open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

УХВАЛА

07 листопада 2023 року

м. Київ

Справа № 990/205/23

Провадження № 11-166 заі 23

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Шевцової Н.В,

суддів Банаська О. О., Власова Ю. Л., Воробйової І. А., Григор`євої І. В., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Єленіної Ж. М., Желєзного І. В., Кишакевича Л. Ю., Крет Г. Р., Лобойка Л. М., Мартєва С. Ю., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Ситнік О. М., Ткача І. В., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Усенко Є. А.,

розглянула матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 19 жовтня 2023 року у справі 990/205/23 за позовом ОСОБА_1 до Верховної Ради України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИЛА:

У вересні 2023 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом до Верховної Ради України (далі - відповідач, ВРУ), в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність ВРУ щодо залишення без розгляду на пленарному засіданні проекту Постанови ВРУ "Про скасування рішення Верховної Ради України від 10 квітня 2023року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов`язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр № 8312 від 27 грудня 2022року)" без голосування про включення його до порядку денного проекту;

- зобов`язати відповідача без голосування про включення до порядку денного розглянути на пленарному засіданні проект Постанови ВРУ "Про скасування рішення Верховної Ради України від 10 квітня 2023 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов`язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр № 8312 від 27 грудня 2022року)";

- зобов`язати відповідача провести за скороченою процедурою обговорення питання щодо проекту Постанови ВРУ "Про скасування рішення Верховної Ради України від 10 квітня 2023року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов`язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр № 8312 від 27 грудня 2022року)".

Ухвалою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 19 жовтня 2023 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Верховної Ради України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії закрито на підставі пункту 1 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Не погодившись з таким судовим рішенням, 02 листопада 2023 року ОСОБА_1 засобами електронного зв`язку подав до Великої Палати Верховного Суду апеляційну скаргу.

Вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження за цією апеляційною скаргою, Велика Палата Верховного Суду виходить з наступного.

Згідно з частинами сьомою, восьмою статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до частини десятої статті 44 КАС України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною ( стаття 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»

При цьому відповідно до частини 8 цього ж Закону юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму.

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріпляються електронним підписом учасника справи (його представника).

За правилами частини третьої статті 27 Закону України «Про електронні довірчі послуги» електронні дані, які відправлені та отримані з використанням кваліфікованої електронної довірчої послуги реєстрованої електронної доставки, не можуть бути позбавлені юридичної сили і можливості розглядатися як доказ у судових справах виключно на тій підставі, що вони мають електронну форму, якщо такі дані відповідають вимогам до кваліфікованої електронної довірчої послуги реєстрованої електронної доставки.

Згідно з частиною п`ятою статті 17 Закону України « Про електронні довірчі послуги» здійснення правосуддя з використанням кваліфікованого електронного підпису чи печатки або інших засобів електронної ідентифікації вчиняється в порядку, встановленому законом.

З матеріалів апеляційної скарги вбачається, що вона надіслана на електронну поштову адресу Великої Палати Верховного Суду.

Матеріали свідчать, що апеляційна скарга надіслана позивачем до Великої Палати Верховного Суду в електронному вигляді, під текстом якої зазначено: 31 жовтня 2023 року, ініціали заявника ОСОБА_1 без графічного зображення підпису.

Разом з тим, суд констатує, що апеляційна скарга не містить електронного цифрового підпису ОСОБА_1 , про що начальником відділу забезпечення автоматизованого документообігу Великої Палати управління забезпечення роботи Великої Палати Верховного Суду Ларисою Ковальчук складено довідку про відсутність кваліфікованого електронного підпису.

Відсутність кваліфікованого електронного підпису на апеляційній скарзі перешкоджає можливості ідентифікувати особу, що її подала.

Отже, позивачем сформовано та надіслано апеляційну скаргу на електронну поштову адресу Великої Палати Верховного Суду без накладення кваліфікованого електронного підпису, що свідчить про використання заявником способу звернення до Великої ПалатиВерховного Суду з апеляційною скаргою, який не передбачений чинним процесуальним законодавством.

Відповідно до пункту першого частини четвертої статті298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Оскільки апеляційна скарга не підписана позивачем у встановлений процесуальним законом спосіб, така апеляційна скарга підлягає поверненню.

Керуючись статтями 44, 169, 298 Кодексу адміністративного судочинства України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 19 жовтня 2023 року у справі 990/205/23 за позовом ОСОБА_1 до Верховної Ради України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.В. Шевцова

Судді:О. О. Банасько Ю. Л. Власов І. А. Воробйова І. В. Григор`єва М. І. Гриців Д. А. Гудима Ж. М. Єленіна І. В. Желєзний Л. Ю. Кишакевич Г. Р. Крет Л. М. Лобойко С. Ю. Мартєв К. М. Пільков О. Б. Прокопенко О. М. Ситнік І. В. Ткач О. С. Ткачук В. Ю. Уркевич Є. А. Усенко

Джерело: ЄДРСР 114759225
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку