open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №751/4355/23

Провадження №2-о/751/74/23

УХВАЛА

18 жовтня 2023 р. місто Чернігів

Новозаводський районний суд м. Чернігова у складі:

головуючого судді Лібстера А.С.,

присяжних Музика І.М.,Шабала С.М.

розглянувши у закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

за участі:

заявник: ОСОБА_1

особа, щодо якої розглядається заява не з`явилась

від органу опіки та піклування

Департаменту соціальної політики

Чернігівської міської ради Корж Л. П.

ВСТАНОВИВ:

02 червня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою посилаючись на те, що його мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи з 2015 року. Причина інвалідності - загальне захворювання внаслідок інфаркту головного мозку. Захворювання призвело до того, що ОСОБА_2 має обмеження в життєдіяльності, у неї паралізована права частина тіла, вона не говорить, майже не пересувається самостійно, не може одягатися, виходить з дому без сторонньої допомоги. Заявник вважає, що його мати не може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю.

З метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав ОСОБА_2 заявник просить суд визнати її недієздатною після проведення відповідної судово-психіатричної експертизи, встановити над нею опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 .

В судовому засіданні представник Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради Корж Л. П. заявила клопотання про залучення до участі у справі адвоката особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною.

Інші учасники судового засідання підтримали клопотання заявника та не заперечували щодо його задоволення.

Вирішуючи питання порушене заявником, суд виходить з такого.

Частиною 1 ст. 15 ЦПК України передбачено право учасників справи користуватися правничою допомогою.

Відповідно до ч. 3 ст. 15 ЦПК України безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

03.08.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-ІХ від 10.04.2023.

З урахуванням відповідних змін, відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закон України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Також, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-ІХ від 10.04.2023, який набрав чинності з 03.08.2023, у Цивільному процесуальному кодексі України статтю 293 доповнено частиною п`ятою такого змісту: «У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання».

Перше речення абзацу першого частини першої статті 299 викладено в такій редакції: «1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування».

Додатково частину четверту статті 62 викладено в такій редакції: «4.Повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Таким чином, після набрання чинності вищезазначеним нормативним актом, розгляд справ, зокрема, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи проводяться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається така справа.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24 ,25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Таким чином, з метою забезпечення права ОСОБА_2 , щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною, на безоплатну юридичну допомогу, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання заявника та призначити адвоката через відповідний суб`єкт надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись ст. ст. 15, 62, 260, 293, 299 ЦПК України, п. 24 ч. 1ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»,

У Х В А Л И В:

Доручити Чернігівському міському центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, забезпечити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на безоплатну правову допомогу в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, протягом розгляду справи в суді.

Копію ухвали негайно направити до Чернігівському міськомуцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомоги для виконання.

Чернігівському міському центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити прибуття адвоката в приміщення Новозаводського районного суду м. Чернігова в судове засідання, яке відбудеться 18.10.2023 о 14.00 год.

Суддя А.С. Лібстер

Присяжні: І. М. Музика

С.М.Шабала

Джерело: ЄДРСР 114247429
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку