open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2023 рокусмт ПетровеСправа № 941/1082/23 Провадження № 2-о/941/41/23

Петрівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Шаєнко Ю. В.

при секретарі - Фатьяновій А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Петрове Кіровоградської області заяву ОСОБА_1 , із заінтересованими особами: Петрівською селищною радою Кіровоградської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся з заявою до суду та просить встановити факт того, що заявник є єдиною особою, зайнятою постійним доглядом за своєю дружиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка по стану здоров`я є інвалідом ІІ групи та потребує постійного стороннього догляду.

В судове засідання заявник не з`явився, письмовою заявою просив суд розглядати справу без його участі, заявлені вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Петрівської селищної ради Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, письмовою заявою просив справу слухати без його участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, письмовою заявою просила справу слухати без її участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, письмовою заявою просила справу слухати без її участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, письмовою заявою просила справу слухати без її участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Дослідивши документи справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дружиною заявника, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого повторно 27.04.2023 року Петрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Одеса)(а.с.22).

ОСОБА_4 , відповідно до повідомлення закладу охорони здоров`я про рішення МСЕК №66 від 16.05.2023 року, встановлено ІІ групу інвалідності з клініко-функціональним діагнозом онкозахворювання(а.с.23). В даний час є можливість провести лікування дружини заявника за кордоном.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX, в Україні введено воєнний стан. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов`язаними та можуть бути мобілізовані. Законом заборонено виїзд за кордон таким чоловікам, за виключенням випадків, передбачених законом.

Відповідно до ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 року №3543 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до закону їх утримувати.

Заявник та ОСОБА_4 від шлюбу мають двох доньок: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що мається копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 05.12.1990 року Петрівським райвиконкомом Кіровоградської області(а.с.11); та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що мається копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 18.08.1995 року Петрівським відділом реєстрації актів громадянського стану Кіровоградської області(а.с.12).

Донька ОСОБА_5 10.11.2017 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 , про що мається копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого 10.11.2017 року Жовтоводським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області(а.с.16). Від шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_5 в них народився син ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , виданого 22.11.2018 року Петрівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області(а.с.17). В даний час донька проживає окремо від батьків, працює та має на утриманні малолітнього сина.

Донька ОСОБА_6 18.08.2012 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_9 , про що мається копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_6 , виданого 18.08.2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Петрівського районного управління юстиції у Кіровоградській області(а.с.20). Від шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_6 в них народилася донька ОСОБА_10 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_7 , виданого 26.12.2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Петрівського районного управління юстиції у Кіровоградській області(а.с.21). В даний час донька проживає окремо від батьків, працює та має на утриманні малолітню доньку.

Заявник за весь час хвороби дружини доглядає її сам, надає їй допомогу у самообслуговуванні, піклується про неї, забезпечує продуктами харчування, ліками, прибирає житло, виконує важку фізичну роботу, возить на обстеження та лікування, забезпечує усім необхідним для комфортного проживання. Діти мають свої сім`ї, неповнолітніх дітей, працюють і не мають змоги як матеріально, так і фізично підтримувати свою матір, дружину заявника, та виїжджати з нею за кордон на тривалий час лікування. Заявник має можливість і бажання доглядати за своєю дружиною, і в даний час є єдиною особою, яка має можливість здійснювати постійний догляд за своєю дружиною.

Встановлення факту того, що заявник є єдиною особою, зайнятою постійним доглядом за своєю дружиною ОСОБА_4 має юридичне значення для заявника, а саме: від встановлення даного факту залежить виникнення його прав та обов`язків, визначених Законом України «Про соціальні послуги» та Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, окрім перелічених у ч.l цієї статті, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не зазначено про факт здійснення догляду за інвалідом або особою, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку.

Отже наведені норми діючого законодавства свідчать про те, що не існує заборони щодо встановлення судом факту, який має юридичне значення - факту здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне заяву задовольнити.

Керуючись ч.2 ст.315 та ст.ст.258, 259, 264, 265, 273 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , із заінтересованими особами: Петрівською селищною радою Кіровоградської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є єдиною особою, зайнятою постійним доглядом за громадянкою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є його дружиною та потребує постійного стороннього догляду.

Рішення може бути оскаржене до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя (підпис) Ю. В. Шаєнко

Джерело: ЄДРСР 114213256
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку