open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 567/1290/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2023 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Назарук В.А.

при секретарі - Гічиновська Я.В.

з участю:

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заявників адвоката Міськової О.Г.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнійсправу зазаявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Острозький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення

встановив:

в Острозькийрайонний судРівненської областіз заявоюпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення та внесення змін до актових записів про народження звернулися ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Острозький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Заявники мотивують свою заяву тим, що ОСОБА_3 - мати ОСОБА_1 та, відповідно, баба ОСОБА_2 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Хренів Острозького району Рівненської області, однак при видачі свідоцтва про народження ОСОБА_3 райбюро записів актів громадського стану Рівненської області допустило помилку при зазначенні національності її батька - ОСОБА_4 , оскільки даний документ містить інформацію про його національність, де зазначено, що він є українець, хоча фактично за національністю він був поляком.

Зазначає, що у зв`язку з історичними та політичними процесами за життя батька ОСОБА_3 - ОСОБА_4 було втрачено багато документів, що підтверджують національність членів родини ОСОБА_5 , додаткові записи про національність її батьків та пов`язані з цим документи - були знищені.

В подальшому, в усіх актових записах про народження дітей в родині - були спотворені відомості щодо їх національності, і замість «поляк/полька» вказано «українець/українка».

Вказують, що від шлюбу ОСОБА_3 та ОСОБА_6 народилася донька - ОСОБА_7 , однак при видачі свідоцтва про її народення була допущена помилка при вказівці національності матері ОСОБА_8 та вказано «українка» замість «полька».

Після реєстрації шлюбу ОСОБА_7 та ОСОБА_9 подружжю присвоєно спільне прізвище « ОСОБА_10 ». Від шлюбу подружжя має доньку - ОСОБА_2 , яка народилася в с.Сінне Гощанського району Рівненської області 02.12.1975, однак видане свідоцтво про її народження серії НОМЕР_1 містить помилкову вказівку про національність її матері ОСОБА_1 , де зазначено, що за національністю вона являється «українкою», а не «полькою».

Зазначають, що по жіночій лінії ОСОБА_8 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 ), в т.ч. сім`я - ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_11 ) та її донька ОСОБА_2 виховувалися відповідно до польських традицій та звичаїв.

Вказують, що в радянські часи належність до польської національності родиною приховувалася, оскільки були присутні побоювання приниження віднесенням їх до національних меншин, утисків за національною ознакою, репресій та фізичного знищення осіб польської національності. У зв`язку з чим, родина воліла приховувати свою дійсну національність та широко не афішувати даний факт. Наразі, вся родина сповідує польські традиції та звички польського народу, вільно спілкуються польською мовою у повсякденному житті тощо.

Посилаючись на те, що встановлення факту польського походження необхідне їм для впорядкування документів, для реалізації особистих прав та отримання можливості користуватися окремими пільгами і гарантіями, що передбачені чинним законодавством Республіки Польща, зокрема, Законами Польщі «Про карту Поляка» і «Про репатріацію», які підтвердили польське походження свого роду, для громадян пострадянських республік польського походження, а в досудовому порядку це зробити неможливо, просять суд встановити такі факти.

Ухвалою суду від 04.09.2023 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Одночасно було задоволено клопотання заявників про виклик свідків.

Суд, визначивши юридичну природу правовідносин і закон, який їх регулює, заслухавши пояснення заявників, свідків, дослідивши подані письмові докази в їх сукупності, вважає за доцільне задоволити заяву, виходячи з наступного.

В судовому засіданні заявники та їхній представник заяву підтримали в повному об`ємі, з підстав та доводів наведених в ній, просять суд заяву задоволити.

Крім того заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснила, що її мати була прихожанкою костелу та вони сповідували і українські, і польські традиції. Вказала, що в радянські часи мати побоювалася приниження у зв`язку з віднесенням їх до національних меншин, утисків за національною ознакою, репресій та фізичного знищення осіб польської національності, а тому факт їхньої приналежності до польської національності родиною приховувався.

Заявник ОСОБА_2 в судовому засіданні вказала, що її баба по материній лінії - ОСОБА_12 була полькою, вона розмовляла з нею польською мовою. Зазначила, що в документах про народження її баби було допущено помилку в зазначенні національності її батька - ОСОБА_4 , де зазначено, що він є - «українець», хоча фактично за національністю він був поляком. Вказала, що дана помилка потягла за собою неправильне написання національності її матері та, відповідно, і її. Зазначила, що на даний час вона з дітьми проживає в Польщі та підтримує польські традиції.

Представник заінтересованоїособи - Острозького відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану уРівненському районіРівненської областіЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції,у судовезасідання нез`явився,подав судузаяву,в якійпросить розглядсправи здійснюватибез участіпредставника відділута приприйнятті рішенняпокладається нарозсуду суду.

Представник заінтересованоїособи - Гощанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, подав суду заяву, в якій не заперечує проти задоволення заяви та просить розгляд справи здійснювати без участі представника відділу за наявними матеріалами справи.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_13 пояснила, що вона знає заявницю ОСОБА_14 з дитинства, оскільки вони проживали в одному населеному пункті та товаришували між собою.

Вказала, що їй відомо про те, що мати заявниці ОСОБА_1 ОСОБА_12 за національністю була полькою, їхня сім`я святкувала польські свята та підтримувала польські традиції. Зазначила, що родичі заявниці відвідували костел та вони спілкувалися польською мовою.

Пояснила, що дівоче прізвище ОСОБА_1 ОСОБА_11 , а її батьками були ОСОБА_12 та ОСОБА_15 . Вказала, що батько ОСОБА_1 був українцем, а мати полькою.

Свідок ОСОБА_16 в судовому засіданні пояснила, що батько ОСОБА_1 та її мати є рідними братом та сестрою. Вказала, що колись її мати розповідала про те, що їхні батьки були проти шлюбу ОСОБА_17 (батька заявниці ОСОБА_1 ) з ОСОБА_18 через те, що вона була полькою, однак у 1952 році вони все ж одружилися.

Пояснила, що їй відомо про те, що батьки ОСОБА_1 святкували і польські свята, і українські. Вказала, що на польські коляди вони, будучи дітьми, бігали в них гості.

Зазначила, що ОСОБА_1 по лінії матері є полькою.

З досліджених в судовому засіданні письмових доказів встановлено наступні обставини.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Хренів Острозького району Рівненської області, про що був зроблений актовий запис №1308. Її батьками вказані рос. « ОСОБА_4 , украинец» та « ОСОБА_19 , украинка».

Згідно довідки від 08.05.2023, виданої релігійною організацією «Релігійна громада парафії Успіння Пресвятої Діви Марії», « ОСОБА_20 , донька ОСОБА_21 та Февронії Велігурських, була охрещена в Римсько-Католицькому Костелі і була прихожанкою Римсько-католицької парафії».

З відповіді відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненській області від 01.05.2023 року №612/2441/09.5-06-63 вбачається, що інформацію щодо документального підтвердження наявності актового запису про шлюб ОСОБА_3 та ОСОБА_6 встановити неможливо.

З свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно доповторного свідоцтвапро народженнясерії НОМЕР_4 , виданого 28.05.1971, ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Хренів Острозького району Рівненської області, її батьками є ОСОБА_8 , українець, та ОСОБА_6 , українка.

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 , виданого 12.07.10974, ОСОБА_7 у зв`язку з укладенням шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_10 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 14.12.1975, ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Сінне Гощанського району Рівненської області, її батьками є ОСОБА_9 , українець, та ОСОБА_1 , українка.

Відповідно до ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ст.11 Конституції України, держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

У відповідності до статті 35 Конституції України, кожен має право на свободу світогляду та віросповідання.

Згідно п.3 ст.92 Конституції України, виключно законами України визначаються права корінних народів і національних меншин.

Статтею 1 Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин від 01.02.1995, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин» від 09.12.1997 №703/97-ВР, встановлено, що захист національних меншин та прав і свобод осіб, які належать до цих меншин, є невід`ємною частиною міжнародного захисту прав людини і як такий є одним з напрямків міжнародного співробітництва.

Згідно зі ст.3 Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вільно вирішувати, вважатися їй, чи не вважатися такою, і таке рішення або здійснення прав у зв`язку з ним не повинно зашкоджувати такій особі. Особи, які належать до національних меншин, можуть здійснювати права і свободи, що випливають з принципів, проголошених в цій Рамковій конвенції, одноосібно та разом з іншими.

Частиною 1 ст.11 Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин визначено, що сторони зобов`язуються визнавати за кожною особою, яка належить до національної меншини, право використовувати своє прізвище (по батькові) та ім`я мовою меншини, а також право на їх офіційне визнання, відповідно до умов, передбачених у їх правових системах.

Разом з тим, відповідно до ст.3 Закону України «Про національні меншини в Україні», до національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про національні меншини в Україні», відносини, які виникають з приводу реалізації громадянами України прав і свобод, пов`язаних з їх належністю до національних меншин, регулюються Конституцією України, цим Законом, прийнятими на їх підставі іншими законодавчими актами, а також міжнародними договорами України.

Згідно зі ст.11 Закону України «Про національні меншини в Україні», громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

Статтею 15 Закону України «Про національні меншини» передбачено, що громадяни, які належать до національних меншин, національні громадські об`єднання мають право в установленому в Україні порядку вільно встановлювати і підтримувати зв`язки з особами своєї національності та їх громадськими об`єднаннями за межами України, одержувати від них допомогу для задоволення мовних, культурних, духовних потреб, брати участь у діяльності міжнародних неурядових організацій.

Відповідно до ст.269 ЦК України, особисті немайнові права належать кожній особі від народження або за законом, а відповідно до положень ст.271 ЦК України, зміст особистого немайнового права становить можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері приватного життя.

Статтею 300 ЦК України закріплено, що фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно доПостанови ПленумуВерховного судуУкраїни від07.07.1995року «Пропрактику розглядусудами справщодо встановлення неправильності записув актахгромадянського стану»,при розглядітаких справслід враховувати,що вактових записахпро народженняповинні міститисьвідомості пронаціональність батьків,а якщоїх небуло внесеночи неправильнозазначено,то такийактовий записмає бутидоповнено відповіднодо рішеннясуду. Питання щодо національності батьків, суд вирішує на підставі письмових та інших доказів. При вирішенні факту щодо неправильності запису про національність батьків слід враховувати, що, згідно Указу Президента України від 31.12.1991 «Про порядок зміни громадянами України національності», у паспорт громадянина вносяться відомості про національність відповідно до національності одного із батьків.

Згідно абзацу 3 п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд може встановити факти, які і за іноземним законодавством тягнуть за собою правові наслідки для заявника і рішення суду необхідне заявникові для застосування у відносинах з громадянами інших держав.

Зі змісту вказаних статей, а також роз`яснень, викладених у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», вбачається, що в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; із заяви про встановлення факту не вбачається спору про право; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, в судовому порядку встановлюються тільки такі факти, які мають юридичні наслідки і від встановлення яких залежить виникнення, зміна припинення особистих чи майнових прав заявника і в судовому порядку можливе лише тоді, коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження зразків книг реєстрації актів цивільного стану та описів бланків свідоцтв, що видаються державними органами реєстрації актів цивільного стану» від 12.09.2002 №1367, яка в наступному втратила силу в зв`язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.2010 року №1025 в новій редакції, була виключена графа про національність фізичної особи.

Тобто, на даний час нормативними актами України не передбачено можливість визначення персональної національності громадян України у документі, який посвідчує таку особу.

Згідно ч.3 ст.12 ЦПК України,кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч.1ст.76 ЦПК України).

Згідно ч.1 та ч.6ст.81 ЦПК України,кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з ч.1 ст.90 ЦПК України, показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини.

При оцінці показань свідків судом проаналізовано процес формування, збереження і передачі відомостей свідком.

Судом прийнято до уваги, що свідки надавали покази, посилаючись на інформацію, якою володіють особисто. Покази свідків узгоджуються з заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 і не суперечать матеріалам справи.

В ході розгляду справи, приймаючи до уваги показання свідків та письмові докази, судом було встановлено факт неправильності внесення записів про національність батька ОСОБА_3 ОСОБА_4 , матері ОСОБА_7 ОСОБА_8 та матері ОСОБА_2 ОСОБА_1 в актові записи про їх народження.

Отже, факти, викладені в заяві, знайшли своє підтвердження в ході розгляду справи, заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , їхні пояснення в судовому засіданні, показання свідків повністю узгоджуються між собою і є такими, що дозволяють встановити факти належності ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , до польської національності.

Оскільки встановлення факту польського походження необхідне заявникам для впорядкування документів, для реалізації особистих прав та отримання можливості користуватися окремими пільгами і гарантіями, що передбачені чинним законодавством Республіки Польща, зокрема, Законами Польщі «Про карту Поляка» і «Про репатріацію», які підтвердили польське походження свого роду, для громадян пострадянських республік польського походження та іншим шляхом забезпечити права заявників неможливо, то заяву слід задовольнити.

На підставі ст.315 ЦПК України, керуючись ст.ст.4, 10, 57, 81, 265 ЦПК України суд

вирішив:

заяву задоволити.

Встановити факт, щодо належності ОСОБА_4 , який народився в с Хрінів Острозького району Рівненської області до польської національності, а саме те, що ОСОБА_4 , уродженець с.Хрінів Острозького району Рівненської області є «поляком» за національністю та факт неправильності (неповноти) запису, вчиненого Острозьким Райбюро ЗАГС Ровенської області у свідоцтві про народження ОСОБА_3 , серії НОМЕР_2 про що зроблений відповідний запис №1308, а саме: в графі національності батька ОСОБА_4 , де зазначено «українець», змінити на «поляк».

Встановити факт, щодо належності, ОСОБА_8 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 ), яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Хрінів Острозького району Рівненської області, до польської національності, а саме те, що ОСОБА_8 є «полькою» за національністю, по лінії свого батька - ОСОБА_4 та факт неправильності (неповноти) запису у свідоцтві про народження ОСОБА_22 серії НОМЕР_4 про що зроблений відповідний актовий запис №2 від 29 лютого 1954 року, а саме: в графі національності матері ОСОБА_8 , де зазначено «українка», змінити на «полька».

Встановити факт щодо належності ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_11 ), паспорт серії НОМЕР_6 , виданий Голосіївським РУ ГУ МВС України в м.Києві 09 квітня 2002 року, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 в с.Хрінів Острозького району Рівненської області, до польської національності, а саме те, що ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_11 ), уродженка с.Хрінів Острозького району Рівненської області є «полькою» за національністю, по лінії своєї матері - ОСОБА_8 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 ) та факт неправильності (неповноти) запису зробленого Сінненською сільською Радою депутатів трудящих Гощанського району у свідоцтві в актовому записі №14 від 14 грудня 1975 року про народження ОСОБА_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ), а саме: в графі національності матері ОСОБА_1 з «українка» змінити на «полька».

Встановити факт щодо належності ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_7 ), паспорт серії НОМЕР_8 , виданий ЦВМ Дзержинського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 10 лютого 2006 року, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 в с.Сінне Гощанського району Рівненської області, до польської національності, а саме те, що ОСОБА_2 , уродженка с.Сінне Гощанського району Рівненської області є «полькою» за національністю, по лінії своєї матері - ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_11 ).

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони та інші учасники справи:

заявник ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце перебування: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_9 ),

заявник ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце перебування: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 ),

заінтересована особа - Острозький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: м.Острог, пр-кт Незалежності, 83 Рівненської області, код ЄДРПОУ 35119085),

заінтересована особа - Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: смт.Гоща, вул.Східна, 6 а Рівненської області, код ЄДРПОУ 35011194).

Повний текст рішення складено 27.10.2023.

Суддя Острозького районного судуНазарук В.А.

Джерело: ЄДРСР 114472745
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку