open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 920/418/22
Моніторити
emblem
Справа № 920/418/22
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" вересня 2023 р. Справа№ 920/418/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Барсук М.А.

суддів: Пономаренка Є.Ю.

Руденко М.А.

при секретарі: Овчинніковій Я.Д.

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: Кісіль А.В.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера Суми"

на рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 року (повний текст складено 17.05.2023)

у справі №920/418/22 ( суддя Вдовенко Д.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера Суми"

до Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»

про стягнення 392 544 грн 69 коп., -

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енера Суми" звернулось до Господарського суду Сумської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» 392 162 грн 72 коп. заборгованості за спожиту електричну енергію за період з листопада 2021 року по травень 2022 року відповідно до укладеного договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 161155 від 01.01.2019 та 381 грн 97 коп. витрат на відключення від електроживлення електроустановки споживача.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач не виконав договірних зобов`язань щодо своєчасної та повної оплати поставленої електричної енергії за період листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, травень 2023 року, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 392 162 грн 72 коп., а також не виконав зобов`язань щодо оплати витрат на відключення від електроживлення електроустановки споживача, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 381 грн 97 коп.

Короткий зміст рішення місцевого господарського суду та мотиви його прийняття

Рішенням Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 року в задоволенні позовних вимог відмовлено в повному обсязі.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції зазначив, що оскільки за умовами договору відповідач зобов`язаний розрахуватися за електричну енергію, а також відшкодувати витрати понесені постачальником на користь оператора системи за припинення постачання електричної енергії у строки, визначені в рахунку, але не більше 5 робочих днів від дати його отримання, тоді як позивач не подав доказів надсилання відповідних рахунків за адресою місцезнаходження відповідача (належного повідомлення), а тому строк оплати відповідних рахунків згідно умов договору не настав.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги та узагальнення її доводів

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю "Енера Суми" звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 року у справі №920/418/22 та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Апеляційна скарга обґрунтована наступним:

- з огляду на дію договору в оспорюваний період, відповідач, як правонаступник ДП «Сумський НДПІЗ» повинен виконувати зобов`язання свого правопопередника щодо оплати рахунків за спожиту електричну енергію;

- у зв`язку з тим, що договір про постачання електричної енергії укладений зі споживачем ДП «Сумський НДПІЗ» для постачання електричної енергії на адреси об`єктів, визначених у заяві-приєднання до умов публічного договору, то не існує жодних правових підстав для встановлення обов`язку електропостачальнику направляти рахунки за спожиту електричну енергію на цих об`єктах в період з листопада 2021 по травень 2022 на юридичну адресу правонаступника споживача.

Дії суду апеляційної інстанції щодо розгляду апеляційної скарги по суті

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу №920/418/22 передано на розгляд колегії суддів у складі: Барсук М.А. - головуюча суддя; судді - Пономаренко Є.Ю., Руденко М.А.

В той же час, на час надходження апеляційної скарги, матеріали справи №920/418/22 на адресу Північного апеляційного господарського суду не надходили.

Ухвалою суду від 19.06.2023 відкладено вирішення питання щодо вчинення процесуальних дій, передбачених параграфом 2 глави 1 розділу IV ГПК України, за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера Суми" на рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 року у справі №920/418/22 до надходження матеріалів справи на адресу Північного апеляційного господарського суду.

На адресу Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи.

Ухвалою суду від 05.07.2023 відкрито апеляційне провадження та призначено справу до розгляду на 05.09.2023.

В судовому засіданні 05.09.2023 оголошено перерву до 26.09.2023.

Позиції учасників справи

02.08.2023 через відділ документального забезпечення суду від відповідача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній заперечив проти доводів та вимог апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції просив залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Явка представників сторін

Представник позивача у судове засідання 26.09.2023 не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи вказана особа були повідомлена належним чином, що підтверджується підписом представника позивача на розписці про оголошення перерви.

Колегією суддів під час розгляду даної справи враховано, що на підставі указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 (із подальшими змінами), Закону України № 2102-IX від 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 27 Конституції України передбачає, що обов`язок держави - захищати життя людини.

Разом з тим, у відповідності до вимог п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи у відповідності до вимог матеріального та процесуального законів.

Відповідно до ч. 12 ст. 270 ГПК України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає її розгляду.

А тому, враховуючи, що під час воєнного стану суди не припинили свою діяльність та продовжують здійснювати правосуддя, колегія суддів, з урахуванням принципу розумності строків розгляду справи судом, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя, передбаченого Конституцією України і гарантованого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд), зважаючи на те, що явка представників учасників справи у судове засідання не визнавалась обов`язковою, дійшла висновку про можливість розгляду апеляційної скарги за відсутності представника позивача у судовому засіданні 26.09.2023.

Обставини справи, встановлені судом першої інстанції та перевірені судом апеляційної інстанції

01.01.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Енера Суми" та Державним підприємством "Сумський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою" укладений договір № 161155 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг шляхом підписання споживачем заяви-приєднання до умов договору.

Цей Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (далі - Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим непобутовим споживачам (далі - Споживач) постачальником універсальних послуг (далі - Постачальник) та укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до цього Договору, згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього Договору.

Згідно п. 2.1. договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Відповідно до заяви-приєднання об`єкти споживача знаходяться за адресами: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 25; м. Суми, вул. Лебединська, буд. 9.

Згідно з п. 5.1. договору, споживач розраховується з постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 3 до цього Договору.

Спосіб визначення ціни за електричну енергію зазначається в комерційній пропозиції постачальника (пункт 5.2. договору).

За умовами пунктів 5.8., 5.10 договору, розрахунковим періодом є календарний місяць.

Оплата рахунка постачальника має бути здійснена споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Згідно з п. 5.11 договору, якщо споживач не здійснив оплату за цим договором в строки, передбачені комерційною пропозицією, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ (з урахуванням особливостей, встановлених для вразливих споживачів).

Відповідно до п. 5.13. договору, споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через Постачальника, із зазначенням обраного способу оплати в комерційній пропозиції.

При виставленні рахунку за спожиту електричну енергію Споживачу Постачальник зобов`язаний окремо вказувати оплату за послугу з розподілу електричної енергії та оплату вартості електричної енергії.

Пунктом 7.2. договору визначено, що постачальник зобов`язується обчислювати і виставляти рахунки Споживачу відповідно до вимог та у порядку, передбачених ПРРЕЕ та цим Договором; проводити оплату послуги з розподілу (передачі) електричної енергії оператору системи.

Згідно з п. 8.1. договору, постачальник має право звернутися до оператора системи з вимогою про відключення об`єкта Споживача від електроживлення у випадку порушення Споживачем строків оплати за спожиту електричну енергію за цим Договором, у тому числі за графіком погашення заборгованості.

Припинення електропостачання не звільняє Споживача від обов`язку сплатити заборгованість Постачальнику за спожиту електричну енергію за цим Договором (п. 8.2. договору).

Згідно з п. 8.5., 8.6. договору, відшкодування витрат, понесених Постачальником на користь оператора системи за припинення та відновлення постачання електричної енергії Споживачу (повторне підключення електроустановки), здійснюється за рахунок Споживача у порядку та випадках визначених ПРРЕЕ, якщо припинення постачання електричної енергії відбулося з підстав, зазначених у п.п.2 п.7.5 ПРРЕЕ та п.8.1. цього Договору.

Для відшкодування витрат понесених Постачальником на користь оператора системи за припинення та відновлення постачання електричної енергії Споживачу (повторне підключення електроустановки), Постачальник складає та надає Споживачу рахунок, який Споживач має оплатити в зазначений у цьому рахунку термін.

Пунктом 13.8. договору визначено, що усі повідомлення за цим договором (в т.ч. платіжні документи на авансові платежі, планові платежі, рахунки за фактично спожиту електричну енергію, попередження про припинення постачання електричної енергії тощо) вважаються зробленими належним чином у разі, якщо повідомлення здійснені в письмовій формі та надіслані рекомендованим листом, вручені кур`єром або особисто під підпис за зазначеними в цьому договорі адресами сторін. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення або дата поштового штемпеля відділу зв`язку, у якому обслуговується одержувач.

Відповідно до комерційної пропозиції № 1У, що є додатком № 3 до договору, оплата електричної енергії, у тому числі за послугу з розподілу, здійснюється споживачем до початку розрахункового періоду у формі 100% попередньої оплати заявлених Споживачем обсягів споживання на найближчий наступний розрахунковий період з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними про обсяги спожитої (розподіленої) електричної енергії отриманими Постачальником від Оператора системи розподілу.

Відповідно до наказу Держгеокадастру від 31 січня 2020 року № 23 державне підприємство «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (код згідно з ЄДРПОУ 00704126, Сумська область, місто Суми, вул. Г. Кондратьєва, 25) реорганізоване шляхом приєднання до державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (код згідно з ЄДРПОУ 00709804, Чернігівська область, місто Чернігів, вул. П`ятницька, 11-А) зі створенням на базі майна реорганізованого державного підприємства відокремленого підрозділу (філії) без прав юридичної особи.

Згідно із наказом Держгеокадастру від 04.08.2021 року № 378 вирішено передати з балансу ДП «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на баланс ДП «Центр державного земельного кадастру» державне майно згідно з додатком № 1 до наказу, а саме нежитлове приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1, земельну ділянку.

Наказом Держгеокадастру від 06.09.2021 року № 422 затверджено передавальний акт державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», закріплене на праві господарського відання за ДП «Центр державного земельного кадастру» державне майно відповідно до передавального акта (нежитлове приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1, земельну ділянку).

Листом від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21 ДП «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» звернулося з листом до позивача, в якому повідомило про передачу на баланс ДП «Центр державного земельного кадастру» нежитлового приміщення ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, загальною площею 2228,4 кв.м., за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 25, у зв`язку з чим просило вжити заходів щодо припинення договору № 161155 від 01.01.2019 та надати розрахунок станом на 06.09.2021. До листа додана копія наказу Держгеокадастру від 06.09.2021 року № 422.

16.09.2021 у відповідь на лист від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21 позивач, розглянувши звернення щодо розірвання договору, звернувся до відповідача з проханням провести остаточний розрахунок за спожиту електричну енергію згідно з договором № 161155 від 01.01.2019. Лист адресований директору ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Непотенку Р. (вул. П`ятницька, буд. 11а, м. Чернігів).

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Сумська філія Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» закрита 13.09.2021.

На лист позивача від 16.09.2021 № 33/6461 відповідач листом від 28.09.2021 № 32-28-0.13-821/2-21 надав ТОВ «Енера Суми» показники споживання електричної енергії за період з 15.08.2021 по 14.09.2021, з проханням остаточно визначити суму заборгованості за вказаний період.

Листом від 06.10.2021 № 33/5489 позивач звернувся до філії СМРЕМ АТ «Сумиобленерго» з проханням розглянути акт відповідача про обсяги переданої споживачу електричної енергії, розрахувати споживача та надати кінцевий розрахунок. Лист від 06.10.2021 № 33/5489 також адресований ДП «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (вул. П`ятницька, буд. 11а, м. Чернігів).

Як вказує позивач, ним на адресу об`єкта споживання електричної енергії шляхом засобами поштового зв`язку було направлено рахунок № 161155/193678/1 від 30.11.2021 на оплату активної електричної енергії за листопад 2021 року на суму 91641 грн. 94 коп.; рахунок № 161155/210412/1 від 30.12.2021 на оплату активної електричної енергії за грудень 2021 року на суму 92585 грн. 32 коп.; рахунок № 161155/17530/1 від 31.01.2022 на оплату активної електричної енергії за січень 2022 року на суму 41143 грн. 87 коп.; рахунок № 161155/35510/1 від 28.02.2022 на оплату активної електричної енергії за лютий 2022 року на суму 157923 грн. 44 коп.; рахунок № 161155/83956/1 від 31.05.2022 на оплату активної електричної енергії за травень 2022 року на суму 8868 грн. 15 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що відповідач, як правонаступник Державного підприємства «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», не виконав свого обов`язку щодо своєчасної та повної оплати поставленої електричної енергії за період листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, травень 2023 року, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 392 162 грн 72 коп.

Водночас відповідач, заперечуючи проти позовних вимог, вказує на припинення договору, у зв`язку з повідомленням позивача відповідно до п. 4.27 Правил роздрібного ринку електричної енергії про передачу приміщення за адресою м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 25 на баланс ДП «Центр державного земельного кадастру», та заперечує факт отримання від позивача рахунків за спірний період.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції зазначив, що оскільки за умовами договору відповідач зобов`язаний розрахуватися за електричну енергію, а також відшкодувати витрати понесені постачальником на користь оператора системи за припинення постачання електричної енергії у строки, визначені в рахунку, але не більше 5 робочих днів від дати його отримання, а позивач не подав доказів надсилання відповідних рахунків за адресою місцезнаходження відповідача (належного повідомлення), у зв`язку з чим строк оплати відповідних рахунків відповідно до умов договору не настав.

Водночас, суд першої інстанції відхилив твердження відповідача про припинення дії договору відповідно до п. 4.27. Правил.

Однак, колегія суддів не погоджується з відповідними висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд апеляційної інстанції при прийнятті постанови

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно зі ст. 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Закон, який визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище є Закон України "Про ринок електричної енергії" (далі Закон № 2019-VIII).

Пунктом 14 ч. 1, ст. 4 Закону № 2019-VIII визначено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються такі види договорів: про постачання електричної енергії споживачу.

Частинами 1, 2 ст. 56 Закону № 2019-VIII визначено, що постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Пунктом 10 ч. 7 ст. 56 Закону № 2019-VIII передбачено, що умови постачання електричної енергії, права та обов`язки електропостачальника і споживача визначаються договором постачання електричної енергії споживачу. У договорі постачання електричної енергії споживачу визначаються: строк дії договору, умови припинення, пролонгації та розірвання договору, зокрема в односторонньому порядку споживачем у разі зміни електропостачальника, а також умови дострокового розірвання договору із зазначенням наявності чи відсутності санкції (штрафу) за дострокове розірвання договору;

Згідно пунктів 1, 2 ч. 2 ст. 57 Закону № 2019-VIII електропостачальник зобов`язаний: дотримуватися ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; укладати договори, обов`язкові для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, та виконувати умови таких договорів.

Відповідно ст. 58 Закону № 2019-VIII споживач має право: купувати електричну енергію для власного споживання за двосторонніми договорами та на організованих сегментах ринку, за умови укладення ним договору про врегулювання небалансів та договору про надання послуг з передачі електричної енергії з оператором системи передачі, а у разі приєднання до системи розподілу - договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу; або купувати електричну енергію на роздрібному ринку у електропостачальників або у виробників, що здійснюють виробництво електричної енергії на об`єктах розподіленої генерації, за правилами роздрібного ринку.

А згідно ч. 3 тієї ж статті споживач зобов`язаний: сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Частиною 4 ст. 59 Закону № 2019-VIII визначено, що до припинення дії договору постачання електричної енергії споживачу електропостачальник зобов`язаний забезпечувати постачання електричної енергії споживачу на умовах чинного договору.

Частинами 1, 2, 4, 9 ст. 72 Закону № 2019-VIII передбачено, що роздрібний ринок функціонує для задоволення потреб споживачів у електричній енергії та пов`язаних з цим послуг. Учасниками роздрібного ринку електричної енергії є споживачі, електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачам. Постачання електричної енергії споживачу здійснюється електропостачальником за відповідним договором постачання електричної енергії споживачу, укладеним відповідно до правил роздрібного ринку. Відносини між учасниками роздрібного ринку регулюються правилами роздрібного ринку та договорами між його учасниками. Правила роздрібного ринку оприлюднюються на офіційних веб-сайтах Регулятора та електропостачальників. Споживач сплачує за поставлену йому електричну енергію та надані послуги згідно з умовами договорів, укладених відповідно до правил роздрібного ринку.

Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 № 312 регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Пунктом 3.1.7 Правил встановлено, що договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Як було встановлено вище, Державним підприємством "Сумський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою" на підставі заяви-приєднання від 01.01.2019 було укладено договір № 161155 про постачання електричної енергії

В подальшому, відповідно до наказу Держгеокадастру від 31 січня 2020 року № 23 Державне підприємство «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (код згідно з ЄДРПОУ 00704126, Сумська область, місто Суми, вул. Г. Кондратьєва, 25) реорганізоване шляхом приєднання до державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (код згідно з ЄДРПОУ 00709804, Чернігівська область, місто Чернігів, вул. П`ятницька, 11-А) зі створенням на базі майна реорганізованого державного підприємства відокремленого підрозділу (філії) без прав юридичної особи.

Тобто, відповідач виступає правонаступником Державного підприємства «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», зокрема, і щодо зобов`язань за договором № 161155 про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, до якого останній приєднався на підставі заяви-приєднання від 01.01.2019.

Предметом спору у даній справі я вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості, яка виникла у зв`язку із неоплатою поставленої електричної енергії за період листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, травень 2023 року.

Водночас, як вбачається з матеріалів справи, згідно із наказом Держгеокадастру від 04.08.2021 року № 378 вирішено передати з балансу ДП «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на баланс ДП «Центр державного земельного кадастру» державне майно згідно з додатком № 1 до наказу, а саме нежитлове приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1, земельну ділянку.

Наказом Держгеокадастру від 06.09.2021 року № 422 затверджено передавальний акт Державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», закріплене на праві господарського відання за ДП «Центр державного земельного кадастру» державне майно відповідно до передавального акту (нежитлове приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1, земельну ділянку).

Тобто, з 06.09.2021 об`єкти, які зазначені в заяві-приєднанні від 01.01.2019 та до яких здійснювалось постачання електричної енергії, було закріплено на праві господарського відання за ДП «Центр державного земельного кадастру», та з цього моменту відповідач втратив право на користування таким нерухомим майном та, відповідно, не використовував електричну енергію, яка поставлялась до даних об`єктів.

Відповідно до п. 4.27. Правил у разі звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний повідомити електропостачальника та оператора системи або основного споживача про намір припинити дію відповідних договорів не пізніше ніж за 20 робочих днів до дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією та надати заяву щодо розірвання договорів і в цей самий термін здійснити сплату всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами, до заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією включно.

Дія договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії достроково припиняється у разі отримання оператором системи від нового або від попереднього власника (користувача) об`єкта споживача документального підтвердження факту зміни власника (користувача) цього об`єкта.

Дія договору про постачання електричної енергії достроково припиняється у разі отримання електропостачальником від оператора системи або нового чи попереднього власника (користувача) об`єкта споживача документального підтвердження факту укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії між оператором системи і новим власником (користувачем) цього об`єкта.

У такому разі дія відповідних договорів припиняється в частині постачання та розподілу електричної енергії на об`єкт, а в частині виконання фінансових зобов`язань сторін (які виникли на дату припинення дії договорів) їх дія продовжується до дати здійснення повного взаєморозрахунку між сторонами.

У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем електропостачальника та (за наявності відповідного договору) оператора системи або основного споживача про звільнення приміщення та/або остаточне припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний здійснювати оплату спожитої на таких об`єктах електричної енергії та інших платежів виходячи з умов відповідних договорів.

З новим споживачем укладаються договори відповідно до вимог законодавства України, зокрема цих Правил, після припинення дії договорів зі споживачем, який звільняє приміщення, у частині постачання та розподілу електричної енергії на цей об`єкт.

Суд першої інстанції в оскаржуваному рішенні, встановлюючи обставини дії договору в оспорюваний період, зазначив, що відповідач повідомив позивача про звільнення приміщення за адресою м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 25 з 06.09.2021 листом від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21, з порушенням строку, визначеного п. 4.27 Правил.

Однак, колегія суддів не погоджується із таким висновком суду першої інстанції з наступних підстав.

Так, п. 4.27 Правил передбачає, що у разі звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний повідомити електропостачальника та оператора системи або основного споживача про намір припинити дію відповідних договорів не пізніше ніж за 20 робочих днів до дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією та надати заяву щодо розірвання договорів і в цей самий термін здійснити сплату всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами, до заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією включно.

У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем електропостачальника та (за наявності відповідного договору) оператора системи або основного споживача про звільнення приміщення та/або остаточне припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний здійснювати оплату спожитої на таких об`єктах електричної енергії та інших платежів виходячи з умов відповідних договорів.

Вказані норми надають споживачу право припинити дію договору про постачання електричної енергії в односторонньому порядку у випадку звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією за умови попередження постачальника електричної енергії про це у встановлений строк з одночасною сплатою в цей же термін всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами.

Абзац 5 п. 4.27 Правил встановлює, що споживач несе відповідальність за укладеними договорами на постачання електричної енергії до моменту належного повідомлення про звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією.

Дійсно, в листі від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21 відповідач зазначив про звільнення приміщення, до якого постачалась електрична енергія, з 06.09.2021. Тобто, відповідач не дотримався установленого абзацом 1 п. 4.27 Правил строку не відповідне повідомлення про таку обставину.

Однак, несвоєчасне повідомлення про звільнення приміщення не позбавляє безумовного права відповідача на припинення дії договору про постачання електричної енергії, а з огляду на абзац 5 п. 4.27 Правил таке право лише відтерміновується на певний строк (а саме на строк у 20 робочих днів, передбачених абзацом 1 п. 4.27 Правил, з моменту вчинення відповідного повідомлення).

Колегія суддів зазначає, що у випадку несвоєчасного повідомлення про звільнення приміщення, з огляду на приписи п. 4.27 Правил, дія договору постачання електричної енергії припиняється після закінчення 20 денного строку, відрахованого з моменту повідомлення, у зв`язку з чим у споживача залишається обов`язок з оплати спожитої на таких об`єктах електричної енергії за відповідний період неналежного повідомлення.

З огляду на викладене вище, колегія суддів зазначає, що відповідач, належним чином повідомивши позивача про зміну балансоутримувача нежитлового приміщення, до якого постачалась електрична енергія, скористався своїм правом на одностороннє припинення дії договору про постачання електричної енергії, встановленого приписами п. 4.27 Правил.

З матеріалів справи не вбачається, що у відповідача як станом на момент направлення листа від 08.09.2021, так і станом на кінець вересня 2021 року була наявна заборгованість за укладеним договором. Позивач відповідних доказів не надав.

Крім того, абзац 2 п. 4.27 Правил також передбачає, що дія договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії достроково припиняється у разі отримання оператором системи від нового або від попереднього власника (користувача) об`єкта споживача документального підтвердження факту зміни власника (користувача) цього об`єкта.

Отже, незалежно від дати фактичної заміни власника об`єкта, новий власник несе відповідальність щодо оплати за поставлену електричну енергію з моменту "отримання оператором системи від нового або від попереднього власника (користувача) об`єкта споживача документального підтвердження факту зміни власника (користувача) цього об`єкта".

Як вбачається з листа від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21, відповідач направив на адресу позивача копію наказу Держгеокадастру № 422 від 06.09.2021 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний проектний інститут землеустрою», що документально підтверджує факт зміни користувача об`єктів, на які здійснювалось постачання електричної енергії.

Позивач своїм листом від 16.09.2021 підтвердив отримання даного листа від відповідача.

Стосовно висновків суду першої інстанції, що у листі від 08.09.2021 № 32-28-0.17-774/2-21 відповідач не зазначив про звільнення та/або остаточне припинення користування електричною енергією за об`єктом, що знаходиться у м. Суми по вул. Лебединська, буд. 9, суд апеляційної інстанції зазначає наступне.

Як вбачається з передавального акту від 06.09.2021, на баланс Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було передано - нежитлове приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А; нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1.

Нежитлові приміщення, частина будинку ДП «Сумський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» під літ. А, є об`єктом за адресою м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, буд. 25, який був зазначений у заяві-приєднанні від 01.01.2019, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією технічного паспорту щодо відповідного нерухомого майна.

В той же час, нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1 є об`єктом за адресою: м. Суми по вул. Лебединська, буд. 9, вказаним у заяві-приєднанні від 01.01.2019, що підтверджується долученим до позовної заяви листом АТ «Сумиобленерго» (оператор системи розподілу), в якому останній зазначив, що точкою комерційного обліку № 62Z9833237656866 за вказаною адресою є ТП-427 (гаражі).

Тобто, колегія суддів дійшла до висновку, що визначені в передавальному акті від 06.09.2021 нежитлові приміщення (гараж) під літ. Б-1 є об`єктом за адресою: м. Суми, вул. Лебединська, буд. 9, що був зазначений у заяві-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Позивач не спростував належними та допустимими доказами, що нерухоме майно, яке було передано на підставі передавального акту від 06.09.2021 на баланс Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру», є іншим майном, ніж яке зазначене у заяві-приєднанні від 01.01.2019.

Більше того, як вбачається із листів АТ «Сумиобленерго» про передані обсяги розподіленої електричної енергії, які були надані позивачем, електрична енергія за спірні періоди до точки обліку за адресою: м. Суми., вул. Лебединська, буд. 9, не розподілялась (не поставлялась).

А тому, з огляду на встановлені вище обставини та приписи абзаців 1, 2, 5 п. 4.27 Правил, колегія суддів дійшла до висновку, що договір про надання послуг розподілу електричної енергії припинився із 06.10.2021 (враховуючи встановлений в абзаці 1 п. 4.27 Правил строк щодо необхідності повідомлення про звільнення приміщення за 20 робочих днів).

Як вбачається із позову, позивач вказував про наявність у відповідача заборгованості зі сплати заборгованості з електричної енергії за листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, травень 2023 року, тобто після припинення договірних відносин та зміни користувача об`єкта електроспоживання.

А тому, з огляду на вказане вище та заявлений період стягнення заборгованості, який утворився після встановленого судом апеляційної інстанції факту припинення дії договору про надання послуг розподілу електричної енергії, колегія суддів дійшла до висновку про необґрунтованість та безпідставність заявлених позовних вимог, у зв`язку з чим у задоволенні позову слід відмовити.

Крім того, у зв`язку із припиненням дії договору, підстав для покладення на відповідача витрат на відключення від електроживлення електроустановки споживача у даному випадку також не має, у зв`язку з чим відповідна позовна вимога підлягає залишенню без задоволення.

Висновки суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги

Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 277 ГПК України передбачено, що підставою для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи.

Дослідивши матеріали, наявні у справі, колегія суддів вважає, що підстав для скасування рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги не має.

В той же час, враховуючи повноваження суду апеляційної інстанції та те, що судом першої інстанції було невірно застосовано норми матеріального права, колегія суддів приходить до висновку, що рішення місцевого господарського суду підлягає зміні в його мотивувальній частині.

Згідно із ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на заявника.

Керуючись ст.ст. 74, 129, 269, 275, 277, 281 - 284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера Суми" на рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 у справі № 920/418/22 залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 у справі № 920/418/22 змінити, виклавши його мотивувальну частину у редакції даної постанови.

3. Резолютивну частину рішення Господарського суду Сумської області від 10.05.2023 у справі № 920/418/22 залишити без змін.

4. Судові витрати зі сплати судового збору за подачу апеляційної скарги покласти на апелянта.

5. Матеріали справи №920/418/22 повернути до місцевого господарського суду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено 18.10.2023

Головуючий суддя М.А. Барсук

Судді Є.Ю. Пономаренко

М.А. Руденко

Джерело: ЄДРСР 114288260
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку