open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 161/6039/23

Провадження № 2/161/2180/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого судді Гриня О. М.,

за участю секретаря судового засідання Жежерун Д. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» про захист прав споживача шляхом стягнення коштів та моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

17 квітня 2023 року до суду надійшов позов ОСОБА_1 до КС «Експрес Кредит Юніон» про захист прав споживача шляхом стягнення коштів та моральної шкоди.

Свій позов ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що 26 лютого 2021 року між нею та Кредитною спілкою «Експрес кредит юніон» укладено договір № 13\02-21\В8 про залучення строкового внеску члена кредитної спілки на депозитний рахунок (далі по тексту рішення - Договір). Відповідно до п 1.1 Договору вона внесла до КС «Експрес Кредит Юніон» вклад у розмірі 500,00 гривень, а кредитна спілка прийняла такий вклад на умовах строковості та виплати відсотків за користування вкладом.

Позивач додає, що 23 липня 2021 року нею було збільшено внесок вкладу на суму 5000 гривень, далі 10 серпня 2021 року 6000 гривень, 17 серпня 2021 року 11 000 гривень та 28 серпня 2021 року 160 000 гривень (шляхом зарахування виплати внеску за депозитним договором № 62\07-20\В8).

Також позивач зазначає, що відповідно до 2.5 Договору щомісяця 26 числа нараховані на вклад відсотки приєднувались до суми вкладу. Відповідно до п. 1.2 договору термін внеску становить 24 місяці, у зв`язку з чим строк дії Договору становить до 26 лютого 2023 року, а тому плановою датою повернення коштів є 27 лютого 2023 року. Позивач зазначає, що незважаючи на її неодноразові письмові та усні звернення, КС «Експрес Кредит Юніон» не повертає їй кошти вкладу.

Крім того, позивач вказує, що внаслідок ухилення відповідача від виплати грошового вкладу їй завдано моральну шкоду, адже вона пережила стрес, нервове напруження, негативні емоції та душевні переживання, сума вкладу для неї є значною та отримання цієї суми коштів впливає на подальше планування її життя та побуту. Розмір завданої їй моральної шкоди позивач оцінює в розмірі 20000 гривень.

На підставі наведеного позивач просить суд: 1) стягнути з КС «Експрес кредит юніон» на користь ОСОБА_1 за договором № 13\02-21\B8 про залучення строкового внеску члена кредитної спілки на депозитний рахунок від 26 лютого 2021 року суму вкладу у розмірі 216796,26 гривень; 2) стягнути з КС «Експрес кредит юніон» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 20 000 гривень.

Ухвалою судді від 18 квітня 2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 12 липня 2023 року закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті.

12 липня 2023 року від представника відповідача КС «Експрес кредит юніон» до суду надійшло клопотання про закриття провадження у справі, яке обґрунтовано тим, що між сторонами у цій справі виникли правовідносини, які маю характер корпоративних відносин, внаслідок чого цей спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Вирішуючи клопотання про закриття провадження у справі, суд зазначає таке.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Згідно з положеннями статті 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин крім справ, коли розгляд таких справ за Кодексом адміністративного судочинства України, Господарським процесуальним кодексом України, Кримінальним процесуальним кодексом України, або Кодексом України про адміністративні правопорушення віднесені до компетенції адміністративних, господарських судів, кримінального провадження чи до провадження в справах адміністративні правопорушення.

Відповідно до положень частини 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Як передбачено ч.5 ст.12 Закону України «Про кредитні спілки» (далі - Закон), членство у кредитній спілці настає з дня сплати особою вступного та обов`язкового пайового внесків у порядку, передбаченому статутом кредитної спілки. В першу чергу сплачується вступний внесок.

У частині першій статті 19 Закону визначено, що майно кредитної спілки формується за рахунок вступних, обов`язкових пайових та інших внесків членів кредитної спілки (крім внесків (вкладів) на депозитні рахунки).

Частиною першою статті 21 Закону передбачено, що кредитна спілка відповідно до свого статуту:

приймає вступні та обов`язкові пайові та інші внески від членів спілки;

залучає на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у готівковій, так і в безготівковій формі. Зобов`язання кредитної спілки перед одним своїм членом не можуть бути більше 10 відсотків від загальних зобов`язань кредитної спілки.

З аналізу вищенаведених положень Закону слідує, що законодавець розрізняє декілька видів внесків (вкладів), які можуть вноситися на користь кредитної спілки її членами:

1) вступний внесок (ч.5 ст.12 Закону);

2) пайовий внесок (ч.5 ст.12 Закону);

3) внесок залучений на договірних засадах на депозитні рахунки (абз.4 ч.1 ст.21 Закону).

У перших двох випадках, при внесенні вступного та пайового внеску, член кредитної спілки набуває корпоративних прав, оскільки отримує право брати участь в управлінні такою спілкою, зокрема через загальні збори членів спілки. У ч.8 ст.10 Закону навіть передбачено, що члени кредитної спілки несуть відповідальність за зобов`язаннями кредитної спілки лише у межах їх пайових внесків.

Однак в останньому випадку відносини між кредитною спілкою та її членом є не корпоративними, а договірними, оскільки вклад залучається в межах звичайної господарської діяльності кредитної спілки, його внесення на депозитний рахунок не створює будь-яких корпоративних прав для вкладника.

ОСОБА_1 звернулася до суду з вимогами про стягнення коштів за договором внеску (вкладу) на депозитний рахунок та відшкодування моральної шкоди. Позивач не ставить питання пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності юридичної особи відповідача, а вказує на те, що в зв`язку з невиконанням умов договору про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок (вклад з періодичною виплатою процентів та поповнення) в неї виникло право на повернення вкладу.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що клопотання сторони відповідача про закриття провадження у справі до задоволення не підлягає, оскільки спір у цій справі підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, попередньо подала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується клопотанням представника КС «Експрес кредит юніон» Гнідець О. М. про відкладення розгляду справи. При цьому суд зазначає, що клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи до задоволення не підлягає, оскільки КС «Експрес кредит юніон» на підтвердження викладених у цьому клопотанні обставин не надала доказів участі свого представника 01 листопада 2023 року о 09 год. 50 хв. в іншому судовому засіданні та доказів неможливості забезпечити участь у цій справі іншого повноважного представника. Крім того, суд зазначає, що відповідач відзиву на позовну заяву не подав, жодних письмових заперечень щодо суті спору відповідач не зазначив.

Відповідно до п.1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника), без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, встановивши обставини справи та відповідні їм правовідносини, суд дійшов висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд установив, що 26 лютого 2021 року між КС «Експрес кредит юніон» та ОСОБА_1 укладено договір № 13/02-21/В8 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок (вклад з приєднанням процентів до суми вкладу та поповненням) (далі по тексту рішення - Договір) (а. с. 4-6).

Пунктом 1.1 визначено предмет Договору, а саме: член КС вносить строковий внесок (вклад) на депозитний рахунок до Спілки 500,00 гривень, а Спілка приймає вклад на строк, вказаний у п. 1.2 Договору та зобов`язується на умовах і в порядку, передбачених Договором повернути члену КС вклад та виплачувати проценти за ставкою, передбаченою п. 1.3 цього договору.

Строк вкладу становить 24 місяців, у зв`язку з чим Договір діє до 26 лютого 2023 року (п. 1.2 Договору).

Дата внесення вкладу 26 лютого 2021 року (п. 1.2.1 Договору).

Датою повернення вкладу є наступний день після закінчення строку дії договору, планова дата повернення вкладу 27 лютого 2023 року (п. 1.2.2 Договору).

Процентна ставка за вкладом встановлюється у розмірі 14 % річних з виплатою процентів в день повернення вкладу. Сума вкладу збільшується на суму нарахованих процентів (п. 1.3 Договору).

Даний Договір передбачає пролонгацію лише за законом (п. 1.4 Договору).

Поповнення вкладу можливе протягом строку дії Договору за згодою Спілки в розмірі не менше 100 гривень (п. 2.2 Договору).

Установлено, що ОСОБА_1 здійснювала поповнення вкладу за Договором, а саме: 23 липня 2021 року суму вкладу збільшено на 5000 гривень, 10 серпня 2021 року на 6000 гривень, 17 серпня 2021 року на 11000 гривень, а 25 серпня 2021 року на 160000 гривень (а. с. 7).

Копією бухгалтерської довідки КС «Експрес кредит юніон» №1778 від 25 серпня 2021 року підтверджується, що сума вкладу ОСОБА_1 за Депозитним договором № 62/07-20/В8 від 20 липня 2020 року в розмірі 160000 гривень виплачена шляхом зарахування як вклад на депозитний рахунок за Депозитним договором № 13/02-21/В8 (а. с. 8).

19 листопада 2021 року рішенням Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг НБУ № 21/3615-пк відповідачу було скасовано ліцензію на надання фінансових послуг. Внаслідок скасування ліцензії відповідач втратив право надавати фінансову послугу з нарахування та виплати процентів на вклад за ст. 1061 ЦК України.

Відповідно до здійсненого позивачем розрахунку (а. с. 3) сума її вкладу разом з приєднаними нарахованими відсотками станом на 27 лютого 2023 року (договірна дата повернення вкладу) становить 216796,26 гривень.

Належних і допустимих доказів на спростування вище вказаного розрахунку та/або свого розрахунку відповідачем надано не було.

Відповідач не надав суду доказів повернення позивачу вкладів, а також виплати відсотків за ним.

Підстави виникнення цивільних прав та обов`язків визначені в статті 11 Цивільного кодексу України, зокрема з договорів та інших правочинів.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 23 Закону України «Про кредитні спілки» внески (вклади) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також нарахована на такі кошти та пайові внески плата (проценти) належать членам кредитної спілки на праві приватної власності.

Кожний член кредитної спілки має право одержати належні йому кошти, зазначені в частині першій цієї статті, у порядку і строки, які визначені відповідно до частини сьомої статті 10 цього Закону, статуту кредитної спілки або укладеними з членом кредитної спілки договорами (абзац 3 частини другої статті 23 Закону України «Про кредитні спілки»).

Відповідно до частини сьомої статті 10 Закону України «Про кредиті спілки» у разі припинення членства фізичної особи у кредитній спілці вступний внесок їй не повертається. Повернення обов`язкового пайового та інших внесків, крім вступного внеску, провадиться в порядку, передбаченому статутом кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після прийняття загальними зборами або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення. Повернення вкладів провадиться за взаємною згодою сторін або не пізніше строку, передбаченого відповідним договором.

За своєю правовою природою договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок має багато спільного з договором банківського вкладу. Тому допустимим є застосування аналогії закону щодо прогалин правового регулювання відносин за договорами про залучення внеску (вкладу), які укладаються кредитними спілками.

За змістом частини першої статті 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов`язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Вклад (депозит) - це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору (стаття 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

Згідно з частиною першої статті 1060 ЦК України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

Відповідно до частин першої, п`ятої статті 1061 ЦК України банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу. Якщо договором не встановлений розмір процентів, банк зобов`язаний виплачувати проценти у розмірі облікової ставки Національного банку України. Проценти на банківський вклад нараховуються від дня, наступного за днем надходження вкладу у банк, до дня, який передує його поверненню вкладникові або списанню з рахунка вкладника з інших підстав.

Порядок надання депозитних послуг кредитними спілками визначений Правилами здійснення депозитних операцій для кредитних спілок, затвердженими розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 30 грудня 2011 року № 821 (далі Правила), відповідно до яких операції, які здійснюються із внесками (вкладами) на депозитні рахунки та включають залучення і виплату грошових коштів, нарахування та виплату процентів за такими внесками (вкладами), що підлягають обов`язковій фіксації в комплексній інформаційній системі кредитної спілки. Сума внеску (вкладу) на депозитний рахунок, строки дії договору залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок, умови залучення та повернення внеску (вкладу) на депозитний рахунок, а також нараховані на такі внески (вклади) на депозитний рахунок проценти (плата) визначаються між кредитною спілкою та членом кредитної спілки на договірних умовах. Договір про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок укладається в письмовій формі. Нарахування процентів визначається умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок. Кредитні спілки повертають внески (вклади) на депозитні рахунки та сплачують нараховані проценти у строки, що визначені умовами договору про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок між вкладником і кредитною спілкою. Кредитна спілка виплачує вкладникові проценти на суму внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок у розмірі, який встановлюється в договорі про залучення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок.

Відповідно до абзацу 2 частини другої Розділу ІІ «Договірне регулювання операцій кредитної спілки з внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитні рахунки» Правил, підтвердженням залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки є укладені в письмовій формі договори, первинні бухгалтерські документи, оформлені згідно з вимогами законодавства України, та належним чином зафіксована в комплексній інформаційній системі кредитної спілки інформація про операції кредитної спілки з внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитних рахунках.

Такий правовий висновок викладено в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 20.03.2019 в справі № 121/11524/17 за подібними правовідносинами зі справою, що розглядається.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Таким чином, судом встановлено, що КС «Експрес Кредит Юніон», незважаючи на відповідну вимогу, не повернула позивачу вклад (внесок) за Договором в розмірі 216796,26 гривень.

Крім того, суд вважає доцільним зазначити, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв`язку із введенням воєнного стану в Україні», який набрав чинності 17.08.2022, Розділ IX «Прикінцеві положення» Закону України «Про кредитні спілки» (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., № 15, ст. 101 із наступними змінами) доповнено пунктами 8-15.

Зокрема пунктом 8 Закону установлено, що у період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, спостережна рада кредитної спілки має право прийняти рішення про тимчасове зупинення діяльності кредитної спілки.

Тимчасове зупинення діяльності кредитної спілки передбачає, що кредитна спілка не здійснює діяльності щодо:

залучення та повернення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, виплату процентів на внески (вклади) членів кредитної спілки;

надання кредитів членам кредитної спілки, іншим кредитним спілкам, оплати за дорученням своїх членів вартості товарів, робіт і послуг у межах наданих таким членам кредитів, крім приймання платежів у погашення заборгованості за наданими кредитами;

заміни забезпечення виконання зобов`язань за кредитними договорами на суму забезпечення, що є меншою за суму заборгованості за кредитним договором, крім випадків, якщо заставлене майно було втрачено/пошкоджено внаслідок воєнних дій;

виплати бонусів, премій та інших додаткових матеріальних винагород особам, які перебувають у трудових відносинах із кредитною спілкою, крім виплат, які є фіксованими складовими винагороди таким особам;

збільшення обсягів капітальних інвестицій за основними засобами та нематеріальними активами, що забезпечують діяльність кредитної спілки, але не забезпечують отримання доходу, крім нерухомого майна, що перейшло у власність кредитної спілки на підставі реалізації прав заставодержателя відповідно до умов договору застави;

подання фінансової звітності та інших звітних даних до Національного банку України.

Тимчасове зупинення діяльності кредитної спілки може тривати протягом строку, який починається з дати, з якої кредитна спілка тимчасово зупинила свою діяльність, і закінчується із спливом 90 календарних днів після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Також, відповідно до пункту 9 Закону, кредитна спілка зобов`язана протягом п`яти робочих днів з дня прийняття спостережною радою рішення про тимчасове зупинення діяльності кредитної спілки повідомити Національний банк України про таке рішення та оприлюднити його на своєму веб-сайті (за наявності технічної можливості). Таке повідомлення має містити інформацію про дату, з якої кредитна спілка тимчасово зупиняє свою діяльність, та протокол або копію протоколу засідання спостережної ради, яким оформлено прийняття відповідного рішення.

Суд зауважує, що відкликання (анулювання ліцензії) не звільняє фінансову установу від виконання своїх зобов`язань.

За таких обставин, у зв`язку з невиконанням відповідачем взятих на себе з зобов`язань, що призводить до порушення майнових прав позивача, а також з зв`язку з відсутністю заперечень відповідача щодо складу та розміру заборгованості, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для стягнення з відповідача в користь позивача 216796,26 гривень вкладу за Договором.

Що стосується вимоги позивача про стягнення моральної шкоди, суд зазначає таке.

Згідно положень ст.23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Пунктом 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» передбачено, що розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає в межах заявлених вимог залежно від характеру та обсягу заподіяних позивачеві моральних страждань, з урахуванням в кожному конкретному випадку ступеня вини відповідача та інших обставин. Зокрема враховується характер і тривалість страждань, стан здоров`я потерпілого, істотність вимушених змін у його життєвих стосунках, конкретних обставин по справі, характер моральних страждань і наслідків, що наступили.

Згідно з роз`ясненнями, що містяться у п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає в межах заявлених вимог залежно від характеру та обсягу заподіяних позивачеві моральних і фізичних страждань, з урахуванням у кожному конкретному випадку ступеня вини відповідача та інших обставин.

Розмір відшкодування моральної шкоди суд визначає в межах заявлених вимог залежно від: характеру моральних страждань, виду психічних страждань у вигляді занепокоєння, страху та відчаю; істотності вимушених змін у житті потерпілих, які можуть бути частково відновлені.

У Постанові Великої Палати Верховного Суду від 01 вересня 2020 року у справі № 216/3521/16-ц (провадження № 14-714цс19) зроблено такий висновок щодо застосування норм права:

«Виходячи з положень статей 16 і 23 ЦК України та змісту права на відшкодування моральної шкоди в цілому як способу захисту суб`єктивного цивільного права, компенсація моральної шкоди повинна відбуватися у будь-якому випадку її спричинення - право на відшкодування моральної (немайнової) шкоди виникає внаслідок порушення права особи незалежно від наявності спеціальних норм цивільного законодавства.

Статті 4 та 22 Закону України «Про захист прав споживачів» у чинній редакції прямо передбачають право споживача на відшкодування моральної шкоди у правовідносинах між споживачами та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг.

Так, вирішуючи спір щодо відшкодування моральної шкоди за порушення споживчого договору, зокрема у справі про порушення банком зобов`язання з повернення вкладу, суди мають враховувати, що моральна шкода за порушення цивільно-правового договору як спосіб захисту суб`єктивного цивільного права може бути компенсована і в тому разі, якщо це прямо не передбачено законом або тим чи іншим договором, і підлягає стягненню на підставі статей 16 та 23 ЦК України і статей 4 та 22 Закону про захист прав споживачів навіть у тих випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено.».

Справедливість, добросовісність та розумність згідно з п. 6 ст. 3 ЦК України є одними із засад цивільного законодавства. Правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абз. 10 п. 9 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року № 3-рп/2003).

З наведених мотивів, беручи до уваги встановлений за результатами розгляду справи факт порушення відповідачем прав позивача на отримання коштів депозитного вкладу, а також ураховуючи засади розумності та справедливості, суд дійшов висновку про наявність підстав для компенсації ОСОБА_1 завданої моральної шкоди в розмірі 3 000 гривень.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Також, зважаючи на те, що позов задоволено частково, а позивач звільнена від сплати судового збору, суд вважає, що у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути в користь держави витрати по оплаті судового збору в розмірі 2197,96 гривень (1% від задоволених позовних вимог).

На підставі викладеного, відповідно до статті 10, 23 Закону України «Про кредитні спілки», ст.ст. 11, 526, 610, 625, 1058, 1060 Цивільного Кодексу України, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 82, 141, 259, 263, 268 ЦПК України, суд,-

У Х ВА Л И В :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес кредит юніон» на користь ОСОБА_1 216 796 (двісті шістнадцять тисяч сімсот дев`яносто шість) гривень 26 копійок заборгованості за договором № 13/02-21/В8 про залучення строкового внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок (вклад з приєднанням процентів до суми вкладу та поповненням).

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес кредит юніон» на користь ОСОБА_1 3000 (три тисячі) гривень моральної шкоди.

Стягнути з Кредитної спілки «Експрес кредит юніон» на користь держави судовий збір в розмірі 2197 (дві тисячі сто дев`яносто сім) гривень 96 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Відповідач Кредитна спілка «Експрес кредит юніон», адреса місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 32, код у ЄДРПОУ 39045012.

Дата складення повного рішення суду 03 листопада 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області О. М. Гринь

Джерело: ЄДРСР 114707317
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку