністерством юстиції України 23.11.2007 р. за № 6638 на ім`я ОСОБА_2 , анульоване. Нотаріальну діяльність приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Золотих О.О. припинено з 27.07.2022 р. Згідно з актом приймання-передавання документів до державного нотаріального архіву, документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Золотих Олександра Олександровича передано на зберігання до Київського державного нотаріального архіву.

16.11.2023 р. позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву, в якій просив суд витребувати у Київського державного нотаріального архіву належним чином завірену копію виконавчого напису від 13.01.2022 р. за №1163.

Дослідивши надану відповідь та клопотання позивача, суд приходить до наступних висновків.

Як вбачається з листа Управління нотаріату ЦМУМЮ (м.Київ) МЮУ, наказом Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 26.07.2022 р. № 517/6 діяльність приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Золотих (Биченко) О.О. припинено з 27.07.2022 р., у зв`язку з набранням обвинувальним вироком суду від 03.06.2022 р., яким приватний нотаріус КМНО Золотих О.О. засуджений за умисне кримінальне правопорушення. Наказом МЮУ від 28.09.2022 р. № 4091/5 свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю анульовано.

Відповідно п. 4 ч. 4ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1статті 13 ЦПК Українивстановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідност. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частина 7ст. 81 ЦПК України, встановлює, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зістаттею 87 Закону України від 02.09.1993 за № 3425-ХІІ «Про нотаріат»для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Статтею 88 Закону «Про нотаріат»визначені умови вчинення виконавчих написів. Відповідно до приписів цієїстатті Законунотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Порядок вчинення нотаріальних дій містить такі ж правила та умови вчинення виконавчого напису (пункти 1, 3 Глави 16 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій).

Для правильного застосування положень статей87,88 Закону «Про нотаріат»у такому спорі суд повинен перевірити доводи боржника у повному обсязі й установити та зазначити в рішенні, чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Разом з тим, за змістомстатті 14 Закону «Про нотаріат»документи нотаріального діловодства та архів приватного нотаріуса є власністю держави і перебувають у володінні та користуванні приватного нотаріуса у зв`язку із здійсненням ним нотаріальної діяльності. Приватний нотаріус зобов`язаний забезпечити зберігання документів нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса протягом усього строку здійснення ним нотаріальної діяльності. У разі припинення приватної нотаріальної діяльності документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса передаються ним до відповідного державного нотаріального архіву в порядку, встановленому законодавством.

Статтями29-1,29-2,30,30-1 Закону «Про нотаріат»визначені підстави та порядок припинення або зупинення діяльності приватного нотаріуса.

Згідно зіст. 29-2 Закону «Про нотаріат»при зупиненні нотаріальної діяльності приватного нотаріуса він має право, а якщо строк зупинення більше одного місяця, - зобов`язаний, укласти договір про його заміщення з іншим приватним нотаріусом за виключенням підстави, передбаченої пунктом 7 частини першої статті 29-1. Приватний нотаріус, діяльність якого зупинена, за відсутності заміщення його іншим приватним нотаріусом, має право: видавати з депозиту гроші та цінні папери, документи, прийняті на зберігання, дублікати та копії документів, що зберігаються у справах приватного нотаріуса, а також видавати довідки про вчинені нотаріальні дії.

Статтею 30-1 Закону «Про нотаріат»визначено, що особа, нотаріальна діяльність якої припинена, зобов`язана протягом одного місяця з дня одержання копії наказу передати до відповідного державного нотаріального архіву всі документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса. У разі якщо цей строк є недостатнім, він може бути продовжений рішенням відповідного територіального органу Міністерства юстиції України, але лише один раз і не більше ніж на місяць.

Враховуючи наведене, суд вважає необхідним задовольнити заяву позивача та витребувати документи з Київського державного нотаріального архіву.

Керуючись ст.ст.12,13,76,81,127,223 ЦПК України,Закону України «Про нотаріат», суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 про витребування доказів, - задовольнити.

Витребувати у Київського державного нотаріального архіву належним чином завірену копію виконавчого напису від 13.01.2022 р. за №1163 та належним чином завірені копії матеріалів нотаріальної справи щодо вчинення виконавчого напису з доданими документами, підтверджуючими заборгованість ОСОБА_1 за кредитними зобов`язаннями.

Встановити строк надання доказів, які витребовує суд, - до 16.12.2023 р.

Роз`яснити, що:

- згідно ч.7 ст.84 ЦПК України,особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали;

- згідно ч.8 ст.84 ЦПК Україниу разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом;

- згідно ч.9 ст.84 ЦПК України притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Зазначену належним чином завірену копію документів надати до Васильківського міськрайонного суду Київської області (Київська область, м. Васильків, вул. Шевченка, 8) в найкоротший строк.

Роз`яснити, що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Кравченко

Джерело: ЄДРСР 115062334
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку