open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

08.11.2023Справа №910/17018/23

Суддя Господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" (39600, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Мазепи Івана, буд. 59, офіс 202; ідентифікаційний код 41602141)

до Компанії Tomris Limited (Suite 2702, Level 27, Jumeirah Bay X3, UAE FEES AND SERVICES, P.O. Box 71301, Cluster X, JLT, Dubai)

про стягнення боргу у розмірі 1 570 000,00 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Компанії Tomris Limited про стягнення боргу у розмірі 1 570 000,00 доларів США за Договором постачання №28/04 від 28.04.2022.

В обґрунтування позовних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" вказує, що Компанією Tomris Limited не було виконано свого обов`язку за Договором постачання №28/04 від 28.04.2022 з поставки товару, у зв`язку з чим наявні правові підстави для стягнення сплаченої позивачем відповідачу суми попередньої оплати у розмірі 1 570 000,00 доларів США.

У змісті позовної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" викладено попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, у відповідності до якого позивач поніс витрати на оплату судового збору у розмірі 854 422,26 грн та очікує понести витрати на оплату професійної правничої допомоги у розмірі 145 000,00 грн, відшкодування яких просить покласти на Компанію Tomris Limited.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" до розгляду та відкриття провадження у справі, судом враховано наступні обставини.

По-перше, статтею 366 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Пунктом 1 частини 1 статті 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" передбачено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

У пункті 7.2 Договору постачання №28/04 від 28.04.2022 (в редакції Додаткової угоди №4 від 10.05.2023) сторонами було погоджено, що усі спори, розбіжності або вимоги, що виникають за цим договором або у зв`язку з ним, у тому числі щодо його тлумачення, виконання, порушення, припинення або недійсності, підлягають вирішенню в Господарському суді міста Києва відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Згідно частини 1 статті 4-1 Закону України "Про міжнародне приватне право" учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв`язку з такими правовими відносинами.

Враховуючи, що даний спір є господарським, а сторонами у п. 7.2 Договору постачання №28/04 від 28.04.2022 (в редакції Додаткової угоди №4 від 10.05.2023) передбачено підсудність справи з іноземним елементом Господарському суду міста Києва, тобто судам України, суд на підставі ч. 1 ст. 4-1, п. 1 ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" приходить до висновку, що дана справа може бути прийнята до провадження Господарським судом міста Києва.

По-друге, позивач вказує про неможливість самостійно здійснити направлення Компанії Tomris Limited у визначеному процесуальним законом порядку Компанії примірника позовної заяви з додатками з огляду на те, що відповідач нерезидент із місцезнаходженням у м. Дубай в Об`єднаних Арабських Еміратах, до якої АТ "Укрпошта" не здійснює пересилання поштової кореспонденції з описом вкладення.

За переконанням суду неможливість виконання позивачем приписів Господарського процесуального кодексу України з незалежних від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" та об`єктивних причин не може слугувати підставою для відмови позиву у доступі до правосуддя, право на яке гарантоване Конституцією України та Конвенцією по захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином, суд приходить до висновку, що підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно із п. 8 ч. 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки у справі №910/17018/23 ціна позову перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити учасникам справи строки для подання ними заяв по суті спору та документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Водночас, як вбачається з матеріалів позовної заяви, відповідач Компанія Tomris Limited по справі є нерезидентом України з місцезнаходженням у м. Дубай в Об`єднаних Арабських Еміратах.

Інформація про наявність представництва відповідача на території України відсутня та позивачем до суду не подана.

За приписами статті 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Таким чином, про розгляд справи відповідача необхідно повідомити в порядку, передбаченому міжнародним договором.

19.06.2013 Законом України №337-VII було ратифіковано Договір між Україною та Об`єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах (надалі Договір), у відповідності до ст. 3 якого сторони згідно з цим Договором надають одна одній найширший обсяг взаємної правової допомоги у цивільних та комерційних справах у відповідності до їхнього законодавства. Правова допомога згідно з цим Договором охоплює: a) вручення повісток та інших судових документів; b) отримання доказів шляхом судових доручень або запитів; c) визнання та виконання судових рішень та мирових угод.

Центральний орган кожної Сторони направляє та отримує запити відповідно до цього Договору. В Україні Центральним органом є Міністерство юстиції. В Об`єднаних Арабських Еміратах Центральним органом є Міністерство юстиції. Центральні органи зносяться між собою через дипломатичні канали для цілей цього Договору (стаття 4 Договору).

За приписами статті 5 Договору якщо не передбачено інше, всі офіційні документи відповідно до цього Договору підписуються та скріплюються печаткою компетентних органів відповідно до законодавства запитуваної Сторони, а запит повинен бути підтверджений Центральним органом запитуючої Сторони. Усі запити та супровідні документи супроводжуються перекладами на офіційну мову запитуваної Сторони або на англійську мову.

На підставі викладеного та з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для направлення судового доручення про надання правової допомоги (вручення документів) в порядку, передбаченому Договором між Україною та Об`єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах.

Пунктом 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З урахуванням необхідності направлення господарським судом судових документів для вручення за кордоном для належного повідомлення Компанії Tomris Limited про дату, час та місце розгляду справи, суд зупиняє провадження у справі №910/17018/23.

З огляду на віддаленість місцезнаходження відповідача (у м. Дубай, Об`єднані Арабські Емірати) від місцезнаходження Господарського суду міста Києва (у м. Києві, Україна), суд звертає увагу Компанії Tomris Limited, що її представник може взяти участь у засіданнях по справі в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (надалі ЄСІТС) або сервісу "Zoom".

Для цього відсутня необхідність у фізичному прибутті представника Компанії Tomris Limited у м. Київ, а лише необхідно мати попередньо зареєстрований обліковий запис на відповідному сервісі та в дату та час призначеного засідання перебувати перед технічним пристроєм, який має доступ до мережі Інтернет та надасть можливість використовувати відповідний сервіс.

У разі якщо Компанія Tomris Limited вирішить взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС або сервісу "Zoom", її представник має завчасно повідомити суду (зокрема, засобами електронної пошти на електронну адресу: inbox@ki.arbitr.gov.ua) свій обліковий запис (логін) та/або електронну адресу, яка використана користувачем для реєстрації, у підсистемі відеоконференцзв`язку ЄСІТС або сервісі "Zoom".

При цьому, суд звертає увагу Компанії Tomris Limited, що оскільки судом самостійно запропоновано представнику Компанії Tomris Limited взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС або сервісу "Zoom", то у разі надходження відповідного звернення останнє буде рахуватись як задоволене судом та не потребуватиме прийняття з цього приводу окремого процесуального рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 120, 165, 166, 167, 176, 181, 228, 233, 234, 235, 366, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 28.03.24 о 14:00 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №23 (корпус Б).

4. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

5. Визначити Компанії Tomris Limited строк для подання відзиву на позовну заяву з доказами його направлення позивачу - до 15.03.2024.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

8. Визначити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) з доказами їх направлення позивачу протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

9. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Енкі Констракшн" протягом тридцяти днів з дня отримання даної ухвали надати суду у трьох примірниках переклад на англійську мову з нотаріальним засвідченням його вірності ухвали Господарського суду міста Києва від 08.11.2023 у справі №910/17018/23, позовної заяви та доданих до неї документів (крім тих, які складені англійською мовою), доручення про вручення документів у трьох примірниках.

10. Звернутись до Центрального органу Об`єднаних Арабських Еміратів Міністерства юстиції Об`єднаних Арабських Еміратів із запитом про міжнародну правову допомогу та про вручення Компанії Tomris Limited (Suite 2702, Level 27, Jumeirah Bay X3, UAE FEES AND SERVICES, P.O. Box 71301, Cluster X, JLT, Dubai) перекладів на англійську мову, з нотаріальним засвідченням їх вірності, позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкі Констракшн" до Компанії Tomris Limited про стягнення 1 570 000,00 доларів США з доданими до неї матеріалами та ухвали Господарського суду міста Києва від 08.11.2023 у справі №910/17018/23 через Міністерство юстиції України.

11. Попередити учасників судового процесу, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого статтею 135 Господарського процесуального кодексу України.

12. Нагадати учасникам судового процесу, що сторони відповідно статті 192 Господарського процесуального кодексу України можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

13. Звернути увагу сторін, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

14. Запропонувати Компанії Tomris Limited взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС або сервісу "Zoom".

15. Попередити сторін, що офіційні документи, що походять з інших держав, надаються суду після їх легалізації дипломатичними або консульськими службами України.

16. Зупинити провадження у справі №910/17018/23 до 27.03.2024.

17. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та у відповідності до положень ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України може бути оскарження протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду.

СуддяР.В. Бойко

Джерело: ЄДРСР 114791467
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку